Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

"Door hypoglykemie was ik aan het einde van mijn latijn"

Verhaal door Sandra (27)

Sandra (27 jaar) is er sinds kort achter dat ze hypoglykemie heeft. Ze liep al jaren met klachten rond, was depressief, altijd maar moe en had vaak hoofdpijn.

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Ziektewet

"Er zijn nog veel meer klachten op te noemen, maar hoofdpijn, depressiviteit en vermoeidheid hebben een behoorlijke invloed op mijn leven. Ik kan eigenlijk nooit doen wat ik wil zonder mij daar rot bij te voelen."

"Tot een jaar geleden werkte ik nog, maar ik ben uiteindelijk de ziektewet ingegaan, omdat de klachten te erg werden. Ik was aan het einde van mijn latijn. Eerder was ik ook al in de ziektewet geweest, maar nu wist ik eigenlijk diep van binnen al dat dit voorgoed zou zijn. Vorig jaar ben ik getrouwd en sinds februari dit jaar ben ik officieel huisvrouw. Gelukkig heb ik een lieve man die begrip opbrengt voor een moeilijk fenomeen."

Het kwam steeds terug

"Ik heb heel lang anti-depressiva geslikt en ik ben onder behandeling geweest bij een psycholoog, maar die kon mij helaas niet helpen. Een haptonoom heeft mij veel geleerd met betrekking tot ontspannen, maar iedere keer kwam het weer terug."

"Op een dag was ik op een site waar je vragen kan stellen over gezondheid. Ik stelde daar een vraag of er mensen waren die ook zo agressief werden als zij niet op tijd aten en wat zij eraan deden. Er kwam een antwoord van een vrouw met het idee dat ik misschien hypoglykemie zou hebben. Hypoglykemie is een naar symptoom, waar je alvleesklier te lang en te veel insuline produceert en je bloedsuiker daalt tot een te laag niveau, met alle gevolgen en klachten van dien: vermoeidheid, depressiviteit, hoofdpijn, sterk wisselende stemmingen, astma, eczeem, darmklachten en nog veel meer. Ik ben erg sceptisch tegenover dat soort dingen, maar ben toch gaan kijken op internet en tot mijn stomme verbazing las ik veel over mijn situatie! Ik heb toen een test op internet gedaan en er kwam een hele hoge score uit."

Naar de dokter

"Met al deze informatie, maar ook met de wetenschap dat sommige artsen hypoglykemie niet erkennen, ging ik naar mijn dokter. Hij twijfelde er ook niet aan en stuurde mij door naar een orthomoleculair diëtiste. Deze heeft mij een persoonlijk dieet en voedingssupplementen voorgeschreven. Ik ben allergisch voor knoflook, ui en kool. Waarschijnlijk komt dit omdat ik hypoglykemie heb, daar volg ik nu dus dat dieet voor, waarbij ik geen suikers in welke vorm ook, snelle koolhydraten en heel veel andere dingen meer mag. Ieder pakje in de supermarkt moet ik dus grondig checken en 90% valt af. Dit zal ik de rest van mijn leven vol moeten blijven houden."

Dieet

"Het dieet is erg zwaar, maar ik weet waar ik het voor doe. De eerste periode ga je je alleen maar rotter voelen, maar op den duur moet ik mij energieker en fitter gaan voelen. Om het allemaal te verwerken en om er iets positiefs mee te doen, ben ik begonnen met een internetsite hierover.  De internetsite wordt benaderd vanuit persoonlijke ervaringen, niet alleen van mij, maar ook van anderen met hypoglykemie. Op deze manier hoop ik mensen te helpen, al is het er maar een beetje!" 

Reageren

Reacties

 • Sil

  Dubbie

  Ook ik heb te horen gekregen hypoglykemie te hebben. En ik maar denken dat ik psychische klachten had en andere lichamelijke klachten, nu blijkt het gewoon aan het eetgedrag te liggen. Natuurlijk wist ik wel dat dit niet gezond was maar dat overgewicht hiervan enkel de bijverschijnselen waren.

  Nu ook op dieet, voor een leven lang.

  Reageer
 • Sil

  Esmee

  Hallo allemaal.
  Nou kan me denk ik bij de club voegen. Alleen heb ik artsen die me wel erg serieus nemen. Mijn verhaal. Jaren moe en vage klachten. 2 jaar geleden verergerde mijn klachten na week ziekenhuis opname wegens heftige allergische reactie op antibiotica. Omdat ik me zo rot bleef voelen bloed laten prikken. Mijn leverwaardes waren niet goed. Allerlei onderzoeken gehad maar niets gevonden. Waardes stabiliseren, zou nog reactie van allergie zijn. Blijf moe en me raar voelen. Vaak flauwtes. Maar omdat het Mattel na het eten is niet aan suikers gedacht. Tot ik na Moederdag 2 uur na het eten van veel bami en ijs bijna van mijn stokje ging, trillen, wazig zien, doof gehoor, tintelende lippen en handen. Echt hypo verschijnselen (doktersassistente dus wist de signalen). Toch maar suiker geprikt en die was 3. En dat na veel eten. Toen ben ik een suikercurve gaan bijhouden. Wat blijkt nuchter start ik tussen 3.5 en 4.5 ongeveer en na elke maaltijd word het lager. 2.5 laagst gemeten. Na 3 dagen afspraak huisarts gemaakt en die heeft me meteen doorgestuurd naar internist. Daar na 't gesprek vertelde hij mij dat hij aan de hand van mijn verhaal en curve wel eens hypoglykemie kon hebben. Wel eerst allerlei aandoeningen uitsluiten die hypoglykemie kunnen veroorzaken, tot nu toe niets gevonden. Wel meteen het advies gekregen langzame suikers te gaan eten en geen suikers los te eten of toe te voegen. Merk nu dat als ik een keer zondig me meteen heel rot voel. Nu volgende week een vastentest in het ziekenhuis (3 dagen niet eten).

  Reageer
  • Sil

   Gloria-Bea

   Hoezo vastentest??

   Reageer
 • Sil

  Anoniem

  Ik heb jaren hetzelfde gevoel gehad. Vreselijk! Het beïnvloedt je hele leven. Daarnaast heb ik vaak 's nachts last gehad van hypo's, waarbij ik kokhalzend boven het toilet hing. En dat terwijl ik extreem gezond en volgens het hypoglykemie-boekje leef en eet!!!
  Gekke vraag? Gebruik je de pil of NUVA-ring? Ik ben i.v.m tromboseklachten een half jaar geleden gestopt met de NUVA-ring (daarvoor jaren de pil en daarbij klachten in mindere mate). Na een week waren al mijn hypoglykemie gerelateerde klachten over. Daarnaast ook een hoop andere vage klachten. Dit lucht zo op. Mijn huisarts gaat er nu verder mee. Ik hoop dat je iets aan mijn verhaal hebt...De NUVA-ring of pil verstoort door de toegevoegde hormonen mijn suikerspiegel enorm. Proef op de som was een pilstrip die ik moest nemen om mijn menstruatie uit te stellen. Na een uurtje of 10 na de eerste inname van de pil waren mijn klachten in alle hevigheid weer terug.

  Reageer
 • Sil

  Anneke 28

  Ook ik ben al jaren heel beroerd. Paniekstoornis, heel moe, misselijk, duizelig, enzovoorts. Heel veel antidepressiva geprobeerd. Helaas werden de klachten altijd alleen maar erger. Dus ben daar helemaal vanaf sinds januari. Heb nu een week of vier metformine voor mijn suiker. Heb nog een hele wisselende suikerspiegel. Wanneer slaat dit nu eens een keer aan. Hoop dat hierdoor de klachten eens verdwijnen. En ik hoop reacties van jullie te krijgen.

  Reageer
  • Sil

   Gloria-Bea

   Alle toegevoegde suikers schrappen, Anneke28! Proberen maar..

   Reageer
 • Sil

  Wendy

  Ik schrik van elk van deze reacties omdat ze gewoon niet serieus genomen worden. Ik weet sinds negen jaar dat ik lijdt aan reactieve hypoglycemie. Dit is vastgesteld in België door mijn huisarts en die heeft mij doorverwezen naar de endocrinoloog. Die hebben een glucosemeting uitgevoerd. Vier keer per dag bloed afnemen bij een normaal eetpatroon en dat drie dagen achter elkaar. Het dieet is zwaar. Blijven volhouden is de boodschap, want ik ben tweemaal afgezwakt na 50 kilo af te slanken (zonder maagoperatie). Maar de gekende klachten komen terug. Dus voedingspatroon radicaal omgooien en blijven volhouden. Succes allemaal met de zoektocht naar een diagnose en een specialist die jullie serieus neemt.

  Reageer
 • Sil

  Roger

  Ik heb gisteren een eerste aanval van hypoglykemie gehad. Had de hele week al hoofdpijn en was af en toe draaierig. Niet op gelet maar gisteren leek het wel alsof ik dood ging. Ik ga zo naar de arts.

  Reageer
 • Sil

  mel

  Hallo allemaal,

  Ik kwam op deze site terecht en vroeg me af of jullie ook nekpijn als symptoom hebben? Ik heb ook alle andere symptomen, maar ook erge nekpijn. Herkenbaar?

  Groetjes

  Mel

  Reageer
  • Sil

   Christina

   Ik moet even reageren op je vraag. Ik heb al 22 jaar hypoglykemie en had in de eerste tijd ernstige nekklachten, heb zelfs met een nekkraag gelopen omdat mijn nek mijn hoofd niet meer kon dragen. Via een iriscopist werd vast gesteld dat ik hypoglykemie heb en door het volgen van een suiker-/zoetvrij, geen wit meel-dieet, geen koffie en alcohol en het slikken van chroom tabletten, was ik binnen 3 weken van die kraag af, terwijl de huisarts zei, dat ik daar maar mee moest leren leven! Ik volg dit dieet nog steeds en over het algemeen gaat het goed met me. De nekkraag ligt al 20 jaar in de kast. Ik wens je veel succes.

   Reageer
 • Sil

  Mieke

  Ik ben er inderdaad ook zelf achter gekomen, maar kwam ook tot de ontdekking dat ik er al eens op gewezen ben door de huisarts en een iriscopist. Ik ben bij een diëtiste geweest en eet geen suikers meer. Een uitgebreid dieet heb ik niet, maar moet gewoon meer volkoren produkten eten en regelmatiger. Als ik niet op tijd eet, word ik ook 'agressief' en heb de rest van de dag koppijn. Het is niet makkelijk en voel me nog niet echt beter. Duizelig en draaierig ben ik ook nog steeds.

  Reageer
 • Sil

  kristel

  Ik ben er sinds november achter dat ik hypoglykemie heb, na eerst vele malen weggestuurd te zijn met de woorden: je hebt een zomerdipje, najaarsdip of in welk seizoen ik ook zat. Dat was mijn depressie en toen was het ook nog pfeifer, maar ja dat duurde wel erg lang, dus toen was het weer een depressie.

  Na bijna 5 jaar deden ze eindelijk een goede bloedtest en daarna de glucosetest. Na de uitslag werd ik aan mijn lot overgelaten. Ik probeer de boeken te volgen, maar geen enkel dieet is hetzelfde: in het ene staat dit in het ander dat. Ik weet echt niet meer waar ik me nou aan moet houden of dat ik ergens hulp moet zoeken, want de dokter wil niets doen. Kan iemand mij helpen?

  Reageer
  • Sil

   Gloria-Bea

   Hier wat tips voor jou, Kristel! Ontbijt met havermoutpap, nee niet de kant en klare uit de supermarkt, maar koop een pak havermoutvlokken. De avond tevoren doe je een hoeveelheid in een ruime kom, water erbij tot het net onderstaat en een handje rozijnen. Dus je laat het een nachtje weken. 's Morgens nog een beetje volle melk erbij (dan krijg je minder snel weer honger) en paar minuutjes in de magnetron. Eventueel eerst een kiwi eten en dan die pap. Glas water erbij. Twee uren later een banaan eten. Veel water drinken door de dag heen, eventueel thee (geen zwarte).

   Tussen de middag twee donkere sneden brood met roomboter (verzadigd lekker) en volvette kaas. Middenin de middag paar eetlepels Turkse yoghurt met fruit, bijvoorbeeld mango en aardbeien, of wat je lekker vind. Ook lekker met twee of drie dadels!

   Dan avondeten, geen sausjes enzo, want daar zit suiker in! Zoek eens op internet naar de ongeveer 50 (!) benamingen voor suiker! Dan weet je waar je op moet letten. Eet veel groente, onbewerkt vlees en qua rijst de zilvervliesrijst variant en qua pasta de volkoren variant en niet te veel! Aardappels ook maar een beetje. 's Avonds is het moeilijk, vind ikzelf. Geen toetje in ieder geval, zit weer suiker in en je gaat dan met honger of andere klachten naar bed.. Iemand tips voor 's avonds? Misschien wat blokjes kaas ofzo? Succes! Dit is mijn eetschema en voel me daar meestal goed bij..

   Reageer
 • Sil

  Barbara

  Ik weet sinds mijn vijftiende dat ik hypoglykemie heb. Ik ben bij mijn huisarts geweest en die gaf de puberteit de schuld. Ik ben zelfs bij een maatschappelijk werkster geweest voor mijn depresiviteit. Niks hielp tot ik bij een homeopatische arts terecht kwam.
  Zij heeft mij erg geholpen en dus ontdekt wat ik mankeerde.Ik heb een nu een dieet via een dietiste en dat is erg zwaar.
  Alles wat ik lekker vind krijg ik weer last van. Soms heb ik er zo de balen van en eet ik gewoon mee met alles maar later heb ik er weer last van.
  Ik moet me levenslang aan het dieet houden en dan nog voel ik me nog zo moe en depri.Vaak is er ook geen begrip voor want je ziet toch niks aan de buitenkant.Ik werk vier dagen in de week en heb nog een huishouden te doen thuis maar soms weet ik niet hoe ik het allemaal moet doen.Gelukkig heb ik een man die er veel begrip voor heeft en ook veel doet in huis.
  Als we op zaterdagavond weg willen moet ik rekening houden met eten en 's middags even slapen want anders gaat het niet.
  Gelukkig heb ik vrienden en familie die het wel begrijpen.
  Ik ben benieuwd of er meiden zijn die ervaring hebben met hypoglekemie en zwangerschap? Wij willen graag kinderen maar ik ben op zoek naar info hierover maar kan nergens iets vinden.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

61 + 9 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren