Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Last van prikkelbare darm?

Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders heeft weleens last van een prikkelbare dikke darm (ook wel spastische darm of spastische colon genoemd.) De oorzaken van deze aandoening zijn het onregelmatig bewegen en krampachtig samentrekken van de darm. De voornaamste darmklachten zijn buikpijn en ontlastingsproblemen.

Je kunt er zelf wel iets aan doen door goed en gezond voedsel te eten. Voedsel heeft effect op de spierbewegingen in de dikke darm. Als je last hebt van een prikkelbare dikke darm, wekt (sommige) voeding extra prikkels op die deze bewegingen verstoren. Hierdoor kun je last krijgen van de darmen. Het is daarom van belang goed te letten op wat je eet, dus geen voedsel waar je gevoelig of allergisch voor bent.

Welke voeding gebruik jij? En welke positieve of negatieve ervaringen heb je hiermee? En heb je zelf uitgevogeld welke voeding je het beste kunt nemen of krijg je hulp van je huisarts? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Ashley

  20 augustus 2019 15:27

  Hallo,

  Ik heb ook last van Prikkelbaar Darmsyndroom. Ik ben 17 jaar en heb hier al vijf jaar last van. Het beïnvloedt mijn leven enorm, omdat ik niet alles zomaar kan eten en/of drinken. Dit kan ertoe leiden dat ik op de bank moet gaan liggen vanwege de buikpijn. Ook stress speelt hierbij een grote rol. Mijn omgeving toont geen begrip voor mijn ziekte; mensen geloven niet dat ik er zo veel last van heb, ze zeggen dat ik me er gewoon overheen moet zetten. Ik vind dit enorm vervelend, niemand kan voelen wat ik voel toch? Ik heb al een coloscopie ondergaan en hieruit bleek dat ik spastische darmen heb. Ik heb al verschillende soorten medicatie geprobeerd maar dit heeft spijtig genoeg niet geholpen. Moet ik er dan maar gewoon mee leren leven? Ik kan door de PDS-klachten soms niet eens naar school, omdat ik zoveel pijn heb. Zelfs tijdens de vakantie beperkt dit het aantal activiteiten waaraan ik kan deelnemen. Ik wil hier echt graag vanaf, van de pijn in mijn maag en alle andere symptomen.

  • Nk

   30 oktober 2019 22:19

   Precies dit! Ik blijf sowieso twee keer per maand thuis vanwege de pijn, alleen mijn vriendinnen geloven me niet. Ze doen hier erg vervelend over tegen mij toen ik zei dat ik Prikkelbaar Darm Syndroom heb. Ze gingen hier direct van alles over opzoeken, ze lachten me uit en zeiden tegen me dat ik lieg. Zij weten toch niet hoeveel pijn ik hierdoor heb?

  • Kim

   17 augustus 2019 10:17

   Hoi allemaal,

   Ook ik heb PDS. Waar ik me zo onzeker en alleen in voel is dat ik soms de wc niet red. Dat is zo erg en ik schaam me rot. Het overkomt me dan gewoon.
   Herkennen jullie dit? Ik hoop voor jullie van niet, maar ik zou het fijn vinden om te weten dat ik hier niet alleen in sta.

   • anna

    05 maart 2019 11:56

    ik heb al een spastisch colon, van kindsaf, heeft heel veel te maken met innerlijke stress,en soms verkeerde voeding, dus geen vette spijzen!!!Ik eet anders alles......
    Er zijn periodes van rust in mijn buik, maar het is mijn colon dat denkt, meer dan mijn oud hoofd!!Als kind had ik bij bezoek van de Sint, zo'n slecht geweten dat ik het in mijn broek deed, tot grote hilariteit van de klasgenootjes, en woede van de klasnon!!!
    Moeilijk gaat ook!!!!

    • Moon

     29 november 2018 18:04

     Jarenlang heb ik last gehad van prikkelbare darm syndroom. Sinds enkele maanden ben ik klachtenvrij, hoera, hoera. Graag wil ik dan ook aan iedereen die het maar horen wil vertellen hoe dat is gekomen. Heel simpel. Maagzout, ook verkocht in de supermarkt als Backing Soda, was voor mij de oplossing. Los een half theelepeltje met maagzout op in een glaasje water en drink dit op. Dit heb ik een week gedaan 's ochtends bij het opstaan en voor het naar bed gaan. En zoals ik al zei, sinds enkele maanden klachtenvrij.

     • Doortje

      27 september 2018 13:53

      Ik had ook jarenlang klachten die horen bij PDS. Om de één tot twee weken was het weer raak, opgezwollen pijnlijke buik, verstopping en dan weer diarree. Sinds ik melkkefir drink, maar dan wel die je zelf van het kefirplantje maakt, heb ik er geen last meer mee. Wel 48 uur laten staan zodat er geen melksuikers meer inzitten. Dan is de kefir licht prikkelend en bijna zo dik als yoghurt. Dit zorgt voor een betere darmcultuur in je darm. Beter dan alle medicatie en dure supplementen. Ik kan het iedereen aanbevelen om te proberen.

      • Elfa

       25 augustus 2017 00:48

       Hallo,

       Ik vraag mij af of er veel mensen zijn met zeurende stekende pijn links onder in de buik. Zo ja, hoelang duurt dit bij jullie voordat het over gaat?

       Groetjes

       • Ad

        17 december 2017 09:52

        Bij mij zit de zeurende stekende pijn voornamelijk rechtsonder in de buik, daar is het ook altijd onrustig als ik er nauwelijks last van heb. Verder komt de pijn op allerlei plaatsen voor. Het aanhouden van de pijn is heel verschillend.
        Afgelopen week ben ik ook erg misselijk geweest, hoop dat het nu wat minder wordt. Krampen en pijntjes in mijn buik gaan onverminderd voort. Is erg vervelend maar die misselijkheid... verschrikkelijk. Erge pijn heb ik maar zelden tot nog toe... afkloppen.

        • Nick

         10 september 2017 12:55

         Ook ik heb last van zowel links als rechts lage buikpijn. Komt onverwachts en ik kan niet zeggen hoelang het gaat duren. Ik heb vooral veel last van hevige pijnscheuten in lage rug, zo erg dat ik soms op de grond val van de pijn en blokkade. Heeft er nog iemand dit?

        • Wendy

         15 juni 2017 06:14

         Hallo allemaal, heb ook al weer een hele tijd last van mijn linkerzij uitstraling naar mijn linkerbeen wat echt een heel naar gevoel is. Ben een hele week continu misselijk. Mijn ontlasting is nooit hetzelfde en vooral deze week heel weinig. Twee jaar geleden zei de huisarts dat ik spastische darm heb. Heeft toen tijd geduurd dat het weer wat weg trok. Mijn vraag is ook hebben meer mensen last van continu misselijk zijn en uitstraling naar je been? En wat zou ik er tegen kunnen doen?

         Gr Wendy

         • Elfa

          25 augustus 2017 00:50

          Hallo Wendy,

          Met je linkerzij, bedoel je dan ter hoogte van je eierstokken of echt in je zij?

          Groetjes

         • jacq83

          17 maart 2017 23:53

          Hallo, ik heb al een paar jaar last van pds. Er is geen duidelijke oplossing voor. Voor iedereen ligt het anders. Het ligt wel duidelijk aan een bepaald soort eten. Maar er is zoveel mogelijk. Had vandaag vreselijk veel pijn en diarree. Heb een sinaasappel gegeten, zag de stukjes in de diarree zitten. Maar er wordt ook gezegd dat het aan melk ligt. Heb ik ook gehad vandaag. Ik weet niet waar ik moet beginnen. Ik heb ook kokosolie gekocht, omdat ik gehoord heb dat dat goed zou zijn. Wie kan mij helpen? Zit er een beetje door heen.

          • Glv☆

           27 mei 2017 09:32

           Beste Jacq83, heel herkenbaar wat je zegt. Ik heb ook PDS met allergie voor paprika (vers, kruiden en extracten). Het is een kwestie van opschrijven waar je wel en niet tegen kan. En zo proberen een patroon te ontdekken. Zelf gebruik ik nu paar weken het product Kijimea en ik kan het je zeker aanraden! Misschien een tip?

          • 2Biornot2Bi

           23 januari 2017 21:51

           Goedenavond,

           Voor mijn afstudeeropdracht voor mijn studie Voeding & Diëtetiek ben ik nog steeds op zoek naar personen met Prikkelbare Darm Syndroom én die het GAPS dieet volgen of hebben gevolgd.

           Graag kom ik daarvoor in contact met mensen die ik (telefonisch) mag interviewen over hun ervaringen (heeft het dieet geholpen of juist niet?)

           De gegevens van de deelnemers blijven volledig anoniem en ik verwacht dat het interview niet langer zal duren dan één uur.

           Valt u onder deze doelgroep, wilt u mij helpen met afstuderen en heeft u een uurtje de tijd? Of wilt u eerst meer informatie over de inhoud van het interview? Laat dan hieronder een reactie achter. Ik zal dan verder contact met u opnemen.

           gr. Bianca

           • jacq

            26 december 2016 15:03

            Ik heb heel mijn leven last van mijn buik, darmen en stressspanningen. Ik kan nooit rustig naar een wc, ik heb altijd wc-papier bij me en ik moet altijd kijken waar wc's zijn. Ik heb een lactosevrij dieet gedaan. Geen koolzuur gedronken, geen brood, niks helpt...

            Ook heb ik de ene keer meer last als ik vet eet dan de andere keer. Ik heb magnesium kauwtabletten en mag absoluut geen vezels, want dan gaat het fout. Het belemmert je in het dagelijks leven.

            • Els

             08 januari 2017 09:26

             Beste Jacq, zo herkenbaar je verhaal. Vanaf m'n kinderjaren al last van darmen en stressmomenten. Bij mij wisselen verstopping en diarree af. Ik moet altijd kijken of er een toilet in de buurt is, wil geen onverwachte uitjes want dat geeft ook stress en daardoor diarree aanvallen. Ik merk wel dat minder koolhydraten (met name brood) bij mij een minder rommelig- en opgeblazen gevoel geeft. Ik ga het liefst met de auto op vakantie want ik zie ook tegen een vliegreis op, als het moet dan zit ik soms een half uur op het toilet. Het is gewoon heel vervelend en het beperkt je gewoon, je hebt ook geen vertrouwen in je lichaam want het kan je vanuit het niets overvallen en dat vind ik eigenlijk nog het meest lastige!

            .
            - Advertentie -
            - Advertentie -

            Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

            Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl