Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoe pak jij een hoofdluisbesmetting aan?

Hoofdluis, de nachtmerrie van iedere ouder. Jaarlijks krijgen circa 200.000 tot 250.000 basisschoolleerlingen hoofdluis. Bij besmetting staat vaak het hele huis op z'n kop; het kind moet direct van school gehaald worden, kleding, beddengoed en meubels gaan de was in, alle gezinsleden worden gecontroleerd en producten worden aangeschaft om de hoofdluis te bestrijden.

Ontzettend vervelend, hoofdluis! Hoe pak jij doorgaans een hoofdluisbesmetting aan? Durf jij het te melden op school of bij de ouders/verzorgers van directe kasgenootjes, vriendjes of vriendinnetjes? Heb je er al eens mee te maken gehad of heeft je gezin tot nu toe de dans ontsprongen? 

Terug naar het begin

Reacties

  • V&D

    11 december 2018 00:40

    Hoofdluis.
    Blijkbaar liepen ik en mijn twee meiden van drie en tien jaar er al een jaar lang mee rond ondanks de controle op de basisschool en de opvang waar nooit iets gevonden is, maar ja hier komt de eigen verantwoordelijkheid bij kijken. Omdat je met de handen alleen in twee minuten ook niks kan vinden als het een volle bos haar is, maar toch blijft het vertrouwen op de bevindingen van een ander een gemakzucht kwestie en die rekening is noemenswaardig te noemen.

    Ik had al een tijdje last van vet haar en haaruitval met kleine ontstekingen op de hoofdhuid, maar als ik aan iemand vroeg of hij/zij even wou kijken dan kon niemand iets vinden. Acht weken terug zag ik er één lopen bij mijn dochter waarop ik ging kammen met crèmespoeling en dit was bizar explosief. Dus nu alle middeltjes gebruiken die te krijgen zijn en iedere dag 1,5 uur kammen per persoon. Azijnazuurgaspatronen met een duur apparaat gekocht, spiritus, tea tree oil, elektrische kam, wassen met azijn of een nacht met zonnebloemolie en kokosolie en ijken maar! Na zes weken mijn oudste uit wanhoop zeker veertig cm eraf en vorige week mijn eigen haar eraf geschoren.

    • Lotte

      25 oktober 2015 20:19

      Ben zelf Luizenmoeder en er is 1 kind die heeft al 6 jaar luizen. Ouders doen er niets aan en het maakt hun niet uit dus heb met haar afgesproken dat ik haar ga behandelen. Het was zo zielig, twee weken later was zij luizenvrij, maar ik zat onder de luizen door haar. Ik krijg het er niet uit, iemand tips?

      • Anne

        09 januari 2014 09:55

        Toen wij bij mijn dochter hoofdluis ontdekten, hebben wij een middel op basis van dimeticon gebruikt. Dat is niet giftig en het oranje flesje had een speciale kam waarmee de lotion op het haar aangebracht kon worden. Zo weet je zeker dat al het haar en natuurlijk de luizen in aanraking komen met het middel. Na een uur inwerktijd waren echt alle luizen en neten gedood. Het was alleen nog een kwestie van uitkammen. Verder heb ik niets speciaal gewassen. Uiteraard hebben we na ruim een week gecontroleerd of er nog luizen waren, maar er was gelukkig niets meer te vinden. Ideaal!

        • Astrid

          29 oktober 2012 14:52

          De tweede keer dat mijn kids luis hadden heb ik dus niet, zoals de eerste keer alles dat los en vast zit gewassen/in de vrieskist gelegd/in dichte vuilniszakken gedaan. Volgens mij moet je inderdaad gewoon het hoofdhaar radicaal aanpakken.

          • Esther

            06 september 2011 10:46

            Het is al even geleden dat onze 4 kinderen op de basisschool zaten en besmet raakten met hoofdluis. Omdat ik niet van bestrijdingsmiddelen houd, het volgende: na het dagelijks wassen/nat maken, hoofd met veel crèmespoeling 'overgieten' en eindeloos kammen met luizenkam. Het is een heel werk, en glibberig bovendien, maar je vangt er veel luizen mee! En zodra de eerste nachtvorst zich aandient: alles enkele nachten naar buiten! Jassen, sjaals, sierkussens, knuffels, etc. De vorst is dan een onbetaalbare hulp geworden. Ik wens een ieder sterkte met dit probleem, en troost u: op de middelbare school is het plots gedaan met hoofdluis.

            • Corrie

              05 september 2011 23:49

              Nou ik zit zelf in de oudergroep om iedere woensdag na een vakantie op luizencontrole te gaan. Dit werkt prima, is er niets gevonden? prima! Gelukkig!! Zo wel, dan melden we dat aan de betreffende ouders en een week later controleren we weer of heel de school of alleen de klassen die het betreft. Het ligt er even aan hoe groot de "uitbraak" is. Is het zo dat er nieuwe gevallen bijkomen, dan controleren we iedere week opnieuw, totdat het opgelost is.

              • astilla

                05 september 2011 14:49

                Na de bevrijding werden wij 2 jongens en een meisje ( 10, 8 en 6 jaar) naar de kapper gebracht en werden wij compleet kaal geschoren en dat hielp, want toen waren er nog geen bestrijdingsmiddelen tegen hoofdluis, of het moest toen met petroleum en dan stonk je een uur in de wind. J adat noemt men nu die goede oude tijd

                .
                - Advertentie -
                - Advertentie -