Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Lichamelijke klachten door langdurig beeldschermwerk

Als je tijdens je werk lang achter elkaar naar je beeldscherm moet kijken, kun je last krijgen van hoofdpijn en, bij een verkeerde houding, nekpijn. Om klachten te voorkomen, is het dus raadzaam om regelmatig (minimaal iedere 2 uur) een pauze in te lassen en even niet naar je scherm te kijken. Uit onderzoek is gebleken dat het vanuit ergonomisch oogpunt ook niet verantwoord is om tijdens een werkdag van 8 uur gedurende meer dan 5 à  6 uur werk te verrichten achter een beeldscherm. Je kunt je werk beter afwisselen met andere fysieke of mentale bezigheden, of korte pauzes van ca. 10 minuten inlassen.

Als je toch geneigd bent om door te werken, kun je de hulp van je pc inroepen: er bestaat software die je dwingt om na een bepaalde tijd even iets anders te gaan doen. Ook de stand van je monitor, de afstand tot het beeldscherm (minimaal 50 cm) en de positie van het beeldscherm in de (kantoor)ruimte zijn van invloed op de mate waarin je geneigd bent naar je beeldscherm te turen. Lichtinval, spiegeling en contrastwerking zijn hierbij van invloed.

Heb jij lichamelijke klachten omdat je dag in dag uit minimaal 8 uur per dag achter een computer zit? Zo ja, welke klachten heb je? Of heb je geen problemen met langdurig beeldschermwerk? 

Reacties

  • Saviel

    10 november 2018 23:55

    Ik zit voor mijn werk elke dag acht uur achter de computer. Nu ervaar ik na een aantal jaren spierpijn en steken in mijn hele lichaam. Ook ben ik vaak licht in mijn hoofd en heb ik geen tot weinig energie. Mijn nek doet pijn en is gespannen, net als de rest van mijn lichaam. Verder heb ik ook nog slaapproblemen. Ik weet niet of dit allemaal met computer werk te maken kan hebben?

    Groetjes Saviel

    • Nadine

      06 juli 2017 15:07

      Hi, wanneer ik te lang zonder een pauze achter het beeldscherm zit en dan opsta, krijg ik een soort druk op mijn hoofd waardoor ik mijn hart hoor kloppen in mijn oren, me duizelig ga voelen en soms het gevoel krijg dat ik door mijn benen ga. Dit duurt meestal ongeveer tien seconden en dan is het voorbij. Dit gebeurt alleen wanneer ik achter mijn computer heb gezeten.

      • Jasmiiiiin

        12 april 2017 15:43

        Ik heb erg last van wazig kijken, hoofdpijn, vermoeidheid.

        • Johan

          12 december 2014 15:43

          Toch zijn er veel bedrijven die hun werknemers 8 uur per dag achter de PC zetten.
          Als werknemer moet je ook gewoon grenzen stellen. Je werktempo er naar aanpassen en veel pauze nemen.

          • Tron

            10 december 2014 01:44

            Ik heb last van verminderd speekselaanmaak. Zou dat kunnen komen door elektronische apparaten? bv. beeldschermwerk?

            • Shurmainy

              23 september 2014 18:14

              Rugklachten en darmklachten.

              • Bennie

                08 november 2010 23:15

                Deze wetsartikel wordt massaal overtreden door werkgevers en de arbeidsinspectie handhaaft hier niet in!


                Arbobesluit: Artikel 5.10 Dagindeling van de arbeid

                De arbeid aan een beeldscherm is zodanig georganiseerd dat deze arbeid
                telkens na ten hoogste twee achtereenvolgende uren wordt afgewisseld door
                andersoortige arbeid of door een rusttijd, zodanig dat de belasting van
                het verrichten van de arbeid aan een beeldscherm wordt verlicht.

                • Fred

                  01 februari 2010 14:13

                  Geen moeite ermee, zolang je per uur (ieder uur dus) zo\'n 5 minuten \'niks doet\', d.w.z. eventjes rondwandelen in je kantoor ( om je bureau of ander meubelstuk heenlopen ). Door de bloeddoorstroom zo op gang te brengen en houden ieder uur is het 100% zeker , dat je geen last krijgt (100%!!!). Groet van Fred. :-))

                  • M. Haan

                    24 januari 2010 11:24

                    Bij Schoevers leerden we op de eerste les \"zitten\" (rechtop, hoog tov de schrijfmachine, goede werkplek, typestoel). 8-10 uur p.d. was vroeger geen uitzondering bij werken met een elektrische schrijfmachine, die goed vergelijkbaar is met een keyboard. Geen probleem.
                    Vroeger werd er minstens even hard gewerkt als nu. Denk eens aan type-afdelingen. 2 x koffie en 1 x thee op een dag, nauwelijks pauzes; en overwerken was tot 10 uur \'s avonds.

                    Echter, toen ik later (werkende met computer) een slechte werkplek kreeg en de werkgever weigerde mee te werken kreeg ik na 7 jaar (!!) RSI problemen, maar ook een ontsteking aan \"zitbot\" (keiharde zitting) waardoor ik nauwelijks kon zitten, voorts pijn in beide benen omdat deze afgekneld werden wegens te hoge stoel en slechte ondersteuning voeten.
                    RSI/CANS is overbelasting door verkeerd gebruik spieren.
                    Een slechte werkplek of een slechte houding/manier van bewegen is in elk geval een van de oorzaken van RSI, maar dus ook van andere aandoeningen.
                    En \"toetsen aanslaan\" is iets anders dan \"kunnen typen\".

                    • Anna

                      27 februari 2009 17:08

                      Ook ik ben getroffen door beeldschermwerk klachten. Heel vervelend, harde spieren in nek en rug en pijn aan de binnenkant van mijn armen. Ik denk dat er voor iedereen een \\\"eigen\\\" oplossing bestaat, maar die moet jezelf vinden. Waar ik zelf echt enorm veel baat bij heb is zwemmen. Twee a drie keer per week. En iedere dag oefeningen doen om je spieren soepel te houden, de doorbloeding te stimuleren.
                      En, misschien wel de belangrijkste; doe werk waar je gelukkig van wordt, want stress is vaak nummer 1 die de klachten veroorzaakt.

                      Reageer ook

                      Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

                      Meld je aan voor de nieuwsbrief

                      En ontvang 2 tot 4 keer per maand alle informatie over jouw gezondheid

                      Je kunt je op ieder moment uitschrijven voor de nieuwsbrief. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid.

                      - Advertentie -
                      - Advertentie -

                      Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

                      Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl