Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Ben jij jaloers in de liefde?

Jaloezie kan funest zijn voor je liefdesrelatie, maar het hoort er nu eenmaal bij. Want jaloezie komt nu eenmaal om de hoek kijken als je veel van je partner houdt. Althans, dat denken veel mensen. 

In werkelijkheid is het een emotie die voortkomt uit angst om je partner te verliezen. Of die angst al dan niet voortkomt uit jeugdervaringen of andere oorzaken, jaloezie kun je leren hanteren. In eerste instantie door te erkennen dat je jaloers bent.

Ben je het met deze gedachtegang eens? Hoe ga je zelf om met gevoelens van jaloezie? Praat je er met je partner over? En probeer je er iets aan te veranderen of zie je het als een emotie die zich nu eenmaal aan je opdringt en waar je niets aan kunt doen?

Reageren
Gerelateerd

Reacties

 • Sil

  Inlove

  Ik zit sinds zeven maanden in een nieuwe relatie en ben echt stinkende jaloers op zijn ex- lat relatie met een tien jaar oudere vrouw. Help.

  Reageer
 • Sil

  Anonempje12

  Ik heb nu een tijdje een vriend. In het begin hadden we veel ruzie omdat ik heel erg jaloers ben. Het is al een keer uit geweest omdat een meid ons uit elkaar wilde halen. Maar nu heb ik het gevoel dat een andere meid dit ook probeert. Mijn vriend doet dan niet geheimzinnig, maar het is echt een rotgevoel omdat ik zo jaloers ben. Ik moet echt veranderen anders gaat het niet werken en ik wil hem echt niet kwijt. HELP alstublieft. Reageer!

  Reageer
 • Sil

  Berend

  Zit met een probleem.. Ik hou zo veel van m'n vrouw dat ik zo jaloers als de pest ben en de domme dingen zeg. Wil hiervan af komen, want heb een dochter, van wie ik ook zo veel houd. Ik weet niet wat ik moet doen, heb de laatste kans gebruikt volgens haar. M'n huwelijk staat op het spel en m'n dochter, alles..

  Reageer
 • Sil

  Loesje

  Ik heb echt exact het zelfde! En mijn vriend heet eng genoeg robin, maar heb opgezocht of hij een Maika in zijn telefoonlijst heeft maar dat heeft ie niet. Een vriend van hem leerde een meisje kennen op tinder, en vond dat wel wat voor mijn vriend. Dus zijn die twee elkaar gaan toevoegen en gaan chatten. Ik vind dat écht te ver gaan, maar hij vind dat hij dat uit principe van 'je mag mij niks verbieden' niet hoeft te verwijderen. Nu heeft ie haar toch verwijderd na veel drammen, maar hij zit er nog steeds mee. Wil nu steeds op zijn facebook om te kijken of hij nog contact met dat kind heeft. Nare drang...Wat zouden jullie doen?

  Reageer
 • Sil

  blondvamp666

  Mannen veranderen nooit, willen dat wij ons aanpassen aan hun gedrag. Accepteer zijn gedrag, doe net hetzelfde als hij doet of ga bij hem weg. Voila.

  Reageer
 • Sil

  jealousgirl

  Hoi,

  Ik ben zelf ook superjaloers. Mijn vriend heeft nog nooit een serieuze relatie voor mij gehad. Wel is hij een paar x verliefd geworden. Hij is bijvoorbeeld verliefd geworden op een meisje uit Bulgarije die hij via de chat kent en nog maar 15 jaar was (hij was toen 24). Ik vind het maar een rare gedachte... Soms port hij haar op Facebook of praat hij met haar en checkt haar Facebook, maar telkens als ik er niet bij ben. Ook heeft hij in het verleden een maand met een meisje gehad maar is zij uiteindelijk teruggekeerd naar haar ex. Allemaal goed en wel, maar ik heb gemerkt dat zij op MSN nog vraagt hoe het met hem is. Hij reageert daar nooit op en laat dan uitschijnen dat het enkel van haar kant komt. Maar ik ben erachter gekomen dat hij op zijn werk of als ik er niet ben hij wel met haar berichten stuurt. Nu verwijdert hij die berichten steeds. Hij zegt dat hij dat wel meer doet, berichten verwijderen, maar hij verwijdert dan ook bij 'verzonden items' zijn bericht naar haar... Is toch duidelijk dat ik het niet mag lezen dan? Ik ben zeer sluw en kan er ook achterkomen hoeveel berichten hij gestuurd heeft door te kijken bij 'message recipients' in zijn gsm. Ik zie dan dat hij er wel verschillende keren naar stuurt op zijn werk ( zonder de inhoud ervan te weten) maar dat de berichten wel allemaal verwijderd zijn. Ook op zijn Facebook staat bij zijn activiteitenlogboek bij de optie 'zoeken' dat hij vaak andere meisjes opzoekt waar hij vroeger wel iets voor voelde... Zo ook dat meisje (ex) dat hem soms nog berichten stuurt. 't is te zeggen: hij zoekt naar zijn ex op Facebook, komt bij iemand uit met eenzelfde naam, maar zij heeft helemaal geen Facebook en zijn toch al zeker geen vrienden. Ik vraag me af waarom hij dat doet, wil toch zeggen dat hij aan haar denkt en ergens nog contact met haar wil. Ik word er nogal onzeker van...Ik zou inderdaad hem niet zo mogen checken, maar ik vind het zo vervelend dat hij zich voordoet als iemand voorbeeldig die helemaal niet met andere vrouwen bezig is, maar dat ik dan merk ( zonder dat hij het weet) dat dat slechts schijn is en dat hij het wel doet als ik er niet ben. Ik ben er echt bang door geworden. Iemand een mening hierover, overdrijf ik nu?

  Reageer
 • Sil

  Dubbel gevoel

  Op mijn 15e leerde ik mijn vriend kennen. Ik was heel erg verliefd en ik wist zeker dat hij de ware voor mij is. Ik vind zelf dat mijn vriend er erg goed en knap uit ziet. Hij deed toen die tijd ook landmacht en dat maakte hem nog aantrekkelijker voor mij.

  De dagen toen hij weg was kreeg hij vaak berichtjes van een meid die hem ook zag zitten. Ik voelde me machteloos en wist niet wat ik er mee moest. Hij zei dat het maar een stomme meid is en dat hij niks met haar te maken wilt hebben. Ik zag via hyves dat hij steeds weer reageerde op haar berichtjes. Toen ik hem er weer mee confronteerde reageerde hij heel fel dat hij niks verkeerd deed, waardoor ik het uit had gemaakt. Ik was helemaal kapot dat het zo was geëindigd hij was mijn eerste grote liefde die ik nooit meer zal vergeten.

  Na twee jaar zijn we weer in contact gekomen en ik voelde meteen weer de kriebels in mijn buik. Nu zijn we al 2,5 jaar samen en ik heb een heel vreemd gevoel. Hij heeft hier een ex wonen waar hij twee jaar iets mee heeft gehad en dat was zijn eerste grote liefde. Vanaf het moment toen ik wist dat hij zo lang met iemand iets had gehad, voelde ik iets in mezelf knappen. Het was een best knap meisje waar hij nog wat contact mee heeft gehad in de tijd toen het uit was. Zijn ex probeert nu nog steeds contact met hem te onderhouden door hem op toe te voegen op facebook en via whatsapp berichten te sturen. Het zijn normale berichtjes, maar toch voel ik me er zelf niet fijn bij.

  Hij heeft mij keer op keer laten weten dat hij niks moet hebben van zijn ex en dat hij is veranderd. Hij wilt alleen maar mij en wil zelfs met mij trouwen. Zijn ex is vreemd gegaan waardoor het toen die tijd uit is gegaan.

  Ik voel dat ik echt heel veel van hem hou en dat ik hem nooit meer kwijt wil, maar toch heb ik een dubbel gevoel.
  Als ik op mijn 15e had geweten dat hij al een keer seks had gehad met een ander had ik het niet met hem gedaan.

  Mijn vriend probeert mij op alle mogelijke manieren te vertellen en te laten zien dat hij ontzettend veel van mij houd, maar ik weet niet hoe ik met mij gevoelens moet omgaan.

  Reageer
 • Sil

  Daantjuh

  Ik heb nu 2,5 jaar een relatie en ik ben in die tijd nog nooit zo onzeker geweest. In het begin was het leuk, totdat ik ontdekte dat hij op een datingsite zat. Dat deed hij stiekem, dus heb ik via een ander met hem afgesproken. Die avond was hij op de afgesproken plek en toen heb ik hem betrapt. Toen dat allemaal klaar was, heb ik hem nog een kans gegeven, maar hij zat nog steeds op die datingsite. Hij dacht niet uit zichzelf dat hij dat zou verwijderen. Dus heb ik hem een half jaar later verplicht die te verwijderen. Heb gelezen wat hij allemaal tegen die vrouwen zei. Ik kon er niet tegen, vond het niet normaal. Toen die dat verwijderd had, was het even klaar. Maar de interesse voor vrouwen ging niet over. Als we naar een discotheek zijn, versiert hij zowat een ander meisje waar ik bij sta, en dan ontkent ie het ook nog. Ik ben zo onzeker en dat weet hij gewoon. Ik ben sinds dat gebeurd is zo ontevreden over mezelf. Hij doet er niks aan om dat te veranderen. Nooit even zeggen dat ie van mij houd of dat ik er leuk uitzie. Helemaal niks. Hij had een nieuwe telefoon gekregen, het eerste wat ie doet is 200 foto's van naakte vrouwen erop zetten. En bedankt. Zodat ik me nog minder voelde. Het maakt hem allemaal niets uit. Als het nou drie foto's waren oké, maar het waren echt 200 foto's. Dat is toch niet normaal meer. Vooral omdat ik er zo mee zit. Nou goed na heel veel ruzie's en gezeur heeft hij het toch verwijderd. Toen begon die met zijn ex te whatsappen. Mocht ik natuurlijk niet zien. Hij zou daar wel even komen enzovoort en dat ik zo jaloers was. Toen heb ik dat tegen hem gezegd en hij verwijderde het gelijk en verborg haar naam zodat ik het niet mocht zien. Toen dat klaar was, zijn we weggeweest en ik dacht laat ik hem wat vrij, maar dat was niet zo'n goed idee. Heeft hij een meisje ontmoet en haar op Facebook toegevoegd. Heel verhaal dat ze mooie bruine ogen had en dat hij daar wel van hield. Ook over mij hele verhalen, en op laatst hebben ze elkaar hun telefoon nummer gegeven. Echt vreselijk toen ik het las. Gewoon op de manier waarop. Toen was ik er wel klaar mee, maar toch hield me iets tegen om nog bij hem te blijven. Had het mijn vriendin verteld die inmiddels geen vriendin meer is, omdat ik mijn vriend nog een kans gaf. Nu zijn we 2 jaar verder en ben nog zo onzeker. Elke keer als we in de auto weg zijn, kijkt hij naar elke vrouw met wat lang haar die hem leuk lijkt. Hij kijkt naar buiten en achterom om het goed te bekijken. Echt ik word er helemaal gek van. Ik heb heel vaak gezegd, gewoon 1 blik is genoeg toch. Je hoeft niet helemaal om te kijken. Ik zei, ik hoop dat we nog eens een ongeluk krijgen omdat hij zo erg naar iemand kijkt. Zodat hij dan misschien inziet dat het niet zo hoeft. Maar goed, na al die dingen (want dit is nog niet alles van al die problemen die we hebben) is het toch logisch dat ik me zo voel. Ik ben zelfs gewoon depressief geworden omdat ik me zo lelijk voel. Hij heeft het gewoon niet door. Hoeveel ik ook huil en boos ben, het maakt hem gewoon niet uit. Hij gaat door en door. Dan weet ik ook wel iedereen zegt ga dan bij hem weg.. maar ja, dat is gewoon zo moeilijk voor mij. Ik wil gewoon dat hij verandert en mij een keer de aandacht geeft die ik nodig heb. Ik wil gewoon dat het goed komt. Mijn vriend wil dat ook, maar is het dan zo moeilijk om je aan te passen? Als je van iemand houd dan wil je toch dat diegene gelukkig is en doe je er toch alles aan om het goed te krijgen? Ik weet niet hoelang ik dit nog volhoud zo.

  Reageer
 • Sil

  Essie

  Ik ben mijn relatie verloren door mijn ziekelijke jaloezie. Ik wist dat ik behoorlijk jaloers kon zijn maar ergens negeerde ik. Mijn traumatische ervaringen uit mijn jeugd heb ik voor het grootste deel overwonnen. Alleen die ziekelijke jaloezie, voor mij ontstaan als een soort overlevingsmechanisme, werkt mij tegen. Ik weet niet hoe ik kan veranderen. Erkennen is de eerste stap en een vreselijk dappere stap! Ik zag ook verschillende zelfhulpboeken allemaal met de boodschap: 'je moet het zelf doen' en 'je kunt dit overwinnen'. Maar zijn er dan resultaten waarin er ook aangetoond wordt dat er mensen via therapie of zelfhulpboeken ook daadwerkelijk 'genezen' zijn? Soms is een kleine oplossing zo voor de hand liggend en heb je als je die ziekelijke jaloezie even voelt opkomen. Soms kan alleen maar even een knuffel van die persoon die we het meest lief hebben al genoeg zijn. Soms voel ik me vaak nog een klein kind dat gewoonweg niet geleerd heeft om met die jaloerse gevoelens om te gaan.

  Reageer
 • Sil

  ANONIEMMM

  Hallo,
  Ik heb al 15 maanden een relatie alleen de relatie wordt steeds minder en we hebben vaker ruzie. We hebben heel erg onze ups en downs, maar we houden van elkaar. Alleen mijn vriend is gewoon te jaloers en wil het niet toegeven dat hij ook maar een beetje jaloers is. Vannacht sliepen er 2 vrienden van mijn broer. Ik ben 17 trouwens en mijn broer is 19. En mijn vriend is ook 19. Maar ik kreeg vanochtend een sms met dit erin: Heb je nog met ze gepraat? Ben je nog beneden geweest toen hun ook beneden zaten? En hebben jullie het over mij gehad?

  Nou leuk wakker worden is dit voor mij en werd er heel chagrijnig om en heb 'nee nee en nee' teruggestuurd wat de waarheid is. Maar nu loopt hij me stalken met allemaal boze berichten en dat hij het niet meer weet blabla. Ik denk: hoe kan jaloezie zo erg een relatie verpesten? Zie je zelf niet in wat je aanricht?

  Ik word er zo gek van! Ben helemaal gek aan het worden en wij hadden een afspraak gemaakt omdat er nog al vaak onenigheden ontstaan via whatsapp of sms. Als 1 iemand NETJES vraagt om te stoppen via de telefoon en wie dan ook het laatste woord heeft gehad, stop dan ook. Maar nee elke keer wanneer ik het vraag (heb elk verschillend moment geprobeerd) stopt hij niet en zegt hij: 'weer zo'n stom moment dat je het vraagt'. Negeren is ook een optie, maar dat moet ik bij hem niet proberen...

  Zo langzamerhand begin ik zwaar te twijfelen. Ik hou heel veel van hem en ik wil hem niet kwijt, maar is het niet beter voor ons elkaar los te laten?

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

82 + 8 =

Gerelateerd
.
Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren