Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van beroerte (cva)

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Dr. K. Vos
3.9 uit 5 - 17 beoordelingen
Beoordeling icoon14 mensen vonden deze informatie nuttig

Bij een beroerte is het zaak om zo snel mogelijk behandeld te worden. Hoe langer het CVA duurt, hoe meer schade er ontstaat. Bel daarom meteen 112 als je het vermoeden hebt dat jij of iemand anders een beroerte heeft.

De behandeling van een CVA hangt af van de onderliggende aandoening. Als de onderliggende aandoening een herseninfarct is, wordt er steeds vaker gestart met trombolyse. Dit is het oplossen van het stolsel dat het bloedvat verstopt met een bepaald medicijn. Als dit niet werkt, kan de vernauwing via een katheter (dun slangetje) in de bloedvaten verwijderd worden.

Een hersenbloeding kan vaak niet goed behandeld worden. Vaak moet je stoppen met bloedverdunnende medicijnen, als je deze gebruikt. Ook kun je een medicijn voorgeschreven krijgen om je bloeddruk te verlagen. Als het snel slechter gaat, kan de arts ervoor kiezen om je te opereren. 

Vervolgens zal je moeten revalideren. Het ligt aan de klachten die je hebt welke revalidatie geschikt is voor jou. Zo kan een fysiotherapeut bijvoorbeeld helpen bij bepaalde lichamelijke problemen en een psycholoog bij bepaalde geestelijke gevolgen. De logopedist kan helpen bij slikproblemen en praatproblemen.

Laatst bijgewerkt op 31 mei 2018

Pagina laatst aangepast op 01-07-2020

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Vond je deze informatie nuttig?

3.9 uit 5 - 17 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -