Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Gebruik jij ook al jaren maagzuurremmers?

Geneesmiddelen tegen brandend maagzuur worden  gebruikt om de klachten als gevolg van brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel en zure oprispingen te verminderen.

 Sommige mensen gebruiken deze remmers al jaren terwijl dit niet altijd nodig is. Herken jij je hierin? Waarom? Wat zijn jouw ervaringen? En heb je nog tips?

Terug naar het begin

Reacties

 • Esther

  12 februari 2020 20:11

  Ik liet 14 jaar geleden een gastroscopie doen. Ik had immers heel veel last van maagzuur en ik had daardoor vaak een hese stem. Aangezien ik mijn stem beroepsmatig nodig heb, was omeprazol een absoluut redmiddel indertijd. Die eerste weken nam ik 40mg en dan 12 jaar lang 20mg. Ik was letterlijk verlost van alle pijn en nog belangrijker: ik had mijn stem helemaal terug.

  Na het horen van verontrustende dingen over het langdurig innemen van maagzuurremmers heb ik toch kunnen afbouwen naar 10mg per dag. Maar afbouwen naar niets, dat lukte tot nu toe niet via de klassieke geneeskunde.

  Ik ben sinds 3 dagen een nieuwe poging aan het ondernemen via de alternatieve weg. Mijn osteopaat heeft een heel streng voedingsschema opgelegd: geen melkproducten, geen nachtschade groenten (tomaten, aubergine, aardappelen, pepers, paprika), geen rauwkost, geen bruisende dranken, enkel gevogelte en vis en warme groenten, havermout met rijstmelk...et cetera.

  Ondertussen heb ik op dag 3 door hevige reflux toch opnieuw een omeprazol 10mg ingenomen. Ik was misschien iets te ambitieus in mijn plan door meteen volledig te stoppen met die pillen. Misschien is dat niet zo'n goed idee. Iemand ervaring mee met 'the cold turkey' methode van ineens stoppen? Of toch beter geleidelijk aan stoppen?

  Wat mij ook opvalt, is dat ik sinds het stoppen een constante hoofdpijn heb en ook misselijk ben af en toe. Dat zijn bijwerkingen die je normaal gezien hebt als je het medicijn inneemt als ik de bijsluiter zo lees. Zijn er hier nog mensen die dit voelen als ze stoppen met het geneesmiddel?

  Los daarvan hoop ik dat dit plan van de osteopaat werkt, want ik wil nu wel echt van die rotpillen af! Ik probeer het alvast nog even heel geduldig door te zetten.

  • Sandra

   31 januari 2020 13:41

   Een tip voor iedereen die wil stoppen met de maagzuurremmers. Niet in één keer. Begin eerst met om de dag, dan een halve dosis om de dag. Vang het reboundeffect (dus dat het erger lijkt te worden) op met maagzuurbinders. Daarna geen remmers meer, eventueel de binders nog nemen indien je voelt dat het nodig is, maar blijf daar niet preventief mee doorgaan. Zorg er wel voor dat je ze altijd in huis hebt en ook je oude remmers. Je weet maar nooit, je kunt ze ook nemen indien nodig namelijk. Alleen gezien de bijwerkingen laat ik ze ook liever staan.

   Echter door een middenrifbreuk heb ik al twee keer een ontstoken slokdarm gehad en dat is ook geen pretje. Leer goed te voelen (luister naar je lichaam) welke producten de boel triggeren en laat die vervolgens staan. Als ik er toch zin in heb, dan neem ik eerst 2 (hele vieze) tabletjes van een natuurlijke binder en neem dan vervolgens lekker mijn patatje mayo, ha ha. Ik heb dan geen last. Eetgewoonte is wel belangrijk. Al zijn er ook gezonde producten waar ik niet tegen kan.
   Dus afbouwen, opvangen met maagzuurbinders.

   • suffie

    28 januari 2020 12:30

    Ben blij met deze reactie. Slik esomeprazol al 20 jaar en ik word van dag tot beroerder: pijnlijke armen en bovenbenen, hartkloppen, braakneigingen, pijn op borst , enz.
    Vanaf vandaag stop ik ermee en de reacties hierop probeer ik zo goed mogelijk te verwerken. Ben 84 jaar en heb momenteel allerlei klachten.

    • Guy

     26 januari 2020 15:04

     Ook vaak geprobeerd met pantoprazol en als gevolg opgezette buik, obstipatie....tijdelijk appelzuurazijn genomen en tijdelijke verbetering omdat het ondervinden van maagzuur soms een te weinig aan maagzuur zou kunnen betekenen. Nog iemand deze ervaring ?

     • Anne

      16 januari 2020 23:42

      Ik heb vanaf mijn 12e maagzuurremmers geslikt en ben rond mijn 15e begonnen met protonpompremmers waar ook omeprazol onder valt. Ik kreeg remmers voorgeschreven omdat ik een breukje in mijn middenrif heb. Ik heb ruim 30 jaar maagzuurremmers geslikt en heb ook 30 jaar allerlei onverklaarbare klachten gehad. Duizeligheid, kramp in handen voeten tenen, zenuwprikkelingen in mijn schouderbladen en ga zo maar door. Veel vragen gesteld en ook in het alternatieve circuit e.e.a. gedaan maar dit hielp niet afdoende.

      De afgelopen jaren gebruikte ik 40 mg omeprazol en mocht ophogen naar 80mg. Er kwam geen eind aan. Ik besloot mij te laten opereren omdat ik er gek van werd. Een week voor mijn operatie sprak ik mijn tandarts (die weet van mijn maagzuur omdat mijn glazuur is aangetast). Zij raadde mij de operatie sterk af en adviseerde om mij op Amerikaanse informatie over maagzuurremmers te richten. Dit gedaan en gelezen en begrepen dat het gebruik van maagzuurremmers de problemen kan versterken en ik juist steeds meer nodig had.

      Daarnaast was de opmerking van de chirurg die de operatie zou doen ook bij mij blijven hangen. Hij zei dat er veel mensen met een middenrifbreuk zijn die geen klachten hebben.... Hoe kan dit? Naar de chiropractor geweest omdat vanuit de onderrug klachten kunnen ontstaan die maagzuur veroorzaken.

      In die periode afgebouwd van 40 naar 10 mg. Weken veel last maar dat nam af toen mijn lichaam het rebound effect te boven was. In de afgelopen 2 maanden helemaal gestopt met medicatie. 6-8 weken veel last maar nu overdag vrijwel klachten vrij en 's nachts ook bijna. Nooit gedacht dat ik kon functioneren zonder maagzuurremmers!

      Ook baal ik dat ik met al mijn vragen over de risico's en alternatieven met een kluitje in het riet gestuurd bent. Je hebt reflux, dus je zit er aan vast was de korte boodschap.

      Volgens orthomoleculaire standaarden had ik een flink vitamine tekort: vit D, Vit B12, ijzer en magnesium. Niet gek dus dat ik mij niet fijn voelde. Moe, somber, weinig concentratie, kramp etc. Ik heb vaak mijn bloed laten prikken maar daar viel ik binnen de reguliere testen nog binnen de normen.

      Ik hoop dat mijn verhaal iemand helpt. Ik heb zelf veel gezocht op internet maar kwam ook veel tegenstrijdige info tegen.

      p.s. 1 ding waar ik ook mee gestopt ben. Ik eet niets meer na het avondeten en ook weinig tot geen tussendoortjes meer. Dus gewoon 3 maaltijden en verder niks.

      • Klaas

       17 februari 2020 10:48

       Beste Anne,

       Ik heb een slecht functionerende maagklep en nam ook tien jaar lang een protonpompremmer. Ik ben dit eerst gaan afbouwen en er vervolgens mee gestopt op aanraden huisarts. Ik kreeg hierdoor wel last van zuur na een aantal maanden. Ik heb graad A en had rode vlekjes in mijn slokdarm en maag, maar uit de biopsie bleek niet dat sprake was van een ontsteking. Ik heb wel scoliose ter hoogte van mijn middenrif en een lage rughernia. Nu medicijnen voor zuur en oprispingen op aanraden van de specialist, omdat protonpompremmer voor schimmels zorgde. Ik kon kiezen uit twee andere typen medicatie, maar ik las dat deze kankerverwekkende stoffen zouden kunnen bevatten. Daarnaast zijn het geen officiële geneesmiddelen, maar vallen ze onder medische hulpmiddelen. Ik volg iedere maand fasciatherapie vanwege hernia’s. Wat kan ik nog meer doen? Ik wil geen risico op slokdarmkanker lopen.

       Groeten

       • IME

        30 januari 2020 21:58

        Hey Laura,

        Thanks voor dit verhaal. Ik slik nu ook al lange tijd omeprazol vanwege een middenrifbreuk en probeer nog steeds na al die jaren de juiste dosering te vinden. Ik heb nooit geprobeerd om te stoppen, omdat het afkicken bij mij echt heftig is. Vergeet ik eens zo'n pil, dan is de volgende ochtend echt een ramp. M'n hele keel is dan on fire! Burn baby burn disco inferno party met hangend over het toilet als gevolg! Haha, echt heel vervelend. Toch heb ik het gevoel dat de tijd voor omeprazol minder heftig was. Het is alleen zo lang geleden dat ik het eigenlijk niet meer weet.

        Heb wel ontdekt dat als ik ongeveer een half uur of kwartier voor elke maaltijd (behalve ontbijtje) een omeprazol neem dit voor mij het beste werkt. Het ding is alleen, dat ik op zoveel bijsluiters of websites verschillende dingen hierover lees, dat ik het zelf eigenlijk ook niet meer zo goed weet... In ieder geval lig ik wel lekker schuin en dat is chill. M'n vriendin wordt gek van ons heuvellandschap-bed, maar ik ben the king on the hill en zij ligt in het dal. Haha. Ze vindt het vervelend voor me en probeert me te helpen.

        Maar eerlijk gezegd ben ik er echt klaar mee. Ochtenden zijn hel en als ik slecht heb geslapen voel ik me de volgende dag letterlijk rot van binnen. Tintelende vingers en uitstralende pijn in me rug is voor mij eigenlijk wel gewoon. Ik heb zeker ook wel eens over de operatie nagedacht, maar ben er erg bang voor. Ook doordat ik hoor dat de kans nog best groot is dat het niet helpt. Als iemand deze operatie wel heeft gedaan. Ik zou erg graag in contact met je willen komen en wat vragen willen stellen of als iemand vragen heeft aan mij neem contact met me op!

       • Lara

        13 januari 2020 16:50

        Hallo
        Welke omeprazol heb je gekregen en hoeveel mg?

        • Buddy124

         17 november 2019 11:46

         Ik slik al een aantal jaar omeprazol en heb al bijna twee jaar lang eczeem op mijn handen. Ik heb een allergietest ondergaan maar daar kwam niets uit. Kan het zijn dat het door de maagbeschermers komt en zijn er meer mensen die hier last van hebben?

         • Gert

          13 november 2019 16:30

          Ongeveer elf jaar geleden ben ik twee keer naar de spoeddienst geweest voor zware pijn in mijn borststreek, maar hier lachten ze me uit. Mijn huisarts gaf aan te denken dat het om slokdarmspasmen ging. Dit was zeer pijnlijk. Twee jaar later heb ik een slokdarm ontsteking gehad en sindsdien slik ik iedere dag maagzuurremmers. Dit is een verschrikkelijk goedje; mijn maagproblemen waren weg, maar ik kreeg veel last van haaruitval, spierpijn en draaierigheid. Sinds vier dagen ben ik hiermee gestopt. ’s Morgens is dit geen probleem, maar gedurende de dag en vooral als ik veel eet krijg ik last van pijn in de middenrifstreek.

          Mijn raad voor iedereen met slokdarmspasmen die stopt met het gebruik van maagzuurremmers: neem een magnesiumsupplement. Sinds ik magnesium gebruik heb ik geen last meer van slokdarmkrampen en ook geen spierpijn meer.

          Het zal voor mij nog even duren voordat mijn maag gewend is aan een leven zonder maagzuurremmers, maar ik ben die rommel beu.

          • hans

           02 november 2019 19:33

           ik gebruik al 8 jaar omeprazol 20 mg 1 capsule per 5 dagen en heb geen last ermee nooit meer oprispingen van maagzuur.

           Ik gebruik al acht jaar 1 capsule Omeprazol 20 milligram per vijf dagen en ik heb geen last meer. Geen oprispingen meer van maagzuur.

           • Katie

            11 oktober 2019 17:57

            Ik ben 58 jaar en heb tot vorige week bijna vijftien jaar lang Omeprazol gebruikt. Ik weet niet meer wanneer mijn gezondheidsklachten zijn begonnen, maar ik voel me al heel lang ziek. Nadat de bijwerkingen van maagzuurremmers onlangs in het nieuws zijn gekomen ben ik gaan Googlen en kwam ik onder andere op dit forum terecht. Ik heb meteen besloten te stoppen met het gebruik van Omeprazol. Na een paar dagen pijn zijn mijn enkels en kuiten weer slank!

            Ik heb dit wel besproken met mijn huisarts want ik heb ontzettend veel last van maagzuur. Ik heb een drankje voorgeschreven gekregen dat ook aan zwangere vrouwen gegeven wordt. Het smaakt naar pepermunt en ik moet het zelf betalen. Het drankje werkt wel, maar het is onhandig onderweg. Ik mag geen baking soda gebruiken, omdat dit slecht is voor hart en bloedvaten.

            .
            - Advertentie -
            - Advertentie -