Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Zou jij een nier afstaan aan een bekende die ziek is?

Stel een bekende wordt ernstig ziek of ligt op de IC vanwege een ongeval en heeft een donornier nodig. Wat zou jij dan doen?

Zou je meteen laten onderzoeken of jij een geschikte donor bent en zo ja, zou je dan een nier aan hem of haar afstaan? Of wacht je eerst of dat er andere donornier wordt gevonden? En als dat niet zo is, laat je je dan alsnog testen? Of komt dit allemaal niet bij je op?

Reacties

 • Daffydsm

  27 December 2017 13:41

  Mijn vriendin heeft nierproblemen en diabetes.Nu vragen wij ons af of wij onze wens in vervulling kunnen laten gaan en dat ze toch zwanger wordt of is dat niet mogelijk of niet slim?

  • Irma

   19 July 2017 22:20

   Ik vraag me al een poosje af of ik een nier zou kunnen afstaan.
   Dichtbij in mijn omgeving ken ik iemand die drie keer per week moet dialyseren. Een vrouw die ik vaak tegen kom als we de hondjes uit laten. Ik merk dat ik op die dagen steeds aan haar denk vandaag moet Trudie weer.
   Ik gebruik wel medicijnen in hoeverre is dat een obstakel?
   Kun je verder informeren?

   • Anoniem

    12 June 2017 10:36

    Iedereen zou 't doen.. Ja, makkelijk praten.. Tot je echt voor die keuze staat. Ik vind in elk geval dat je het niet aan je vrienden of familie moet vragen. Dan stel je iemand voor een dood/leven-dilemma met een eeuwig schuldgevoel tot gevolg als je het niet doet en iemand uiteindelijk overlijdt. Er zijn genoeg mensen die het uit naastenliefde doen. Ik ben ook gevraagd door mijn broer, maar ik kan het niet doen. Gewoon daarom niet. Alles in mij schreeuwt dat ik het niet moet en kan doen en dan word je toch gek aangekeken door je omgeving. Ik ben al dertig jaar donor maar ik ga niet bij leven iets uit mijn lijf laten snijden.

    • N.

     06 December 2017 22:23

     Heel dapper om zo eerlijk te zijn

    • Savanah

     11 October 2015 12:37

     Nou, ik zou het ook meteen doen!
     Helaas heeft mijn nicht niet meer lang te leven omdat de wachtlijst in het ziekenhuis gewoon erg lang is.
     We hebben zo veel mensen zelf gevonden die het eventueel zouden willen doen voor haar, maar haar lichaam maakt telkens antistoffen aan waardoor het niet lukt. Omdat ze van 2 verschillende mannen kinderen heeft, waarvan de jongste nog maar 5 is.
     Dus we zijn nog heel hard op zoek naar mensen die een nier aan haar willen afstaan.
     6 oktober is ze pas 40 geworden en gisteren heeft ze een groot feest gegeven, waarvan we allemaal denken dat het haar laatste zal zijn.
     Ze zit 24/7 en 9 uur per dag aan de dialyse te vechten voor haar leven. Van haar vader zou het misschien meteen lukken maar hij zelf heeft 2 jaar geleden prostaatkanker gehad en is vorig jaar pas genezen verklaard dus moet hij nog 2 jaar vrij zijn voordat hij het mag proberen.

     Mijn nicht heeft bloedgroep O maar weet nou niet precies meer of het - of + is.
     Ik weet wel dat ze van alles mag krijgen volgend mij. Dit ga ik haar zomenteen nog eens navragen.

     Willen jullie aub even nadenken hierover en dan vervolgens contact met mij opnemen?
     Bij voorbaat dankt!

     Mvg,
     Savanah!

     • Nadine

      22 February 2015 13:21

      Ik zou dat zeer zeker ook doen en ik zit ook in zo een situatie dat ik weet dat het ook gaat gebeuren. Alleen vraag ik mij af of ik na deze niertransplantatie ook met één nier nog een gezonde baby kan krijgen? Ik heb deze erfelijke aandoening niet geërfd, als ik wist dat er een risico bestaat zou ik namelijk liever voor de niertransplantatie voor een zwangerschap kiezen. Ik ben nog jong (24), ben een jaar geleden al bevallen en zou liever nog even willen wachten met de tweede, maar ik zou wel nog graag een tweede erbij willen. Wie kan mij helpen?

      • Spookje1977

       02 December 2014 13:44

       Mijn broer is geboren met 1 nier, hij ligt sinds vanmorgen in coma omwille van kapotte pancreas waardoor alles is stilgevallen als ook zijn nier die niet meer werkt. Ik zal geen sec twijfelen om een nier af te staan, moest hij 1 nodig hebben. Ik ben nu zelfs al inlichtingen aan het verzamelen ingeval hij er 1 nodig heeft, direct doe ik dat, direct.

       • Arnolda

        11 February 2014 19:57

        Ja, direct. Mijn man zou mijn nier krijgen. Helaas overleed hij vrij plotseling aan blaaskanker

        • Kapteijns

         25 July 2013 16:09

         Ik sta er wel voor open!

         • Pietje

          24 July 2013 15:16

          Ja zou het gelijk doen, hoef hier niet meer over na te denken.

          • Ans

           24 July 2013 12:36

           Ik zou zeker een nier afstaan, ook ik ben donor. Na mijn dood mogen ze alles gebruiken van mijn lichaam.

           Reageer ook

           Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl