Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Slik jij vitamine D tegen botontkalking?

Botontkalking. De kans is groot dat je er op latere leeftijd mee te maken krijgt. 1 op de 3 vrouwen in Nederland boven de 55 jaar heeft namelijk osteoporose en is zich daar al dan niet van bewust. Na de overgang lopen zij een groter risico, omdat het lichaam minder vrouwelijk hormoon (oestrogeen) aanmaakt. Door de afname van dit hormoon wordt de botafbraak versneld.

Om osteoporose tegen te gaan, is er naast calcium ook vitamine D nodig. Vitamine D zorgt namelijk dat het calcium opgenomen kan worden in de botten. Dit zorgt voor sterke botten en tanden. Vitamine D kun je op verschillende manieren binnen krijgen. Eén van de manieren is via de huid. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid namelijk vitamine D aangemaakt. Daarnaast zit vitamine D in vlees en vette vis, zoals haring, makreel en zalm. Ook zuivelproducten bevatten het, zij het in mindere mate. Tegenwoordig wordt vitamine D in Nederland toegevoegd aan margarine, halvarines en bak- en braadproducten.

Weet jij eigenlijk wel wat vitamine D voor je lichaam doet? Wat de gevolgen kunnen zijn van een langdurig tekort aan vitamine D? Heb je zelf osteoporose (botontkalking)? Wat doe je om botontkalking tegen te gaan, of om de schade te beperken? 

Terug naar het begin

Reacties

  • Wim

    13 april 2015 15:49

    Jammer dat uit de meeste verhalen niet blijkt dat het belangrijkste is: voldoende vitamine D en calcium. De geadviseerde hoeveelheden in Nederland zijn te laag in vergelijking met de adviezen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Daar wordt op basis van veel literatuurstudies geadviseerd: 5000 Internationale Eenheid vitamine D en 1000-1200 milligram calcium.

    • A van de vegte

      24 januari 2014 13:31

      Ik ben een buitenmens, maar lig niet te zonnebaden. Vitamine D voldoende dus! Daarnaast eet ik elke dag, rauwe amandelen ze worden het goud onder de noten genoemd en bevatten veel calcium. Zeven per dag zou al voldoende zijn! Goed te weten voor mensen die geen zuivel verdragen. met vr. gr. Ans

      • mevr huybregts

        24 januari 2014 13:31

        Ik zou niet zonder buitenlucht kunnen denk ik ,evenals n lekker visje of harinkje vind ik oo zo lekker en gezond .
        Maar natuurlijk groenten en vlees ook .Juist daarom steek ik zo lekker in mijn vel denk ik ,en voel me heel actief .
        Dus raad ik iedereen aan dat te doen ,en je merkt na n tijdje dat t veel beter met je gaat .succes iedereen ...

        • Lies van Tol

          24 januari 2014 13:31

          Ik heb van de arts Fosamax en vitamine D3 1000 mg. Ik slik dit al een aantal jaren. In het ziekenhuis heeft de arts een botscan laten maken.

          • Riah

            24 januari 2014 13:31

            hallo,

            Ik heb osteopenie, dus de voorloper van osteoporose. Als je t-score minder dan 2,5 is wordt het osteoporose genoemt. Zelf heb ik bv in mijn wervelkolom min 1,7.
            Ik heb hiervoor van de reumatoloog Calcichew gekregen.
            Mijn kalkinname is beperkt, hoewel ik vroeger wel schoolmelk dronk, en later kaas en yogurt. Ben ook altijd aktief geweest, gesport en gewandeld. Met andere woorden, gewoon pech en toch gekregen.
            Heb ook regelmatig gelezen dat botontkalking nergens zoveel voorkomt als in Nl. Het zal wel aan de zuivelindustrie liggen.
            Om de toevoeging van Vit. D. heb ik moeten vragen. Was niet nodig want ik kwam genoeg buiten. Blijkbaar heb je als donkerharig/huidig toch echt elke dag zonllicht nodig.
            groetjes Riah

            • fia de bruijn

              24 januari 2014 13:31

              vitaminen kan je innemen, als je er baat bij hebt, gaat niet zomaar iets slikken, ik gebruikt glucosamine ik drinkt melk yoghurt en eet aardbeien.
              Ik beweeg elke dag o.a.fietsen op de loopband en lopen, doe ik dat niet, ben of wordt ik stijf en heb ook pijn,het helpt bij mij bewegen, maar niet overbelasten, neem af en toe eens rust, luister naar je lichaam heel belangrijk. veel sukses

              • Bernadette

                24 januari 2014 13:31

                Bewegen, bewegen, bewegen: in principe ga ik overal per fiets naar toe, geef yogales (14 uur in de week) en weet dat dat een perfecte manier is om op een verantwoorde manier te bewegen en soepel te blijven. Verder eet ik veel groene groenten, doe sesamzaad in het brood dat ik bak en eet iedere morgen in mijn ontbijt een handjevol amandelen, terwijl de (plantaardige) marganine die we gebruiken ook extra vit.D bevat.
                Al jaren ben ik vegetarier, waardoor ik waarschijnlijk nog bewuster omga met eten en drinken (ik gebruik geen melk, omdat dat volgens mij niet eens zo goed is voor "elck" omdat dierlijke producten juist helpen om kalk af te breken.

                • Mariska

                  24 januari 2014 13:31

                  Weet niet of ik van mezelf kan zeggen dat ik botontkalking heb, maar let wel goed op mijn vitamine D inname. Ik vul mijn voeding aan met calcium tabletten.

                  • marijke

                    24 januari 2014 13:31

                    helaas komt botontkalking ook voor als je gewoon netjes calcium en vitamine D binnenkrijgt. Ik ben nu 24 en heb al vanaf mijn twaalfde last van zware botontkalking zonder dat daarvan de oorzaak bekend is. Het is dus niet altijd te voorkomen helaas!

                    • Marijke

                      08 december 2014 23:17

                      Beste Marijke,
                      Gebruik jij hiervoor medicijnen?
                      Zo ja, welke?
                      Vr. groet

                    • Jans Hofman

                      24 januari 2014 13:31

                      door jaren lang slecht eten (anorecia) heb ik ook last van botontkalking ik heb daar jaren medicijnen voor geslikt inmiddels al allang weer gezond

                      .
                      - Advertentie -
                      - Advertentie -