Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoe ga je ondervoeding te lijf?

Een ongewenst verlies van meer dan drie kilo binnen een maand of zes kilo in zes maanden kan wijzen op ondervoeding. 

Meestal gebeurt dat als iemand ziek is – ouderen die bedlegerig zijn bijvoorbeeld – en ten gevolge daarvan beter moet letten op het voedingspatroon. Want ziek zijn vergt net als bij topsport een zware inspanning. Tegelijkertijd verstoort de ziekte het eetpatroon. Dat kan leiden tot geen trek hebben, misselijkheid, benauwdheid. Daarnaast kan iemand door lichamelijke klachten emotioneler worden en daardoor minder gaan eten. En tot slot zijn er mensen die nuchter moeten blijven voor allerlei onderzoeken, met ondervoeding tot gevolg.

Herken je dit probleem of heb je er in je directe omgeving mee te maken gehad bijvoorbeeld bij je grootouders? Is het tijdig gesignaleerd? En is het duidelijk geworden waar de ondervoeding verband mee hield?

Terug naar het begin

Reacties

 • Anne-Marie 55

  14 maart 2017 10:20

  Ik heb een maagverkleining gehad. Daardoor vanaf het begin af aan complicaties. Niet kunnen eten in het begin tot nu nauwelijks kunnen eten. Lig op dit moment in het ziekenhuis met een centraal infuus (PICC-lijn) voor totale parentale voeding (TPV) voeding. Het vreemde is dat als mijn bloed gecontroleerd wordt dat de waardes goed zijn. Dus ik zou niet ondervoed zijn terwijl ik wel heel veel symptomen heb van ondervoeding. Uit ander onderzoek (echo bloedaderen) voor het inzetten van de PICC-lijn bleek dat ik wel degelijk uitgedroogd ben. Nu reageer ik volgens mij sterk op de voeding, zogezegd refeeding, maar volgens de artsen kan dat niet omdat mijn bloed geen tekorten aangeeft. Hoe kan dit dat mijn bloed nog goed is maar dat ik wel alle symptomen heb. De afgelopen 6 maanden kreeg ik 300 kilocalorieën binnen. Daarvoor nog minder.

  • DIEN

   06 februari 2015 13:08

   Mijn jongste zwager, 64 jaar, krijgt de zoveelste chemokuur. Ik denk dat hij aan die bouwsteentjes wat heeft. Eerste balzakkanker was al door zijn hele lichaam tot in zijn hals gesetteld. Tweede darmkanker, derde nu leverkanker. Ligt nu in het ziekenhuis. Ik ben nu 76 jaar. Zou dit voor mij ook goed zijn? Ik heb diabetes (spuit insuline 3 keer per dag) en heb een hersenbloeding gehad.

   • Carolienne

    01 mei 2013 21:57

    Ik werk in de buurtzorg en heb veel te maken met mensen die ondervoed zijn. Boven de 80 jaar is dat al meer dan 30 %. Vaak is voeden heel moeilijk en wil men de drankjes niet. Maar ik heb het nu dankzij Gezondheidsplein mensen gevonden. Bouwsteentjes en Easy to Eat. Bouwsteentjes kan je inzetten voor mensen die zelfs op grof gemalen staan, maar wanneer je mensen met echte slikproblemen hebt kan je EasytoEat inzetten. Geweldige producten en smullen ze heerlijk van en...de mensen komen weer lekker aan. Perfect hoor - is echt een uitkomst en per verstrekking eten ze 8 gram "totaal" eiwit. Krijgen ze weer kracht.

    • Percilla

     23 november 2012 14:06

     Mijn moeder heeft na lange ziekenhuisopname geen eetlust meer. Merk dat ze op korte tijd erg achteruit gaat, eten krijg ik er niet in. Nu vroeg ik me af of dit niet te verhelpen valt met zogenaamde shakes? Wat is aan te raden? Krijgt ze zo de dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen binnen?

     • Manja

      22 november 2012 21:33

      Mijn moeder dementeert en is in 15 maanden 16,4 kilo afgevallen. Dit is in de afgelopen 7 weken 1 kilo per week. Daarvoor ging het langzamer. Haar gewicht nu is 47 kilo. Wat is wijsheid? Haar eiwitrijk voedsel geven of haar juist de rust geven?

      • sweetsilly

       12 juli 2012 19:02

       Hey, ik herken dit.
       Ik ben zelf 28 jaar, heb 1 dochter van 3 jaar, ben 167 cm lang en weeg 43 kilo.
       Ook ik heb een slecht gebit en moet ook binnenkort alles eruit.
       Misschien kunnen we hier samen over praten.
       grtz sylvia

       • dipje

        03 mei 2012 13:18

        Ik ben 27 jaar heb 3 kinderen ben 174cm en weeg onder de 50 kilo. Kan kleding maat 34/36 aan. Ik ben moe en op gebrand en heb geen energie meer. Eten lukt nu al bijna anderhalf jaar niet wegens slecht gebit. 3weken geleden hebben ze alles getrokken en heb nu dus niks meer in me mond staan. Ik ben toe aan advies. Wie kan me helpen?

        • Janni

         11 februari 2012 15:27

         hallo, ik ben 13 jaar en weeg ongeveer 49 kilogram. Ik ben 1m70. Ik voel me toch wel mager en als ik mijzelf op een foto zie, ben ik veel te mager! Ik zou ongelofelijk graag verdikken :( iemand tips?

         • jh.

          19 oktober 2011 12:49

          Wat kan ik gebruiken om het aan te vullen en te behouden ,ik ben 11 kilo afgevallen in 5 maanden ,welke voeding ,fruit en ander dingen zijn het best . Vriendelijke groet Henriette

          • ano

           12 oktober 2011 14:45

           Hallo ik las een berichtje over iemand die 1 kilo in de maand afviel en dus in een half jaar 6 kilo en dat je dan ondervoed bent. Dit is niet juist.
           Je bent alleen ondervoed als je onbedoeld 6 kilo in een half jaar afvalt.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl