Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat doe jij tegen oorpijn tijdens het vliegen?

Heb jij ook zo’n last van oorpijn als je gaat vliegen? Veel mensen voelen een drukkende pijn in hun oren wanneer het vliegtuig opstijgt of juist daalt. Dat komt door de verandering van de luchtdruk in de omgeving. Omdat de druk in je oren hoger is dan erbuiten gaat je trommelvlies bol staan. Dit veroorzaakt de pijn.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen tegen de oorpijn bij het vliegen. Sommige mensen zeggen dat het helpt om een snoepje te nemen, waardoor je veel kunt slikken. Slikken verlicht de pijn even. Anderen zeggen dat geeuwen helpt. Ook je neus dichtknijpen en er dan lucht door proberen te persen zou moeten werken tegen de oorpijn.

Wat werkt bij jou? Heb jij tips voor mensen die ook pijn hebben in hun oren tijdens het vliegen?

Terug naar het begin

Reacties

 • Stefhanie

  29 juli 2019 21:47

  Anders helpt het ook om bij het gangpad te zitten en voordat je gaat vliegen goed neusspray te gebruiken. Ik gebruik een zoutoplossing-neusspray voor alle leeftijden. Ook muziek luisteren, dat helpt bij erg goed en ook oordopjes en anders een watje met slaolie of oordruppels.

  • Vliegmeneer

   12 juli 2019 23:53

   Iemand die iets weet van drukverschillen en de connectie die de rand van het bekertje met het oor zou moeten maken om druk te kunnen reguleren zou zomaar eens kunnen stellen dat dit effect slechts iets is dat tussen je oren zit.

   • Hans

    18 mei 2019 06:22

    Hallo,

    Bij het dalen van het vliegtuig heb ik altijd ontzettend veel last van mijn oren, alsof er een brandende naald in mijn oren wordt gestopt. Ik heb hier de voor mij perfecte oplossing voor gevonden, namelijk een geluiddempende koptelefoon. De koptelefoon is verkrijgbaar bij de bouwmarkt en verminderd de pijn bij het dalen van het vliegtuig bij mij enorm. Ik ga nu weer graag vliegen, omdat ik dit vrijwel pijnloos kan doen. De eerste keer dat ik hem gebruikte heb ik hem direct bij het opstijgen opgezet en de gehele vlucht op gehouden tot het vliegtuig geland was. Ik heb de gehele vlucht geen pijn gehad. Op de terugweg heb ik hem alleen bij het opstijgen en landen op gezet. Het is dan een beetje pijnlijk, maar over het algemeen goed te verdragen.

    Ik hoop dat dit bij jullie net zo goed werkt als bij mij.

    Groetjes Hans

    • Bram

     28 maart 2019 09:01

     Belangrijk om te weten is om nooit volledig dichte oordopjes te gebruiken maar altijd oordopjes met een 'open' filter om de luchtdrukverschillen te reguleren. Indien verkouden ook altijd een neusspray gebruiken omdat anders ook oordopjes weinig effect hebben.

     • Rene

      22 februari 2019 10:59

      De bekendste en meest zinvolle handeling om uit te voeren is het Valsalva-manoeuvre. (druk je neus dicht en blaas lucht richting je neus. Door de overdruk die nu ontstaat, plopt je oor weer vrij. Hier moet je wel tijdig mee beginnen, als er eenmaal een blokkade is, werkt dat niet meer. Op deze site vind je veel info (duikers hebben er namelijk ook last van):

      https://www.mcdiver.nl/DuikTips/OrenKlaren

      • Annemarie

       18 januari 2019 07:31

       Ik had enorme oorpijn tijdens het vliegen en kreeg bekertjes van de stewardess die ik tegen mijn oor aan hield, dit hielp echt!

       • Rob

        07 september 2018 22:54

        Tip: drie kwartier voor de landing twee tot vier paracetamol innemen met wat water en een kwartier later earplanes goed in elk oor duwen. Vrijwel geen last meer. De paracetamol stilt de pijn prima. Oja tijdens de landing niet praten, eten, drinken of kauwgum kauwen, omdat dan de earplanes niet goed meer kunnen afsluiten.

        • Bas en Eveline

         18 juli 2018 18:45

         Mijn dochter is verkouden en had na het vliegen ook vreselijke oorpijn. Ze was de hele avond aan het huilen. Neusspray hielp niet. Na wat googelen kwam ik op deze site de tip van de watten in het bekertje tegen. Water gekookt, keuken papier in een beker, water erop, teveel afgieten en op het oor. Onmiddellijke verlichting! Ze zei dat ze en plopje voelde en later nog één. Bedankt voor de tip dus!

         • PVL

          15 juli 2018 10:31

          Dankjewel voor al deze tips. Ben benieuwd of het bij mij helpt (hoop het zo). Geen vliegangst maar wel verdomd pijnlijke oren. Ik ga de bekertjes deze uit proberen. Als ik terug ben (dinsdag vlieg ik) laat ik hierover een berichtje met het resultaat. Alvast bedankt allemaal.

          • bram

           10 juli 2018 13:14

           We gaan speciale oordopjes halen bij de oorarts. Dat is speciaal voor luchtdrukverandering van opstijgen en landen. We zullen het de volgende vlucht proberen.

           Reageer ook

           Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl