Aandoeningen - K
Bekijk hieronder het overzicht van aandoeningen die met de letter K beginnen.
- Kaakgewrichtontsteking
Een kaakgewrichtontsteking komt maar zelden voor. Als je last hebt van een ontsteking in je kaakgewricht, dan gaat dit gepaard met veel pijn.
- Kaalheid
Kaalheid ontstaat als gevolg van meer haaruitval dan aanmaak van nieuwe haren. Haaruitval is een natuurlijk proces. Bij gezonde mensen kan elke haar drie tot vijf jaar in de hoofdhuid blijven zitten.
- Kala azar (Zwarte koorts)
Zwarte koorts wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgebracht door piepkleine zandvliegen. Wanneer de parasiet het lichaam is binnengekomen vermenigvuldigt hij zich en tast het afweersysteem aan.
- Kalknagels (Onychomycose)
Kalknagels is een andere naam voor schimmelnagels.
- Kanker
Als er bij celdeling meerdere fouten plaatsvinden die niet gerepareerd worden, dan kan de cel ongecontroleerd gaan delen. Hierdoor ontstaat een tumor of een gezwel.
- Kanker in de mond
Het gezwel kan op verschillende plekken in de mond zitten, namelijk de lip, de tong, de mondbodem, het wangslijmvlies, het tandvlees of het gehemelte.
- Kankeruitzaaiingen (Metastasen)
Een uitzaaiing is geen andere soort kanker. Het is een uitbreiding van de oorspronkelijke kankercellen op een andere plaats in het lichaam.
- Karbonkel (Karbunkel, negenoog)
Een karbonkel is een steenpuist die groter en ernstiger is dan een gewone steenpuist.
- Karbunkel, negenoog (Karbonkel)
Een karbonkel is een steenpuist die groter en ernstiger is dan een gewone steenpuist.
- Kataplexie (Spierverslapping)
Bij kataplexie (spierverslapping) treedt bij helder bewustzijn een kortdurende en voorbijgaande verslapping op van de skeletspieren.
- Katatonie (Catatonie)
Iemand met katatonie verkeert in een toestand waarbij hij of zij minder goed kan reageren op de omgeving.
- Kater
Na het drinken van een ruime hoeveelheid alcohol kun je last krijgen van een kater.
- Kattenkrabziekte
Kattenkrabziekte is een zeldzame infectie, veroorzaakt door bacteriën die door katten overgebracht kunnen worden.
- Keelkanker (Larynxcarcinoom)
Bij keelkanker is er sprake van een tumor in de keel- of neusholte. Per jaar worden in Nederland ongeveer 1500 mensen behandeld aan keelkanker.
- Keelontsteking (Faryngitis)
Een acute keelontsteking kan ontstaan vanuit een hardnekkige verkoudheid. Als vervolgens de keelontsteking niet overgaat, of steeds terugkeert, spreekt men van een chronische keelontsteking.
- Keelpijn
Keelpijn is een vervelende klacht die kan ontstaan als gevolg van een infectie van de keel. Keelpijn komt vaak voor bij verkoudheid of griep.
- Keratitis (Hoornvliesontsteking)
Het hoornvlies is een hard, helder vlies voor de pupil. Een kleine beschadiging aan het hoornvlies geeft al veel last en kan leiden tot een ontsteking.
- Keratoconjunctivitis sicca (Droge ogen)
Droge ogen worden gekenmerkt door uitdroging van de oogbol en de oogleden.
- kernautisme, Kannersyndroom (Autisme)
Bij autisme werken de hersenen anders dan bij andere mensen. Daardoor heeft een autist over het algemeen problemen bij sociale interactie, communicatie, gedrag en spel.
- KFS (Klippel-Feil Syndroom)
KFS is een aangeboren aandoening waarbij de wervelkolom met de nek vergroeid is.
- Kiespijn
Kiespijn kan ineens opkomen (acuut) en heel heftig zijn of het kan een voortdurende, zeurende, kloppende pijn zijn.
- Kinderverlamming (polio) (Encephalitis infantum )
Kinderverlamming is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een virus, namelijk het poliovirus.
- Kinderziektes
Kinderziekten kunnen worden veroorzaakt door een virus of een bacterie. Het grote verschil is de bestrijding ervan.
- Kinetose (Reisziekte)
Sommige mensen vinden het schommelen van een boot prettig, andere mensen worden er heel ziek van. Zeeziekte, luchtziekte en wagenziekte worden ook wel 'reisziekte' of 'bewegingsziekte' genoemd.
- Kinkhoest (Pertussis)
Kinkhoest is een ziekte van de luchtwegen die begint met een verkoudheid en die na twee weken overgaat in hevige, langdurige hoestbuien.
- Kippenborst (Pectus carinatum)
Bij een kippenborst is de borstkas vervormd, doordat het borstbeen te veel vooruitsteekt.
- KISS-syndroom bij baby's, kinderen en volwassenen
Het KISS-syndroom ontstaat bijna altijd bij de bevalling. Herken de symptomen bij baby’s.
- Klaplong (Pneumothorax)
Bij een klaplong komt er lucht tussen de borstvlies en longvlies. In deze ruimte is er niet langer een onderdruk, waardoor de longen inklappen.
- Klassieke mannelijke kaalheid (Alopecia androgenetica)
Alopecia androgenetica betekent: erfelijke haaruitval bij mannen. Eén op de drie mannen krijgt tussen zijn 20e en 50e levensjaar te maken met beginnende kaalheid.
- Klauwteen (Hamerteen)
Een hamerteen is een omhoog en naar voren staand laatste teenkootje. Dit komt door een afwijkende stand in de teengewrichten.
- Klein bij de geboorte (SGA)
SGA staat voor ‘small for gestational age’. Dit betekent dat een kind bij de geboorte kleiner is dan je aan de hand van de zwangerschapsduur zou verwachten.
- Kleine lichaamslengte (erfelijk) (CHH)
CHH is de naam van een groeistoornis waarvan veel symptomen worden veroorzaakt door een stoornis in de groei van kraakbeencellen in de metafysen van de lange botten.
- Kleine lichaamslengte (niet erfelijk)
Sommige kinderen worden geboren met te korte arm(en) en be(e)n(en) als gevolg van een groeistoornis in het kraakbeen, die niet erfelijk bepaald is.
- Kleine penis
Er bestaan aangeboren afwijkingen waarbij de penis niet goed of geheel niet is aangelegd. Ook kan de penis door ontwikkelingsstoornissen in groei achterblijven en daardoor een kleinere grootte hebben.
- Kleptomanie (Steelzucht)
Kleptomanie (steelzucht) is een psychische aandoening waarbij je last hebt van de onbeheersbare neiging tot stelen.
- Kleurenblindheid
Kleurenblindheid is een afwijking in het zien van kleuren. Kleurenblindheid heeft niets te maken met een verminderd gezichtsvermogen.
- Klippel-Feil Syndroom (KFS)
KFS is een aangeboren aandoening waarbij de wervelkolom met de nek vergroeid is.
- Klompvoet
Een klompvoet is een aangeboren afwijking aan de voeten. Het voetje is wel ontwikkeld, maar staat in een andere stand dan normaal.
- Kloven
Kloven zijn kleine barstjes in de droge huid en ontstaan vaak in de voeten en handen. Lees hier meer over de oorzaken, symptomen en behandeling van kloven.
- Kneuzing
Een kneuzing is een beschadiging van je onderhuidse weefsel die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een val, slag of stoot.
- Knieklachten
Knieklachten worden vaak veroorzaakt door overbelasting. Je kunt je knie overbelasten door veel te sporten, vooral hardlopen is een zware belasting voor je knieën.
- Knieluxatie (Knieontwrichting)
Een knieontwrichting wordt ook wel luxatie van de knie genoemd. Er wordt ook wel eens gezegd dat je knie uit de kom is.
- Knieontwrichting (Knieluxatie)
Een knieontwrichting wordt ook wel luxatie van de knie genoemd. Er wordt ook wel eens gezegd dat je knie uit de kom is.
- Knieschijfaandoening
Een knieschijfaandoening veroorzaakt pijn in je knie. Je kunt een aandoening aan je knieschijf direct of indirect oplopen.
- Knieschijfbreuk
Een breuk van de knieschijf ontstaat door direct geweld, bijvoorbeeld door stoten van de knie of val.
- Knipmesvinger
Een knipmesvinger of het knipmes fenomeen is een verschijnsel waarbij een vinger slechts met moeite te strekken of te buigen is.
- Knokkelkoorts
Knokkelkoorts, ook wel dengue genoemd, is een zogenaamde infectieziekte. Het ontstaat als iemand gestoken is door een mug die het denguevirus heeft.
- Koemelkallergie
Koemelkallergie is een voedselallergie waarbij je allergisch bent voor een bepaald eiwit in koemelk. Koemelkallergie komt voornamelijk bij baby’s voor.
- Koetsiershand, Contractuur van Dupuytren (Ziekte van Dupuytren)
De aandoening van Dupuytren, ook koetsiers hand genoemd, wordt gekenmerkt door klachten in de palm van de hand.
- Kolieken
Kolieken zijn krampen van het gladde spierweefsel van de wand van je holle organen zoals je slokdarm, maag, darmen, galwegen en galblaas, urinewegen en urineblaas.
- Koolmonoxidevergiftiging
Koolmonoxide is erg giftig en een tijdige melding van koolmonoxide in je huis is essentieel.
- Koortsaanvallen
Koortsaanvallen zijn plotselinge stijgingen van koorts. Bij koorts ontstaat een verhoging van je lichaamstemperatuur die vaak gepaard gaat met een gevoel van algemene malaise.
- Koorts bij volwassenen (Febris)
Bij koorts ontstaat een verhoging van de lichaamstemperatuur; je hele lichaam wordt warmer dan de normale 37 °C.
- Koortslip (Herpes labialis)
Een koortslip is een onschuldige huiduitslag en wordt ook wel koortsuitslag genoemd. Meestal verschijnt een koortslip op of rond je lippen en je neus.
- Koortsstuip
Een koortsstuip is een heftige lichamelijke reactie op de aanwezigheid van (vaak zeer hoge) koorts. Bij koorts ontstaat een verhoging van de lichaamstemperatuur die gepaard gaat met een gevoel van algehele malaise.
- Koortsuitslag (Herpes labialis)
Koortsuitslag is een infectie met onschuldige huiduitslag rond de lippen. Wanneer de uitslag zich op je lip(pen) bevindt, noem je dit ook wel een koortslip.
- Korsakov syndroom
Het Korsakov syndroom is een neurologische aandoening die blijvende geheugenstoornissen en gedragsproblemen veroorzaakt.
- Kraakbeenaandoening van de knieschijf
Bij letsel van de knie kan het kraakbeen de knieschijf irriteren en vaak aanleiding geven tot pijnklachten en bewegingsbeperking.
- Kraakbeengezwel
Kraakbeengezwellen komen voornamelijk voor in de hand, maar kunnen ook in andere botten, zoals de lange beenderen van armen en benen, ontstaan.
- Kraakbeenmisvorming in de oorschelp
Het kraakbeen van de oorschelp kan door een fout in de aanleg of ontsteking op latere leeftijd oorzaak zijn voor misvorming van de oorschelp.
- Kraakbeenontsteking
Een ontsteking van het kraakbeen geeft pijn in gewrichten. De beweging raakt vaak verstoord ten gevolge van zwelling van het ontstoken weefsel.
- Kraambedpsychose (Postpartumpsychose)
Een kraambedpsychose, ook wel postpartumpsychose of zwangerschapspsychose genoemd, is een vorm van een psychose die zich kan voordoen na een bevalling.
- Kramp
Kramp, of spierkramp, is het plotseling onwillekeurig samentrekken van alle vezels van spieren.
- Krentenbaard
Krentenbaard (of impetigo) is een veelvoorkomende huidinfectie, waarbij er rode plekken en blaasjes op je huid ontstaan.
- Kroep
Een veelvoorkomende aandoening bij jonge kinderen is kroep, een luchtwegaandoening die vaak volgt op een gewone verkoudheid.
- Kuchen (Hoest)
Hoest is een reactie van het lichaam om vreemde stoffen en irriterend slijm uit de luchtpijp en de bovenste luchtwegen te verwijderen.
- Kwaadaardig borstkasgezwel
Er zijn primaire en secundaire Borstwandgezwellen. Een primaire tumor is in de borstwand zelf ontstaan, een secundaire tumor is een uitzaaiing van elders die is doorgegroeid naar de borstwand.
- Kwallenbeet
Een kwallenbeet is een pijnlijke steek door een kwal. Kwallen komen alleen in zout water voor. Giftige kwallen die in de Noordzee voorkomen zijn de haarkwal en de kompaskwal.
- Kyfose
Een kyfose is een (abnormale) kromming van de wervelkolom naar voren. Een ernstige vorm van kyfose uit zich als een 'bochel'.