Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Pas op voor diabetes!

Als je ouder bent dan 50 jaar, heb je een verhoogd risico op het krijgen van diabetes type 2. Daarom werd diabetes type 2 in het verleden ook wel 'ouderdomssuiker' genoemd. Er zijn nu al 750.000 mensen met diabetes, maar waarschijnlijk zijn er nog zo'n 250.000 mensen die het ook hebben maar waarbij het nog niet is vastgesteld.

Diabetes is een chronische ziekte. Al je eenmaal diabetes hebt, kun je daar niet meer van genezen. Er is veel discipline voor nodig om te leven met diabetes: je moet een goede leefstijl aanhouden en medicatie gebruiken. Meestal is het dan wel mogelijk om er een normaal leven mee te leiden. Op de langere termijn kan diabetes complicaties veroorzaken, zoals problemen met je ogen of voeten en hart- en vaatproblemen.

Een gezonde leefstijl is heel belangrijk als je wilt voorkomen dat je diabetes krijgt. Voldoende beweging en gezond eten horen daarbij, mede om te voorkomen dat je overgewicht krijgt. Overgewicht is namelijk ook een risicofactor voor het krijgen van diabetes.

Heb jij diabetes type 2? Is jouw diabetes het gevolg van een verkeerde leefstijl? Hoe ga je met de ziekte om? Ben je bang voor eventuele complicaties? Als je geen diabetes hebt, doe je dan speciale dingen om te voorkomen dat je het krijgt? Heb je je wel eens laten testen op diabetes? 

Terug naar het begin

Reacties

  • Bobby

    17 mei 2016 22:33

    Ik ben erg bezorgd over mijn vader, ik vermoed dat hij diabetes heeft, maar hij is het type dat gezondheidsproblemen altijd negeert als het over hemzelf gaat.
    Is het levensgevaarlijk als hij niet naar de huisarts gaat? De redenen van mijn zorgen zijn dat ik laatst zag dat de teennagels van mijn vaders grote tenen zwart worden, en hij al een langere periode vlagen van pijn in zijn voeten heeft. Ook is hij vaak moe, en moet hij vaak in de middag even bijslapen, terwijl hij nog geen zestig is.
    Zijn er verdere effecten die diabetes op zijn leven zou kunnen hebben? Ik heb veel verschillende bronnen op het internet gevonden, maar de meeste zijn best angstaanjagend terwijl andere heel nonchalant doen over diabetes. Ik weet dat diabetes niet iets is waar je licht over moet denken, maar toch vind ik het moeilijk om een betrouwbare bron te vinden, en die eigenlijk te accepteren.
    Wat moet ik doen?

    • mieke belt

      24 januari 2014 13:31

      ja, overgewicht is natuurlijk nergens goed voor. het is ,,te,, het lekkere eten is vaak een troost voor mensen, daar weet ik alles van en vooral na een glaasje wijn, daarna voel je je maag, die leeg aanvoelt, behoefte heeft aan iets hartigs. natuurlijk ben je bang voor diabetes. mijn vader had het, mijn vriend heeft het, zie de hele dag de spuit in handen, om de stoffen aan te vullen, die het lichaam niet meer aanmaakt. zelf heb ik overgewicht, wil afvallen, maar had er de moed niet voor, vanwege depressies. nog een maal proberen, de laatste keer om gewicht te verliezen, door gezamenlijk te bewegen en minder te veroberen. wat een luxe probleem, ik schaam me ervoor, maar hoe moeilijk ook, net als wanneer iemand probeert van het roken af te blijven.

      • hannie

        24 januari 2014 13:31

        hallo mijn naam is Hannie, ik ben een grensgeval soms zit ik hoog maar als ik flink sport zit ik weer aan de veilige kant, het probleem zit in de feestdagen als je pas lekker gegeten hebt en je word dan gecrontroleerd is het suiker altijd te hoog, flink sporten en minder vet eten helpt ook.sterkte
        vg
        Hannie

        • Ko Geene

          24 januari 2014 13:31

          Diabetes lijkt een luxe-probleem. Te dik worden door te veel eten, maar volgens mij kan het juist ook eerder voorkomen bij mensen met (sociale) financiele problemen. Waar zijn juist de meeste problemen bij mensen met overgewicht? Ja juist, vooral in de volkswijken waar diverse mensen hun geld (verkeerd) uitgeven aan ongezond eten. Het aantal snackbars zijn vaak ook het meest aanwezig in dit soort wijken. Gezond eten is vaak ook duurder dan minder gezond eten. (vet vlees is goedkoper dan mager vlees. Blikgroenten zijn goedkoper en gemakkelijker te bewaren; maar ook minder lekker, dus men eet er minder van. Witbrood is goedkoper dan volkorenbrood. Eten in een snackbar is ook goedkoper dan eten in een goed restaurant en zo kan ik nog wel even door gaan). Misschien zou ongezonde voeding wat meer belast moeten worden ten gunste van gezondere voeding. De overheid moet veel meer doen aan mentaliteitsverandering. En gezond eten veel meer betaalbaar maken (voor mensen met juist de lagere inkomens). Sport en beweging dient veel meer goedkoop (liefst gratis) aangeboden te worden of mogelijk zelfs met enige dwang opgelegd te worden vanuit scholen en bedrijven.

          • F.J.Meijer

            24 januari 2014 13:31

            zinds kort volg ik een speciaal bewegingsprogramma bij de Thyrapeut, dit op advies van mijn diabetisch verpleegkundige.
            Ik heb al een aantal jaren type 2 en zinds ik die bewegingsthyrapie volg en daarbij afval is mijn kwartaalwaardes van mijn glucosespiegel gemiddeld op 6,1 ik ben medicijngebruiker

            • jessica

              24 januari 2014 13:31

              wat zijn de gevolgen als je je niet aan dieet houdt/en wel suiker en dingen met koolhydraten eet???

              • Riek Bremmer

                24 januari 2014 13:31

                Ik heb diabetes. ik spuit vier keer per dag. 3 keer 18 snelwerkend en 1 keer 60 lang werkend. waar ik moeite mee heb is dat mensen zich zo snel patient voelen. volgens mij ben je pas patient wanneer je problemen krijgt wat betrefd ogen benen enz.
                zijn er geen problemen dan kun je met diabetes heel normaal leven.

                • e.kammenga

                  24 januari 2014 13:31

                  hoe kan je dat
                  voorkomen

                  • Maud Verhelst

                    24 januari 2014 13:31

                    Heel veel mensen met DM hebben slaapapneu! Daardoor is de Diabetes soms moeilijk te behandelen. Soms wordt de oververmoeidheid en geweten aan Diabetes, maar heeft het een heel andere oorzaak. Is de BMI>30 en snurkt U? Laat checken of u apneus heeft! Kwaliteit van slaap=kwaliteit van leven.

                    • Maud Verhelst

                      08 april 2011 00:28

                      Heel veel mensen met DM hebben slaapapneu! Daardoor is de Diabetes soms moeilijk te behandelen. Soms wordt de oververmoeidheid en geweten aan Diabetes, maar heeft het een heel andere oorzaak. Is de BMI>30 en snurkt U? Laat checken of u apneus heeft! Kwaliteit van slaap=kwaliteit van leven.

                      .
                      - Advertentie -
                      - Advertentie -