Borstverkleining tegen rugklachten

Verhaal door Kirsten (42)

Moeilijk beha's kunnen kopen, altijd pijn in de rug, amper kunnen sporten. Kirsten (42 jaar) was haar FF cup meer dan zat. Ze besloot dan ook drie jaar geleden tot een borstverkleining. "Ik heb geen moment spijt gehad."

Snel geopereerd 

"Na een bezoekje aan mijn huisarts zei deze meteen dat mijn houding niet goed was, dat mijn borsten hingen en een borstverkleining zeker goed voor mij zou zijn. Hierop heeft mijn arts een verwijzing naar het ziekenhuis geschreven en heeft mijn verzekering de operatie vergoed. Waarschijnlijk ben ik één van de weinige vrouwen die niet op de wachtlijst heeft gestaan voor de operatie, aangezien ik op de dag dat ik het ziekenhuis belde voor een afspraak, ik direct diezelfde middag nog opgenomen kon worden en de volgende dag de ingreep plaats zou vinden. Op zo'n moment weet je niet wat je overkomt, want je verwacht natuurlijk op een wachtlijst van ik weet niet hoeveel maanden te komen. Uiteraard heb ik meteen toegestemd en ben vol goede moed naar het IJsselland Ziekenhuis in Capelle a/d IJssel vertrokken."

"Op de dag van de operatie heeft de (vrouwelijke) plastische chirurg mijn borsten afgetekend en ben ben ik zelf op de operatietafel geklommen. De operatie heeft onder algehele narcose plaatsgevonden en het medische team is zo'n twee tot drie uur met mij bezig geweest. Toen ik weer een beetje bij mijn positieven was, schrok ik toch wel een beetje van het resultaat: 'Ze zijn er helemaal af, ik heb niets meer!', was mijn eerste reactie. Natuurlijk was dit niet zo, omdat je plat ligt en de boel nog in het verband zat gedrukt. Ik mocht het ziekenhuis al zeer snel verlaten. Op maandagmiddag ging ik er heen, dinsdags geopereerd, op woensdag het infuus eruit, donderdags de drains eruit en vrijdag (nadat mijn moeder een nieuwe beha had moeten kopen: cup C!!) mocht ik weg."

Geen littekens 

"Nu al, haast 3 jaar later, zie je bijna niets meer van de littekens. Tijdens de operatie zijn mijn tepels weg gesneden en later teruggeplaatst. Het enige wat je hiervan nog ziet is een heel licht randje rondom. Aan de onderkant van mijn borsten zit een witte rand die ik alleen maar zie als ik mijn borsten optil en overdwars, via onder naar de tepel toe, is bijna niets meer te zien. Uiteindelijk is er totaal ongeveer 1200 gram van mijn borsten verwijderd, dus van cup FF naar C! Ik voel me er nog steeds prettig bij en heb absoluut geen spijt van de borstverkleining, dus als er vrouwen zijn die nog twijfels hebben, laat die dan varen! Zie er niet vanaf omdat je vriend, man of partner je (te) grote borsten zo mooi vind. Het gaat tenslotte om jouw borsten, jouw rug, jouw minderwaardigheidscomplex!"

Reageren

Reacties

 • Sil

  Wat super dat je meteen werd geholpen, ik heb vandaag een afspraak gemaakt bij de plastische chirurg en ik moet nog wachten tot 28 oktober voor alleen een afspraak, en dan komt de wachttijd nog voor de operatie, ik vind het belachelijk. Weet jij misschien een plek waar het eerder zou kunnen? Ik vind het super dat je hier een verhaal hebt geplaatst, ik krijg er zelf ook steeds meer vertrouwen nu je al die verhalen op het internet leest.
  Groetjes

  Reageer
 • Sil

  Marloes

  Ben heel blij met deze verhalen. Ik stond dus vandaag huilend in een pashokje. Heb het met m'n moeder besproken en maandag maak ik een afspraak bij de dokter! heb cup dd en fibromyalgie, een weke delen reuma. Maar de belangrijkste reden dat ik het doe is psychisch! ik voel me niet prettig zo! bedankt voor jullie verhalen!

  Reageer
 • Sil

  bea

  Ook ik ben nu alweer 4 jaar geleden geopereerd. Ik heb alle hindernissen zelf moeten neme. De beslissing was makkelijker en sneller voor mij geweest als ik er meer over zou weten. Het liefst had ik willen praten met mensen die dit al achter de rug hadden.
  Maar ik heb nooit spijt van mijn beslissing gehad. Wel heb ik er een aantal littekens aan over gehouden, door een kleine infectie.

  Reageer
 • Sil

  chris

  Ik ben nu 25 jaar en heb maat 70g. Ik heb geen moeite met het feit dat ik grote borsten heb aangezien het niet erg opvalt en heb ook geen moeite met het kopen van bh's (hunkemoller) maar ik heb wel moeite met het feit dat ik al heel erg lang en heel erg vaak last heb van mijn nek en schouders.
  Ik weet niet of dit inderdaad met het formaat van mijn borsten te maken heeft aangezien ik ook nog andere gewrichtsklachten heb en weet dus ook niet of het nut zou hebben om ze te laten verkleinen. Ik zou graag reacties willen krijgen van mensen die hier zelf ook over twijfelen en mensen die het al hebben laten doen. Ik wil zowel de positieve als negatieve kanten horen zodat ik goed kan overwegen wat de positieve en negatieve kanten zijn voordat ik een beslissing neem.

  Reageer
 • Sil

  Elfje

  Ik ben er eergisteren achter gekomen dat ik geen 70c heb, maar een 65dd, maar ik heb niet het gevoel dat ik 'echt' zulke grote borsten heb, Toch heb ik wel last van mijn rug, alhoewel ik 18 ben, 1.74cm en 55 kilo weeg! Hoe kan dit?

  Reageer
 • Sil

  Marja

  Ook ik wil - uiteindelijk - even reageren op het verhaal van Monique. Ik heb zelf al zo'n 16 jaar geleden een borstverkleining gehad, waarbij aan elke kant 1 kg. weefsel is weggehaald. Ik heb maar van 1 ding spijt: dat ik het niet eerder heb laten doen! Van littekens heb ik niet veel last gehad, alleen in het begin, maar dat valt in het niet bij het gevoel van geluk, omdat ik nu eindelijk geen last meer van mijn rug en schouders had. Ik kan het echt iedereen aanraden die problemen heeft met haar borsten, en zit je met vragen, ga dan naar iemand die al ervaring heeft ermee. Heel veel succes en sterkte!

  Reageer
 • Sil

  Danielle

  Hoi iedereen, Ik ben danielle en ben 15. Omdat ik al op mijn 11de borstgroei kreeg, vind ik het nu genoeg. Ik heb nu 85DD. Ok, ik ben een beetje stevig, maar dat betekend niet dat ik geen mooie en strakke kleding kan dragen. Dit deed en doe ik echter niet vanwege de grootte van mijn borsten. Op school durf ik niet te rennen,omdat ik anders opmerkingen krijg van ( vrouwelijke) klasgenoten. Ik heb ook als sinds mijn 13de last van mijn nek en schouders. Ik ben begin juni van dit jaar naar de huisarts gegaan samen met mijn moeder. Zij heeft het zelf 16 jaar geleden laten doen, en kon dus begrijpen dat ik het doodeng vond om met mijn ( mannelijke) huisarts te gaan praten. Gelukkig kreeg ik meteen een verwijsbrief. Mijn moeder heeft gelijk een afspraak gemaakt in het ziekenhuis, en ik kan er 7 augustus a.s terecht. Ik kan haast niet wachten tot het zover is. Maar er zijn ook bij mij een aantal angsten. Mijn grootste is dat ze iets verkeerd doen en dat ik in plaats van een gewenste c75 een kleinere cup krijg. Of dat ze er heel erg lelijk uit gaan zien. Ook ben ik best wel angstig voor de napijn,en helaas is die bij iedereen anders. Ik weet dat de eerste afspraak heel snel gaat, maar ik zie er toch een beetje tegenop. Verder wil ik tegen monique zeggen dat ik het dapper vind dat ze haar verhaal op internet zet. Weet iemand hoe ik een website kan maken met alle belevenissen van voor tot na de operatie? Reacties zijn zeer gewenst. sterkte voor iedereen die de operatie krijgt. En als je twijfeld, stel me gerust vragen via deze site, want ik bezoek hem vaker.

  Reageer
 • Sil

  anoniem

  Ik wil graag reageren op de reactie van Christa. Ik onderga binnenkort (2 maanden) de behandeling, in Eindhoven. Ik heb vorig jaar augustus gebeld, kon in januari dit jaar langskomen voor een gesprek (en bloedprikken, intake gesprek en alles, ze handelden meteen alles af, echt fijn!) en ben dus in juli/aug al aan de beurt. Ik heb ook gehoord van een zkh in R'dam, daar zou de wachttijd een paar maanden zijn. Ik ben bekend met de klachten en begrijp dat je er zsm vanaf wilt. Als je al zolang moet wachten op een afspraak met de dokter zou ik overstappen naar een andere. Ook dat heb ik gedaan en dat beviel goed. Overstappen gaat heel snel. Dus, veel succes ermee!

  Reageer
 • Sil

  Esther

  Hallo ik zal me eerst even voorstellen.
  Ik ben Esther ik ben 22 jaar en heb cup E. Mijn borsten hangen ook heel erg, want als ik geen BH aan heb dan komen mijn tepels bij mijn navel. Ik wil graag een C-cup.

  Ik sta sinds vorig jaar Juni op de wachtlijst voor een borstverkleining. De chirurg vertelde mij dat ik ook 10 kilo af moest vallen. Toen was ik 1.72 en woog 81 kilo. Nu ben ik natuurlijk nog steeds 1.72 en weer 76 kilo.

  Ik heb in Januari nog een keer naar het ziekenhuis gebeld en zij vertelde mij dat de wachtlijst aanzienlijk was gegroeid en dat ze eigenlijk nog niks kon zeggen wanneer ik aan de beurt was.

  In Juni heb ik weer gebeld en toen vertelde ze mij dat ik in het midden stond. (het schiet dus werkelijk niet op) ze vroeg mij waar ik verzekerd ben. Ik ben bij het CZ verzekerd, bij het CZ hebben ze wachtlijst bemiddeling, die heb ik gebeld en ik mag 2 Mei naar Belgie voor een gesprek. Misschien is dit een tip voor alle meiden die ook op een super lange wachtlijst staan. Bel je verzekeringsmaatschappij op en informeer of ze ook aan wachtlijstbemiddeling doen.

  Reageer
 • Sil

  Annemarie

  Hallo!
  Wat fijn om deze verhalen allemaal te lezen! Zelf ben ik 20 jaar en ik heb ongeveer cup F. Ook ik heb vaak last van mijn nek en een verkeerde houding. Ik vind het verschrikkelijk als ik nieuwe bh's moet kopen, ik kan eerlijk gezegd wel janken als ik in dat pashokje sta. Gelukkig heb ik me nooit veel aangetrokken van opmerkingen en pesterijen. Ik ben nog niet zolang geleden gaan nadenken over een borstverkleining, maar ben nog niet naar de huisarts geweest. Ik vind het best een eng idee, al wordt dat door alle ervaringen die ik hier lees wel wat minder. Ik dacht altijd dat er heel veel risico's aan verbonden waren en dat de littekens altijd erg groot en zichtbaar zouden blijven. Ook was ik bang voor de pijn. Ik zei altijd tegen mezelf dat ik maar moest accepteren dat ik zulke grote borsten had, maar als ik me indenk dat ze kleiner zouden zijn, lijkt me dat een verademing!
  Ik ga dus toch maar eens langs de huisarts, ben alleen erg bang dat het niet vergoed wordt, of dat het bij mij misschien toch misgaat..
  Voor Celine: Bedankt voor je tip, ik was echt op zoek naar zo'n site!

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

46 + 4 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren