Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoe bespreek je een wilsverklaring voor euthanasie met een dementiepatiënt?

Dementerenden zijn in het laatste stadium van hun ziekte vaak niet meer in staat om zelf te beslissen over medische behandelingen. In dit geval kan een dementiepatiënt wilsonbekwaam verklaard worden door arts.

Voordat een dementiepatiënt wilsonbekwaam wordt verklaard is het belangrijk om zaken omtrent het levenseinde van de dementerende te bespreken. Wil hij het einde van zijn ziekte meemaken? Of wil hij liever zijn leven eerder beëindigen middels euthanasie? Als dit laatste het geval is, is het belangrijk om tijdig een wilsverklaring voor euthanasie op te stellen. In zo’n wilsverklaring kun je vastleggen onder welke omstandigheden je weigert een medische behandeling te ondergaan.

Maar wanneer breng je een wilsverklaring van euthanasie ter sprake? En hoe ga je met de reacties van de dementiepatiënt om?

Terug naar het begin

Reacties

  • Monja

    18 juni 2016 14:13

    Mijn moeder zit in de laatste fase van dementie, ze kan niks meer, ze is een kasplantje en heeft veel pijn. Help me a.u.b. Niemand gaat er naartoe, omdat het teveel pijn doet. Ik ben de enige en ik kan er niet meer tegen. A.u.b. help me Monique, dochter van Tina, die momenteel in Tilburg verblijft. Ik hoop dat ik een reactie krijg van jullie, want het is al zwaar genoeg, alvast vriendelijk dank.

    • bzzybeau

      30 juni 2015 21:30

      Ik vind dat net als het (online middels Digid etc) aangeven in zowel vroege als latere stadia van je leven, of het standaard laten opnemen van zo'n (vooraf ingevulde) wilsverklaring in het dossier van de huisarts, men al ruim van te voren zulke issues kan aankaarten. Ongeacht wat de " Politieke/Maatschappelijke" trends zullen zijn met betrekking tot (vrijwillige of voortijdige) euthanasie, het zal klip en klaar zijn wat iemand wil (of de familie nou wel of niet met de wilsverklaring van iemand eens is: dat verwerken ze maar in hun eigen tijd en morele framework).

      Dat we allemaal ooit doodgaan, is een feit. Dat een individu het recht en de vrijheid in deze "democratie" nou onderhand eens mág hebben, wat men met zijn/haar eigen (vorm van) levensbeëindiging doet/van tevoren "regelt", zou onderhand toch geen discussiepunt meer moeten zijn (anno 2015!!!). Nee, we leven niet meer in de Berenvellentijd, of de Donkere Middeleeuwen, of de Industriële Revolutie en ga zo maar door... dus onszelf onzinnig laten afslachten (uit geloofsovertuiging of anders) is nicht im frage, wanneer er nog zielepieten zijn, die hoog en laag staan te stuiteren dat zelfbeschikking over je eigen leven nemen in je laatste levensfase "not done" is. Laten we nou met onze "fantastische" moderne tijd nou eens zó "vooruitstrevend" zijn dan dat je in je donorcodicilregistratie of je huisartsendossier "gewóón" laat noteren, wat je (doods)wensen zijn. Of het er nu van gaat kommen of niet.

      Laat de morele discussies nou lekker over aan de mensen wie het zèlf overkomt, als men zich "achteruit" voelen gaan. Mijn ouders hebben ons nú al luid en duidelijk laten weten, wat hún "wensen" zijn.. en of het nou wel of niet "mag" van de overheid, kerk of welke instantie dan ook.. Ik ga ze inwilligen.. en als ik ervoor moet "zitten", best. Als je in dit land voor een zwaar vergrijp " slechts" een taakstraf krijgt.. nou .. wil ik best een paar maandjes schoffelen in het gemeentepark, of koffie zetten bij dementerende bejaarden.

      Al dat billenbeknepen gedoe over "wat zou nu toch wel eens "mogen" in deze tijden... Allejeetjeminee... Stop het ouweneel erover.. en maak afspraken met je (eigen) familie, huisarts en of pastor. Of registreer het in je (donor) codicil. Punt. Geen discussie erover nodig. Wat wèl overduidelijk mag zijn van mij, is dat een (tijdelijke) regerende (partij/overheid) niets te zeuren heeft over wat mensen voor zichzelf en met elkaar geregeld willen zien, zonder dat er artsen, hulpverlenende instanties of zorgverzekeraars zich ermee hoéven te bemoeien.

      Als ik (nu al) besluit, dat ik niet onnodig (geestelijk en lichamelijk) lijdend aan mijn einde wil komen, dan regel ik het zèlf wel. Cocktailtje is zo gemaakt, en technieken in hoe je (zelf) aan je einde wilt komen, is anno het internettijdperk óók geen geheim meer. Dus mensen nog met een vingertje dúrven te wijzen op wat wel en niet "mag".. ach joh .. de overheid is alleen maar blij dat je je eigen sterfdatum kiest. scheelt hun véle kosten, en het verschaft hun weer de mogelijkheid om een mens daarvoor nog éven financieel uit te knijpen. Ideaal dan toch? om maar op met dat register.. zouden ze met die (anonieme) statistieken hun beleid voor de komende jaren mee kunnen "hervormen".. (en besluiten, of ze daarom die arme bootvluchtelingetjes toch maar eens gáuw binnenhalen... mèt subsidie voor het leveren van grote gezinnen die goed opgeleid en braaf belastingbetalend de begrotingspot kunnen vullen ieder jaar. Ja.. ik chargeer de boel maar even hiermee.. maar blijkbaar is dat de enige (media)taal die men nog verstaat anno 2015..

      • JolijntjeB

        15 juni 2015 12:22

        Mijn moeder is dementerend en heeft het daar erg moeilijk mee. Ze is onrustig en ik weet dat dit haar grootste angst was toen ze nog wel bekwaam was. Hoe kan ik een euthanasieverklaring voor haar regelen?
        Zou iemand mij daarmee kunnen helpen?

        • Schoondochter

          07 augustus 2012 17:26

          Wie kan mij meer vertellen over de wilsverklaring euthanasie en vooral hoe dit wettelijk is geregeld? Mijn schoonmoeder wil geen ondragelijk lijden, zij is gediagnostiseerd met vasculaire Alzheimer, (Lewy Body) en heeft daarnaast Parkinson verschijnselen.
          Ons is verteld dat zodra de patiënt wilsonbekwaam is de wilsverklaring niet meer geldt omdat deze elk jaar herzien moet worden en dit begrijpelijkerwijze niet meer kan als de patiënt niet meer wilsbekwaam is?

          .
          - Advertentie -
          - Advertentie -