Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.
Gerelateerde pagina's

Kleptomaan of toch gewoon crimineel?

Verhaal door Jady (13)

Jady (13 jaar) is verslaafd aan winkeldiefstal. Het begon met een poederdoos, maar inmiddels stopt ze een hele rits make-upspullen achteloos in haar tas. Waarom? Voor de kick. "Ik blink nergens in uit en hierin wel."

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Eerste winkeldiefstal

"Het begon een half jaar geleden toen ik een poederdoos had gekocht die thuis toch de verkeerde kleur bleek te zijn. Een drogisterij moet gewoon goed licht hebben maar dat was dus niet zo. En nee hoor, ik mocht het niet ruilen van de bitch achter de toonbank. Ook al had ik hem nog niet gebruikt. Ik was er erg boos om en toen heb ik een nieuwe meegenomen in wel de goede kleur. Puur uit gerechtigheid. De oude doos heb ik daar achtergelaten, hup een stickertje erop en ze kunnen het weer verkopen. Het was een week zakgeld geweest. Het was fijn, gaf een fijn bevredigend gevoel. Er zijn al zoveel dingen waar je niks aan kunt doen en dit ging prima."

"Dus toen later heb ik een oogpotlood meegenomen. En toen een haarspeld. En toen mascara. En toen foundation. Inmiddels heb ik een hele nieuwe set aan make-upspullen. Eerst was het leuk maar toen niet meer. Toen de kick er wat af ging toen vond ik dat het toch wel link werd. Twee of drie keer per week is best veel en vroeg of laat moet het toch fout gaan. En dan krijg je een strafblad en vind je nooit meer werk. Het gevoel dat ik met zoiets doms als het jatten van een camouflagestift mijn hele leven kapotmaakt is echt verschrikkelijk!"

Kicken op jatten 

"Het is nu al zo dat ik met lood in mijn schoenen naar het winkelcentrum fiets omdat ik gewoon zeker weet dat ik gesnapt wordt. Alsof ik mijn ondergang tegemoet fiets. Maar toch moet ik. Ik heb nu meer poederdozen dan ik ooit op krijg, meer deodorant en kleuren nagellak die ik niet eens mooi vind. Mijn zakgeld krijg ik niet meer op en verstop ik omdat mijn ouders dit natuurlijk niet mogen weten. Maar het geeft een kick dat het jatten zo goed gaat. Ik kan niet vreselijk goed leren op school, ik ben niet bijzonder, ik zou net zo goed niet eens kunnen bestaan."

"Met mijn ouders kan ik niet praten, broers of zussen heb ik niet en zulke goede vriendinnen als vroeger heb ik niet meer. Het lijkt soms wel of ik droom, of mijn lichaam niet van mij is en iedereen echt is behalve ik. Alleen jatten ben ik wel goed in, dat is het enige. Ik kan alles van een toonbank jatten onder de ogen van de verkopers vandaan. Ze vinden me een braaf uitziend weinigzeggend meisje, die kan geen kwaad. Ze kijken alleen maar naar kinderen die eruit zien als tuig, die houden ze wel in de gaten. Mij niet."

Afkicken 

"Ik heb dus wel nagedacht over wat ik moet doen. Ik heb geprobeerd te stoppen maar dat lukte niet. Ik heb één keer een week volgehouden, dat had ik afgesproken met een vriendin. Ik heb het aan twe vriendinnen verteld. De ene vond het alleen maar heel slecht van me. Ze heeft het zelfs doorverteld aan haar moeder, want later zei ze tegen me dat ook haar moeder het heel stom van me vond. Ik was heel boos op haar dat ze het had doorverteld. Nu hebben we ruzie, want ik praat niet meer met haar. De andere vriendin wil me best helpen maar weet ook niet hoe. Dus nu hebben we prijzen afgesproken: voor maximaal 7,50 per week en dan een week later voor maximaal 5 enzovoorts enzovoorts. Het is te proberen maar ik weet echt niet of het lukt."

Reageren
Gerelateerde pagina's

Reacties

 • Sil

  lalala

  Weet je, ik ga nu ook steeds de fout in maar dan met snoepjes... Ik heb ook echt geen idee wat ik moet doen.
  Ik moet zelf gaan inzien dat het fout is. Probeer het zelf ook en ik doe harde straffen verzinnen als het weer fout gaat bijvoorbeeld drie weken geen gtst of weet ik veel wat.

  Reageer
 • Sil

  Marianne

  Nou klein lief kleptomaantje!! Ik herken dit verhaal. Ik ben zelfs een stuk erger dan jij, op ander manier dan. Ik wil wel waar voor waar ik voor ga en wil niet gepakt worden voor iets wat niet nuttig of geen doel heeft. Ik ga voor wat ik nodig heb, levensmiddelen... maar kom er ook niet vanaf. Omdat ik weet hoeveel korting ik mezelf bespaar. Het is mijn tik, heb altijd de neiging (moet naar de winkel) voor boodschappen.. Weet niet hoe, of zelfs wel wil om ervan af te komen.. erg he? Ik steel niet van mensen, rol geen zakken, alleen winkels. Als een kruimeldief.. ja wat doen we daar mee???

  Reageer
 • Sil

  Kaatje

  Ik ken de drang van stelen, doe het zelf ook. Ik heb het met kleding. Misschien klink ik egoïstisch als ik vertel dat ik bij het stelen altijd bedenk dat ik iets moet kopen, maar dan wel meer moet stelen dan het bedrag dat ik koop. Dus als iets 15 euro kost, moet wat ik iets stelen wat duurder is. Klinkt misschien raar, maar ik weet dat als ik iets koop en het poortje dan toch ooit een keer afgaat, ik iets in mijn tas heb zitten en ze mij niet zo snel verdenken. Mensen zeggen dat praten helpt, na bijna één jaar stelen, heb ik me per ongelijk versproken en het toen toch maar verteld aan de begeleiding (ik woon begeleid). Ik heb nu regels waar ik me aan moet houden. en bij de volgende keer, word het aan mijn ouders verteld. Nu heb ik al één maand niks meer meegenomen. Tips en tops die ik zou kunnen geven, bedenk dat als je gepakt wordt heb je een groot probleem en je voelt je even fijn, maar daarna voel je je rot. Groetjes

  Reageer
 • Sil

  Toughcookie

  Ik heb ook veel gestolen uit alle soorten winkels, ongeveer drie jaar lang. Nu ben ik gestopt. Ik ben twee keer gepakt voor mijn 18 de. Hierna ben ik gestopt. Nu ben ik 19 en heb ik echt geen zin in deze shit op mijn strafblad.
  Ik vind het nog steeds vervelend om in de drogist of kledingwinkel te staan en te zien hoeveel dingen ik mee zou kunnen nemen en hoe duur alles is. Financieel heb ik het thuis namelijk niet zo best. Maar ik weet dat het beter is om niet te doen. Toch is het wel fijn om zonder stress een winkel uit te lopen en zelfs een beetje een trots gevoel op jezelf te hebben! Ik raad je aan minder naar de stad/winkels te gaan, en blijf denken aan de risico's. Hoop dat je er uit komt, en niet pas stopt als je gepakt wordt. Ga voor goeie karma punten.

  Reageer
 • Sil

  abrikoosje

  Daar maakt de maatschappij het wel naar, dat je zoiets gaat doen. Ik ben alleenstaand, 55 jaar oud en heb een minimum inkomen. Maar als ik honger heb en geen geld, zorg ik er toch wel voor dat ik goed eten op mijn bordje heb. Dat doe ik al mijn hele leven. Ik zie het als overleven, anders kom ik van de honger niet in slaap. Verder doe ik veel vrijwilligerswerk om anderen mensen te helpen en zo heb ik vrede met mezelf. Ik had het liever anders gezien, maar helaas.

  Reageer
 • Sil

  10eke

  Ik heb vele malen gestolen, vooral kleding. Ik heb een taakstraf gehad en een strafblad. Ook heb ik drie keer in de cel gezeten, één keer ben ik van het bed gelicht. Met stelen ben ik nu vijf jaar gestopt.

  Reageer
 • Sil

  Lisa

  Hoi Chica
  Ik las toevallig je verhaal en herkende daarin heel veel van mezelf en wou gewoon even reageren. Ik ben nu bijna zeventien jaar, maar herinner me nog heel goed de tijd van toen ik 13, 14 was. Ik zat in de tweede en ging toen met een vriendin van me een uurtje spijbelen, we gingen de stad in. We gingen naar een winkel en jatten allebei wat, voor de eerste keer van ons leven. Het was echt kicken, ook al was het maar nagellak van 15 gulden en vond ik de kleur niet eens mooi. Vanaf toen gingen we vaker jatten, want we deden het altijd samen. De winkels waar ik het liefst jatte waren V&D, Hema, Etos en Xenos omdat het daar heel makkelijk was. Meestal was het make up wat ik meenam, maar later was het ook wel eens kleding. Het werd op een gegeven moment een soort verslaving, ik was pas tevreden als ik genoeg dingen gejat had. Op een dag was ik een beetje geirriteerd omdat het niet echt lukte. Steeds waren er mensen in de buurt enzo, maar toch wou ik niet gaan voordat ik wat had. Ik lette niet echt op en toen ik de winkel uitliep ging het alarm af. Ik had niet eens door dat ik daar de oorzaak van was, want als je door de stad loopt hoor je altijd overal alarmen afgaan. Maar een medewerker van de winkel, de Etos, rende naar me toe en nam me mee. Ik moest nog een keer door de metaaldetector lopen en je raadt het al: het ging weer af. Met andere woorden: ik was de lul. Ik had altijd wel geweten dat ik ooit gepakt zou worden, maar aan de andere kant kun je je dat niet voorstellen omdat het altijd zo makkelijk gaat. Ik moest drie kwartier op de politie wachten. Het was een warme zomerdag en ik liep tussen twee agenten in door de drukste straten van de stad. Ik schaamde me, want veel mensen en vooral van mijn leeftijd zagen mij. Toch vond ik het wel cool om in een politieauto te zitten enzo. Op het politiebureau moest ik een verklaring afleggen en werd m'n moeder gebeld. Ze moest meteen komen. Ze was niet echt kwaad, eerder verbaasd, ondanks dat ze al vage vermoedens had, want ze vroeg zich af waar ik al die spullen vandaan haalde. Ik kwam er vanaf met vier uurtjes werken voor Halt en een beetje straf van m'n ouders, ze hadden heel relaxed gereageerd eigenlijk. Ik had geluk dat ik nog dertien was, anders had ik veel meer straf gehad van Halt. De meesten zouden daarna nooit meer zoiets doen, maar na een paar maanden begon ik weer. Nu jatte ik ook fietsen en meer kleding enz, maar ik spijbelde ook meer. Ik kan hier nog wel lang over doorlullen, maar ik zal het maar afsluiten nu. Momenteel jat ik niet meer, ondanks dat ik nog vaak in de verleiding kom. Ondanks dat we allebei weten dat het niet goed is om te doen, kies ik toch voor jouw kant omdat ik hetzelfde heb meegemaakt. Anderen die zeggen :"Dat is slecht", "Dat zou ik nooit doen/durven, enz.." vind ik gewoon mietjes. Zij zijn gewoon laf, want ze durven het niet. Oh ja, ik vond een paar uitspraken van je in je verhaal wel ok. Dat je het gevoel hebt dat je de enige bent die echt is enzo. Daar heb je gelijk in, want ik zeg altijd al dat 99% fake is. Aardig tegen je doen,maar achter je rug.. That kind of things. Jij kan momenteel twee kanten opgaan: of je gaat stoppen met jatten en een 'beter leven' leiden (klinkt saai he) of je gaat de slechtere kant op zoals ik gedaan heb. Want denk niet dat het bij jatten blijft, want zoals je nu zegt is de kick er al een beetje vanaf. Je zult gaan spijbelen, blowen, rondhangen in de stad en het zal niet stoppen voordat je inziet dat het eigenlijk niet zo goed is. Mijn leven is momenteel best wel saai als ik het vergelijk met toen ik 14, 15 was. Ik kijk er vaak met heimwee naar terug, want het klinkt misschien raar maar de tijd dat ik elke dag spijbelde, blowde en jatte was de mooiste tijd van m'n leven. 'De anderen' vinden het slecht, maar ik vind het gewoon een lifestyle, voor mijn gevoel leef je dan echt. Van die kutkinderen die moeiteloos elke dag van 8 tot 4 op school zitten en zo burgerlijk zijn haat ik best wel want zij zijn nep en zijn misschien wel jaloers op je ook omdat jij dingen doet waar zij geen lef voor hebben. Als ik zou moeten leven zoals hun zou ik liever niet leven, want dan is het leven veel te saai. Waar leven hun nou voor? Om te leren, huiswerk te maken en te hockeyen? Dan ben ik liever een crimineel...
  Als jij of iemand anders hierop wilt reageren, email naar: Chila@dolfijn.nl

  Reageer
 • Sil

  M.

  Aan het meisje van 13:
  het is heel goed mogelijk om nader naar dit probleem te kijken en om er (zelfs vrij snel) vanaf te komen. Ik raad je aan om contact te zoeken met een regressie- en of reincarnatietherapeut. Adressen vind je op de website van de SRN en van Tasso opleidingen (www.tasso.nl) Er is kennelijk een deel van je dat je tot diefstallen aanzet; je zegt dat je er aan verslaafd bent. Wel: elke verslaving heeft een oorzaak in het verleden. een verslaving is een behoefte. Je kunt zelf in regressietherapie achterhalen wat die oorzaak is en dat geeft je inzicht in die behoefte. Door op een bevrijdende manier die oorzaak te her-beleven kan je probleem worden opgelost. Je moet dat zelf ECHT willen, want het is met deze therapie zo dat jij zelf je eigen genezer bent: jouw eigen inzet is nodig;je onderzoekt je eigen verborgen herinneringen en je eigen ervaringen. Daardoor wordt duidelijk wat het is dat je tot stelen aanzet. En daardoor kun je het loslaten, en ben je van je kwaal af.
  Veel succes!
  Je kunt voor meer info schrijven naar:
  IPARRT Centrum voor ervaringstherapie
  Rijksstraatweg 240-242
  3223 KE Hellevoetsluis
  (Binnenkort functioneert onze website)
  Overigens: kleptomanie is een aandoening
  (daar kun je dus vanaf komen)
  "crimineel"is een oordeel, een stempel door de samenleving op ongeaccepteert en misdadig gedrag. Dat oordeel is tijdelijk. Als je van je kwaal af bent, is dat oordeel dus in ieder geval niet meer op jou van toepassing. Zorg dat je niet hoeft te lijden onder zulke oordelen: neem de tijd om erover na te denken en ga aan jezelf werken bij een regressie of reincarnatietherapeut.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

84 - 4 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren