Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

COPD-patiënten moeten juist extra bewegen voor meer lucht

Als je last hebt van COPD en je het vaak benauwd hebt als je jezelf inspant, dan ben je snel geneigd om steeds minder actief te worden. Maar juist voor mensen met COPD is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen. 

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Lichaamsbeweging verbetert de conditie, waardoor bewegen en ademen uiteindelijk gemakkelijker worden. Bij lichaamsbeweging hoef je niet direct te denken aan hele intensieve sporten en veel zweten. Bewegen in je eigen tempo en op je eigen niveau is veel zinvoller, en je houdt het dan beter vol en daarmee maak je het leuker voor jezelf. Fietsen, wandelen of gewoon traplopen zijn hele goede oefeningen om fit te blijven. 

Ben je als gevolg van COPD minder gaan sporten? Of sport je nog net zoveel als eerst? Merk je dat door sporten je conditie verbetert? 

Reageren

Reacties

 • Sil

  Lex

  In het begin (2013) kon ik slechts twintig seconden joggen, nu veertien tot achttien minuten. Je hoeft jezelf inderdaad niet uit te putten, als je dagelijks in het begin "opbouwt naar eigen vermogen" dan merk je binnen een week al veranderingen. Meer fit, langzaam aan komen er steeds minder periodes van benauwdheid. Door combinatie van zeventig procent cardiotraining (lopen fietsen joggen) en dertig procent krachttraining (ook naar eigen vermogen) had ik zelf in de gaten dat je lichaam zelf veel minder zuurstof nodig had. Ik voel mij tweehonderd procent beter en denk niet elke dag meer aan COPD.

  Reageer
 • Sil

  Jacques

  Ik heb een longinhoud van 30%. Nergens heb ik zin in. Het wordt steeds erger. Ik zie het niet meer zitten. Wat kan ik doen?

  Reageer
  • Sil

   Brbita

   Een vraagje: rook je? Als je dat doet, meteen stoppen, echt, anders ligt je straks aan de zuurstof.

   Reageer
  • Sil

   Ron

   Hoi Jacgues,

   Ik 'had' een longinhoud van 53 procent (in 2012). De longarts kwam niet verder dan prednison voor te schrijven. Maar ik wilde niet de rest van mijn leven prednison slikken. Na vier jaar intensief mijn eetpatroon aangepast te hebben voel ik me veel en veel beter. Ik heb nog geen nieuwe longtest gedaan maar ik voel aan mezelf wel dat het veel beter gaat. Hoest veel minder en licht inspanning gaat steeds beter.

   Wat bij mij geholpen heeft is elke ochtend een groente-fruit smoothie (vezels), Bijna geen kunstmatige suiker meer innemen. Suiker zorgt voor de ontsteking, Noten eten, avocado's, bijna geen koffie en bijna geen bier meer. En ik eet nog twee sneetjes bruinbrood per dag. Verder veel paprika, tomaatjes, komkommer, druiven, wortels enz, enz, Na het avondeten eet ik ook bijna niets meer of een klein stukje pure chocolade.
   Verder volg ik de huisarts Richard de Leth (www.richarddeleth.nl). Deze arts schrijft geen medicijnen voor maar broccoli. Overigens ben ik nog nooit bij deze arts geweest. Volg deze man en lees alles van hem en leer zo meer en meer over je eigen lichaam. Heel veel succes en niet opgeven.

   Zelf was ik ook ten einde raad en wist het echt niet meer. Ik had alleen maar ontstekingen in mijn longen, luchtwegen en alle neusholten. Ik begin nu na 16 jaar weer langzamerhand te ruiken. Ik weet 100 procent zeker dat ik op de goede weg ben.

   Succes en groet, Ron

   Reageer
   • Sil

    Leya

    Hoi Ron,
    Leuk om te lezen dat je veel baat hebt bij voeding.
    Ik ben 50 jaar en heb een longinhoud van 57%.
    Heb het de laatste weken erg benauw en heb enorm veel last van slijm.
    Alle tips over veranderen van voeding wil ik graag van je hebben.

    Reageer
    • Sil

     Ron

     Hoi Leya,
     Wanneer ik je verhaal lees denk ik gelijk aan een ontsteking in de luchtwegen/longen. Pas je voeding aan. Alles wat in zakjes/pakjes zit is bewerkt voedsel en dus in mijn ogen overbodig. Ik ben dus overgegaan op veel meer groente en fruit eten en water drinken. Noten, advocado, ui, enz... En zoek Richard de Leth eens via internet op. Deze man is arts maar schrijft alleen geen medicijnen voor.
     Heel veel succes!

     Reageer
 • Sil

  Zoon

  Sinds afgelopen zomer hoest mijn moeder van 69 heel veel. Ze kan er vaak 's nachts niet van slapen. Meerdere antibiotica en prednisonkuren hebben niet geholpen. In december is borstkanker bij haar vastgesteld. Daarvoor wordt ze momenteel bestraald. Gelukkig hoeft ze geen chemo. Afgelopen weken had ze ook enorme pijnen. Dat bleken galstenen te zijn die deze week zijn verwijderd. Ondertussen gaat het hoesten door en heeft ze overal spierpijn van het hoesten. Ze slikt codeïne maar dat helpt ook niet goed. We wilden een afspraak maken bij de longarts, maar de arts die haar voor de kanker behandelt heeft liever dat ze eerst de komende twee weken haar bestralingen afmaakt . Op een röntgenfoto die van de week is gemaakt is een kleine afwijking in de longen te zien. Er wordt gedacht aan een ontsteking die maar niet weg wil. Vandaar dat ze nu een hele sterke antibioticakuur krijgt. Ze vraagt met regelmaat hoe het toch kan dat ze zo hoest. Ik denk dat het goed zou zijn als ze stopt met roken, maar ze zegt dat ze dat nu niet kan. Mijn vader dringt er ook op aan, maar ze wil het nu niet. Tegelijkertijd vraagt ze steeds maar weer hoe het toch kan dat ze zo hoest. Als ik zeg dat stoppen met roken in ieder geval een goede stap zou zijn, wil ze dit niet horen. Ze zegt dat ze al heel erg mindert, dat ze nu minder dan tien sigaretten per dag rookt. Ik maak me zorgen. Ik denk dat als ze stopt ze in ieder geval een prikkel voor het hoesten wegneemt en dat haar kwaliteit van leven zal verbeteren. Ze wordt boos en emotioneel als ik zeg dat ik vind dat ze moet stoppen. We krijgen hier ruzies over. Ik weet niet meer zo goed wat ik nu moet doen, kunt u me raad geven? Hartelijke groet, M.

  Reageer
  • Sil

   Barbita

   Wat erg allemaal voor je moeder, maar dat hoesten komt waarschijnlijk inderdaad door een beginnende longontsteking. Dat komt omdat ze rookt, haar weerstand is door de omstandigheden heel laag en dan nog roken erbij, het hoesten zal alleen maar erger worden. Ze krijgt het ook nog benauwd ervan. Hier spreekt een ex-roker (40 jaar 1,5 pakje per dag). Ik ben in een keer gestopt, ik werd gek van het hoesten en heb er COPD aan overgehouden. Ik heb nooit meer gehoest, maar wel een longinhoud van 43% er aan over gehouden
   Veel sterkte met je moeder en je familie.

   Reageer
   • Sil

    Ruth williams

    Het huis op een temperatuur houden... overdag is het 21 graden 's nachts achttien graden.. je kan magneetjes bestellen voor negen euro twintig. Die doe je bovenop je oorschelp drie a vier uurtjes per dag...'s nachts als ik moet plassen doe ik ze op mijn oor... je mag gewoon door roken, maar na een paar dagen wil je echt niet meer... het is is alsof ze een asbak in je strot hebben leeggegooid.

    Reageer
 • Sil

  Diemna

  Ik kan niet fietsen of gaan wandelen als het mistig is, er veel wind staat of als het te warm is. Als ik mijn hoofd naar buiten steek, heb ik opslag geen adem meer. Voor mij is het beste als het koud is, er vorst is, geen wind staat, maar het wel zonnig is. Dan ben ik duizend keer meer waard. Ik kan ook niet ver wandelen of fietsen met mijn rugproblemen en afdalende discus-hernia en bolling op mijn staartbeen.

  Reageer
 • Sil

  Marjosker

  Copd gold 4, 30% longinhoud, alpha-1, 62 jaar.
  Ik sport 4x per week, waarvan 3x fitness en een avond volleybal (recreatief).
  Tijden het fitnissen fiets ik, gebruik ik krachttoestellen en de loopband.
  Fietsen wil maar niet lukken, 20 min stand 4/5, gaat moeizaam. Alle krachttoestellen en UAE-oefeningen gaan goed en loopband "perfect", d.w.z: ik loop 1 uur (soms langer) minimaal 5.3 k ph en speel dan met het percentage bergop. Dit gaat goed. Vraag: hoe komt het dat fietsen niet wil lukken en lopen wel?
  P.S. Buiten is weer een ander verhaal!

  Reageer
 • Sil

  Vulcan

  Mijn longinhoud is nog maar 5%. Is er dan nog sprake van sport of eendere wat ik nog kan en mag doen? Ik ben al moe van uit mijn bed te komen. Graag wat advies.

  Reageer
  • Sil

   Gerda

   Ik maar denken dat ik met mijn 9% aan het einde van mijn latijn ben. Jij bent de eerste die ik op internet tegen kom die nog minder heeft . Ik loop naar de wc en terug en dan heb je het ook gehad. Ik loop ook nog wel een beetje thuis rond. Bedankt, nu heb ik de moed om verder te wachten op nieuwe longen.

   Reageer
 • Sil

  Michiel

  Er wordt gesproken over bewegen en sporten,maar maakt het uit welke sport je doet?

  Reageer
 • Sil

  Anny Young

  Ik lees hier steeds over longinhoud. Mijn arts heeft het over longcapaciteit. Wat is het verschil?

  Reageer
 • Sil

  Piri

  Wil wel even reageren over dat sporten, weet sinds vijf jaar dat ik COPD gold 3 heb. Heb het eerst een jaar niet willen weten, ben toen om af te vallen drie keer in de week gaan fitnessen. Toen viel het kwartje, fitness nu vijf keer twee uur per week en daarbij fiets ik ook nog bijna elke dag 20 km. Mijn longinhoud is verbeterd van 48% naar bijna 60% volgens de test die ik van de week gedaan heb. Dus voor mij een bewijs dat bewegen echt wel helpt. Vind ook dat op sporten een beetje meer nadruk gelegd moet worden.

  Reageer
 • Sil

  Bram

  Helemaal mee eens, mijn vader heeft COPD en is gaan spinnen. Eerst heel rustig aan en toen een beetje gaan opbouwen, hierdoor voelt hij zich een stuk beter, de symptomen zijn verminderd (maar nooit helemaal weg). Dus het devies lijkt, met COPD zeker sporten, maar forceer het niet, doe rustig aan en bouw langzaam op.

  Op Gezondheidsplein staat super goed info hierover. Ook hier vond ik goede info over COPD: http://www.copdoplossingen.nl/ Zijn er nog mensen die op andere plekken goede info vonden? Info delen helpt ook.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

94 + 6 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren