Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Christine (53) deelt haar ervaringen met ‘Op adem na borstkanker’

Het einde van de behandeling van borstkanker is vaak het eerste moment om terug te kijken en ervaringen te verwerken. Wat is er met je gebeurd? Je moet het ineens alleen doen, terwijl je juist nu veel vragen hebt. Hoe pak je het gewone leven weer op? Met de module ‘Op adem na borstkanker’ in de online omgeving Mijn OOK kun je zelf aan de slag met emotioneel herstel na de behandeling. Christine (53) volgt de module en deelt haar ervaringen.

Christine: “Ik kreeg de diagnose borstkanker in november 2019. Na twee operaties ben ik vanaf juli weer langzaam aan het opbouwen. Afgelopen december heb ik mijn eerste halfjaarcontrole gehad, gelukkig met een goede uitslag.”

Baat bij praten

“Mijn radiotherapeut heeft mij gewezen op de module ‘Op adem na borstkanker’. Na het inloggen in Mijn OOK kreeg ik meteen een berichtje van mijn ondersteuningsconsulent Suzanne, om even kennis te maken en te vertellen wat er allemaal mogelijk is. Het is fijn dat er gelijk iemand reageert, die zegt: ‘Wat kan ik voor je doen?’ Dat heb je gewoon nodig.

Ik merk dat ik er baat bij heb om over mijn ziekteproces te praten en mijn gedachtes vast te leggen. Ik was op zoek naar een plek waar iemand naar me luistert en met je meedenkt. Dat heb ik nu gevonden.”

Alles op zijn tijd

“Momenteel zit ik in fase twee van de module ‘Op adem na borstkanker’. In iedere fase zijn er flink wat opdrachten. Omdat ik alweer aan het werk ben, is het soms best zoeken naar een moment om er echt even voor te gaan zitten. Ik wil er namelijk wel de tijd voor nemen, zodat ik goed stil kan staan bij alle opdrachten.
Je krijgt een melding via de e-mail wanneer er weer een nieuwe opdracht voor je klaarstaat. Hierdoor volg je de module echt in stappen, waardoor je niet zomaar iets aanklikt en te snel gaat. Het is overzichtelijk dat je vier fases hebt en telkens een opdracht inlevert. Je wordt echt begeleid om niet meer te doen dan dat je op dat moment kunt.

Ook vind ik de afwisseling tussen de ervaringsfilmpjes, theorie en opdrachten fijn. Bij het kijken van de video’s zie je iemand waarbij je denkt: ‘Oh, die heeft het ook gehad!’ De opdrachten zijn dan weer een prettige manier om vast te leggen wat je op dat moment denkt. Dit kun je later ook weer terugvinden in je dossier.”

Persoonlijke begeleiding

“Ik heb uiteindelijk drie keer een videobelgesprek met ondersteuningsconsulent Suzanne gehad. Omdat je weet wie je voor je hebt is het gesprek gelijk een stuk persoonlijker. Het is prettig om te weten dat je altijd op iemand kunt terugvallen voor professionele hulp. Achteraf gezien had ik iets eerder met de module willen starten, dan had ik er nog meer aan gehad. Als je vroeg na de behandelingen start en merkt dat je er nog niet aan toe bent, kun je het namelijk altijd een tijdje laten liggen.”

Terug naar het begin
.
- Advertentie -
- Advertentie -