Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat doe jij tegen menstruatieleed?

Als vrouw heb je er één keer per maand mee te maken, of je wilt of niet: je menstruatie. Dit natuurlijk proces gaat voor veel vrouwen gepaard met menstruatieleed. Van pijnlijke borsten tot buikpijn, van huilbuien tot chagrijn en van migraine tot flauwvallen, de klachtenlijst is erg lang en uitgebreid.

Heb jij menstruatieleed? En wat doe je er tegen? Neem je een paracetamol? Prop je je vol met chocolade? Of probeer je echt iets te doen wat al die ellende voorkomt in plaats van onderdrukt? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Gerda

  12 januari 2017 09:45

  Ik ben als ik ongesteld ben echt een emotionele bitch die een hele week lang gewoon een compleet ander mens is. Ik heb dan weinig geduld, snel geïrriteerd, zeer onaardig in de omgang met mensen, enz. In mijn hoofd zeg ik dan steeds tegen mijzelf: "Lief zijn! Lief zijn!". Dat werkt wel. Alleen ja, die huilbuien om niks zijn soms echt gewoon niet grappig.

  Ook als er iets misgaat in huis en ik vloek dan is het ook niet bepaald gezellig met mij. Al heel wat medicijnen geprobeerd om wat minder heftig door die week te gaan, maar veel last gehad van bijwerkingen. Ik krijg van oestrogeen zelfs migraine aanvallen, waar je u tegen zegt. Dus dat is geen optie. De prikpil werd ik een enorm eng monster van (geen geintje!). Dus ik blijf uit de buurt van dat hormonale pillenland. Ik zit de dolle dwaze rit in de hel van zeven dagen per maand wel uit.

  Het enige wat mij helpt is dan maar gewoon de dingen doen die ik moet doen en voor de rest maar zoveel mogelijk thuis blijven. Ik wil niet mijn omgeving terroriseren met mijn vreselijke buien. Meestal na zo'n hel week ben ik weer happy. Voor iedereen die zoveel last heeft van die hormonale ellende, sterkte! Voor sommigen helpen pillen wel. Voor wie het niet helpt: zit de hel week maar uit en probeer jezelf maar happy te krijgen met een lekkere kop thee of een leuke comedy. Hm, zou die hel week van mij in een comedy kunnen? Gerda als zichzelf: emotionele klere bitch! "En nou hier met die chocolademousse! Ik moet chocolade, want daar zit de happy rotzooi wel in om mij weer super happy te krijgen! Ja, ik zal verder lief zijn!"

  • lp

   02 januari 2017 21:22

   ik heb nooit veel last rond mijn buik of rug of dat soort klachten.
   Alleen wel bij het ongesteld zijn zelf dat is echt het irritantste wat er is. Wat mij dan vaak helpt is gewoon rustig blijven en een normaal eetpatroon aanhouden, blijf ook gewoon jezelf en probeer er niet te veel aan te denken.
   Dat helpt mij heel erg.

   • Anoniem

    19 oktober 2015 08:33

    Ik heb nu eindelijk vakantie, na de hele tijd op school keihard werken. Nu heb ik mijn menstruatie. De menstruatieklachten zijn erger dan ooit en zo erg dat ik er niet van kan slapen. Migraine, buikpijn, rugpijn, overgeven, ik word er gek van! Echt een leuke vakantie! Not. Zijn er misschien tips om er minder last van te hebben? (Pillen slikken mag niet van mijn ouders dus dat kan al niet).

    • Swag203

     13 oktober 2015 18:46

     Oh erg Lotte,
     Ik heb er ook super veel last van en mijn tweelingzus ook.
     We zijn nu 13 en waren allebei 11 toen we voor het eerst ongesteld werden.
     Doei

     • Gs

      24 juli 2014 17:36

      Ik weet echt niet wat ik moet doen. Elke maand heb ik last van mijn onderrug en niet eens een beetje. Het is gewoon zo erg dat ik niet normaal kan lopen en niks helpt ! Ik slaap dan gewoon de hele dag, zodat ik dan geen pijn voel. Maar dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Ik weet echt niet wat ik moet doen. Iemand tips?!?

      • Lotte

       29 januari 2014 21:48

       Wat herkenbaar allemaal! Ik ben 23 jaar en ben op mijn 11e al ongesteld geworden. Eerst viel het allemaal wel mee, maar na een jaartje (op mijn 12e) werd het opeens heel erg. Ik kreeg hele erge pijnen en ik verloor 2 keer zoveel bloed als voorheen. Ik kon niet naar school en lag dan dagen op de bank of in bed. Uiteindelijk ben ik naar de huisarts geweest en toen moest ik, op 12 jarige leeftijd de pil gaan slikken. Oké.Toen ik weer ongesteld werd hielp het allemaal niet zo veel en ging ik weer naar de huisarts. Toen uiteindelijk na veel onderzoeken in het ziekenhuis bleek dat ik 2 baarmoeders had. Echt heel vreemd. Toen had ik een operatie gehad en is er één baarmoeder weggehaald. Nu menstrueer ik als een normale vrouw, maar ik kan door de operatie geen kinderen meer krijgen op de natuurlijke manier. Sterkte met jullie ongesteldheid..

       • Fiona

        24 januari 2014 12:31


        Toen ik in de pubertijd kwam heb ik eigenlijk altijd last gehad van onregelmatige menstruatie en menstruatiepijn. Dat ging dus echt goed, soms viel zelfs flauw. Mijn vader heeft nog wel 's op moeten halen van school omdat het niet goed ging. Uiteindelijk ben ik aan de pil gegaan en sindsdien heb ik veel minder last. Mijn menstruatie is regelmatig en de pijnen zijn een heel stuk minder.

        • Anne

         24 januari 2014 12:31

         Rond mijn menstruatie voelde ik me nooit ècht goed en op die dagen zag ik er uiterlijk niet op mijn best uit. Sinds ik Efamol PMP gebruik heb ik geen last meer gehad van zere droge plekken in mijn gezicht en op mijn hoofdhuid en mijn stemming voelt een stuk zonniger. Het lijkt wel alsof bepaalde klachten veroorzaakt zijn geweest door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen die Efamol PMP blijkbaar aanvult. Hoe dan ook, Efamol doet mij erg goed. Een aanrader voor elke vrouw om eens te proberen.

         • Suus

          24 januari 2014 12:31

          Ik heb er ook regelmatig last van, maar niet zo veel, de eerste dagen van mijn menstruatie heb ik buik- en rugpijn en daar neem ik dan soms een paracetamol voor. Dat helpt prima bij mij.

          • Simone

           24 januari 2014 12:31

           Hallo!Ik ben altijd wel onregelmatig ongesteld. Geen maand is zeg maar hetzelfde. Mijn vriend zegt ook dat ik niet te genieten ben voor ik ongesteld moet worden. ik heb last van stemmingwisselingen en zo. Ik doe er eigenlijk niks aan omdat ik niet weet wat helpt. Ik onderga het maar gewoon. Weet iemand wat je er aan kunt doen??

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl