Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Cholesterolverlagers voor iedereen?

Uit een groot Engels onderzoek is gebleken dat cholesterolverlagende medicijnen preventief werken tegen hartaanvallen en herseninfarcten. Bij mensen die deze medicijnen gebruiken blijken deze aandoeningen 25 tot 30 procent minder voor te komen. 

Het lijkt erop dat het voor bepaalde risicogroepen zinvol zou kunnen zijn om preventief die medicijnen te slikken. Het gaat dan niet alleen om mensen met een verhoogd cholesterolgehalte, maar ook om bijvoorbeeld mensen met een hoge bloeddruk.

Als het aan het kabinet ligt zullen deze medicijnen echter niet vergoed worden. Men wil juist medicijnen als cholesterolverlagers en maagzuurremmers uit het ziekenfondspakket halen. Het gaat hier namelijk om zogenaamde lifestyle-medicijnen en volgens het kabinet moeten alleen echte geneesmiddelen vergoed worden. Op grote schaal dit soort medicijnen verstrekken kost veel te veel geld. Andersom wordt gesuggereerd dat je met deze medicijnen een aanzienlijk deel van de hartaanvallen en herseninfarcten zou kunnen voorkomen en zo dus kosten kunt besparen in de gezondheidszorg.

Wat vind jij: moeten we massaal aan de medicijnen of is dit juist een ontwikkeling die niet gestimuleerd moet worden?

Terug naar het begin

Reacties

  • Saskia

    28 januari 2014 10:52

    Je kan nog zwanger worden met één eierstok. Ik ben momenteel in de 34ste week van mijn tweede zwangerschap. Ik verloor door cystevorming ook een eierstok. De gynaecologe die me destijds behandelde, zei dat ik nu niet iedere maand meer een eisprong zou hebben en dat we het maar twee jaar moesten aankijken. Nu vond ik haar toch al een kenau, dus na twee jaar aanmodderen ben ik naar een andere gynaecoloog gestapt. Die weerlegde meteen de stelling van de eerste. Je overblijvende eierstok neemt het gewoon over van de ontbrekende.


    Bij mij zaten er andere problemen in de weg. Die hebben we opgelost met hormooninjecties. De eerste keer was ik na drie maanden behandeling zwanger, de tweede keer na twee maanden en dit keer is het een tweeling ! Je ziet, je hoeft niet te wanhopen. Als ik jou was, zou ik wel een gynaecoloog kiezen die je meer ligt dan je huidige. Veel succes!

    • Miriam

      28 januari 2014 10:52

      Volgens mij is het niet zo dat je met maar 1 eierstok 1 x per twee maanden zult ovuleren. De overgebleven eierstok neemt het gewoon over. Ikzelf had na een operatie nog 1 eierstok en heb inmiddels twee kinderen. Er zijn trouwens tegenwoordig testjes bij de drogist te koop waarmee je het moment van de eisprong kunt bepalen. Misschien kan je beter gewoon afwachten hoe alles zal gaan. Voor hetzelfde geld maak je je voor niets zorgen.

      • An

        28 januari 2014 10:52

        Volgens mij heb je een even grote kans om zwanger te worden als iemand met 2 eierstokken. Ik ken iemand die na het eerste kind 1 eierstok kwijtraakte en daarna probleemloos nog 4 kinderen kreeg.

        • Rinske

          28 januari 2014 10:52

          Wat een achterlijk antwoord van de gynaecoloog. Wat meer uitleg is zeker gewenst in zo'n situatie. Ik ben door een eierstokcyste een eierstok verloren en weet dat je normaal en net zo snel zwanger kunt worden als ieder andere vrouw met beide eierstokken. Ook hoef je niet twee jaar te wachten voordat je vruchtbaarheidsonderzoeken mag laten doen.


          Toen ik zwanger wilde worden, ben ik direct begonnen met temperaturen. Na 3 maanden temperaturen kwam ik erachter dat mijn eisprong niet rond dag 14 was, maar rond dag 22. Dit betekende dat bij een cyclus van 28/29 dagen de eisprong te laat kwam en de innestelingsperiode te kort (deze moet minimaal 9 dagen zijn). Ik maakte een afspraak bij de gynaecoloog en nam de temperatuurkaarten mee. Hij bekeek deze en zag dat ik gelijk had. Hij stuurde me naar huis met een clomidkuur. Na één zo'n kuur werd ik zwanger. De late eisprong stond los van het hebben van 1 eierstok. De hersenen geven het lichaam seintjes dat de overgebleven eierstok elke maand moet zorgen voor een springend eitje. Je hebt niet minder kans op een zwangerschap. Het bijhouden van een temperatuurcurve is de grootste tip die ik je kan geven als je in de toekomst zwanger wilt worden. Op deze manier krijg je al veel inzicht in je cyclus.

          • Geke

            28 januari 2014 10:52

            Mijn schoonzusje van 30 jaar heeft ook maar 1 eierstok en is op het ogenblik vier maanden zwanger en alles verloopt probleemloos. Er is dus hoop voor je. Haar arts heeft haar toendertijd ook verteld dat het gewoon mogelijk is om zwanger te worden. Het zou alleen iets langer duren. Zie daar het resultaat. Alles gaat perfect.

            • DJ

              28 januari 2014 10:52

              Tijdens mijn eerste zwangerschap, met 17 weken, is een van mijn eierstokken verwijderd i.v.m. cystes. Nu ben ik zwanger van de tweede en heb geen problemen. Ik ben de tweede keer sneller zwanger geworden dan de eerste keer: het kan dus ook voordelen hebben.

              • Eva

                28 januari 2014 10:52

                Toen ik 18 was is bij mij een eierstok en eileider verwijderd, ivm een cyste. Nu ben ik 10 jaar verder. Ik was binnen 2 maanden zwanger na het stoppen met de pil. Tot nu toe gaat alles nog goed. Dus het hoeft geen invloed te hebben.

                • Simone

                  28 januari 2014 10:52

                  Ik ben met een halve eierstok nu voor de tweede keer zwanger. Aan beide eierstokken had ik een teratoom, een soort van gezwel met daarin embryonale dingetjes als bijv. haren, klieren en soms wordt er een stukje darm of hersenen in aanleg gevonden. Dit ontstaat door een aangeboren afwijking van de eierstok. Meestal heb je dit maar aan eierstok en het is vrij zeldzaam als dit aan beide eierstokken voorkomt. Bij mij zat er 6 jaar tussen de buikoperaties. Gelukkig konden ze mijn ene eierstok nog voor de helft sparen, maar er werd aangeraden om wel zo snel mogelijk aan een kindje te beginnen . Ik was getrouwd, een huis en wilde allebei een kindje, dus we gingen ervoor. De kans is groot dat ik het weer terug krijg. Gelukkig was ik na 3 maanden al zwanger, het functioneerde dus prima, zelfs met een halve eierstok. Nu is mijn zoontje 8 maanden en ben ik weer zwanger. De gynaecoloog vindt het een wonder en wij zijn in de zevende hemel, ik was zo bang dat ik geen kinderen kon krijgen. Het blijkt dus dat je net zo vruchtbaar bent met 1 eierstok, maar op die ene moet je wel zuinig zijn, hebben ze tegen me gezegd. Dat als je klachten hebt direkt naar de huisarts gaat. Sterkte ermee!

                  • Mariska

                    28 januari 2014 10:52

                    Hoi Martine, Ik denk dat ik daar wel antwoord op heb. Mijn moeder heeft 2 gezonde kinderen gekregen. En toen bij mijn moeder de baarmoeder werd verwijderd zijn ze er achter gekomen dat mijn moeder maar 1 eierstok had. Daar was ze mee geboren. De dokter vroeg dus aan mijn moeder of ze kinderen had gekregen en mijn zei natuurlijk ja waar op de dokter reageerde dat dat onmogelijk was. Het dus het kan wel.

                    • Els

                      28 januari 2014 10:52

                      Ik ben een eierstok kwijt geraakt door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De gyneacoloog melde mij dat ik waarschijnlijk niet meer zwanger zou kunnen raken. Maar 5 maanden na de ingreep was ik zwanger van mijn (inmiddels gezond geboren) zoon!

                      .
                      - Advertentie -
                      - Advertentie -