Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat doe jij tegen piekeren?

Iedereen piekert wel eens. 'Zal ik die baan nemen of niet?' 'Is mijn relatie nog wel waardevol?' 'Gaan mijn kinderen niet het slechte pad op?'. Levensvragen kunnen je van tijd tot tijd in beslag nemen.  

Maar wat doe je nou als je zoveel piekert dat het je de hele dag achtervolgt? Wat doe je als je je alle dagen zorgen maakt, zodanig dat je voortdurend een angstig gevoel hebt dat er iets heel erg mis gaat? Praat je erover met vrienden of familie? Ben je naar de huisarts geweest of zit je daar over te denken? Heb je medicijnen geslikt en hadden die effect? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Elvis76

  19 april 2013 15:58

  Ik pieker al een jaar de hele dag door. Ik had in het begin heel vaak paniekaanvallen en dit heeft zich omgezet tot psychose en depressie.

  Hebben jullie tips voor mij om te stoppen met piekeren?

  • Gerrie

   20 maart 2013 11:08

   IK herken dit. Ik voel me ook vaak onbegrepen. Waarschijnlijk heb ik zelf ook te maken met een piekerstoornis. Heb daar best vaak last van door middel van veel piekeren over van alles en nog wat.

   • Anita

    20 juni 2012 13:07

    Het piekeren niet als piekeren beschouwen, maar als een leerweg heeft mij enorm geholpen. De angst wegnemen en accepteren dat het leven niet meer is dan een beleving.
    We zijn geboren en we gaan dood, dat zijn de enige zekerheden die we hebben, leven is niet meer dan ervaren in mijn beleving.
    Piekeren is de verkeerde kant op fantseren, als we piekeren de lading ontnemen en het gaan zien als de eventuele mogelijkheden onder ogen zien leren we dat niets zeker is. Hoe vaak hebben we niet gepiekerd en bleek het achteraf weer mee te vallen, en hoe vaak hebben we niet gepiekerd en overviel het ons als complete verassing. Leren van wat was om het wat komt onbevangen te accepteren.

    • Doeke

     19 november 2011 00:55

     Ook ik ben een piekeraar, vooral als ik weer eens chagrijnig ben geweest tegen een collega waarvan ik achteraf spijt heb. Of over de opmerkingen die ik tegen hem heb gemaakt. Neem me oprecht voor om het de volgende keer niet te doen maar toch doe ik het weer. Maar heb er zelf het meeste last van en pieker hier over. Ook heb ik een collegaatje die alles wat ik doe controleert, omdat ze bang is dat dingen fout gaan lopen. Ditt houd me in mijn vrije tijd ook bezig. Herkent iemand dit? Dan wil ik hier graag met lotgenoten over mailen.

     • As

      06 november 2011 11:38

      Ik pieker ook alleen maar, zelfs over dingen waar ik helemaal niet over hoef te piekeren. En nu komt ook een beetje nerveusiteit om de hoek kijken. Ik ben net een paar maanden van de antidepressieva af (die ik overigens ergens anders voor had) maar dit is erg. Het is 's nachts het ergste. Kan er ook moeilijk door in slaap komen.

      • Martijn

       03 november 2011 07:58

       Bij overmatig piekeren zou ik contact zoeken met huisarts of psycholoog. Het kan een hele zware last zijn die je dagelijks leven verzwaard. Leuk boeken zijn trouwens: Dromen Durven Doen en Je Leven de Baas.

       • Meike

        19 februari 2011 15:32

        Heb ook last van piekeren. Vooral over mijn geaardheid, ben mezelf kwijt, weet niet wat ik wil. Kom daar slecht van af.

        • Ed

         09 augustus 2010 13:38

         Ik heb veel gepiekerd over personen. En dan met name personen die zogenaamd aardig doen maar puntje bij paaltje ontzettend egoïstisch blijken te zijn. een soort wolven in schaapskleren eigenlijk. Gemenerikken dus. Op het werk was er ook iemand, een leidinggevende notabene, die dat deed. Nou heb ik daar gewoon niets meer van aangetrokken en ben blijmoedig, nonchalant doorgegaan en heb ik gedacht aan andere leuke personen en de dingen die ik nog wel heb. Nou die leidinggevende merkte dat en kon dat absoluut niet hebben, dat ik niet onder de indruk was. En werd kwaad, dat zag je aan alle kanten er vanaf. Probeerde me op kleine details te pakken qua werk enz. Maar daar was ik ook niet meer van onder de indruk. Toen deed ze weer aardig en toen weer niet, had ook geen effect op mij. Het zegt wel iets over de onzekerheid van die andere, dus zo is het piekeren minder geworden. Soms krijg ik nog weleens een periode waarin ik pieker. Maar zo veel last ervan, als eerst heb ik niet meer.

         • Rens

          08 oktober 2009 09:40

          Ik piekerde eerde heel veel. Ik ben gaan schrijven. Dus als mij iets dwars zat bleef ik schijven.
          Ook heb ik geleerd om de negatieve gedachten om te zetten in positieve. Bij mij helpt yoga ook. Hierdoor ben je erg gericht op je eigen lichaam en hier word je rustig van.
          Het is niet snel over en het duurt ook wel even.

          • Ria

           23 september 2008 22:22

           Je weet van te voren, dat je met piekeren niets op lost. Probeer aan iets leuks te denken, en ga een plantje kopen, of als het 's-nachts gebeurd, dat je dat de andere dag gaat doen!!In de nacht lijkt alles erger dan overdag. Pak een boek, tot je moe wordt. Want jij bent de baas over jezelf.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl