Website van het Jaar

Zitten er gevaren aan ooglaseren?

Hoewel een bril het gezicht kan sieren en contactlenzen juist de ongemakken van een bril kan vervangen, blijven het beide oplossingen die oogproblemen niet blijvend oplossen. Een methode die oogaandoeningen als verziendheidbijziendheid en astigmatisme bij de wortel aanpakt is een laserbehandeling.

Tijdens een ooglaserbehandeling wordt er een heel klein stukje van het hoornvliesweefsel verdampt, waardoor de bolling van het oog verandert en de lichtstraal weer goed op het netvlies kan vallen. Het resultaat is zien zonder bril of contactlenzen en de behandeling duurt slechts een paar uur.

Net als aan iedere behandeling zijn er ook aan een ooglaserbehandeling mogelijke gevaren of complicaties verbonden. De laatste jaren is de techniek echter enorm verbeterd en dat maakt de kans op complicaties klein. 

Wat vind jij van een ooglaserbehandeling? Heb je er ervaring mee en ben je er tevreden over of juist niet? Zou je wel een laserbehandeling willen maar heb je er geen geld voor? Of vind je het misschien te spannend?

Meer informatie over ooglaseren vind je in het dossier Ogen laseren: van behandeling tot vergoeding!

Reageren

Reacties

 • Sil

  Mieke

  Een paar jaar geleden heb ik mijn ogen laten laseren. Het laseren zelf vond ik niet eng en was zo gebeurd, maar ik heb hierdoor nooit echt beter zicht gehad. Ik ben meerdere keren teruggewenst, heb gewisseld van oogdruppels maar dit mocht niet baten. Vooral links zie ik nog steeds niet best, het lijkt net alsof er een soort mist voor zit. Dit probleem valt helaas ook niet op te lossen door het dragen van een bril. Ik heb er op het werk veel last van als ik met de computer moet werken. Ook met slecht licht is het moeilijk om dingen goed te kunnen zien.

  Reageer
 • Sil

  Alex

  Ik heb mijn ogen 2 dagen geleden gelaserd. Linker oog is mislukt, maar rechter oog is gelukt. Met mijn linkeroog is de ervaren oogarts op tijd gestopt want hij kon het sliertje onder niet vinden omdat er teveel weerstand was. Ik heb alles uitgelegd gekregen en ik kreeg een gratis hotelovernachting en een coulance vergoeding. Daarnaast gaan ze mijn linkeroog na 3 weken opnieuw laseren. Alleen dan met een ander methode: PRK. Dat is een goedkope methode waar niet gesneden wordt of iets dergelijks. Alleen herstel duurt wel enkele dagen. Als je je ogen niet wil verpesten en een deskundig kliniek zoekt, dan zou ik voor de kliniek in Eersel gaan. Heel professioneel en nazorg is perfect. Daarnaast kan je in hun wachtruimte gratis drankje nemen, fruit en etc eten...

  Reageer
 • Sil

  Yvy

  Ik heb mijn ogen laten laseren in 2002. Ik had -4. Eerste paar jaren goed zicht, maar wel allerlei kleine complicaties; chronische blefaritus en erg gevoelig voor licht. Inmiddels sinds drie jaar allerlei overgevoeligheden via mijn ogen, waardoor ik bijna altijd hoofdpijn heb. Lenzen helpen wel tegen de hoofdpijn, maar kan ik niet verdragen. Zelfs geen speciale medicinale lenzen. Inmiddels ook al weer zes jaar terug op sterkte -2. Zou het nooit meer doen!!

  Reageer
 • Sil

  sal

  Ik heb mijn ogen laten laseren, ik was net achttien geworden toen ik het liet doen. Eigenlijk vind ik dat ze me hadden moeten adviseren om nog een jaar of twee te wachten met de behandeling, omdat mijn sterktes nog niet stabiel waren. Toen ik mijn ogen liet laseren had ik links -4.75 cilinder en rechts -3.5. De behandeling ging goed en ik had naderhand geen last.

  Nu, vijf jaar later, zie ik allemaal slierten en vlekken. Mijn linkeroog is nu -4.5 en mijn rechteroog 0.5. De oogarts zegt dat de slierten die ik zie viezigheid is en ik dit kan laten verwijderen, maar dit is een risicovolle operatie. Dit zijn de gevolgen waar ik me beter over had moeten inlezen. Als ik wat langer had gewacht had ik waarschijnlijk nooit mijn ogen laten laseren.

  Laat je alsjeblieft goed adviseren door diverse klinieken en maak dan je keuze want de tijd kan je niet meer terugdraaien.

  Reageer
 • Sil

  Kim

  Mijn ogen laten laseren is het domste wat ik ooit gedaan heb. Ik zou nooit meer in een gezond hoornvlies laten snijden. Ik ben in 2001 gelazerd. Er is littekenweefsel ontstaan waardoor ik ook met een bril nooit meer goed zicht heb. Ook ik moet nu medische contactlenzen dragen. Die draag ik niet de hele dag dus ik heb een deel van de dag slecht zicht. Ook is er risico dat het hoornvlies nog meer verslechterd. Als ik de klok kon terugdraaien dan wist ik het wel. Misschien ben ik de zeldzame pechvogel, maar wil dit toch even gepost hebben. Het kan soms helemaal misgaan.

  Reageer
  • Sil

   Sanne

   Hoi Kim,

   Ik ga binnenkort mijn ogen laten laseren, maar na een aantal verhalen ben ik toch wel erg aan het twijfelen.

   Kan jij aangeven welke sterkte je had, welke behandeling je hebt gehad (TransPRK, IntraLASIK, SMILE ect.) en bij welke kliniek je de behandeling heb gedaan?

   Ik hoor graag van je.

   Liefs, Sanne

   Reageer
   • Sil

    Kim

    Hoi Sanne, ik had zelf -2,25 cilinder -1 in het oog waar het is misgegaan. Het andere oog -4. Ik heb een Prk behandeling gehad. Dat was in 2001 bij de Focus kliniek. Ik denk niet dat het aan de kliniek ligt. Was waarschijnlijk bij een andere kliniek ook gebeurd. Vandaag sprak ik nog iemand die 12 jaar geleden Lasik had gedaan en er nog steeds heel blij mee was. Maar realiseer je dat het ook slecht uit kan pakken. En de klok terugdraaien kan niet. Ik zou je wel aanraden om de kliniek waar je de behandeling wilt doen, te vragen of zij de avelino DNA test bij je willen doen. Als je dat bepaalde gen hebt, heb je grote kans dat het niet goed uitpakt. Veel succes. Kim

    Reageer
 • Sil

  Martin

  Uiteraard zijn er ook patiënten waarbij de ingreep niet goed verlopen is. Ik ben daar 1 van. Ik heb 3 jaar geleden mijn beide ogen laten laseren middels de Relex Smile techniek. Sindsdien heb ik de volgende complicaties: 1. Snel moe, 2. onscherp zicht, wordt versterkt wanneer het donker wordt en/of in ruimtes met verminderd kunstlicht en 3. heb erg veel pijn in mijn rechteroog (neuropatische schade). Helaas niets aan te doen. Ook tegen mij werd gezegd dat kans op complicaties zeer klein zou zijn. Pech voor mij dus en kan nergens terecht voor een oplossing. Mijn leven is sindsdien een hel.

  Reageer
  • Sil

   Ely

   Dag,

   De nieuwe laserbehandeling Smile wordt als de veiligste laserbehandeling beschouwd, alles sinds dat wordt zo gecommuniceerd door de oogcentra die over deze nieuwe lasertechniek beschikken. Het is dan schrikken als we ervaringen zoals die van jou lezen. Heb je een e-mailadres of fb-pagina waarmee ik met jou in contact kan komen?

   Reageer
 • Sil

  Bobby

  Ik wil ook even reageren omdat de meesten het niet heel lang geleden hebben laten doen. Ik ben gelaserd in 1996 en ik ben er nog steeds erg blij mee. Ik had -6 en cilinders. Nooit problemen gehad. Één ding wel, en dat is heel soms (één of twee keer per jaar), een korte pijnsteek in mijn oog. Nu ben ik 46 en merk ik dat één oog aan een leesbril moet. Dit hadden ze ook van tevoren aangegeven. Ik ben dus nog steeds erg tevreden!

  Reageer
 • Sil

  Daniel

  Hey, ik heb een laserbehandeling gedaan in Israël in 2016. Het klonk me goed, niet meer een irritante bril die iedere keer van je neus valt. In het begin zag ik heel wazig, maar na een paar dagen zag ik een stuk beter. Ik kan echter niet zeggen dat ik uitstekend zie. Mensen moeten begrijpen dat je echt een risico loopt, het klinkt allemaal zo mooi, maar het is toch een risico.

  Reageer
 • Sil

  Lucia

  10 Januari 2016 heb ik bij Visus oogkliniek mijn ogen laten laseren. Ik was toen 19 jaar (inmiddels 20 geworden), en ik had -4 en -3. Ik kon mijn lenzen al een hele tijd niet meer dragen, ik had allerlei type lenzen uitgeprobeerd, maar het bleef irriteren. Zelf vond ik een bril afschuwelijk. Mede komt dat door mijn gebrek aan zelfvertrouwen, terwijl iedereen het leuk vond. Toen heb ik uiteindelijk de stap genomen en besloten dat ik mijn ogen ging laseren. In mijn ervaring was het wachten nog het meest zenuwslopend, want het ooglaseren zelf duurt maximaal tien minuten. Je bent zo klaar. Bij mij was er LASIK, dan maken ze een flapje. Mijn oog werd niet aangeraakt door mensen handen, alleen machines en dat maakte het extra fijn en comfortabel. Ze hadden me wel gewaarschuwd van te voren dat ik last zou hebben van extra drogen ogen, omdat ik ze namelijk al had, maar dat vond ik geen probleem. Liever wat druppelen dan slecht ziende ogen, toch? Na de behandeling zag ik wazig, alsof je ramen waren beslagen, maar toch kon ik al scherper zien. Op de terugweg naar huis kon ik al kentekens oplezen! Wat vond ik dat fantastisch. Thuis aangekomen heb ik veel rust genomen en ik moest druppelen. Ik kon alleen nog geen licht verdragen, maar mijn zicht was al in de avond perfect. In het begin als ik wakker werd moest ik gelijk naar mijn bril zoeken, nu word ik steeds wakker met een onwijs goed zicht. Ik kan het nog steeds amper geloven dat ik nu goed zie zonder bril en/of lenzen.

  Voor iedereen die twijfelt, laat je niet bang maken door enge verhalen. Ja, het is een risico die je neemt, maar ieder mens is anders. De techniek is onwijs verbeterd en de kans dat er iets gebeurt is hetzelfde als dat je door een neushoorn geraakt word (was mij verteld). Tandarts was nog erger.

  Als je vragen heb, laat het me weten! X

  Reageer
  • Sil

   Kim

   Hoi Lucia,

   Daar wil ik ook heen, die Visus in Rotterdam, maar over de prijzen heb ik mijn twijfels... ze zijn namelijk een stuk goedkoper dan bij de Bergman Clinics bijvoorbeeld. Maar jij bent zo te horen super positief? Hoe is jouw zicht nu?

   Gr!

   Reageer
   • Sil

    Lucia

    Hoi Kim!

    Ze zijn de beste en goedkoopste kliniek, en ze hebben ook de nieuwste apparaten! Je gaat met een groepje van acht omstebeurd. Is zo voorbij. Het wachten duurt nog het langste, en na afloop kan je je bril zo weggooien. Van te voren in Amsterdam goede gesprekken gehad en ze hebben me de behandeling voorgeschreven die het beste bij mij paste. Ik ben nog vrij jong, twintig jaar maar wat ben ik blij dat ik het gedaan heb! In Januari is het een jaar geleden, en ik zie nog steeds 100% zicht. Van -4 en -3 met cilinder afwijking naar 0, allebei de ogen. Het is een super uitvinding. Geen lenzen, geen bril... Een verademing.

    Groetjes,
    Lucia.

    Reageer
    • Sil

     Michael

     Wat versta je onder irritatie? Hoe is het nu met de droogheid van je ogen? Welke oogdruppels gebruik jij?

     Reageer
   • Sil

    saskia

    Hoi, ik had dezelfde vraag als jij. Ben je al bij visus geweest? Ben benieuwd naar je ervaring.

    Reageer
 • Sil

  Shaun

  Het lijkt wel alsof het laseren meer negatieve dan positieve reacties heeft. Ik blijf maar gewoon bij mijn contactlenzen, dat lijkt me veiliger.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

13 + 7 =

Cookies

Gezondheidsplein

Om je een informatieve en prettige online ervaring te bieden, maken Gezondheidsplein.nl (onderdeel van solvo b.v.) en derden gebruik van verschillende soorten cookies. Hieronder vallen functionele, analytische en persoonlijke cookies. Met deze cookies kunnen we de werking van onze website verbeteren en je van gepersonaliseerde advertenties voorzien.

Door op ‘Akkoord en doorgaan’ te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- & cookieverklaring.

Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren