Wordt premenstrueel syndroom onderschat?
Huilerigheid en emotionaliteit werden vroeger als typisch vrouwelijk beschouwd. Niets dat serieus moest worden genomen. Datzelfde gold voor hoofdpijn, vermoeidheid en een opgezwollen gevoel. Vooral net voor de menstruatie hadden veel vrouwen deze 'vage' klachten. Sinds een paar jaar is er echter veel aandacht voor een medische verklaring van deze problemen: premenstrueel syndroom oftewel PMS.
PMS treedt bij veel vrouwen op in de laatste dagen tot twee weken voor de menstruatie. Het is een complex van psychische en lichamelijke klachten. Psychische symptomen zijn prikkelbaarheid en depressiviteit. Lichamelijke klachten zijn vermoeidheid, pijnlijke borsten, opgezwollen gevoel en hoofdpijn. Niet zo vreemd, want er gebeurt nogal wat in je lichaam; het heeft alle voorbereidingen getroffen die nodig zijn voor een zwangerschap. Vergeefs. En nu is het zich aan het voorbereiden om het onbevruchte eitje, het overbodige baarmoederslijmvlies en nog meer op te ruimen. Je hele hormoonhuishouding doet hard zijn best voor deze grote schoonmaak. Vrouwen die echt gebukt gaan onder PMS-klachten, kunnen hierover praten met hun huisarts of gynaecoloog. Er bestaan namelijk medicijnen die de problemen verminderen of verhelpen.
De tijdsduur en ernst van PMS-klachten verschilt per persoon. Veel vrouwen hebben nergens last van, of zijn zich er niet van bewust dat sommige problemen met een regelmaat van vier weken steeds terugkeren. 'Het kan geen kwaad om je lichaam te leren kennen', zeggen sommige vrouwen, 'en in de gaten te hebben dat je rothumeur een oorzaak heeft. Dan hoef je je ook niet zo schuldig te voelen'. Anderen halen hun schouders op en zien PMS als een mode-verschijnsel, 'iedereen heeft betere en mindere dagen. Om je hormoonhuishouding de schuld te geven is wel heel gemakkelijk'.
Wat vind jij? Wordt het premenstrueel syndroom onderschat? Of moeten vrouwen gewoon niet zo zeuren?
Reageren