Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Kleptomaan of toch gewoon crimineel?

Verhaal door Jady (13)

Jady (13 jaar) is verslaafd aan winkeldiefstal. Het begon met een poederdoos, maar inmiddels stopt ze een hele rits make-upspullen achteloos in haar tas. Waarom? Voor de kick. "Ik blink nergens in uit en hierin wel."

Eerste winkeldiefstal

"Het begon een half jaar geleden toen ik een poederdoos had gekocht die thuis toch de verkeerde kleur bleek te zijn. Een drogisterij moet gewoon goed licht hebben maar dat was dus niet zo. En nee hoor, ik mocht het niet ruilen van de bitch achter de toonbank. Ook al had ik hem nog niet gebruikt. Ik was er erg boos om en toen heb ik een nieuwe meegenomen in wel de goede kleur. Puur uit gerechtigheid. De oude doos heb ik daar achtergelaten, hup een stickertje erop en ze kunnen het weer verkopen. Het was een week zakgeld geweest. Het was fijn, gaf een fijn bevredigend gevoel. Er zijn al zoveel dingen waar je niks aan kunt doen en dit ging prima."

"Dus toen later heb ik een oogpotlood meegenomen. En toen een haarspeld. En toen mascara. En toen foundation. Inmiddels heb ik een hele nieuwe set aan make-upspullen. Eerst was het leuk maar toen niet meer. Toen de kick er wat af ging toen vond ik dat het toch wel link werd. Twee of drie keer per week is best veel en vroeg of laat moet het toch fout gaan. En dan krijg je een strafblad en vind je nooit meer werk. Het gevoel dat ik met zoiets doms als het jatten van een camouflagestift mijn hele leven kapotmaakt is echt verschrikkelijk!"

Kicken op jatten 

"Het is nu al zo dat ik met lood in mijn schoenen naar het winkelcentrum fiets omdat ik gewoon zeker weet dat ik gesnapt wordt. Alsof ik mijn ondergang tegemoet fiets. Maar toch moet ik. Ik heb nu meer poederdozen dan ik ooit op krijg, meer deodorant en kleuren nagellak die ik niet eens mooi vind. Mijn zakgeld krijg ik niet meer op en verstop ik omdat mijn ouders dit natuurlijk niet mogen weten. Maar het geeft een kick dat het jatten zo goed gaat. Ik kan niet vreselijk goed leren op school, ik ben niet bijzonder, ik zou net zo goed niet eens kunnen bestaan."

"Met mijn ouders kan ik niet praten, broers of zussen heb ik niet en zulke goede vriendinnen als vroeger heb ik niet meer. Het lijkt soms wel of ik droom, of mijn lichaam niet van mij is en iedereen echt is behalve ik. Alleen jatten ben ik wel goed in, dat is het enige. Ik kan alles van een toonbank jatten onder de ogen van de verkopers vandaan. Ze vinden me een braaf uitziend weinigzeggend meisje, die kan geen kwaad. Ze kijken alleen maar naar kinderen die eruit zien als tuig, die houden ze wel in de gaten. Mij niet."

Afkicken 

"Ik heb dus wel nagedacht over wat ik moet doen. Ik heb geprobeerd te stoppen maar dat lukte niet. Ik heb één keer een week volgehouden, dat had ik afgesproken met een vriendin. Ik heb het aan twe vriendinnen verteld. De ene vond het alleen maar heel slecht van me. Ze heeft het zelfs doorverteld aan haar moeder, want later zei ze tegen me dat ook haar moeder het heel stom van me vond. Ik was heel boos op haar dat ze het had doorverteld. Nu hebben we ruzie, want ik praat niet meer met haar. De andere vriendin wil me best helpen maar weet ook niet hoe. Dus nu hebben we prijzen afgesproken: voor maximaal 7,50 per week en dan een week later voor maximaal 5 enzovoorts enzovoorts. Het is te proberen maar ik weet echt niet of het lukt."

Reageren
Gerelateerd

Reacties

 • Sil

  Laila

  Hey, Ik begrijp ontzettend goed wat je doormaakt, ook al heb ik zelf geen diefstal-verleden. Ik denk dat het beste is, om gewoon als je een winkel binnenstapt om in de rij bij de kassa te gaan staan en gewoon af te rekenen. Ik bedoel, zoals jij verteld heb je toch voldoende geld over, je moet het zelfs verstoppen. Daarnaast heeft het ook misschien wel zin om met een anonieme hulplijn te bellen of met een organisatie die gericht is op het helpen van jongeren, maar je moet wel met een vertrouwenspersoon praten, anders krijg je zo'n herhaling van je vriendin, die het aan haar moeder had verteld.
  Ik hoop je hier een beetje mee te hebben geholpen.
  Veel succes,
  grt laila

  Reageer
 • Sil

  n0tiz

  Hej meisje van 13, Ik ben een jongen van 16 en heb ongeveer hetzelfde probleem. Alleen zijn mijn misdaden erger. Ik steel geen poederdozen maar hele bakken bier, flessen jenever. Laatst heb ik iets van de school gestolen. De directrice denkt dat ik het gedaan heb, maar kan niets bewijzen. Ik steel waar de leerkrachten, polities bijstaan. Tot nu toe heb ik nergens problemen mee gehad. Ik kan mijn gevoelens (stress, zenuwen) goed verbergen, they won't catch me alive. Maarja, ik heb geprobeerd met mijn ouders te praten, maar ze lachten mij ronduit uit. Mijn zus zit zelf met haar problemen en vrienden/vriendinnen heb ik vrijwel niet. En die die ik heb zijn als ik ze zie stoned en dronken dus daar kan ik ook niet terecht. Psychiaters willen niet meer met me praten omdat ze opgemerkt hebben dat ze zowiezo niet tot mij doordringen. Ik hoop dat jij wat meer geluk hebt bij het zoeken naar een oplossing, iemand om mee te praten.

  Reageer
 • Sil

  Monique

  Hallo, Ik zit met een erg groot probleem, ik denk namelijk ook dat ik verslaafd ben aan winkeldiefstal. Ik wil zo graag stoppen maar het lukt gewoon niet! Het is denk ik begonnen toen ik ging studeren en ging samenwonen, ik stond voor hoge kosten en tja...Ik ben nu zelfs voor de derde keer opgepakt voor kleine goedkope spullen maar ik moet nu wel voorkomen! Ik ben echt heel erg bang..maar ik ben ook erg bang dat ik na die zitting nog steeds niet kan stoppen. Volgens mij krijg ik dan een strafblad en moet in hechtenis of een taakstraf. Ik zie nu in dat ik hulp nodig heb maar ik weet niet waar en ik durf het niet, ik schaam me dood!Kan iemand mij helpen?!

  Reageer
 • Sil

  c

  tjee, ik heb vroeger op jouw leeftijd ook veel gejat. Het lijkt alsof je je onvrede wil wegjatten. Alsof dat het enige is waar je wel macht en controle over hebt. Kijk eens of je op andere vlakken je bevrediging kan uithalen. Bel eens met de kinder telefoon? Of misschien je huisarts als je echt denkt dat je borderline bent? Voor borderline moet je overigens meer dingen hebben hoor! En op jouw leeftijd jatten veel kids. Dus je bent niet alleen. Het feit dat je zo bewust bent hiervan en een schuldgevoel hebt is toch wel een goed teken...Het jatten is bij mij uiteindlijk overgegaan, gewoon vanzelf.
  ca (37)

  Reageer
 • Sil

  inge

  Hoi meisje van 13...Wat jij hier verteld, ligt niet aan jou maar het heeft meer met je leeftijd te maken. Je zit nu in de pubertijd en je probeert je grenzen te verleggen, alleen is dit niet de goede manier. Ik raad je aan om eens andere dingen te gaan doen, i.p.v winkelen want dat vind je op deze manier toch niet leuk meer. Heb je huisdieren, heb je een hond, vind je paarden leuk? Ga eens naar een manege en vraag of je daar mag helpen in je vrije tijd. Geloof me je gedachten vliegen meteen de andere kant op als je van school komt, want er is iets waar je voor kan zorgen, iets wat aandacht vraagt en daar zijn ze je maar wat dankbaar voor. Ikzelf deed wat jij nu doet stiekem ook en had het ook niet meer in de hand maar ik werd meegetrokken door een vriendinnetje van mijn leeftijd die ermee begon, helaas kwamen mijn ouders er wel achter en was het feest gauw over en mocht ik ook niet meer met dat meisje omgaan. Dit is dus het enige advies wat ik je kan geven ZOEK AFLEIDING. ik geloof niet dat je hiervoor hulp moet gaan zoeken daar ben je nog te jong voor,die stemmen die je hoort zijn je andere ik en daar moet je nu even naar luisteren (mits ze jouw tegen spreken en vertellen dat je het wel moet doen) Succes.

  Reageer
 • Sil

  Anoniem

  Hallo, Ik heb ook net je briefje gelezen en de reacties van anderen. En eigenlijk komt steeds toch weer hetzelfde antwoord terug. Misschien heb je er ook niet veel aan want je doet toch gewoon jou zin. De oorzaken van jou drang tot stelen liggen wel heel duidelijk. In het kort: je bent niet tevreden met jezelf. En net zoals anderen met problemen zoek jij iets om het te compenseren. Maar wat haalt het allemaal uit? Als jij niet 'wil' stoppen met stelen, doe je het toch niet? Dan mogen nog Jan, Piet en Marie jou raad geven, dat haalt allemaal niets uit. Je moet het 'zelf' willen om te stoppen. Daarom raad 'ik' je aan: zoek geen hulp om te stoppen met stelen maar zoek eerder hulp op je zelfvertrouwen weer op te bouwen en je proberen sterk op te stellen. Anders ben je een vogeltje voor de kat. En wil je zo eindigen? Denk daar meer eens goed over na.

  Reageer
 • Sil

  natasja

  Hallo meisje van 13\r\n\r\nJe bent niet crimineel, ik lees in jou verhaal een boel ontevredenheid over je eigen leven er zijn veel dingen waar je geen controle over krijgt en een hoge pet van jezelf heb je ook niet echt. Het jatten van spullen is dus een vervanging van dat wat je echt wil namelijk dat mensen je laten merken dat je er mag wezen, dat het op school iets beter gaat en dat je ouders je begrijpen. Ik denk dat je dus hulp moet gaan zoeken en samen met iemand die je vertrouwd over het probleem met je ouders moet gaan praten want als je er zelf meekomt zullen ze lang niet zo boos en terleurgesteld zijn als wanneer ze het op een andere manier vernemen. Je bent dus geen kleptomaan en echt crimineel ook niet je bent in een klote leeftijd opzoek naar erkenning\r\n\r\nsucces en groetjes,\r\nNatasja

  Reageer
 • Sil

  ineke oudes

  Lief meisje van 13,

  Ik las je verhaal en vind het heel dapper dat je dit in elk geval op het internet zet. Wat ik weet van zo'n verslaving, is dat je er alleen maar uit kan komen als je hulp vraagt. En ik denk dat hulp bij een vriendin dan niet genoeg is, maar bij een hulpverlener. En het zou beter zijn als je ook hulp aan je ouders zou kunnen vragen, maar je zei dat je dat niet wilt doen. Je zou bijv. Chris kunnen bellen, een hulptelefoon voor kinderen. Vraag snel hulp, meisje, bij een volwassene die je vertrouwt.

  Groetjes,

  Ineke

  Reageer
 • Sil

  Anoniem

  Hey Meiske. Ik ben een jongen van 18 en ik jatte vroeger ook wel veel. Na een tijdje stopte dat vanzelf. De lol was er van af. (Mijn vrienden deden het ook steeds minder. Ik kwam niet meer langs de supermarkt als ik van school kwam, vervreemde van de wereld en ging mij afsluiten van alles) conclusie: raak depressief en het probleem lost zichzelf op! :)

  Reageer
 • Sil

  anoniem

  Hallo 13 jarige. Als eerst wil ik zeggen dat het goed van je is om te schrijven. Tussen de regels door hoor ik je zeggen dat het jatten je een stuk controle geeft. Dat is een prettig gevoel. Veel dingen in je leven lopen niet zoals je het zou willen. je hebt een slecht contact met je familie op school loopt het niet helemaal goed. En ik hoor je zeggen dat je jezelf niets waard vind. Het jatten wordt dan een vervanging. Dat is dan het enige waar je controle over hebt. Heel begrijpelijk hoor. Misschien kan je is met de kindertelefoon bellen. Ze staan in ieder telefoon boek. de huisarts is ook een idee. Misschien heeft hij een oplossing in de vorm van therapie. Ook bestaat het JIP jongeren advies centrum of het JAC allemaal instanties de je anoniem kunnen helpen. Praat er in ieder geval met iemand over.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

42 - 2 =

Gerelateerd
.
Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren