Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

"Door hypoglykemie was ik aan het einde van mijn latijn"

Verhaal door Sandra (27)

Sandra (27 jaar) is er sinds kort achter dat ze hypoglykemie heeft. Ze liep al jaren met klachten rond, was depressief, altijd maar moe en had vaak hoofdpijn.

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Ziektewet

"Er zijn nog veel meer klachten op te noemen, maar hoofdpijn, depressiviteit en vermoeidheid hebben een behoorlijke invloed op mijn leven. Ik kan eigenlijk nooit doen wat ik wil zonder mij daar rot bij te voelen."

"Tot een jaar geleden werkte ik nog, maar ik ben uiteindelijk de ziektewet ingegaan, omdat de klachten te erg werden. Ik was aan het einde van mijn latijn. Eerder was ik ook al in de ziektewet geweest, maar nu wist ik eigenlijk diep van binnen al dat dit voorgoed zou zijn. Vorig jaar ben ik getrouwd en sinds februari dit jaar ben ik officieel huisvrouw. Gelukkig heb ik een lieve man die begrip opbrengt voor een moeilijk fenomeen."

Het kwam steeds terug

"Ik heb heel lang anti-depressiva geslikt en ik ben onder behandeling geweest bij een psycholoog, maar die kon mij helaas niet helpen. Een haptonoom heeft mij veel geleerd met betrekking tot ontspannen, maar iedere keer kwam het weer terug."

"Op een dag was ik op een site waar je vragen kan stellen over gezondheid. Ik stelde daar een vraag of er mensen waren die ook zo agressief werden als zij niet op tijd aten en wat zij eraan deden. Er kwam een antwoord van een vrouw met het idee dat ik misschien hypoglykemie zou hebben. Hypoglykemie is een naar symptoom, waar je alvleesklier te lang en te veel insuline produceert en je bloedsuiker daalt tot een te laag niveau, met alle gevolgen en klachten van dien: vermoeidheid, depressiviteit, hoofdpijn, sterk wisselende stemmingen, astma, eczeem, darmklachten en nog veel meer. Ik ben erg sceptisch tegenover dat soort dingen, maar ben toch gaan kijken op internet en tot mijn stomme verbazing las ik veel over mijn situatie! Ik heb toen een test op internet gedaan en er kwam een hele hoge score uit."

Naar de dokter

"Met al deze informatie, maar ook met de wetenschap dat sommige artsen hypoglykemie niet erkennen, ging ik naar mijn dokter. Hij twijfelde er ook niet aan en stuurde mij door naar een orthomoleculair diëtiste. Deze heeft mij een persoonlijk dieet en voedingssupplementen voorgeschreven. Ik ben allergisch voor knoflook, ui en kool. Waarschijnlijk komt dit omdat ik hypoglykemie heb, daar volg ik nu dus dat dieet voor, waarbij ik geen suikers in welke vorm ook, snelle koolhydraten en heel veel andere dingen meer mag. Ieder pakje in de supermarkt moet ik dus grondig checken en 90% valt af. Dit zal ik de rest van mijn leven vol moeten blijven houden."

Dieet

"Het dieet is erg zwaar, maar ik weet waar ik het voor doe. De eerste periode ga je je alleen maar rotter voelen, maar op den duur moet ik mij energieker en fitter gaan voelen. Om het allemaal te verwerken en om er iets positiefs mee te doen, ben ik begonnen met een internetsite hierover.  De internetsite wordt benaderd vanuit persoonlijke ervaringen, niet alleen van mij, maar ook van anderen met hypoglykemie. Op deze manier hoop ik mensen te helpen, al is het er maar een beetje!" 

Reageren

Reacties

 • Sil

  Bea

  Melissa, 37 is toch juist hartstikke hoog?? Tussen de 4 en 8 is goed. Ik zat na de glucose tolerantietest (twee uur na het zoete drankje) op 9.8 en dat werd te hoog gevonden. Ik had volgens mijn boring hypoglykemie, maar dus nu pre-diabetes. Morgen dagcurve, vijf keer laten meten... Hypoglykemie kan dus heel makkelijk diabetes type twee worden!

  Reageer
 • Sil

  Anneke28

  Word elke ochtend heel moe en paniekerig wakker, trillen et cetera. Veel antidepressivum geprobeerd maar werd alleen maar erger met eten kan ik geen verband leggen na ongeveer een uurtje heeeeeel beroerd, misselijk, duizelig, net of ik flauw val en heel gammel, net een zware griep.

  Reageer
  • Sil

   Erwin

   Dit is heel herkenbaar. Ik heb ook alles geprobeerd met eten .... Niets helpt bij mij.... Het ligt dan meer aan stress in het lichaam. Ik heb ook hyperventilatie, dus er is altijd stress in mijn lichaam. Het is echt zo'n cirkel waar ik in zit.... Als ik nu merk dat iets hielp, dan weet ik zeker dat ik er 100% voor kan gaan. Nu is het nog steeds zoeken en maar door gaan. ....

   Reageer
 • Sil

  Lin

  Sinds een paar weken moet ik goed letten op snelle suikers in verband met lage bloedsuiker. Ik eet heel graag pudding dus heb ik chocoladepudding gemaakt met een speciaal poederzakje en stevia. De smaak viel me een beetje tegen maar ik dacht het is tenminste pudding. Maar daarna kon ik in slaap vallen aan de tafel. Zonder suiker en toch werd ik zo moe?

  Reageer
 • Sil

  Anneke28

  Graag zou ik nog wat meer tips en informatie willen en met elkaar tips et cetera willen delen en steun.
  Groet Anneke

  Reageer
  • Sil

   Erwin

   Ja goed plan. Geeft meer rust en vertrouwen!

   Reageer
 • Sil

  Erwin

  Heb helaas ook al jaren last van hypoglykemie.. Bij mij begon het ooit met hyperventilatie. Langzaam kreeg ik daar symptomen van hypoglykemie bij. Heb al vele diëten geprobeerd in samenwerking met natuurlijk artsen en diëtist. Maar helaas zonder echt resultaat. Heb me nooit meer echt lekker gevoeld. Hoelang duurt het eigenlijk ongeveer? Wanneer je resultaat krijgt met stoppen met suiker en koolhydraten eten? Ben erg onzeker of ik het wel goed genoeg doe..

  Zijn er meer mensen hier met combinatie hyperventilatie en hypoglykemie? En kan de hoofdoorzaak ook alleen spanning en stress zijn door hyperventilatie? Ik houd het overdag eigenlijk nooit langer vol dan een uurtje. Dan moet ik gewoon wat eten..

  Groeten Erwin

  Reageer
  • Sil

   Stien

   Hallo,

   Bij mij is het 25 jaar geleden begonnen na enorm veel stress met hyperventilatie en daarna hypoglykemie en daarna allergieën.
   Ik ben er nooit meer vanaf gekomen en volg iedere dag een streng dieet.

   Mvg,

   Stien

   Reageer
   • Sil

    Erwin

    Hallo Stien,
    Met jou dieet heb je dan geen klachten?
    Mag ik vragen wat jou dieet zoal inhoud?
    Ik heb namelijk ook van alles geprobeerd kwam eten koolhydraat arm... Suikervrij.... Niets hielp echt....

    Met vriendelijke groet,
    Erwin

    Reageer
  • Sil

   San

   Erwin, je geeft aan eigenlijk ieder uur te moeten eten.
   Ik ken dat. Ik weet al 18 jaar dat ik hypoglykemie heb. Ze hebben als maar betere diëten ervoor.
   Ik functioneer de laatste jaren best goed door geen snelle suikers tot me te nemen. Zo nu en dan kon ik smokkelen met bijvoorbeeld een wijntje of een kant en klare saus voor de macaroni. Tot ik in een periode met veel spanning zat, zware pijn medicatie kreeg (met suikers erin) toen had ik constant hypo's. Ik bleef bibberen, koud-warm hebben en mijn spieren deden pijn. Mijn hypoglykemie dieet werkte niet meer. Van de huisarts moest ik snelle suikers tot me nemen want ik viel zelfs flauw: cola en druivensuiker dragees.
   Na circa 2 maanden krijg ik een nieuw dieet via de diëtist. Ik moest verplicht ieder uur eten omdat lichaam geheel van slag was. Het dieet werd aangepast aan wat ik lekker vind: roggebrood, volkoren crackers, magere yoghurt met zelf gemaakte muesli (bijna alle kant en klare mueslies bestaan uit suikers)volkoren brood met boter en bijvoorbeeld rosbief of rookvlees en zelf gemaakte salades.
   's Avonds mocht ik alleen maar volkoren macaroni-spaghetti, zilvervliesrijst,1 aardappel, maar vooral veel groenten. Nu een jaar verder voel ik me weer prima. Ik hoef maar iedere 2 tot 3 uur wat te eten.
   Zorg dat je nooit te lang wacht met eten want dan pak je dingen die niet goed zijn zoals snelle suikers, koolhydratenrijk voedsel waardoor je weer sneller iets moet eten.

   Reageer
   • Sil

    Erwin

    Hallo San,

    Heb al vaak dieeten geprobeerd. Suikervrij, koolhydraatarm, vetten, eiwitten. Heb bij geen een dieet echt goede resultaten gehad. Ik heb daardoor veel angst in mijn lichaam, ook door de hyperventilatie.
    De angst is er omdat ik nooit weet wanneer zo'n hypo opkomt zetten. Ook al heb ik netjes een dieet gevolgd met groenten en geen koolhydraten. Toch kan ik dan na een uur na de maaltijd lage bloedsuikerspiegel krijgen, of in ieder geval het gevoel.
    Hoe lang moet je een dieet volgen voordat je resultaat merkt?

    M vr. Gr.
    Erwin

    Reageer
    • Sil

     Martin

     Hi Erwin,
     Ik heb een gluten- en melkeiwit-intolerantie. Geen allergie, dus testen wijzen niets uit.
     Ik urineerde veel en was altijd uitgedroogd, mijn lichaam probeerde zo de stof te lozen. Ik had darmklachten, kleurloze ontlasting, astma, droge huid, bleke gelaatskleur, hypoglykemie, ADD, duizeligheid en zweverigheid. Zolang ik de gluten en melk laat staan heb ik er geen last meer van. Ik schat de kans hoog in dat een aantal van jullie dit ook heeft. Remedie: twee weken gluten en melkvrij eten en drinken, dan zal je een verlichting van de klachten zien. Na een jaar ben je weer 100%. Let op, de klachten manifesteren zich pas enkele dagen na het eten van brood. Eerst voel ik me juist heel goed. Belangrijk symptoom: winderigheid.
     Succes.

     Reageer
    • Sil

     Ineke

     Je kan een bachbloesem therapeut zoeken, die helpt je van je angst en spanning af. Dat helpt echt.

     Reageer
 • Sil

  Melissa02

  Ik weet sinds een klein jaar dat ik reactieve hypo's heb, via een test in het ziekenhuis. De rest moest nog anderhalf uur duren maar ik had een hypo van 37. Heb onmiddellijk moeten eten en de test werd gestopt. Het resultaat was er. Een levenslang dieet volgen waar ik het nog lastig mee heb. Ik drink graag een pilsje maar merk meer en meer op dat mijn lichaam fel reageert. Ik zal terug op dat dieet moeten gaan, geen suikers en zeker geen alcohol meer. Ik zou niet graag echte diabetes krijgen. Wat ik nu kan vermijden kan ik best echt wel doen voor mijn toekomst.

  Ik ben blij dat ik niet alleen ben. Er zijn jaren overheen gegaan voor de diagnose gesteld was. Een sensor in mijn lijf gehad, zonder resultaat. Pas vanaf de orale glucosetolerantietest wisten de dokters het. Eigenlijk ben ik blij dat ik weet wat het is. Maar niet zo blij met de aanpassingen dat ik moet doen. Ik hoop me snel beter te voelen in plaats van nu telkens die hypo te hebben. Ik weet wat ik moet doen. Maar het toepassen is soms lastig. Ik vind dat ik dan veel niet mag eten terwijl je veel leert kennen om te smullen.

  Reageer
 • Sil

  Caroline

  Ik heb ook hypoglykemie, en dat weet ik sinds twee weken. Mijn arts zei me dat dit te wijten was aan de extreme stressperiodes die ik heb meegemaakt. Daardoor zit ik nu ook aan een levenslang dieet vast. Ik heb het er heel moeilijk mee; naar een restaurant gaan of op bezoek bij familie/vrienden wordt een heel asociaal gebeuren als het op eten aankomt. Naar de supermarkt gaan is iets dat ik zoveel mogelijk vermijd, want het is frustrerend dat in elke verpakking die je vast hebt suiker/tarwe/koolhydraten zitten. Ik probeer positief te blijven maar het is heel lastig, want het is niet omdat je op je dieet let dat je je daarom goed voelt. Het zou leuk zijn om een paar lekkere recepten te vinden aangepast op ons dieet. Kent iemand toevallig een website of een boek met aangepaste recepten?

  Reageer
  • Sil

   Christina

   Ik maak gebruik van Het Heden Ik kookboek van Anne Marie Reuzenaar. Mijn ervaring is dat je zelf moet uitproberen wat je uit dit boek beter niet kunt eten. Niet elke hypoglykemiër reageert hetzelfde.
   Zet hem op, lieve groet.

   Reageer
  • Sil

   Merel

   Probeer eens te zoeken op recepten van de Whole30 of Paleo. Hier wordt veel groenten etc. gegeten, maar amper koolhydraten en geen suikers.

   Reageer
 • Sil

  Jacky

  Ik herken heel veel dingen: vermoeidheid, psychische klachten, neerslachtig, vroeg wakker, trillen, zweten, raar hoofd, enorme trek in zoet. Weet zelf geen goed dieetschema, kan iemand mij vertellen hoe een dageetschema eruit ziet?

  Reageer
 • Sil

  Schapenbos

  Ik heb al 9 jaar hypoglykemie. In het begin weet je niet wat je moet eten, bekijk je elk pakje en zakje en ga je naar een diëtist maar dat alles heeft geen nut gehad. Ik ben zelf mijn bloedsuiker gaan meten om op die manier erachter te komen wanneer en hoeveel je moet eten. Dat heeft mij geholpen. Ben tot nu toe maar één maand ziek geweest in de afgelopen 9 jaar en werk fulltime. Hierbij nog wat tips die mij hielpen:
  - Drink veel water in plaats van frisdrank.
  - Koop volkeren brood bij een echte bakker en geen fabrieksbrood.
  - Drink cafeïnevrije koffie, cafeïne verlaagt de bloedsuikers namelijk zeer snel. Ook thee en alcohol hebben dit effect.

  Reageer
  • Sil

   Lin

   Hallo,

   Mijn dokter heeft gisteren gebeld voor mijn bloeduitslag. Mijn bloedsuiker is 52 maar de ondrgrens is 70. Meer informatie heb ik echter niet gekregen. Behalve dat ik snelle suikers moet vermijden. Jij zette in je berichtje dat je zelf controleert, met wat doe je dat? Want dat apparaatje voor suikerpatiënten zou niet voor ons zijn. Mag je suikervrije koekjes? Nog andere eettips? Zondig jij nooit meer met verjaardagen ofzo? Het lijkt veel wat ik vraag maar het is allemaal zo nieuw.

   Groetjes,
   Lin

   Reageer
   • Sil

    Gloria-Bea

    Ik ben er sinds ongeveer een jaar achter dat ik hypoglykemie heb. Heb veel zelf uit moeten vinden, de huisarts deed er lacherig over dat ik op een dag op 2.1 zat en zei dat iedereen dat weleens heeft..

    Reageer
 • Sil

  Jeanette

  Ik heb een dochter van 12. Onbegrepen moe 's morgens. Kan pas laat op de ochtend naar school. 's Morgens ernstig moe en hoofdpijn. Verder is zij in het algemeen sneller moe dan meisjes van dezelfde leeftijd. Kan dit duiden op hypoglykemie? Het duurt al bijna 4 maanden. Is begonnen na de "grote" vakantie, waardoor iedereen denkt dat het psychisch is, omdat ze naar het voortgezet onderwijs ging. Zij is niet depressief, maar heeft dit wel (een klein poosje) gehad, dat ze erg teleurgesteld was dat zij niet kon wat ze wilde. Wie weet raad? Is dit hypo?

  Reageer
  • Sil

   Gloria-Bea

   Dit doet mij meer denken aan diabetes! Want met hypo heb je eerder erge honger 's morgens.. Dat moe zijn komt juist - tenminste bij mij - een half uur na suikerhoudend eten.. Ik heb het dan over slechte suikers.. Sterkte ermee in ieder geval, misschien toch eens naar de dokter?

   Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

9 + 1 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren