Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Aandoeningen

Bekijk hieronder het overzicht van aandoeningen.

 • Letter V

 • Ontsteking van het vaatvlies gaat meestal samen met ontsteking van het netvlies. De patiënt merkt hierbij dat de vormen van wat hij ziet niet regelmatig zijn.

  Ontsteking van het vaatvlies gaat meestal samen met ontsteking van het netvlies. De patiënt merkt hierbij dat de vormen van wat hij ziet niet regelmatig zijn.

 • Vaatziekten (Bloedvataandoeningen)

  Bij vaatziekten is er iets mis met de bloedvaten of met de werking ervan. Een bloedvat kan bijvoorbeeld vernauwd of afgesloten raken, waardoor de bloedtoevoer in het lichaam vermindert.

  Vaatziekten  (Bloedvataandoeningen)

  Bij vaatziekten is er iets mis met de bloedvaten of met de werking ervan. Een bloedvat kan bijvoorbeeld vernauwd of afgesloten raken, waardoor de bloedtoevoer in het lichaam vermindert.

 • Een vagina-onsteking is een ontsteking aan de binnenste wanden van je vagina, je schaamlippen, en het gebied rond rond je vagina.

  Een vagina-onsteking is een ontsteking aan de binnenste wanden van je vagina, je schaamlippen, en het gebied rond rond je vagina.

 • Een vaginagezwel is een bult in de vagina. In de meeste gevallen is een vaginagezwel een onschuldige aandoening, maar er bestaan ook kwaadaardige gezwellen van de vagina.

  Een vaginagezwel is een bult in de vagina. In de meeste gevallen is een vaginagezwel een onschuldige aandoening, maar er bestaan ook kwaadaardige gezwellen van de vagina.

 • Vaginale afscheiding (Witte vloed)

  Witte vloed wordt ook wel vaginale afscheiding genoemd. De vagina scheidt slijm af om ziektekiemen buiten te houden. Het slijm heeft dus een reinigende functie voor de vagina.

  Vaginale afscheiding  (Witte vloed)

  Witte vloed wordt ook wel vaginale afscheiding genoemd. De vagina scheidt slijm af om ziektekiemen buiten te houden. Het slijm heeft dus een reinigende functie voor de vagina.

 • Vaginale klachten kunnen zeer divers van aard zijn. Lees hier alles over vaginale klachten, zoals vaginale jeuk, vaginale droogheid en vaginale schimmelinfectie.

  Vaginale klachten kunnen zeer divers van aard zijn. Lees hier alles over vaginale klachten, zoals vaginale jeuk, vaginale droogheid en vaginale schimmelinfectie.

 • Vaginisme houdt in dat een vrouw niet in staat is om geslachtsgemeenschap te hebben doordat de bekkenbodemspieren die rond de vagina liggen onbewust te sterk worden aangespannen.

  Vaginisme houdt in dat een vrouw niet in staat is om geslachtsgemeenschap te hebben doordat de bekkenbodemspieren die rond de vagina liggen onbewust te sterk worden aangespannen.

 • Vasa previa houdt in dat één of meerdere foetale bloedvaten van de placenta of navelstreng voor de geboorte-uitgang liggen, onder de baby. Deze complicatie kan levensgevaarlijk zijn voor de baby.

  Vasa previa houdt in dat één of meerdere foetale bloedvaten van de placenta of navelstreng voor de geboorte-uitgang liggen, onder de baby. Deze complicatie kan levensgevaarlijk zijn voor de baby.

 • Vasculaire dementie is een vorm van dementie waarbij de hersenen beschadigd raken door verminderde doorbloeding. Vasculair wil zeggen dat het met de bloedvaten te maken heeft.

  Vasculaire dementie is een vorm van dementie waarbij de hersenen beschadigd raken door verminderde doorbloeding. Vasculair wil zeggen dat het met de bloedvaten te maken heeft.

 • Zonnebrand is een verbranding van de huid door blootstelling aan fel zonlicht. Als je gevoelig bent voor zonnebrand probeer dan met mate te "zonnen" om de kans op huidkanker zo klein mogelijk te houden.

  Verbrand door de zon  (Zonnebrand)

  Zonnebrand is een verbranding van de huid door blootstelling aan fel zonlicht. Als je gevoelig bent voor zonnebrand probeer dan met mate te "zonnen" om de kans op huidkanker zo klein mogelijk te houden.

 • Vergeetachtigheid is iets waar iedereen wel eens last van heeft. Het kan te maken hebben met een drukke periode in je leven en het is ook een normaal verschijnsel bij het ouder worden.

  Vergeetachtigheid is iets waar iedereen wel eens last van heeft. Het kan te maken hebben met een drukke periode in je leven en het is ook een normaal verschijnsel bij het ouder worden.

 • Vergiftiging (Intoxicatie)

  Een vergiftiging is een reactie van je lichaam op het innemen van een gif. Een vergiftiging kan allerlei lichamelijke verschijnselen veroorzaken, zoals misselijkheid en bewusteloosheid.

  Vergiftiging  (Intoxicatie)

  Een vergiftiging is een reactie van je lichaam op het innemen van een gif. Een vergiftiging kan allerlei lichamelijke verschijnselen veroorzaken, zoals misselijkheid en bewusteloosheid.

 • Als een mens per ongeluk rattengif binnenkrijgt, kan dit gevaarlijk zijn. Tegenwoordig zijn de meeste rattengiffen zo ontworpen, dat ze alleen gevaarlijk zijn voor ratten. Echter is strychnine wel een gevaarlijke soort rattengif.

  Als een mens per ongeluk rattengif binnenkrijgt, kan dit gevaarlijk zijn. Tegenwoordig zijn de meeste rattengiffen zo ontworpen, dat ze alleen gevaarlijk zijn voor ratten. Echter is strychnine wel een gevaarlijke soort rattengif.

 • Vergrote borstomvang (Mammahypertrofie)

  Abnormaal groot groeiende borsten (mammahypertrofie) kan belemmerend werken op de normale levensontplooiing van een meisje.

  Vergrote borstomvang  (Mammahypertrofie)

  Abnormaal groot groeiende borsten (mammahypertrofie) kan belemmerend werken op de normale levensontplooiing van een meisje.

 • Vergrote milt (Splenomegalie)

  Een opgezette milt kan vele onderliggende aandoeningen als oorzaak hebben. Belangrijk hierbij is dat de milt vaak niet zelf ziek is, maar dat hij meestal vergroot is als reactie op ziektes in je bloed.

  Vergrote milt  (Splenomegalie)

  Een opgezette milt kan vele onderliggende aandoeningen als oorzaak hebben. Belangrijk hierbij is dat de milt vaak niet zelf ziek is, maar dat hij meestal vergroot is als reactie op ziektes in je bloed.

 • Botbreuken genezen doordat er nieuw botweefsel tussen de beide botstukken gevormd wordt. Het is daarom noodzakelijk dat beide delen goed tegen elkaar aanliggen in de juiste stand.

  Botbreuken genezen doordat er nieuw botweefsel tussen de beide botstukken gevormd wordt. Het is daarom noodzakelijk dat beide delen goed tegen elkaar aanliggen in de juiste stand.

 • Verkleuring van de teennagel is meestal het gevolg van een abnormale verdikking van de nagel, verkleuring door nagellak of door een schimmelinfectie.

  Verkleuring van de teennagel is meestal het gevolg van een abnormale verdikking van de nagel, verkleuring door nagellak of door een schimmelinfectie.

 • Zo'n 90% van de mensen die een buikoperatie hebben ondergaan, krijgt verklevingen in de buikholte.

  Zo'n 90% van de mensen die een buikoperatie hebben ondergaan, krijgt verklevingen in de buikholte.

 • Een verkoudheid is aandoening waarbij je neus, keel en/of bovenste luchtwegen ontstoken of geïrriteerd raken. Bijna iedereen heeft wel eens last van verkoudheid.

  Een verkoudheid is aandoening waarbij je neus, keel en/of bovenste luchtwegen ontstoken of geïrriteerd raken. Bijna iedereen heeft wel eens last van verkoudheid.

 • Verlaagd bewustzijn (Bewusteloosheid)

  Een verlaagd bewustzijn kan een verschijnsel zijn bij een (ernstige) aandoening van de hersenen.

  Verlaagd bewustzijn  (Bewusteloosheid)

  Een verlaagd bewustzijn kan een verschijnsel zijn bij een (ernstige) aandoening van de hersenen.

 • Je hebt last van een verlamming als je spieren niet goed meer werken. Een verlamming wordt veroorzaakt door het uitvallen van een deel van het zenuwstelsel.

  Je hebt last van een verlamming als je spieren niet goed meer werken. Een verlamming wordt veroorzaakt door het uitvallen van een deel van het zenuwstelsel.

 • Verlatingsangst is een psychische aandoening die men ook wel separatieangst of separatieangststoornis noemt.

  Verlatingsangst is een psychische aandoening die men ook wel separatieangst of separatieangststoornis noemt.

 • Verlegenheid is angst in sociale situaties. Je denkt dat je beoordeeld wordt op alles wat je zegt en doet. Hierdoor word je erg zelfbewust, waardoor je minder betrokken bent bij de sociale interactie. Je bent een beetje in jezelf gekeerd en praat niet gemakkelijk mee met anderen.

  Verlegenheid is angst in sociale situaties. Je denkt dat je beoordeeld wordt op alles wat je zegt en doet. Hierdoor word je erg zelfbewust, waardoor je minder betrokken bent bij de sociale interactie. Je bent een beetje in jezelf gekeerd en praat niet gemakkelijk mee met anderen.

 • Soms ontstaan bij een vrouw mannelijke geslachtskenmerken, zoals een lage stem, borsthaar of een toename van spieromvang.

  Soms ontstaan bij een vrouw mannelijke geslachtskenmerken, zoals een lage stem, borsthaar of een toename van spieromvang.

 • De (normale) behoefte aan slaap kan verminderd zijn door verschillende factoren, zoals een onregelmatig leefpatroon, activerende en stimulerende middelen (koffie, thee, alcohol, cocaïne) en piekeren.

  De (normale) behoefte aan slaap kan verminderd zijn door verschillende factoren, zoals een onregelmatig leefpatroon, activerende en stimulerende middelen (koffie, thee, alcohol, cocaïne) en piekeren.

 • Een onbehaaglijk en pijnlijk gevoel in de ogen in rust, bij het kijken of lezen, wordt wel aangeduid als 'vermoeide ogen'.

  Een onbehaaglijk en pijnlijk gevoel in de ogen in rust, bij het kijken of lezen, wordt wel aangeduid als 'vermoeide ogen'.

 • Iedereen is wel eens moe. Pas wanneer je langere tijd vermoeid bent en je er niet goed meer door kunt functioneren, is er sprake van een probleem.

  Iedereen is wel eens moe. Pas wanneer je langere tijd vermoeid bent en je er niet goed meer door kunt functioneren, is er sprake van een probleem.

 • De mitraalklep is de hartklep tussen de linkerboezem en linkerkamer. Deze klep kan vernauwen en stijver worden. Hierdoor neemt de werkzaamheid van de klep af.

  De mitraalklep is de hartklep tussen de linkerboezem en linkerkamer. Deze klep kan vernauwen en stijver worden. Hierdoor neemt de werkzaamheid van de klep af.

 • De voorhuid is een plooi van de huid die de eikel van de penis bedekt. Bij sommige kinderen is de voorhuid te nauw; hij kan niet over de eikel worden getrokken.

  De voorhuid is een plooi van de huid die de eikel van de penis bedekt. Bij sommige kinderen is de voorhuid te nauw; hij kan niet over de eikel worden getrokken.

 • Als de knieschijf verschoven is spreken we ook wel van een knieschijfdislocatie of patella luxatie. Een verschuiving van je knieschijf treedt vaak op wanneer je een activiteit doet waarbij je knieën gebogen zijn.

  Als de knieschijf verschoven is spreken we ook wel van een knieschijfdislocatie of patella luxatie. Een verschuiving van je knieschijf treedt vaak op wanneer je een activiteit doet waarbij je knieën gebogen zijn.

 • Een verslaving is een overweldigende behoefte aan en afhankelijkheid om een bepaald middel te gebruiken. Meestal is dit een substantie als drugs, alcohol of nicotine.

  Een verslaving is een overweldigende behoefte aan en afhankelijkheid om een bepaald middel te gebruiken. Meestal is dit een substantie als drugs, alcohol of nicotine.

 • Bij een gezonde heup is de kraakbeenlaag ongeveer een halve centimeter dik en gelijkmatig verdeeld. Bij een versleten heup is deze kraakbeenlaag sterk in dikte afgenomen of geheel weg. Hierdoor ontstaat er direct contact tussen de heupkom en -kop. Deze schuren over elkaar heen en raken daardoor beschadigd. 

  Bij een gezonde heup is de kraakbeenlaag ongeveer een halve centimeter dik en gelijkmatig verdeeld. Bij een versleten heup is deze kraakbeenlaag sterk in dikte afgenomen of geheel weg. Hierdoor ontstaat er direct contact tussen de heupkom en -kop. Deze schuren over elkaar heen en raken daardoor beschadigd. 

 • Bij een versleten knie is het kraakbeen in het kniegewricht aangetast of in zijn geheel verdwenen.

  Bij een versleten knie is het kraakbeen in het kniegewricht aangetast of in zijn geheel verdwenen.

 • Versleten nekwervels (Cervicale spondylose, nekwervelslijtage)

  Bij versleten nekwervels wordt het kraakbeenlaagje tussen de nekwervels in de loop van de tijd dunner, en soms verdwijnt het zelfs in zijn geheel.

  Versleten nekwervels  (Cervicale spondylose, nekwervelslijtage)

  Bij versleten nekwervels wordt het kraakbeenlaagje tussen de nekwervels in de loop van de tijd dunner, en soms verdwijnt het zelfs in zijn geheel.

 • Bij verslikking komt er voedsel of vloeistof in de luchtpijp of neus terecht in plaats van in de slokdarm. Als je je verslikt krijg je het meestal snel benauwd en krijg je een hoestaanval.

  Bij verslikking komt er voedsel of vloeistof in de luchtpijp of neus terecht in plaats van in de slokdarm. Als je je verslikt krijg je het meestal snel benauwd en krijg je een hoestaanval.

 • Bij een aanval van tachycardie (letterlijk: 'snel hart') kan de hartslag plotseling oplopen tot 160 of meer. Zo'n aanval kan een paar minuten duren, maar ook enkele dagen lang.

  Bij een aanval van tachycardie (letterlijk: 'snel hart') kan de hartslag plotseling oplopen tot 160 of meer. Zo'n aanval kan een paar minuten duren, maar ook enkele dagen lang.

 • Bij verstandskies pijn heb je last je van de kiezen die helemaal achterin in je mond liggen, verstandskiezen genaamd. De meeste mensen hebben vier verstandskiezen en de eerste verstandskies komt door rond je zeventiende.

  Bij verstandskies pijn heb je last je van de kiezen die helemaal achterin in je mond liggen, verstandskiezen genaamd. De meeste mensen hebben vier verstandskiezen en de eerste verstandskies komt door rond je zeventiende.

 • Je hebt last van verstopping als je minder vaak naar het toilet moet dan je gewend bent en als de ontlasting harder is dan normaal.

  Je hebt last van verstopping als je minder vaak naar het toilet moet dan je gewend bent en als de ontlasting harder is dan normaal.

 • Als de Buis van Eustachius verstopt is, kan de druk aan weerszijden van het trommelvlies verschillend worden. De druk die hierdoor op het trommelvlies staat kan oorpijn veroorzaken.

  Als de Buis van Eustachius verstopt is, kan de druk aan weerszijden van het trommelvlies verschillend worden. De druk die hierdoor op het trommelvlies staat kan oorpijn veroorzaken.

 • Bij een verstuiking zijn de banden om je gewrichten verrekt of gescheurd. Je gewrichten worden bijeengehouden door banden en tijdens beweging door spieren en pezen.

  Bij een verstuiking zijn de banden om je gewrichten verrekt of gescheurd. Je gewrichten worden bijeengehouden door banden en tijdens beweging door spieren en pezen.

 • Verstuikte enkel (Enkeldistorsie)

  Door een plotselinge beweging kunnen je enkelbanden en het gewrichtskapsel ineens flink uitrekken en kunnen kleine bloedvaatjes knappen. Daardoor wordt je enkel blauw, dik en pijnlijk. Dit noem je een verstuikte enkel.

  Verstuikte enkel  (Enkeldistorsie)

  Door een plotselinge beweging kunnen je enkelbanden en het gewrichtskapsel ineens flink uitrekken en kunnen kleine bloedvaatjes knappen. Daardoor wordt je enkel blauw, dik en pijnlijk. Dit noem je een verstuikte enkel.

 • Verstuikte pols (Distorsie)

  Wanneer de banden in je pols oprekken is er sprake van een verstuiking van de pols. Dit komt vaak door een ongeluk, val of stoot.

  Verstuikte pols  (Distorsie)

  Wanneer de banden in je pols oprekken is er sprake van een verstuiking van de pols. Dit komt vaak door een ongeluk, val of stoot.

 • Vervrouwelijking is een aandoening die voorkomt bij mannen waarbij door een stoornis in de hormoonwerking mannelijke geslachtskenmerken verminderd aanwezig zijn.

  Vervrouwelijking is een aandoening die voorkomt bij mannen waarbij door een stoornis in de hormoonwerking mannelijke geslachtskenmerken verminderd aanwezig zijn.

 • Verwardheid is een geestelijke hersentoestand waarbij de reactie op signalen van anderen en prikkels uit de omgeving is verstoord.

  Verwardheid is een geestelijke hersentoestand waarbij de reactie op signalen van anderen en prikkels uit de omgeving is verstoord.

 • Verzakking (Prolapsis uteri)

  Naarmate je ouder wordt, worden allerlei weefsels wat slapper en minder elastisch. Het gevolg is een verzakking van je baarmoeder.

  Verzakking  (Prolapsis uteri)

  Naarmate je ouder wordt, worden allerlei weefsels wat slapper en minder elastisch. Het gevolg is een verzakking van je baarmoeder.

 • Verziend (hypermetropie)

  Verziendheid is een afwijking in het lensgedeelte van het oog. Men kan van veraf goed zien, maar lezen gaat met moeite.

  Verziend  (hypermetropie)

  Verziendheid is een afwijking in het lensgedeelte van het oog. Men kan van veraf goed zien, maar lezen gaat met moeite.

 • Vestibulaire migraine (Evenwichtsmigraine)

  Vestibulaire migraine, ook wel evenwichtsmigraine genoemd, is een vorm van migraine waarbij plotselinge aanvallen van draaiduizeligheid centraal staan.

  Vestibulaire migraine  (Evenwichtsmigraine)

  Vestibulaire migraine, ook wel evenwichtsmigraine genoemd, is een vorm van migraine waarbij plotselinge aanvallen van draaiduizeligheid centraal staan.

 • Een vetbult is een goedaardige zwelling van vetweefselcellen. Vetbulten kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar meestal op middelbare leeftijd.

  Een vetbult is een goedaardige zwelling van vetweefselcellen. Vetbulten kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar meestal op middelbare leeftijd.

 • Vetdiarree (Steatorroe)

  Bij vetdiarree is de ontlasting vaak dun, plakkerig en vettig. Vetdiarree wordt ook wel steatorroe genoemd en is een vorm van malabsorptie.

  Vetdiarree  (Steatorroe)

  Bij vetdiarree is de ontlasting vaak dun, plakkerig en vettig. Vetdiarree wordt ook wel steatorroe genoemd en is een vorm van malabsorptie.

 • Vetnecrose is het afsterven van vetweefsel. Dikwijls ontstaat deze aandoening als gevolg van een ongeval met letsel en beschadiging van het onderhuidse vetweefsel.

  Vetnecrose is het afsterven van vetweefsel. Dikwijls ontstaat deze aandoening als gevolg van een ongeval met letsel en beschadiging van het onderhuidse vetweefsel.

 • De vijfde ziekte is een virusziekte die voornamelijk voorkomt bij kinderen van 4 tot 10 jaar. Het wordt gekenmerkt door lichte koorts en malaise waarna grote en kleine roze-rode vlekken ontstaan.

  De vijfde ziekte is een virusziekte die voornamelijk voorkomt bij kinderen van 4 tot 10 jaar. Het wordt gekenmerkt door lichte koorts en malaise waarna grote en kleine roze-rode vlekken ontstaan.

 • Een virusinfectie is een infectie die veroorzaakt wordt door een virus. Een virusinfectie kan zich o.a. lokaliseren in je ogen, je longen, je huid, je darmen of in je evenwichtsorgaan.

  Een virusinfectie is een infectie die veroorzaakt wordt door een virus. Een virusinfectie kan zich o.a. lokaliseren in je ogen, je longen, je huid, je darmen of in je evenwichtsorgaan.

 • De belangrijkste symptomen van een vitamine A-tekort zijn: nachtblindheid, droge huid met schilferingen, dof haar, een verminderde afweer en een slecht gebit.

  De belangrijkste symptomen van een vitamine A-tekort zijn: nachtblindheid, droge huid met schilferingen, dof haar, een verminderde afweer en een slecht gebit.

 • Bij een vitamine B1-tekort ontstaan klachten als moeheid, prikkelbaarheid, geheugenstoornissen, gebrekkige eetlust, slaapstoornissen, buikpijn en gewichtsverlies.

  Bij een vitamine B1-tekort ontstaan klachten als moeheid, prikkelbaarheid, geheugenstoornissen, gebrekkige eetlust, slaapstoornissen, buikpijn en gewichtsverlies.

 • Als je een vitamine B12 tekort hebt, heeft je lichaam onvoldoende vitamine B12 ter beschikking om goed te kunnen functioneren. Je hebt het nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor het gezond houden van je zenuwstelsel.

  Als je een vitamine B12 tekort hebt, heeft je lichaam onvoldoende vitamine B12 ter beschikking om goed te kunnen functioneren. Je hebt het nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor het gezond houden van je zenuwstelsel.

 • Vitamine C-tekort (Scheurbuik)

  Vitamine C (ascorbinezuur) speelt bij veel verschillende functies een rol. Bij de weerstand tegen infecties en spanningen, de groei en de ademhaling is vitamine C betrokken.

  Vitamine C-tekort  (Scheurbuik)

  Vitamine C (ascorbinezuur) speelt bij veel verschillende functies een rol. Bij de weerstand tegen infecties en spanningen, de groei en de ademhaling is vitamine C betrokken.

 • Je lichaam zorgt in principe zelf voor een voorraad vitamine D voor drie tot vier maanden, door vitamine D uit zonlicht en je voeding op te slaan in vetweefsel en organen, zoals de lever. Toch is het mogelijk dat er een vitamine-D-tekort ontstaat, met vervelende klachten als gevolg.

  Je lichaam zorgt in principe zelf voor een voorraad vitamine D voor drie tot vier maanden, door vitamine D uit zonlicht en je voeding op te slaan in vetweefsel en organen, zoals de lever. Toch is het mogelijk dat er een vitamine-D-tekort ontstaat, met vervelende klachten als gevolg.

 • Vitaminen zijn belangrijk voor het lichaam om goed te kunnen functioneren. Bij een gebrek aan vitaminen kunnen verstoringen optreden en kan ziekte ontstaan.

  Vitaminen zijn belangrijk voor het lichaam om goed te kunnen functioneren. Bij een gebrek aan vitaminen kunnen verstoringen optreden en kan ziekte ontstaan.

 • Vitilogo is een huidziekte waarbij je huid en haren pigment verliezen en er witte vlekken op je lichaam ontstaan.

  Vitilogo is een huidziekte waarbij je huid en haren pigment verliezen en er witte vlekken op je lichaam ontstaan.

 • Vleesboom (baarmoedermyoom, fibroom)

  Een vleesboom is een goedaardig spierweefselgezwel dat meestal in de baarmoeder groeit.

  Vleesboom  (baarmoedermyoom, fibroom)

  Een vleesboom is een goedaardig spierweefselgezwel dat meestal in de baarmoeder groeit.

 • Koplik-vlekken zijn bij mazelen voorkomende vlekken op het wangslijmvlies.

  Koplik-vlekken zijn bij mazelen voorkomende vlekken op het wangslijmvlies.

 • Vlektyfus is de verzamelnaam voor een aantal verschillende ziekten die allemaal besmettelijk zijn. De belangrijkste besmettingsbron zijn andere mensen en kleerluizen en rattenvlooien.

  Vlektyfus is de verzamelnaam voor een aantal verschillende ziekten die allemaal besmettelijk zijn. De belangrijkste besmettingsbron zijn andere mensen en kleerluizen en rattenvlooien.

 • Vleugelvlies (Pterygium)

  Een vleugelvlies of vleugelvel is een velletje wat in de hoek van het oog kan groeien.

  Vleugelvlies  (Pterygium)

  Een vleugelvlies of vleugelvel is een velletje wat in de hoek van het oog kan groeien.

 • Vliegangst is angst voor reizen met het vliegtuig. Symptomen die je kunt ervaren als je vliegangst hebt, zijn o.a. zweetaanvallen, trillen, hartkloppingen en verstijfd in de vliegtuigstoel zitten.

  Vliegangst is angst voor reizen met het vliegtuig. Symptomen die je kunt ervaren als je vliegangst hebt, zijn o.a. zweetaanvallen, trillen, hartkloppingen en verstijfd in de vliegtuigstoel zitten.

 • Meer dan de helft van het menselijk lichaam bestaat uit vocht. Bij een gezonde vochthuishouding drink je zelf voldoende water, terwijl je lichaam voor de afvoer van het overtollige vocht zorgt. Soms kan je lichaam echter te veel vocht vasthouden. Door de zwaartekracht zakt dit overtollige vocht in je benen, waardoor je last kunt krijgen van gezwollen voeten of dikke enkels. 

  Meer dan de helft van het menselijk lichaam bestaat uit vocht. Bij een gezonde vochthuishouding drink je zelf voldoende water, terwijl je lichaam voor de afvoer van het overtollige vocht zorgt. Soms kan je lichaam echter te veel vocht vasthouden. Door de zwaartekracht zakt dit overtollige vocht in je benen, waardoor je last kunt krijgen van gezwollen voeten of dikke enkels. 

 • Als een baby tijdens of na het eten veel huilt, is er iets mis. Plotseling minder eten gedurende enkele dagen is een belangrijke reden een arts te raadplegen.

  Als een baby tijdens of na het eten veel huilt, is er iets mis. Plotseling minder eten gedurende enkele dagen is een belangrijke reden een arts te raadplegen.

 • Een voedselallergie is een abnormale reactie van je lichaam op een normale voedingsstof. Je kunt last krijgen van o.a. huidklachten en maag- darmklachten.

  Een voedselallergie is een abnormale reactie van je lichaam op een normale voedingsstof. Je kunt last krijgen van o.a. huidklachten en maag- darmklachten.

 • Een voedselvergiftiging wordt gekenmerkt door misselijkheid, braken, buikkrampen en diarree.

  Een voedselvergiftiging wordt gekenmerkt door misselijkheid, braken, buikkrampen en diarree.

 • Voetschimmel (Tinea pedis)

  Voetschimmel is een schimmelinfectie van de huid op je voeten en dan met name tussen de tenen. Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders heeft wel eens last van voetschimmel.

  Voetschimmel  (Tinea pedis)

  Voetschimmel is een schimmelinfectie van de huid op je voeten en dan met name tussen de tenen. Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders heeft wel eens last van voetschimmel.

 • Vogelgriep (Aviare influenza)

  Vogelgriep of aviare influenza is een ziekte die veroorzaakt wordt door een influenza A virus, dat besmettelijk is voor watervogels en pluimvee en wereldwijd voorkomt.

  Vogelgriep  (Aviare influenza)

  Vogelgriep of aviare influenza is een ziekte die veroorzaakt wordt door een influenza A virus, dat besmettelijk is voor watervogels en pluimvee en wereldwijd voorkomt.

 • De voorhof vormt een onderdeel van het gehoor- en evenwichtsapparaat. Een ontsteking van het middenoor kan zich uitbreiden naar de voorhof en hier een ontsteking veroorzaken.

  De voorhof vormt een onderdeel van het gehoor- en evenwichtsapparaat. Een ontsteking van het middenoor kan zich uitbreiden naar de voorhof en hier een ontsteking veroorzaken.

 • Voorhoofdsholteontsteking (Sinusitis frontalis)

  In je schedel zitten acht met lucht gevulde holten. Meestal heb je voordat je voorhoofdsholteontsteking krijgt eerst last van een verkoudheid.

  Voorhoofdsholteontsteking  (Sinusitis frontalis)

  In je schedel zitten acht met lucht gevulde holten. Meestal heb je voordat je voorhoofdsholteontsteking krijgt eerst last van een verkoudheid.

 • Voorhoofdskwabgezwel (Voorhoofdskwabtumor)

  De voorhoofdskwab is een gedeelte van de grote hersenen dat aan de voorkant van de schedel ligt.

  Voorhoofdskwabgezwel  (Voorhoofdskwabtumor)

  De voorhoofdskwab is een gedeelte van de grote hersenen dat aan de voorkant van de schedel ligt.

 • Onder vroeggeboorte wordt geboorte van het kind binnen 37 weken na bevruchting verstaan.

  Onder vroeggeboorte wordt geboorte van het kind binnen 37 weken na bevruchting verstaan.

 • De vulva is de huid rond je schede en bestaat uit de grote schaamlippen, de kleine schaamlippen en de clitoris. De meestvoorkomende klacht aan de vulva is jeuk.

  De vulva is de huid rond je schede en bestaat uit de grote schaamlippen, de kleine schaamlippen en de clitoris. De meestvoorkomende klacht aan de vulva is jeuk.

 • De vulva is de uitwendige opening van de vagina van de vrouw. Een infectie van de vulva wordt veroorzaakt door ziekteverwekkende micro-organismen.

  De vulva is de uitwendige opening van de vagina van de vrouw. Een infectie van de vulva wordt veroorzaakt door ziekteverwekkende micro-organismen.

- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl