Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

"Door hypoglykemie was ik aan het einde van mijn latijn"

Verhaal door Sandra (27)

Sandra (27 jaar) is er sinds kort achter dat ze hypoglykemie heeft. Ze liep al jaren met klachten rond, was depressief, altijd maar moe en had vaak hoofdpijn.

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Ziektewet

"Er zijn nog veel meer klachten op te noemen, maar hoofdpijn, depressiviteit en vermoeidheid hebben een behoorlijke invloed op mijn leven. Ik kan eigenlijk nooit doen wat ik wil zonder mij daar rot bij te voelen."

"Tot een jaar geleden werkte ik nog, maar ik ben uiteindelijk de ziektewet ingegaan, omdat de klachten te erg werden. Ik was aan het einde van mijn latijn. Eerder was ik ook al in de ziektewet geweest, maar nu wist ik eigenlijk diep van binnen al dat dit voorgoed zou zijn. Vorig jaar ben ik getrouwd en sinds februari dit jaar ben ik officieel huisvrouw. Gelukkig heb ik een lieve man die begrip opbrengt voor een moeilijk fenomeen."

Het kwam steeds terug

"Ik heb heel lang anti-depressiva geslikt en ik ben onder behandeling geweest bij een psycholoog, maar die kon mij helaas niet helpen. Een haptonoom heeft mij veel geleerd met betrekking tot ontspannen, maar iedere keer kwam het weer terug."

"Op een dag was ik op een site waar je vragen kan stellen over gezondheid. Ik stelde daar een vraag of er mensen waren die ook zo agressief werden als zij niet op tijd aten en wat zij eraan deden. Er kwam een antwoord van een vrouw met het idee dat ik misschien hypoglykemie zou hebben. Hypoglykemie is een naar symptoom, waar je alvleesklier te lang en te veel insuline produceert en je bloedsuiker daalt tot een te laag niveau, met alle gevolgen en klachten van dien: vermoeidheid, depressiviteit, hoofdpijn, sterk wisselende stemmingen, astma, eczeem, darmklachten en nog veel meer. Ik ben erg sceptisch tegenover dat soort dingen, maar ben toch gaan kijken op internet en tot mijn stomme verbazing las ik veel over mijn situatie! Ik heb toen een test op internet gedaan en er kwam een hele hoge score uit."

Naar de dokter

"Met al deze informatie, maar ook met de wetenschap dat sommige artsen hypoglykemie niet erkennen, ging ik naar mijn dokter. Hij twijfelde er ook niet aan en stuurde mij door naar een orthomoleculair diëtiste. Deze heeft mij een persoonlijk dieet en voedingssupplementen voorgeschreven. Ik ben allergisch voor knoflook, ui en kool. Waarschijnlijk komt dit omdat ik hypoglykemie heb, daar volg ik nu dus dat dieet voor, waarbij ik geen suikers in welke vorm ook, snelle koolhydraten en heel veel andere dingen meer mag. Ieder pakje in de supermarkt moet ik dus grondig checken en 90% valt af. Dit zal ik de rest van mijn leven vol moeten blijven houden."

Dieet

"Het dieet is erg zwaar, maar ik weet waar ik het voor doe. De eerste periode ga je je alleen maar rotter voelen, maar op den duur moet ik mij energieker en fitter gaan voelen. Om het allemaal te verwerken en om er iets positiefs mee te doen, ben ik begonnen met een internetsite hierover.  De internetsite wordt benaderd vanuit persoonlijke ervaringen, niet alleen van mij, maar ook van anderen met hypoglykemie. Op deze manier hoop ik mensen te helpen, al is het er maar een beetje!" 

Reageren

Reacties

 • Sil

  Testtest9999

  Ik merk veel van de symptomen die hier allemaal beschreven staan: onverklaarbaar trillen met de handen en zomaar zweten... Maar aan de andere kant heb ik door de dag heen last van extreme energie die ik nooit kwijt kan en steeds maar erger wordt. Soms wordt het even rustiger als ik heb gegeten, waarna ik weer te veel energie krijg. Maar ik ben ook al ruim een jaar heel ziek geweest...
  Aangezien ik nu weer last heb van te veel energie zal de dokter wel weer zeggen dat er niets aan de hand is. Met energie teveel toch maar de dokters lastig blijven vallen dan, totdat ik weet wat er nou loos is.

  Reageer
 • Sil

  Sandra

  Ik heb alweer jaren last van hypoglycomie als gevolg van een gastric bypass. Ik heb daarvoor een week een kastje gehad wat verbonden was met een naaldje in mijn buik. Hiermee werden elk uur mijn glucosewaardes gecontroleerd en opgeslagen. Dit wordt ook voor suikerziekte gebruikt. De uitslag was duidelijk, ik had hypoglycomie met waardes tot 1,4 gemeten. Ik ben toen gelijk aan de medicijnen gezet. Deze medicijnen zorgen ervoor dat mijn suikerspiegel stabiel blijft en niet te veel gaat schommelen. Eerst kreeg ik ze drie keer per dag, maar toen dat toch onvoldoende bleek, heb ik er nog één bijgekregen ‘s avonds voor het slapengaan. Ik moet dan ook altijd verplicht nog een boterham eten om te zorgen dat mijn suikerspiegel stabiel blijft en niet te laag wordt. Heb ik natuurlijk een dieet. Omdat mijn GBP bypass ervoor gezorgd heeft dat mijn vitamines en mineralen niet meer goed opgenomen worden, krijg ik dit extra toegevoegd, waaronder magnesium waar eerder positieve berichten over staan. Ik kijk hier daarop omdat ik zelf heel veel extra magnesium moet slikken en dat met mij geen mallemoer uit maakt in combinatie met mijn hypoglycomie. Mijn bloed wordt elke drie maanden gecontroleerd, al jaren lang en is over het algemeen goed. Dus daar kan het echt niet aan liggen. Mijn moeder heeft ook hypoglycomie gehad toen ze zo oud was als ik nu ben. Bij haar had het te maken met de overgang. Nu heeft zij er totaal geen last meer van. Mijn internist denkt echter dat het met mij echt te maken heeft met mijn gastric bypass. Waar ik trouwens van schrik is dat ik lees dat er nog zoveel onbekendheid over is onder de artsen. Ik was dat mijzelf helemaal niet bewust mede doordat mijn moeder al 15 jaar geleden deze diagnose heeft gekregen en deze ook alweer een paar jaar heeft. Zowel zij als ik hebben deze door een specialist kregen.

  Reageer
  • Sil

   yoke

   Mijn gastric bypass is door constante hypo's ongedaan gemaakt, want ik werd door de hypo's depressief .
   Ik heb nu vier jaar sleeve, maar klachten zijn in mindere mate terug gekomen. Diagnose reactieve hypoglykemie. Twintig jaar geleden had ik het ook al door een hersenschudding

   Reageer
 • Sil

  Hilde

  Ik heb ook al jaren hypoglykemie en met regelmatig eten en geen suiker eten, gaat het over het algemeen aardig goed. Waar ik alleen tegenaan loop, is dat mijn bloedsuiker 's avonds heel laag is, vooral rond het slapen gaan. Als ik dan niet zo veel eet (om een te grote insuline productie tegen te gaan), word ik 's nachts met een hypo wakker en moet dan alsnog gaan eten. Als ik dan toch maar voor het slapen meer (brood) ga eten, zakt mijn bloedsuiker heel snel, waardoor ik juist weer meer moet eten. Al met al komt het er op neer dat ik in beide gevallen, 's nachts of voor het slapen, uiteindelijk heel veel eet en daardoor ook enorm aankom. Ik vind dit heel vervelend, maar als ik het niet doe, moet ik uiteindelijk dus alsnog gaan eten, om uit de hypo te komen. Is dit voor iemand herkenbaar en hebben jullie tips?

  Reageer
  • Sil

   Lulu

   Eet eiwit in de avond!

   Een of twee hardgekookte eieren eens proberen of een bakje biogarde ofzo? Ik moet ook altijd weer iets eten als ik in bed lig, maar krijg van bepaalde medicatie ook zo,n honger. Als ik niet opsta, slaap ik de hele nacht niet. En natuurlijk is dit voor je gewicht niet zo prettig.

   Het bedrijf Pharma Nord had altijd reclames over een chroomtablet waar mensen een stabielere bloedsuikerspiegel van kregen, al eens geprobeerd? Misschien een tip.

   En verder....Ik bak wel eens pannenkoeken voor mezelf (lekker met bosbessen) en maak er dan eentje voor de volgende ochtend die ik koud opeet. In het beslag doe ik twee eieren. Als ik dit 's morgens eet, blijft mijn bloedsuikerspiegel lange tijd constant.

   Reageer
  • Sil

   Ymke

   Ooooh wat ben ik blij dit te lezen want ik heb dit ook! Ik moet echt om 21u30 nog veel eten, anders doe ik 's nachts een hypo. Door de dag ook elke twee uur, want ik voel het meteen als ik langer wacht. Maar ik kom dus maar aan. In drie jaar tijd vijftien kilo al! Ik word er zo moedeloos van! Als ik weer eens probeer op dieet te gaan dan voel ik me zo slecht, het lukt gewoon niet gewicht te verliezen! Me slecht voelen heb ik er toch niet voor over, maar waar gaat dit eindigen?! :-(

   Reageer
 • Sil

  Clara

  Lieve mensen,

  Ik ben er sinds 2013 achter dat ik hypoglykemie heb. Ondervonden na een buikgriep, bleef maar trillen en wilde maar niet herstellen. Ook mijn huisarts en de verschillende artsen die ik heb bezocht wilden maar niet geloven dat ik een ernstig probleem had. Bloedtesten kwamen gezond terug en er werd zelfs door een arts gezegd dat het bij mij maar "tussen de oren" zat. Nota bene mijn dietiste heeft daarna de diagnose hypoglykemie vastgesteld. Maar mijn huisarts weigert me nog steeds te geloven.

  Ik loop ook rond met een angststoornis en ben erg stressgevoelig, wat de hypo's natuurlijk niet helpt. Ik wou dat het gewoon herstelde, waar het dan ook aan ligt...

  Reageer
 • Sil

  Faby

  Hallo, heb al verschillende maanden last van hypo's. Mij probleem is echter dat mijn lichaam koolhydraten vraagt en geen suikers. Dat wil zeggen: ik eet constant van zes uur 's morgens eet ik al een boterham en zoute crackers, dan havermout met melk en een kiwi, een beetje noten en dan tot 14:00 vijf volkoren vierkante boterhammen met hartig beleg, dan zouten crackers tot avondmaal, stukje vlees met veel groenten en vijf patatjes of volkorenrijst of volkorenpasta. Om 20:00 heb ik terug honger dan yoghurt en dan noten. Ogtt bloedtest van vijf uur gedaan, resultaat spontane hypoglykemie, morgen echo van schildklier en pancreas.

  Reageer
 • Sil

  Sonja

  Wat is je website? Ben al zestien jaar cvs patient, maar heb heel hevige hypoglykemie, maar hier in België, geen enkele dokter neemt me serieus. Voel dat het aan mijn voeding ligt....

  Reageer
  • Sil

   Nick

   Hallo mensen,

   Ik ervaar bovenstaande klachten daarbij komt dat ik erg onaangenaam uit mijn mond ruik, zurige lucht. Komt iemand dit bekend voor? Ben vaker naar huisarts geweest, maar tot heden geen duidelijk antwoord.

   Reageer
   • Sil

    Eef

    Een zogenoemde acetonadem is een signaal van te hoge suiker. Als dit het is, dan is dit zeker een signaal om niet te missen!

    Reageer
 • Sil

  Bas

  Beste hypoglykemiërs,

  Ik heb zelf ook de "diagnose" hypoglykemie meegekregen van een gezondheidscoach. Al de genoemde symptomen komen me bekend voor hoewel ik gelukkig nooit zo ver inzakte tot aan een coma. Depressiviteit is wel de minst prettige die ik heb meegemaakt. Ik heb ook het advies gekregen al de suikers zo veel mogelijk te vermijden en regelmatig (om de anderhalf à twee uur) te eten. Dit helpt enorm. Toch keren de negatieve symptomen af en toe terug, hetzij wel in mindere mate gelukkig.

  Hypoglykemie is net als iedere andere ziekte een onbalans in ons lichaam. Ergens is de balans verstoord geraakt en het is dus zaak om te zoeken naar de oorzaak. NIET om naar medicijnen te grijpen. Althans niet als definitieve oplossing. Medicijnen helpen vaak wel de symptomen te onderdrukken maar lossen meestal niet de oorzaak op. Het mag duidelijk zijn dat ons westerse koolhydraatrijke dieet de oorzaak is van de onbalans en de eerste stap is dus de koolhydraten laten staan. Er is nog meer, want ons lichaam is bijzonder complex en als de balans lang scheef staat gaat er meer kapot dan ons lief is.

  Echter in onderstaand artikel dat ik recent gelezen heb, wordt e.e.a. vrij helder uitgelegd en er zou voor ons hypoglykemiërs best eens meer aan de aandoening te doen zijn dan we denken. Het sleutelwoord in onderstaand verhaal is "Magnesium"! Overigens wat niet in het artikel staat is dat magnesium prima opneemt via de huid. O.a zeer goed via de huid van de bovenkant van de voeten. Dus een mengseltje op de voeten of een voetenbad kan prima werken om magnesium op te nemen. Ik ga dit uitproberen, want ik heb dit artikel ook nog maar net ontdekt, maar ik wil jullie dit zeker niet onthouden. Succes allemaal.

  http://www.newtreatments.org/hypoglykemie.php

  Reageer
 • Sil

  Carly

  Goede middag lieve mensen.
  Een dieet bij hypoglykemie is belangrijk maar helpt niet zonder medicijnen. Je heb een insulineremmer erbij nodig. Anders is de kans op een hypo nog erg groot als je iets gaat doen. bv huishouden of werken. Er zijn twee soorten insuline remmers. De kunnen ook samen gebruikt worden. Ik heb aangeboren hypoglykemie en ik ben nu 34 jaar. Ik heb mijn hele leven al gesmeekt om deze medicijnen, maar de artsen in Nederland geloven niet in hypoglykemie. Twee maanden geleden was ik in België en die kennen de ziekte wel. Ik krijg nu eindelijk sandostatine en volgend jaar komt daar waarschijnlijk nog diazoxide bij.

  Ik ben in al die jaren al vernederd en uit gelachen door artsen. Ik heb al een paar keer op de rand van coma gelegen. En kan me dus heel kwaad maken om artsen die er niet in geloven of mensen die zeggen dat het niet gevaarlijk is. Dus heb je geen medicijnen bij hypoglykemie, vraag de volgende medicijnen aan je huisarts.
  Sandostatine en Diazoxide. Ik ben geen arts, maar weet er wel genoeg van, in ieder geval veel meer dan de 39 artsen die ik in mijn leven om raad heb gevraagd.

  Groetjes, Carly

  Reageer
 • Sil

  Tamara

  Mag ik vragen hoe de website heet? Erg in geïnteresseerd :-)

  Reageer
 • Sil

  Tamara

  Hoe heet je website, wil het graag een bezoeken. Ben namelijk erg zoekende en merk dat mijn hoofdpijnen voedselgerelateerd zijn, maar ik word niet gehoord! Zelf geef ik ook aan dat ik hypo's ervaar en uit zich in barstende hoofdpijn dat ik dan niks meer kan. Ben radeloos, net 30 geworden en leef nu al als een kluizenaar. Zijn er meer mensen die ook zulke hoofdpijnaanvallen ervaren en dat je dan moet eten en als je geluk en op tijd bent het rustig wegzakt??? Ben zo zoekende naar gelijkenissen. Morgen ga ik voor de zoveelste keer naar de huisarts en nu met de vraag naar een internist doorverwezen te worden, hoop dat het iets gaat opleveren want zo kom ik niet meer verder.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

13 + 7 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren