Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

"Kan ik nog zwanger worden met één eierstok?"

Verhaal door Martine (31)

Martine (31 jaar) is geopereerd aan haar eierstokken, waardoor zij er één kwijt is. Er dwaalt steeds een vraag door haar hoofd: kan ze nog zwanger worden met één eierstok?

"Ik heb gehoord dat de eisprong de ene maand uit de ene en de andere maand uit de andere eierstok komt. Hoe gaat het bij mij dan? Komt er nu elke maand een eitje uit die ene eierstok of komt er nog maar om de maand een eitje vrij? En hoe kan ik dan te weten komen wanneer dat gebeurt? Mijn gynaecoloog kon me ook niet veel verder helpen, die heeft gezegd dat ik gewoon moet 'oefenen'!"

Tijd begint te dringen

"Ik ben nu 31 jaar en op dit moment heb ik geen vaste relatie. Ik wil niet alleen een kind opvoeden maar samen met een 'papa'. Maar mocht ik in de toekomst een relatie krijgen dan wil ik natuurlijk niet direct moeten zeggen: 'we moeten onmiddelijk beginnen met 'oefenen'. Je kunt je pas laten testen op vruchtbaarheidsproblemen nadat je eerst 2 jaar geprobeerd hebt om zwanger te worden. Dus ik kan het ook niet allemaal rustig op z'n beloop laten. Het antwoord van mijn gynaecoloog is absoluut niet bevredigend en het zit mij behoorlijk dwars dat dat het enige antwoord is wat hij mij kon geven."

"Ik ben nu 31 jaar en op dit moment heb ik geen vaste relatie. Ik wil niet alleen een kind opvoeden maar samen met een 'papa'. Maar mocht ik in de toekomst een relatie krijgen dan wil ik natuurlijk niet direct moeten zeggen: 'we moeten onmiddelijk beginnen met 'oefenen'. Je kunt je pas laten testen op vruchtbaarheidsproblemen nadat je eerst 2 jaar geprobeerd hebt om zwanger te worden. Dus ik kan het ook niet allemaal rustig op z'n beloop laten. Het antwoord van mijn gynaecoloog is absoluut niet bevredigend en het zit mij behoorlijk dwars dat dat het enige antwoord is wat hij mij kon geven."

Terug naar het begin

Reacties

 • Floddertje

  22 mei 2018 01:07

  Ik heb mijn huisarts dezelfde vraag gesteld en volgens haar neemt de overgebleven eierstok de functie van de andere eierstok over en komt er in die eierstok elke maand een eitje vrij. Het is dus niet zo dat je de ene maand wel een eisprong hebt en de andere maand niet. Er komt nu elke maand een eisprong in die ene overgebleven eierstok. Dus zolang je nog jong bent en niet afhankelijk bent van hoe groot je voorraad goede eitjes nog is, is er niets aan de hand.

  • JB

   13 november 2017 20:07

   Op mijn zestiende is één eierstok verwijderd in verband met polycysteus syndroom. Daarna ben ik aan de pil gegaan om de andere eierstok rust te geven. De overige eierstok neemt gewoon de functie over. Toen ik zwanger wilde worden heb ik de pil laten staan en na een half jaar was ik zwanger. Ik heb twee kinderen gekregen met één eierstok en ik weet dat dat veel vaker voorkomt.

   • Pele

    18 september 2017 05:53

    In april geopereerd aan cyste: een eierstok en eileider verwijderd. Ben bang dat ik niet zwanger kan raken. Het is nu september en lukt nog niet, pfff...

    • TochMama

     14 augustus 2017 11:53

     Bij mij is op mijn negentiende mijn eierstok verwijderd vanwege een cyste. Toen ze de andere kant op cystes wilden controleren konden ze daar geen eierstok vinden. Ik kwam dus volgens de arts vervroegd in de overgang en heb jarenlang hormonen moeten slikken. Rond mijn 26e besloot ik een second opinion te vragen en wat bleek? Ik had wel gewoon een eierstok! Toen ik op mijn 29e mijn man leerde kennen heb ik het hem wel meteen verteld en omdat hij ook een kinderwens had zijn we vrijwel meteen begonnen. Op mijn dertigste kreeg ik een dochter en vier jaar later een zoon. Tussendoor wel negen miskramen gehad, maar dat staat hier denk ik los van. Ik ben superblij met mijn twee kinderen en hoop dat het bij jou ook gaat lukken. Overigens kon de gyneacoloog bij de zoektocht naar een eierstok op de echo een rijp eitje zien. Misschien is dat bij jou ook zichtbaar en geeft dat wat vertrouwen?

     • AboutMe

      09 januari 2020 21:35

      Hoi toch mama, fijn dat je een bericht hebt geplaatst! Ik wordt binnenkort geopereerd en er zal één eierstok verwijderd worden. Jij hebt ook 1 eierstok overgehouden. Nu wilde ik weten hoe voel jij je lichamelijk nadat ze bij jou 1 eierstok hebben verwijderd.

      Misschien een stomme vraag, maar hoe is jouw menstruatie met 1 eierstok? Bloed je veel en heb je ook nog wel last van overgangsklachten?

      Ik ben best zenuwachtig, en ik weet bij het weghalen van 2 eierstokken dat je gelijk in de overgang komt. En dat wil ik absoluut niet!

      Graag hoor ik meer van jou!

     • Gwill

      22 juli 2017 01:54

      Hoi, ik heb vier kinderen gekregen met één eierstok. De dokter zei dat hij vanzelf een dubbele functie had.
      Waarom heb je dat niet aan de dokter gevraagd? Alles vragen, daar zijn ze voor!

      • Eskimiii1989

       10 mei 2017 15:33

       Hoi, ik heb op mij elfde een kwaadaardige tumor op mijn eierstok gehad. De eierstok is verwijderd en verder heb ik geen chemokuren meer gehad. Na stoppen met de pil ben ik in twee maanden zwanger van mijn prinses geworden, die inmiddels alweer bijna 2.5 jaar is. Dus het kan wel.

       • Sassiej

        21 januari 2017 22:52

        Hallokes,

        Vorig jaar in april heb ik mijn sterilisatie terug laten draaien in het UZ Gent. Ik ben erg goed behandeld in het ziekenhuis. Wat bleek? Mijn linker eileider is open en de rechter gesloten. Ik probeer nu al vanaf juli voor een baby'tje (zes maanden dus), maar het lukt maar niet. De moed begint in m'n schoenen te zakken en ik begin te denken dat het niet meer zal lukken.

        • Anoniem

         21 oktober 2016 12:32

         Goeie avond dames,

         Ik ben ook een jongedame, ik ben zes jaar geleden ook geopereerd aan cysten. Mijn eierstok en eileider zijn weg gehaald, meteen daarna raakte ik zwanger. En nu heb ik drie dochters gekregen. Geef je hoop nooit op. Het kan wel, zwanger raken maar met één eierstok.

         • Desperate

          11 april 2016 21:59

          Ik ben drie keer geopereerd voor endometriose. Ik heb twee goedaardige cystes en een tumor aan mijn eierstokken laten weghalen. Ik heb als gevolg één eileider en drievierde eierstok. Ik heb jarenlang geleefd op allerlei medicatie om mijn eicellen te behouden. Ik ben eindelijk zover om zwanger te raken. Ik ben hoopvol, maar het lijkt alsof het niet wil gebeuren. Ik ben zo depressief.

          • Kiko

           10 februari 2017 15:38

           Is het je alsnog gelukt?

           Ik moet woensdag ook geopereerd worden aan een cyste.

           Groetjes

          • Mama

           30 maart 2016 20:01

           Ook ik heb op 29 jarige leeftijd een eierstok laten verwijderen. Ik heb daarna gewoon nog een zoontje gekregen. De eierstok neemt gewoon de hele functie over van hetgeen voorheen twee deden.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -