Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Muisarmvriendelijke muizen: een klein stapje in de strijd tegen RSI

De basis van het voorkomen of herstellen van RSI is een goede werkhouding en voldoende rust. Voor een goede werkhouding is het belangrijk goed recht te zitten, met meubilair en beeldscherm op de juiste hoogte. Ook muis, toetsenbord en eventuele steunen zijn van belang. De essentie is dat je zo ontspannen mogelijk werkt.

Computerbenodigdheden en meubilair moeten een ergonomische manier van werken mogelijk maken. Een aangepaste muis en toetsenbord kunnen daarbij belangrijk zijn. Iemand die een superhippe muis heeft maar deze krampachtig vasthoudt, is verder van huis dan iemand die met een traditionele 2-knopsmuis werkt, maar hier de vingers losjes op laat rusten.  

Welke muis gebruik je? En heb je nog last van RSI-klachten zoals pijn aan je pols of schouder? Of ben je van je muis afgestapt en doe je zoveel mogelijk met spraakherkenning of het toetsenbord? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Sandra

  05 januari 2016 17:57

  Wat ook wel handig is... ga eens naar een GOEDE manuele fysiotherapeut. Laat eens je nek goed nalopen en behandelen. Dat scheelt de helft! Ik dacht jaren lang dat het aan het computeren lag. Nou, niet alléén. Ook dryneedeling bij de fysio helpt erg goed.
  Verder laptop op schoot met knik in je nek... is funest.
  Ook scrollen met 2 vingers op laptop... is drama!

  • dirk

   18 november 2011 10:36

   @Cato: Iedere week wisselen van muis.. heb je lijm gesnoven ofzo?

   • DvanV

    01 november 2011 12:36

    Ik heb nu ongeveer anderhalf jaar last van RSI, kan moeilijk typen, krijg pijn in de onderarmen en heb vermoeide spieren in de nek/ rug. Ik word nu behandeld door een fysio- en ergotherapeut in het Erasmus MC in Rotterdam, deze mensen lijken te weten wat het probleem is. De RSI heeft verhardingen in het bindweefsel van de armen veroorzaakt, door middel van massage wordt dat langzaamaan weer wat soepeler. Het heeft helaas wel bijna een jaar geduurd voor men erachter kwam wat de oorzaak van mijn RSI was. Terug naar het onderwerp: ik gebruik de Natural Ergonomic Desktop (toetsenbord en muis), deze bevallen erg goed. Je armen worden in een natuurlijke(re) houding gebracht door het toetsenbord, aanrader dus. Verder gebruik ik net als Jan Willem spraakherkenningssoftware. Je kunt zo werkelijk elk programma met je stem besturen. In het begin wat omslachtig en traag, maar je wordt er handiger in naarmate je oefent. Grote voordeel is dat je alleen maar je stem hoeft te gebruiken en je armen dus totaal ontspannen zijn.

    • Coos

     13 juli 2010 12:53

     Ik heb een logitech marble mouse en heb nooit last van RSI.Ik begrijp niet dat nog zoveel mensen met de ouderwetse muis werken, zeker op kantoren waar je elke dag op de computer moet werken.

     • anoniem

      09 februari 2010 21:47

      De logitech T-RB22 is echt super. de hand heeft een natuurlijke houding. De trackball wordt bediend met wijs- en middelvinger. Ontlast schouder en elleboog. Voor mij echt de oplossing.

      • T.F. den Bos

       24 september 2009 10:22

       Ook ik gebruik al tien jaar de Logitech Trackman Marble Wheel. Ik kreeg al pijn in m\'n pols en onderarm als ik tien min. achter de pc zat. Ik begrijp dan ook niet, hoe mensen jaren met rsi-klachten kunnen doorwerken. Vooral de heen en weer beweging deed het bij mij.
       Ik werk op een laptop, de muis op het toetsenbordplankje van mn bureau. Zo rust m\'n elleboog op de armleuning.
       Wanneer ik veel tekst moet typen, zet ik een los toetsenbord, dat gewoonlijk achter de laptop staat, op het toetsenbordplankje.
       Ik heb nog nooit rsi-klachten gehad en kan hele dagen doorwerken.

       • gerrit

        04 december 2008 08:18

        een RSI vriendelijk muis is er volgens mij niet dan moet je overstappen op een trackball.
        In het begin is het even wennen, maar ben je er eenmaal aangewend dan werkt het sneller en omdat je de arm volledig kunt laten rusten komt een RSI arm/muisarm nagenoeg niet meer voor.
        Mijn absolute favoriet is de marble fx maar helaas wordt die niet meer gemaakt

        • Simon

         23 november 2008 13:16

         In december komt er een massageapparaat op de markt wat werkelijk bijna al de pijnen uit spieren trekt.
         Ook muisarmen, polsen vingers en nek voelen snel weer heel erg goed aan.
         Kijk op www.totalseat.nl bij aanbiedingen SL-C07.
         Je kan het gerust proberen omdat het apparaat onder \" NIET GOED, GELD TERUG GARANTIE WORDT VEROCHT.

         Simon

         • Ines

          18 november 2008 20:03

          Na polsklachten al ruim 9 jaar geleden op advies van bedrijfsarts overgestapt op \\\"muis\\\"pen en tablet (Wacom). Tot volle tevredenheid. Polsklachten zijn verdwenen en als je er eenmaal mee hebt leren werken (duurt zo\\\'n 2 weken voordat je het goed onder de knie hebt) wil je niet anders meer.

          • Jan Willem van Tongeren

           07 november 2008 19:06

           ik heb zelf al 11 jaar ernstige RSI-klachten. Er zijn geen vriendelijke muizen. Bijna niet dan... een goede muis is de hippo, die helemaal naar je hand is gevormd.een andere goede is de mousetrapper advance.
           Verder werk ikzelf met spraakherkenning van Dragon Naturally speaking versie 9.5.
           Een perfect product dat voorkomt dat je veel typt. En de toetscombinaties natuurlijk veel gebruiken.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl