Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Pauzesoftware om RSI te voorkomen

Om RSI te voorkomen, is speciale software ontwikkeld. Daardoor valt de computer stil op het moment dat de gebruiker een pauze moet nemen. De computer doet tijdens die pauzes suggesties voor oefeningen.

In de praktijk blijkt dat de software lang niet altijd het gewenste effect heeft. Gebruikers stellen de pauzes verkeerd in of negeren de pauzes. Ook doen mensen die al RSI-klachten hebben de oefeningen soms op de verkeerde manier. De klachten kunnen daardoor zelfs verergeren in plaats van verminderen. Naast het softwareprogramma zijn er nog andere mogelijkheden om de kans op RSI te verkleinen. Denk aan aanpassingen van je werkplek en het afwisselen van verschillende handelingen.

Heb je ervaring met pauzesoftware, of andere middelen en maatregelen om muisarm tegen te gaan? Doe jij altijd trouw de oefeningen van de pauzesoftware? Of klink je ze meteen weg? En hoe ziet jouw werkplek eruit? 

Terug naar het begin

Reacties

  • Hans

    24 oktober 2008 17:59

    De meest gangbare pauzesoftware(workpace, beeldschermtachograaf) is dan ook puur en alleen pauzesoftware. Deze producten werken als een eierwekker.

    Op deze manier kan het voorkomen dan 30 minuten ontspannen met de muis een stuk tekst lezen op dezelfde manier beoordeeld wordt als een half uur intensief datainvoeren of grafisch designen.

    Terwijl dit natuurlijk totaal verschillende en qua spiergebruik intensieve handelingen zijn!

    Er is maar een product wat rekening houd met de intensiteit van het pc gebruik en hierop pauzes voorsteld, en het doet meer.

    Tevens geeft dit product ergonomische tips en adviezen om gezond te werken achter de pc te stimuleren.

    En het heeft Autoclick hiermee klikt de software voor de gebruiker.

    Dit is een spierspanningsverlagende functionaliteit.

    Het is dan ook geen pauzesoftware maar preventieve software die je bewust maakt van hoe je gezonder kunt werken achter de pc.

    Het preventieve product heet RSIGuard en is verkrijgbaar via de Backshop, zie anders www.backshop.nl

    Dit product RSIGuard is in Nederland nog relatief onbekend maar wordt wereldwijd het meest gebruikt.

    Succes met preventie!

    • Hans

      29 januari 2008 12:28

      Een multidisciplinaire aanpak is essentieel waarbij alle individuele aspecten, organisatieaspecten en werkplekomgevingsaspecten worden geanalyseerd en op basis van de analyse aktiepunten volgen. Ik ken genoeg mensen die erg sportief zijn, de perfecte multi-instelbare werkplek hebben of in de leukste organisatie werken die toch deze problematiek hebben. Preventieve software ondersteund goed bij deze aspecten en dus niet alleen (de oude) pauzesoftware; RSIGuard is een voorbeeld van Preventieve Software en volledig individueel instelbaar. In Nederland nog niet zo bekend maar wereldwijd het meest gebruikt. Je kunt het ook 45 dagen gratis proberen.

      • Annemarie

        07 november 2005 18:02

        Pas sinds enkele weken heb ik last van pijn in pols en arm. Dit bracht me ertoe om eens naar deze site te gaan. Zoveel mensen, zoveel meningen, natuurlijk, maar hoe dan ook is zo'n forum altijd handig om tips uit te wisselen;ik deed hier dan ook best wat ideetjes op om eens mee te gaan experimenteren. Ik bedank dan ook degenen, die de moeite hebben genomen om hier te reageren, in het bijzonder A. Westerveld (ergonomisch U-board), czl (Tai Chi), Suzanne ("dwing jezelf los van de computer") en Ronald (diverse apparaten).

        • Astrid

          23 oktober 2005 22:31

          Het helpt wel. De mensen die RSI hebben weten maar al te goed dat het niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk is en in je persoonlijkheid zit. De software helpt alleen mee om er aan te denken pauze te nemen. Vaak nemen mensen met RSI daar geen tijd voor.

          • S. van der Velden

            20 oktober 2005 10:48

            Dit helpt een beetje. RSI ontstaat door een ophoping van electrostress in het polsgewricht. De muis bijvoorbeeld geeft ontzettend veel straling af. Hierdoor verkrampen onze spieren, onstaan er blokkades in de energiebanen van het lichaam en daardoor veel pijn. Het beste is dit te verhelpen en voorkomen middels producten waar magnetisme in is verwerkt. Groet Siward

            • Jaap

              03 november 2004 01:00

              Zelf slachtoffer van een RSI probleem dat snel verholpen werd: druk op het "os pisiforme" door dorsieflexie van de hand bij muis-en klaviergebruik...
              Eenvoudige oplossing: Néé.
              Enerzijds een polsbrace (Smart Glove) aangeschaft in België(www.freewebs.com/smartglove/) via een Nederlandstalige website. Doch voor klavier een met pareltjes gevuld keyboard support (zelfde bedrijfje).
              Dit betekent dat iedere "deeloplossing" wel han helpen. Als je uit een medische richting komt én kritisch evalueert wordt vlug het kaf van het koren gescheiden...

              Oh ja: ik las dat onze ziekteverzekeraars de terugbetaalbaarheid van een brace steunen op al dan niet IMMOBILISATIE!!!.Kijk maar op de regeling hulpmiddelen.

              Nou,die Vlamingen praten er toch wat minder over.Wij gaan gewoon in de WAO!
              Die zogenaamde toets op al dan niet immobiliseren zorgt dat men een niet aan de werksituatie aangepaste brace aangesmeerd krijgt.
              Lang leve de vrije markt en het internet.

              Nu moet ik toch maar eventjes een pauze maken en wat spelen met de pareltjes in de klaviersteun.Met RSI omgaan kan ook spelenderwijs niet?

              Sterkte allen!

              • titi

                09 augustus 2004 02:00

                Ik heb rsi klachten gehad aan mijn rechter duim. Door de scrollmuis en de draaiende beweging van mijn duim begint deze bij de aanhechting enorm pijn te doen. Ik kon zelfs geen theekopje meer optillen.
                Ik heb het opgelost door 3 verschillende muizen aan te schaffen: de scrollmuis, een ergonomische muis en een pen muis. Door deze 3 regelmatig op een werkdag af te wisselen heb ik geen klachten meer.

                • Frank

                  26 juli 2004 17:03

                  Pauzesoftware alleen kan geen RSI voorkomen, maar wel bijdragen tot een verantwoord werk/pauze regime. Door werkgevers is het een ideaal middel om de wettelijke (!) norm van maximaal 6 uur beeldschermwerk te bewaken. Overigens: van goede pauzesoftware merk je na verloop van tijd niets meer van omdat je je steeds beter gaat gedragen (de eigenwijze mensen daargelaten, maar die hebben de software toch al lang uitgeschakeld)

                  • Martijn

                    29 juni 2004 15:05

                    Nadat ik last kreeg van RSI meteen een ergonomisch toetsenbord en muis en een goede bureau-stoel gekocht. Daarna heb ik nergens meer last van.

                    • nathalie

                      31 mei 2004 02:00

                      Ik doe nu zo ongeveer 3 jaar computerwerk en aangezien ik pas 23 ben, vind ik het niet normaal dat ik thuis bv. niet meer kan stofzuigen. Die tinteling in mijn schouder was er in het begin ook maar nu is hij pijnlijk. Dan wrijf ik erover of laat me masseren, heb ook orthomanuele therapie geha. Zou eigenlijk moeten helpen, maar niets helpt echt, alles helpt maar voor eventjes. Het enige wat ik nu nog kan doen is op mijn houding letten. Op mijn werk heb ik dit al meerdere malen in een vergadering ter sprake gebracht, maar het wordt genegeerd. Wat mij ook opviel was dat ik sinds ik daar werk migraine heb, heb ik vroeger ook nooit gehad.

                      .
                      - Advertentie -
                      - Advertentie -