Borstverkleining tegen rugklachten

Verhaal door Kirsten (42)

Moeilijk beha's kunnen kopen, altijd pijn in de rug, amper kunnen sporten. Kirsten (42 jaar) was haar FF cup meer dan zat. Ze besloot dan ook drie jaar geleden tot een borstverkleining. "Ik heb geen moment spijt gehad."

Snel geopereerd 

"Na een bezoekje aan mijn huisarts zei deze meteen dat mijn houding niet goed was, dat mijn borsten hingen en een borstverkleining zeker goed voor mij zou zijn. Hierop heeft mijn arts een verwijzing naar het ziekenhuis geschreven en heeft mijn verzekering de operatie vergoed. Waarschijnlijk ben ik één van de weinige vrouwen die niet op de wachtlijst heeft gestaan voor de operatie, aangezien ik op de dag dat ik het ziekenhuis belde voor een afspraak, ik direct diezelfde middag nog opgenomen kon worden en de volgende dag de ingreep plaats zou vinden. Op zo'n moment weet je niet wat je overkomt, want je verwacht natuurlijk op een wachtlijst van ik weet niet hoeveel maanden te komen. Uiteraard heb ik meteen toegestemd en ben vol goede moed naar het IJsselland Ziekenhuis in Capelle a/d IJssel vertrokken."

"Op de dag van de operatie heeft de (vrouwelijke) plastische chirurg mijn borsten afgetekend en ben ben ik zelf op de operatietafel geklommen. De operatie heeft onder algehele narcose plaatsgevonden en het medische team is zo'n twee tot drie uur met mij bezig geweest. Toen ik weer een beetje bij mijn positieven was, schrok ik toch wel een beetje van het resultaat: 'Ze zijn er helemaal af, ik heb niets meer!', was mijn eerste reactie. Natuurlijk was dit niet zo, omdat je plat ligt en de boel nog in het verband zat gedrukt. Ik mocht het ziekenhuis al zeer snel verlaten. Op maandagmiddag ging ik er heen, dinsdags geopereerd, op woensdag het infuus eruit, donderdags de drains eruit en vrijdag (nadat mijn moeder een nieuwe beha had moeten kopen: cup C!!) mocht ik weg."

Geen littekens 

"Nu al, haast 3 jaar later, zie je bijna niets meer van de littekens. Tijdens de operatie zijn mijn tepels weg gesneden en later teruggeplaatst. Het enige wat je hiervan nog ziet is een heel licht randje rondom. Aan de onderkant van mijn borsten zit een witte rand die ik alleen maar zie als ik mijn borsten optil en overdwars, via onder naar de tepel toe, is bijna niets meer te zien. Uiteindelijk is er totaal ongeveer 1200 gram van mijn borsten verwijderd, dus van cup FF naar C! Ik voel me er nog steeds prettig bij en heb absoluut geen spijt van de borstverkleining, dus als er vrouwen zijn die nog twijfels hebben, laat die dan varen! Zie er niet vanaf omdat je vriend, man of partner je (te) grote borsten zo mooi vind. Het gaat tenslotte om jouw borsten, jouw rug, jouw minderwaardigheidscomplex!"

Reageren

Reacties

 • Sil

  Celine

  Misschien een tip: surf eens naar www.borstenforum.nl
  Daar kan je echt alles vinden over borstverkleiningen, lifts, vergrotingen enz. Helemaal voor en door vrouwen, erg overzichtelijk en boordevol tips en ervaringen.

  Reageer
 • Sil

  Anoniem

  Ik zit er over na te denken om een operatie te ondergaan. Ik ben 19 jaar en heb cup ddd, zoals ze het in de winkel noemen. Ik zit nog wel heel erg te twijfelen; ook omdat ik waarschijnlijk toch wel ruim 10 kilo moet afvallen. Ik ben 1,70 en weeg 85 kilo. Ik dacht altijd dat ik niet zo'n last zou hebben van mijn borsten, maar dat is toch niet zo. Ik heb vaak last van mijn nek en met sporten is het ook niet zo'n pretje. Het wordt voor mij nog een tijdje dubben dus.

  Reageer
 • Sil

  Majo

  Hoi, op mijn 17e had ik al cup 70F. Ik had verschrikkelijk last van mijn rug, droeg 2 bh's en durfde nooit te zwemmen. Met warm weer droeg ik altijd wijde t-shirts en was altijd blij dat het weer winter was.
  Een paar weken voor mij 18e verjaardag ben ik geopereerd, cup C kreeg ik. Wat al snel cup D werd. Daar bleef het bij. De operatie was vreselijk, heb bloedingen gehad en bloedtransfusies moeten ondergaan.
  Toch heb ik geen moment spijt gehad!!!!
  Een tijd later werd mijn anorexia heel erg: viel af tot 38 kilo en had nog niet eens cup A meer over. De jaren daarop kwam ik weer aan...weeg nu 58 kilo en (ben 1.71) en heb wéér cup 70F, alleen dit keer is het stevig, ze hangen niet/nauwelijks en ben er trots op...
  Dus...Ik zou zeggen...gewoon doen als je er last van hebt!!!

  Reageer
 • Sil

  Linda (34)

  Wat heerlijk om jou verhaal te lezen. Ik ben al een tijdje op zoek naar zowel positieve als negatieve ervaringen na een borstverkleining.Zelf sta ik nu sinds een half jaar op de wachtlijst voor een borstverkleining. Ik heb cup E, en dat is bij een lengte van 1.62 echt een "last". De drempel voor mij om naar de huisarts te gaan was heel hoog. Toen ik cup DD had liep ik al met de gedachte om er iets aan te laten doen. Toen ik na de geboorte en borstvoeding van mijn dochtertje cup E overhield was voor mij de maat vol. Toch heeft het nog twee jaar geduurd voor ik de stap naar de huisarts durfde te nemen. Het was dat ik iemand sprak die het ook had laten doen, van haar hoorde ik een beetje hoe alles in zijn werk ging.Na mij bezoek aan de huisarts, ging ik met een verwijsbrief naar huis. De eerste stap was gezet. Een paar maanden later had ik mijn eerste afspraak in het ziekenhuis. Er werd mij direct verteld dat ik op de wachtlijst geplaatst zou worden. Ik woog op dat mome!
  nt 76 kg. Ik moest alleen afvallen tot 64 kg. Ik moest 2 maanden later terug komen om mijn gewicht te controleren. Ik was 7 kg afgevallen. Ik hoef niet meer terug te komen, en er staat mij niets meer te doen dan nog een paar kilo afvallen en geduldig te wachten tot ik aan de beurt ben. Omdat de wachttijden op kunnen lopen tot maximaal drie jaar, zinkt de moed mij af en toe in mijn schoenen. Sinds het zeker is dat ik de borstverkleining zal krijgen, en dat het vergoed wordt door het ziekenfonds is het net of ik een steeds grotere hekel krijg aan mijn cup E. Ik heb al heel lang last van mijn nek en schouders, dat is nog steeds hetzelfde, alleen heb ik er geestelijk steeds meer moeite mee. Vooral als ik ga zwemmen met de kinderen, dan haat ik die "dingen". En zeker na jou positieve reactie kan het voor mij niet snel genoeg zo ver zijn!!Bedankt!!!

  Reageer
 • Sil

  Linda

  Wat heerlijk om jou verhaal te lezen. Ik ben al een tijdje op zoek naar zowel positieve als negatieve ervaringen na een borstverkleining.Zelf sta ik nu sinds een half jaar op de wachtlijst voor een borstverkleining. Ik heb cup E, en dat is bij een lengte van 1.62 echt een 'last'. De drempel voor mij om naar de huisarts te gaan was heel hoog. Toen ik cup DD had liep ik al met de gedachte om er iets aan te laten doen. Toen ik na de geboorte en borstvoeding van mijn dochtertje cup E overhield was voor mij de maat vol. Toch heeft het nog twee jaar geduurd voor ik de stap naar de huisarts durfde te nemen. Het was dat ik iemand sprak die het ook had laten doen, van haar hoorde ik een beetje hoe alles in zijn werk ging.Na mij bezoek aan de huisarts, ging ik met een verwijsbrief naar huis. De eerste stap was gezet. Een paar maanden later had ik mijn eerste afspraak in het ziekenhuis. Er werd mij direct verteld dat ik op de wachtlijst geplaatst zou worden. Ik woog op dat moment 76 kg. Ik moest alleen afvallen tot 64 kg. Ik moest 2 maanden later terug komen om mijn gewicht te controleren. Ik was 7 kg afgevallen. Ik hoef niet meer terug te komen, en er staat mij niets meer te doen dan nog een paar kilo afvallen en geduldig te wachten tot ik aan de beurt ben. Omdat de wachttijden op kunnen lopen tot maximaal drie jaar, zinkt de moed mij af en toe in mijn schoenen. Sinds het zeker is dat ik de borstverkleining zal krijgen, en dat het vergoed wordt door het ziekenfonds is het net of ik een steeds grotere hekel krijg aan mijn cup E. Ik heb al heel lang last van mijn nek en schouders, dat is nog steeds hetzelfde, alleen heb ik er geestelijk steeds meer moeite mee. Vooral als ik ga zwemmen met de kinderen, dan haat ik die 'dingen'. En zeker na jou positieve reactie kan het voor mij niet snel genoeg zo ver zijn!!Bedankt!!!

  Reageer
 • Sil

  Steenbokje

  hier weer het meisje van 18.
  mijn e-mail adres voor Monique is: sophistic_@hotmail.com
  ik dacht dat het er automatisch bij kwam te staan, niet dus...

  Reageer
 • Sil

  anoniem

  ik ben 18 jaar en heb een grote D-cup, ik ben 1.75m lang en behoorlijk gezet.
  Toen ik ongeveer een jaar geleden met rug- en nekklachten naar de dokter ging kreeg ik te horen dat mijn houding verkeerd was, ik moest naar de Mensendieck Oefentherapie (wat overigens niet geholpen heeft) en ik kreeg het advies maar wat af te vallen, dan zou het wel over gaan.
  Nu, ruim een jaar later, heb ik nog steeds last van mijn nek, schouders en veel last van mijn rug en het lijkt wel alsof mijn borsten maar blijven groeien.
  Ik kan ook nooit een leuke BH kopen, bij goedkopere zaken (H&M) probeer ik het al niet eens meer en bij Hunkemoller schijnen ze tegenwoordig ook nog alleen maar huidskleurige puntBH's te verkopen, verschrikkelijk!
  Ik heb erg veel strepen op mijn borsten zitten van het hangen en leuke t-shirts met prints kan ik niet aan, de prints rekken zo uit dat het koeienletters worden.
  Ik zou echt heel graag een borstverkleining willen hebben, ben ook totaal niet bang voor een operatie ofzo, alleen ben ik bang dat het pas vergoed gaat worden als ik flink af ga vallen, en daar heb ik dus weinig trek in...graag zou ik meer gaan sporten, maar als ik een stukje ga rennen word ik uitgelachen, dat doe je dan dus ook maar niet meer.
  Gym op school was ook altijd een ramp, ik rende altijd met mijn armen zo onopvallend mogelijk voor mijn borsten om toch mee te kunnen doen zonder dat mijn borsten heen en weer zwiepten.
  Ik heb hier inmiddels wel meer schijt aan gekregen, maar toch is het niet makkelijk om af te moeten vallen zonder dat je lekker ongegeneerd buiten kunt sporten.
  Weet iemand trouwens hoe dat precies zit met dat afvallen, hoeveel mag je wegen om een borstverkleining vergoed te krijgen als je particulier verzekerd bent?
  mail me even (monique), dan kunnen we er over verder praten als je wilt.

  Reageer
 • Sil

  Silvia

  ik vind het heel knap van je!
  xxxx silvia

  Reageer
 • Sil

  Susan

  ikzelf heb een dik jaar geleden een borstverkleinende operatie gehad. Ik ben van een g-cup naar een c-cup gegaan en er is in totaal zo'n 2 kg. vanaf gegaan. En echt ik weet niet wat me overkomt. De operatie zelf is ontzettend meegevallen wel heb ik 2 en een half jaar op de wachtlijst gestaan. Ik heb nauwelijks pijn gehad de littekens zijn erg mooi geworden (voor zover dat kan na een jaar dan) ik sport gewoon zonder pijn aan een kant is het gevoel helemaal teruggekomen ik voel me veel vrijer heb geen rug- en nekklachten meer en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik zou het dan ook iedereen aanraden. Ik ben geholpen in het Catarinaziekenhuis in Eindhoven en ik ben daar echt geweldig geholpen. Ik heb in totaal 3 dagen in het zieknhuis gelegen en ik heb de dokter 4! keer gezien. Ook de verpleging was geweldig ze belde zelfs na 1 dag op naar mij thuis hoe het ging enzo. Al met al dus niets te klagen en alle mensen!
  die nog twijfelen: niet nodig! Het is het allemaal waard!!!!

  Reageer
 • Sil

  Martine

  Beste Anoniem
  Het is onzin dat je moet wachten tot je 80 kilo weegt! Ik heb een borstverkleining ondergaan toen ik 84 kilo woog (daarna woog ik dus gelijk 82 kilo!). De arts heeft me alleen gewaarschuwd dat als ik ooit nog wil/ga afvallen de borsten dan nog kleiner kunnen worden. Dat gebeurt over het algemeen ook als je afvalt zonder een borstverkleining te hebben ondergaan! Dus als je toch niet van plan bent NA de operatie rigoreus te gaan afvallen kan je prima nu geopereerd worden! Ik ben overigens na de operatie nog 4 kilo afgevallen en mijn borsten zijn nog steeds het keurige C-tje dat ze waren direct na de operatie.Wat betreft het gevoel in je tepels verliezen door een borstverkleining: ik had geen enkel gevoel in mijn tepels voor de operatie (volgens de arts kwam dat juist doordat mijn borsten zo groot en zwaar waren). Na de operatie had ik opeens wel enig gevoel wat de arts ook al mogelijk geacht had.Ik kan het iedereen aanraden!! Het doet bijvoorbeeld absoluut geen pijn. Alleen als je bijkomt van de narcose maar dan krijg je 1x morfine toegediend en verdwijnt die pijn binnen 2 seconden. Daarna heb ik nog 1x een paracetamol geslikt en dat was het. Ik ben op maandag geopereerd en mocht dinsdagmiddag al weer naar huis (maar de arts gaf toe dat ik ook wel bijzonder goed reageerde op de operatie). Ik kan weer voluit sporten dansen strakke kleding dragen ik durf weer te zwemmen ik durf mijn bh uit te doen als ik met een man ben (zonder bang te zijn dat mijn borsten op mijn navel komen te hangen) kortom: niet twijfelen maar doen! Je wordt er zo ontzettend veel gelukkiger en zelfverzekerder van!!!

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

56 + 4 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren