Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat houdt een ijzerarm dieet bij hemochromatose in?

Gezond eten is goed voor iedereen. Zeker als je ziek bent, is het belangrijk om op krachten te blijven door goed te eten. En over welke voedingsstoffen goede voeding bevat, is iedereen het toch eens? Niet dus. 

Als je namelijk hemochromatose hebt, ligt dit niet zo eenvoudig. Mensen met deze 'ijzerstapelingsziekte' hebben een te hoog ijzergehalte in hun lichaam, wat allerlei kwalen met zich mee kan brengen. Bij hemochromatose doe je er daarom goed aan een aantal voedingsstoffen juist te vermijden: ijzer natuurlijk, maar ook vitamine C. Mensen met hemochromatose staan geregeld bloed af om het overtollige ijzer kwijt te raken. Maar daardoor kunnen bepaalde vitaminetekorten ontstaan. Gewone vitaminepillen worden afgeraden, juist omdat die weer ijzer en vitamine C bevatten.

Heb je ervaring met ijzervrije voedingssupplementen? Heb je je verdiept in voedingsleer of niet? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Diva

  16 oktober 2019 19:49

  Kun je door voeding ook een te hoog ferritine gehalte krijgen? Mijne is nu 220 en ik ben negen maanden aan het diëten. Ik eet alleen volkoren producten, appelstroop en veel groente groentes!

  • Escobar

   27 mei 2019 10:07

   In verband met een zeldzame bloedziekte waardoor mijn lichaam geen rode bloedlichaampjes aanmaakt krijg ik wekelijks bloed. Hier zit echter ijzer ik en ik haar natuurlijk ook ijzer uit mijn voeding. Resultaat hiervan is dat mijn Ferritine bijna op 4000 zit. Mijn hemoglobinewaarde blijft rond de zes, ik heb de transfusies dus echt nodig. Aderlating lijkt me dus niet echt een probleem. Ik probeer zo min mogelijk ijzer binnen te krijgen zodat dit toch iets scheelt. Ik drink geen alcohol. Iemand verder nog tips zoals recepten of iets in die richting?

   • Petra

    13 september 2018 02:17

    Mijn ferritinegehalte is voor het eerst hoog. Was 210. Normaal veel lager onder de 100.
    Ging naar de huisarts, omdat ik erg moe ben en vreselijke spierpijn en soms wat buikpijn heb.
    Maar 210 vindt hij geen reden tot ongerustheid. Ook geen verdere actie.
    Maar het lijkt mij toch raar het daarbij te laten.

    • Netty

     27 oktober 2017 14:47

     Mijn ferritine is in korte tijd naar 500 gestegen. Was enkele jaren 250. Internist kon niets vinden. Let op ijzergehalte in mijn voeding. Ben sinds 2 maanden op een koolhydraatarm dieet i.v.m. overgewicht. Heeft iemand gelijke ervaring? Weet niet of het met elkaar in verband staat.

     • Wiesje

      19 augustus 2017 21:36

      Ik ben ook drager van het gen en mijn ferritine is meestal rond de 1200. Ik heb al zo'n twee jaar last van een ontsteking ter hoogte van mijn knie. Men heeft ondertussen ook al een knieprothese gestoken, maar de pijn van de ontsteking blijft. Ben 55 jaar.

      • Claudia

       02 september 2018 12:22

       Ferritine van 178 is net geconstateerd. Kan dit ontstaan door overgewicht? Heb ook wel een traagwerkende schildklier.
       Ik drink bijna geen alcohol en let op mijn voeding. Wat kan ik het best doen om dit te verlagen?

      • An

       18 augustus 2017 13:41

       Beste,
       Ook ik heb een veel te hoog ijzergehalte in mijn bloed. Buitengewoon hoog, zodanig zelfs dat ik niet tegen de magnetische straling van TV en computer kan! Ik krijg het er steeds warm van. Medicatie hielp tot nog toe niet. Wie kent er een oplossing?

       • Rebecca

        28 februari 2018 12:31

        Veel groene thee drinken, en echt geen druppel rode wijn meer! Dit houdt mijn ferritine goed op pijl, in het begin was het 760, anderhalf jaar lang aderlaten, elke week een halve liter, daarna 10 x per jaar, nu schommelt het rond de 100, ongeveer nog 4x per jaar aderlaten. Bij mij was de rode wijn de grootste oorzaak waardoor het snel steeg, sinds ik witte alcoholvrije wijn drink, gaat het goed!

        • Sylvie

         16 september 2019 12:55

         Dit heeft te maken met rode wijn, ik houd hier ontzettend van. Daarom vraag ik me af of het de alcohol in de wijn is waardoor je ferritine gehalte stijgt. Ik kwam op internet witte wijn zonder alcohol tegen, ik ga proberen deze te vinden. Bedankt!

       • The iron lady

        10 juli 2017 16:09

        Bij mij is in 2007 ook geconstateerd dat ik het gen heb. Jaren is het goed gegaan, ijzer was nu te hoog: 460. Na een bezoek bij de internist was het 360. Nu proberen via aderlating het naar 100 te krijgen.

        • Danny

         13 januari 2017 11:04

         Hoi, ik ben nu ruim een jaar bezig met aderlaten en m'n ferritine is van circa 4400 gedaald naar 630. Ik ben er dus nog niet. Ik heb tussentijds ook nog een hartinfarct gekregen maar laat de moed niet zakken.
         Weet iemand of er een vitamine preparaat is zonder ijzer en vitamine C?

         Hoor graag van jullie.

         • Stekeltje

          10 februari 2017 15:28

          Danny,

          Ik moet aderlaten sinds 1998, en heb nog nooit vitamine preparaten gebruikt en dat is ook niet nodig. Je moet gewoon gevarieerd eten. Je hebt ook geen dieet nodig, dat scheelt je ongeveer één aderlating per jaar als je een dieet volgt , dus dat schiet niet op. Ik ben in de loop der jaren wel geminderd met vlees eten. Je ferritine is wel erg hoog, ik zou wel van je willen weten wat je internist als ideaal beschouwd

          Toen ik begon met aderlaten was dat 50, een jaar of zes geleden 20 en moest ik aan het ijzerinfuus. Nu zegt mijn internist dat het 100 is , dus ferritine boven 100 pas aderlaten en dat vind ik gek. Voor de rest sta ik niet meer stil bij mijn ijzerstapeling. Als je ferritine in orde is, is er niets meer aan de hand. Ik gebruik nu ook volop fruit en de verhoging schiet niet de lucht in. Maar pas er wel mee op dat als je wat mankeert je het niet automatisch op je ijzerstapeling steekt .

         • Enrico

          03 januari 2017 12:05

          Primaire of genetische Hemochromatose is bij mij in de gehele familie vastgesteld (2012).
          Volgens de voorzitter van de Hemochromatose Vereniging Nederland zijn er van de 80.000 patiënten maar 8.000, die er daadwerkelijk last van ondervinden. Dit kan ik me niet voorstellen.
          Een heleboel lichamelijke gewrichtsklachten worden afgedaan als beginnende artrose. Die klachten wijken niet af van andere zestig plussers volgens zijn mening (welk onderzoek?).
          "Drinkt u veel alcohol?" werd na een bloedonderzoek gevraagd voordat de ijzerstapeling was vastgesteld. Een half jaar voor de vaststelling waren mijn lever- en suikerwaarden te hoog. Na ruim veertig aderlatingen zijn deze waarden weer normaal. Via een MRI is vastgesteld dat de lever geen ijzer meer bevat. Ik heb in de middag nog wel vaak last van slaperigheid (begint vaak met gapen). Andere verschijnselen waren: 's nachts optredende spierkramp, vaak verslikken tijdens het eten (opgezette schildklier). In 2002 is een vergroot hart bij mij (en een zus) vastgesteld, oorzaak: mogelijk teveel ijzer. Mijn hartslag (pols) is altijd ronde de tachtig geweest; is nu vaak een stuk lager. Er zijn nog meer kenmerken. Graag hoor ik van andere patiënten hun reactie.

          • nieskem

           31 december 2016 10:10

           Ik heb onder andere een kookboek aangeschaft: The hemochromatosis cookbook. Ook heb ik maatbekers voor cups, tea- en tablespoons gekocht, want daar wordt in dit boek mee gewerkt.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -