Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Bestrijd jij je depressie met antidepressiva?

Een combinatie van 'praten en pillen' wordt gezien als de meest ideale manier om matige tot ernstige depressies te bestrijden.

Momenteel zijn er in Nederland meer dan twintig antidepressiva op de markt. Ze kunnen grofweg worden onderverdeeld in twee groepen: klassieke en moderne antidepressiva. Vooral de laatste zijn populair, omdat ze minder bijwerkingen hebben.

Heb jij ervaring met antidepressiva en zo ja, welke? Heb je baat gehad bij het desbetreffende middel of niet? Last gehad van bijwerkingen? En als je bewust geen antidepressiva slikt: wat zijn je bezwaren? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Renate01

  17 december 2019 09:07

  Ik heb twee jaar escitalopram geslikt. Omdat ik zo lekker in mijn vel zat ben ik er recentelijk mee gestopt. Ik vind het verschrikkelijk. Waar ik eerst alles wel leuk vond en meer zelfvertrouwen kreeg, heb ik nu stemmingswisselingen en komt mijn oude gedrag terug van vóór de therapie en medicatie. Het voordeel is het afvallen :) ik heb borderline, ik ben bang dat ik mijn omgeving weer onbedoeld verdriet ga doen, daarom overweeg ik sterk om weer te beginnen... Liever dik en gelukkig met blije mensen om me heen die ik lief heb... Denk ik?

  • Sunny1983

   03 april 2019 14:23

   Hoe lang duurt het voor antidepressiva uit je lijf is? Heb 7 jaar mitrazapine geslikt, 15 mg, daarna is het gehalveerd naar 7.5 mg. Was een poos overspannen en laatste maand naar kwart. Een maand lang had ik wat last van raar gevoel in mijn hoofd. Ik ben nu helemaal gestopt. Ik heb nu problemen met in slaap komen of in slaap komen maar na 5.5 uur klaar wakker. Hoe lang heeft het nodig voor dat het uit het bloed is?

   • Hans Van Namen

    26 december 2018 14:40

    Ik gebruik nu elf weken paroxetine. Ik heb acht weken 20 mg gebruikt nu, drie weken 30 mg.
    De laatste tweeënhalve week ging het best goed, maar nu voel ik mijn angst weer terug keren. Moet het zich nog stabiliseren of zou de dosering weer hoger moeten.

    Graag uw reactie.

    • Jk

     04 augustus 2018 22:09

     Heb 3.5 jaar paroxetine 20 geslikt. Heb in 6 maanden mbv taperingsstrips afgebouwd naar 0. Ben er nu een week helemaal af. Heb nog wel last van ontzettende onrust, soms spierkrampen en stemmingswisselingen. Ben benieuwd of er meer mensen zijn die na het afbouwen onttrekkingsverschijnselen hebben en hoe lang dit duurde

     • Adri

      12 mei 2018 23:08

      Na 12 jaar gebruik van lage dosering van 20 mg paroxetine (antidepressiva), ben ik 11 maanden lang gaan afbouwen met steeds 2 mg minder. Dit werkt het beste met vloeibare medicatie. Ik heb weinig tot nergens last van gehad. Maar nu ben ik gestopt en heb ik de volgende vraag.
      Ik moet opnieuw leren omgaan met emoties. Je blijft altijd een beetje bang dat de angst of paniekaanval op de loer liggen. Ik heb 3 jaar terug al cognitieve gedragstherapie gedaan. Die hebben me geholpen met de angst en dwarfgedachten, maar nu merk ik dat emoties zwaar vallen. Kan je dus na afbouw (klaar met medicatie, nu 4 weken zonder medicatie) weer ergens leren hoe je met emoties om kan gaan zonder weer aan de medicatie te moeten als je een kleine terugslag krijgt?

      • Thomas

       30 december 2017 06:28

       70 procent van alle depressies hebben een lichamelijke oorzaak, dat is bewezen recentelijk! Zoek het bij magnesiumtekort bv, of in mijn geval een traag werkende schildklier..

       • Bert

        28 december 2017 16:21

        Het is geweten dat antidepressiva vervelende bijwerkingen kunnen hebben. Zeker in het begin. En ze kunnen blijven aanhouden. Tegenwoordig bestaat de TMS-behandeling al. Als alternatief voor die vuile chemische troep. Deze vorm werkt als volgt. Door middel van magnetische golven wordt de chemische balans in je hersenen hersteld. Jammer genoeg heeft de farmaceutische industrie nog teveel macht. Daarom is een TMS- behandeling duur. En bijna of geen terugbetaling.

        Het is bewezen dat veel antidepressiva niet(lang genoeg)werken. Ook worden antipsychotica soms onterecht voorgeschreven. Ik ken die verhalen. De dokter zegt: man,jij bent zeer onrustig. Moet ik je prozac voorschrijven of Seroquel(dit antipsychoticum is een ware rage in de psychiatrie)?

        De ondersteuning, het meeleven, de empathie in de Vlaamse psych-ziekenhuizen schieten tekort. Patiënten zijn mensen, geen nummers! In bepaalde ziekenhuizen worden bij ontslag enquêteformulieren meegegeven. In het kader van het patiëntenrecht. Ik weet niet hoe het gesteld is binnen de muren van de Nederlandse psych- ziekenhuizen. Zijn de verplegers daar ook zo afstandelijk of zelfs onvriendelijk?

        • Johanna

         25 december 2017 16:01

         Heb vaak antidepressiva genomen werd er steeds dikker van 20 kilo en meer als ik doorging. Ik wil graag mezelf zijn, maar de maatschappij, zoals mijn werk, dwingt je om te komen wat ik niet meer aankan dus douw ik me weer vol met die troep vreselijk.

         • Eander

          01 december 2017 00:50

          Doordat ik geen tijd had om naar de apotheek te gaan slik ik nu al drie dagen geen paroxetine 60 mg. Omdat ik weinig last heb, overweeg ik te halveren naar 30 mg vanaf morgen (dag vier). Is dit waanzin of kan ik het proberen. Ik wil er zo graag vanaf. Ben het zat zo gevoelloos te zijn, zo onverschillig te zijn. Geen ups en downs te hebben. Ik voel me een kasplantje. Ben er twaalf jaar geleden mee begonnen en het heeft echt goed gewerkt maar nu beginnen de nadelen zwaarder te wegen.

          • Kim

           26 oktober 2017 20:24

           Antidepressiva kunnen nodig zijn, maar toch is het ook goed om even bij de gevaren stil te blijven staan. Er zijn momenten, waarop je beter geen antidepressiva kan slikken.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -