Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

"Door hypoglykemie was ik aan het einde van mijn latijn"

Verhaal door Sandra (27)

Sandra (27 jaar) is er sinds kort achter dat ze hypoglykemie heeft. Ze liep al jaren met klachten rond, was depressief, altijd maar moe en had vaak hoofdpijn.

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Ziektewet

"Er zijn nog veel meer klachten op te noemen, maar hoofdpijn, depressiviteit en vermoeidheid hebben een behoorlijke invloed op mijn leven. Ik kan eigenlijk nooit doen wat ik wil zonder mij daar rot bij te voelen."

"Tot een jaar geleden werkte ik nog, maar ik ben uiteindelijk de ziektewet ingegaan, omdat de klachten te erg werden. Ik was aan het einde van mijn latijn. Eerder was ik ook al in de ziektewet geweest, maar nu wist ik eigenlijk diep van binnen al dat dit voorgoed zou zijn. Vorig jaar ben ik getrouwd en sinds februari dit jaar ben ik officieel huisvrouw. Gelukkig heb ik een lieve man die begrip opbrengt voor een moeilijk fenomeen."

Het kwam steeds terug

"Ik heb heel lang anti-depressiva geslikt en ik ben onder behandeling geweest bij een psycholoog, maar die kon mij helaas niet helpen. Een haptonoom heeft mij veel geleerd met betrekking tot ontspannen, maar iedere keer kwam het weer terug."

"Op een dag was ik op een site waar je vragen kan stellen over gezondheid. Ik stelde daar een vraag of er mensen waren die ook zo agressief werden als zij niet op tijd aten en wat zij eraan deden. Er kwam een antwoord van een vrouw met het idee dat ik misschien hypoglykemie zou hebben. Hypoglykemie is een naar symptoom, waar je alvleesklier te lang en te veel insuline produceert en je bloedsuiker daalt tot een te laag niveau, met alle gevolgen en klachten van dien: vermoeidheid, depressiviteit, hoofdpijn, sterk wisselende stemmingen, astma, eczeem, darmklachten en nog veel meer. Ik ben erg sceptisch tegenover dat soort dingen, maar ben toch gaan kijken op internet en tot mijn stomme verbazing las ik veel over mijn situatie! Ik heb toen een test op internet gedaan en er kwam een hele hoge score uit."

Naar de dokter

"Met al deze informatie, maar ook met de wetenschap dat sommige artsen hypoglykemie niet erkennen, ging ik naar mijn dokter. Hij twijfelde er ook niet aan en stuurde mij door naar een orthomoleculair diëtiste. Deze heeft mij een persoonlijk dieet en voedingssupplementen voorgeschreven. Ik ben allergisch voor knoflook, ui en kool. Waarschijnlijk komt dit omdat ik hypoglykemie heb, daar volg ik nu dus dat dieet voor, waarbij ik geen suikers in welke vorm ook, snelle koolhydraten en heel veel andere dingen meer mag. Ieder pakje in de supermarkt moet ik dus grondig checken en 90% valt af. Dit zal ik de rest van mijn leven vol moeten blijven houden."

Dieet

"Het dieet is erg zwaar, maar ik weet waar ik het voor doe. De eerste periode ga je je alleen maar rotter voelen, maar op den duur moet ik mij energieker en fitter gaan voelen. Om het allemaal te verwerken en om er iets positiefs mee te doen, ben ik begonnen met een internetsite hierover.  De internetsite wordt benaderd vanuit persoonlijke ervaringen, niet alleen van mij, maar ook van anderen met hypoglykemie. Op deze manier hoop ik mensen te helpen, al is het er maar een beetje!" 

Reageren

Reacties

 • Sil

  ingrid

  door suikers te nemen gaat je alvleesklier alleen maar sneller werken waardoor je suikes te laag worden.

  Ik ben al 5 jaar bezig mijn huisarts stuurt mij continu weg met het feit dat het hyperventilatie is..
  Bij een glas drinken (geen light) zak ik na een paar slokken weg. het word nog niet zwart maar mijn lichaam word zwaar en volgens mijn vriend begin ik traag te praten en sla ik na een tijdje wartaal uit.
  Ik ben continu moe en neerslachtig. ik heb ook hiervoor anti depressiva geslikt.
  De laatste tijd word het steeds erger, ik krijg hartkloppingen, benauwd, zweten mijn benen en handen gaan tintelen en dit week in week uit..
  Ik slik nu chroom tabletten, het helpt iets maar het houd nooit alles tegen, maar wat moet je als je door je huisarts niet begrepen word???

  Ik eet geen suiker en melkproducten, hier is uitgekomen dat ik daar slecht tegen kan. En als ik het toch binnen krijg zak ik vrijwel meteen weg.

  Reageer
 • Sil

  Linda

  Ik begrijp dit niet helemaal: een hypo is toch dat je suikergehalte te laag is? Dan moet je toch juist wel suikers en koolhydraten tot je nemen?

  Reageer
 • Sil

  jacqueline

  Ik herken heel veel van het verhaal over hypoglykemie. Nu werd er over een test gepraat waar kan ik die vinden? En ik sta niet op een heel goede voet met mijn huisarts, kan ik nog ergens anders terecht om erachter te komen of ik hypoglykemie heb?

  Reageer
 • Sil

  jana

  Advies aan Kristel (17): ga naar een natuurgenezer of homeopaat, deze kunnen je zeker helpen en advies geven. Alleen kom je er niet uit, het is te ingewikkeld en steun kun je hierbij zeker gebruiken.\ Ik voel me na 2 jaar weer energiek en niet meer depressief, heb veel minder hoofdpijn en mijn maag en darmen zijn rustig. Een zwaar dieet is wennen, maar uiteindelijk lukt het wel. Succes !

  Reageer
 • Sil

  Christian

  Vijf jaar geleden liep ik een salmonella vergiftiging op na het eten van een chinese maaltijd. Sindsdien heb ik ook last van reactieve hypoglykemie. Ook mijn darmen worden door vele dingen geprikkeld. Koffie en alcohol kan ik helemaal niet meer verdragen. Wat mij opvalt aan jullie relaas is dat hypoglykemie in de reguliere sector niet erkend wordt. Dit heb ik namelijk ook meegemaakt. De huisarts die me naar een psycholoog stuurde omdat hij vond dat ik teveel met mijn ondergewicht bezig was. Ook hypochondrie was voor hem niet uitgesloten. Pas toen ik na lang dokteren bij een alternatief geneesheer terecht kwam en ik ben gaan lezen wat mij kon mankeren werd mij duidelijk dat het hypoglykemie was in combinatie met het candida syndroom. Het enigste wat bij mij werkt is zoveel mogelijk hollandse gezonde pot en zo gevarrieerd mogelijk. Ook veel water drinken is een belangrijke factor. Wat mij ook is opgevallen is dat stress er veel invloed op heeft. Die vermijd ik dan ook bewust. Ik wens jullie allemaal een goede gezondheid.

  Reageer
 • Sil

  anoniem

  Ik heb zelf, naar mijn weten sinds een paar jaar hypoglycaemie. Dit in combinatie met een spastische dikke darm. Beide lastige kwalen, maar ik probeer er maar zo positief mogelijk mee om te gaan, wat ik wel heb moeten leren hoor! Vermoeidheid, en trillen als ik niet op tijd eet zijn de meest voorkomende symptomen. 1 keer ben ik op mijn werk bijna flauwgevallen, wat wel even schrikken was. Ik werk zelf in de gezondheidszorg, en wil dit ook heel graag blijven volhouden. Regelmatig eten en op tijd rust nemen zijn daarbij belangrijk, dan houd ik het wel vol. Een streng dieet mag ik niet houden, want dan word ik te mager, en ik ben al erg slank!! En hypoglycaemie kan ook een gevolg zijn van ondergewicht, dus de behandeling kan per persoon verschillend zijn, gericht naar de oorzaak van deze kwaal.

  Reageer
 • Sil

  Barbara

  Ik weet sinds mijn vijftiende dat ik hypoglykemie heb. Ik ben bij mijn huisarts geweest en die gaf de puberteit de schuld. Ik ben zelfs bij een maatschappelijk werkster geweest voor mijn depresiviteit. Niks hielp tot ik bij een homeopatische arts terecht kwam.
  Zij heeft mij erg geholpen en dus ontdekt wat ik mankeerde.Ik heb een nu een dieet via een dietiste en dat is erg zwaar.
  Alles wat ik lekker vind krijg ik weer last van. Soms heb ik er zo de balen van en eet ik gewoon mee met alles maar later heb ik er weer last van.
  Ik moet me levenslang aan het dieet houden en dan nog voel ik me nog zo moe en depri.Vaak is er ook geen begrip voor want je ziet toch niks aan de buitenkant.Ik werk vier dagen in de week en heb nog een huishouden te doen thuis maar soms weet ik niet hoe ik het allemaal moet doen.Gelukkig heb ik een man die er veel begrip voor heeft en ook veel doet in huis.
  Als we op zaterdagavond weg willen moet ik rekening houden met eten en 's middags even slapen want anders gaat het niet.
  Gelukkig heb ik vrienden en familie die het wel begrijpen.
  Ik ben benieuwd of er meiden zijn die ervaring hebben met hypoglekemie en zwangerschap? Wij willen graag kinderen maar ik ben op zoek naar info hierover maar kan nergens iets vinden.

  Reageer
 • Sil

  kristel

  Ik ben er sinds november achter dat ik hypoglykemie heb, na eerst vele malen weggestuurd te zijn met de woorden: je hebt een zomerdipje, najaarsdip of in welk seizoen ik ook zat. Dat was mijn depressie en toen was het ook nog pfeifer, maar ja dat duurde wel erg lang, dus toen was het weer een depressie.

  Na bijna 5 jaar deden ze eindelijk een goede bloedtest en daarna de glucosetest. Na de uitslag werd ik aan mijn lot overgelaten. Ik probeer de boeken te volgen, maar geen enkel dieet is hetzelfde: in het ene staat dit in het ander dat. Ik weet echt niet meer waar ik me nou aan moet houden of dat ik ergens hulp moet zoeken, want de dokter wil niets doen. Kan iemand mij helpen?

  Reageer
  • Sil

   Okeeeeeeeee

   Ik heb ook hypoglykemie en heb niet een speciaal dieet. Wel moet ik erop letten dat ik op tijd eet. Ik probeer dingen te eten die wat langer 'meegaan' zoals vette dingen als worst of zo of iets dat zoet is. Ik eet daarnaast eten dat hartig is, want vaak breekt je lichaam zoete dingen sneller af. Als je dan iets hartigs eet, gaat het langer mee. Veel mensen denken als ze een 'dip' hebben(daarmee bedoel ik dat je suikerspiegel te laag is)'O, snel iets met veel suiker eten' en dan schiet je suikerspiegel eerst als een malle omhoog. Je lichaam breekt dan 'in paniek' snel weer af en dat gaan ze suiker eten. Je krijgt hierdoor dus een schommelende suikerspiegel, terwijl als je iets hartigs eet je suikerspiegel in evenwicht blijft. Het is echt niet zo dat je geen suiker mag eten, maar combineer het door daarna iets hartigs te eten.

   Reageer
 • Sil

  Mieke

  Ik ben er inderdaad ook zelf achter gekomen, maar kwam ook tot de ontdekking dat ik er al eens op gewezen ben door de huisarts en een iriscopist. Ik ben bij een diëtiste geweest en eet geen suikers meer. Een uitgebreid dieet heb ik niet, maar moet gewoon meer volkoren produkten eten en regelmatiger. Als ik niet op tijd eet, word ik ook 'agressief' en heb de rest van de dag koppijn. Het is niet makkelijk en voel me nog niet echt beter. Duizelig en draaierig ben ik ook nog steeds.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

94 + 6 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren