Website van het Jaar

'De zeurende pijn in mijn heupen werd ondraaglijk'

Verhaal door Els (47)

Els (47) had zo'n zeurende pijn in haar heupen dat ze bijna niet meer kon lopen. Fysio bleek niet te helpen, een heupoperatie was de enige optie. 

Els: "Lopen ging steeds moeilijker en ik kreeg steeds meer pijn, vooral in mijn heupen: zo'n zeurende pijn die steeds maar aanwezig blijft. Ik noem het 'kiespijn in mijn heupen'. Van de huisarts kreeg ik medicijnen tegen de pijn en hij verwees me naar een praktijk voor fysiotherapie waar je oefeningen in warm water kunt doen. Maar na twee jaar hielp dat niet meer voldoende. Ik ging 'waggelen' en krom lopen om maar minder pijn te voelen. Ik werd doorgestuurd naar de orthopeed. Die probeerde me eerst nog op fysiotherapie te houden, maar adviseerde me na een half jaar toch een nieuwe heup. Zelf was ik er nog niet aan toe. Zo'n kunstheup houdt maar 15 jaar, dus dan moet je weer geopereerd worden. Maar ik kon zelfs niet meer lekker zitten en slapen. De orthopeed overtuigde me dat ik me beter nu kon laten opereren: daar zou ik er jarenlang plezier van kunnen hebben.

Heupoperatie aan beiden heupen

De operatie gaf inderdaad een hele verbetering. Maar doordat de rechterheup nu goed was, merkte ik dat de linker niet goed meedeed. 'Die wil steeds naar huis', zei ik tegen mijn dokter. Daarom hebben we besloten om ook de andere heup te vervangen. Dat is drie maanden later gebeurd. Ik heb nu geen last meer van mijn heupen, ik kan beter lopen, sta weer rechtop, ik kan me beter op mijn werk concentreren omdat ik minder word afgeleid door de pijn. Ik heb nog wel pijn in andere gewrichten; daarom blijf ik oefeningen in warm water doen en krijg ik een middel tegen de artrose. Na de eerste operatie had ik allerlei verschijnselen van bloedarmoede: ik bleef slap, hield een lage bloeddruk, voelde me duizelig bij het opstaan, had geen zin om te eten, enz. En dat terwijl mijn bloed voor de operatie goed was (bloedgehalte boven de 8).

Drie dagen na de operatie kreeg ik een bloedtransfusie en toen ging ik wel vooruit. Complicaties heb ik niet gehad. Na zes dagen in het ziekenhuis kon ik naar huis. Voor de tweede operatie was mijn bloedgehalte wat aan de lage kant (7.6). Misschien nog de nasleep van de vorige operatie. De dokter stelde voor dat ik epetine zou krijgen. Dat is een stof waarmee je bloedverlies wat kunt compenseren. De thuiszorg kwam het in de vier weken voor de operatie 1x per week inspuiten, maandagochtend voordat ik naar mijn werk ging. Toen ging het als een trein: ik was na de operatie veel fitter en vlugger op toer.

Onderneem actie en blijf niet met de pijn lopen

Het viel honderd procent mee en ik kon na vier dagen al naar huis. Ik vind dat je je actief moet opstellen. Je voelt zelf of er echt iets mis is. Dan moet je niet blijven zeuren, maar er iets aan doen. En soms moet je daarbij een zetje krijgen. Als de orthopeed me niet had overgehaald, had ik nu niet twee nieuwe heupen en zou ik me niet zo goed voelen als nu. Verder moet je accepteren dat je niet meer alles kunt, en je activiteiten daaraan aanpassen. Tegen de omgeving van mensen die zo'n operatie ondergaan zou ik willen zeggen: kom toch niet altijd met succesverhalen over mensen die nu weer lopen als een kievit. Vraag eens hoe het met de patiënt zelf is! En zorg ook dat de patiënt voldoende rust krijgt. Elke dag bezoek thuis is erg gezellig en hartverwarmend, maar ook vreselijk vermoeiend. Probeer daar als familie en vrienden beter op te letten."

Reageren

 

Reacties

 • Sil

  Annie

  Ik weet precies hoe Els zich heeft gevoeld. Ik had last van 1 heup. Deed en doe nog veel aan sport, kreeg therapie, maar niets hielp. Na de operatie was ik al heel snel een heel ander mens. De pijn weg en ik kon al heel snel weer goed lopen. Moest van de therapeut al weer snel naar fitness en binnen 3 maanden leek ik wel weer een jonge meid, terwijl ik toch al 67 jaar was. Ik hoop geen last te krijgen van mijn andere heup, maar als het even kan laat ik mij dan ook zo snel mogelijk opereren. Annie

  Reageer
 • Sil

  nico

  ik zelf twee nieuwe proteses sinds 2000 helemaal geen klachten gehad na de operatie maar ik had wel orthomuculaire ondersteuning ze stonden er versteld van hoe snel ik genas en op de been was

  Reageer
 • Sil

  S.v Dijk

  Hallo ik ben 41 jaar en heb veel overgewicht vanwege een slecht werkende schildklier. Ik heb van de week te horen gekregen dat mijn rechterheup versleten is. De grootste schok van mijn leven. Wie kan mij vertellen of je na de operatie heel veel pijn hebt? En of iemand ook dik is en een nieuwe heup heeft gekregen? Ervaringen zouden mij veel helpen.

  Reageer
 • Sil

  Gerda Rink Vroege

  Ook ik loop al tig jaren met pijn in de heupen en heb ook bij de pijn poli gelopen voor prikken in de heup en rug ben ge opereerd aan een hernia die is goed gelukt maar de pijn in de heupen blijft het is echt niet teharden hoor dag in dag uit altijd maar pijn weet niet wat het is zonder pijn te leven sta er mee op en ga er mee naar bed zelfs in m,n slaap het blijft wou dat ik er van af was echt waar want dit is echt geen pretje je kan niks bij alles wat je doet heb je pijn lang auto rijden kan niet lang lopen kan niet lang fietsen kan niet je bent echt beperkt in je doen en laten hoop dat er ooit wat aan gedaan kan worden want hier word je echt niet vrolijk van en voor Els ben ik blij dat zij er zo goed van af is gekomen klasse Els hopelijk kom ik ook ooit van m,n pijn af wie kan mij helpen hiermee

  Reageer
 • Sil

  Jing heeres

  reactie op: Regina van Gent Zelf heb ik ook reeds jaren lange klachten met stralende en brandende pijn van mijn billen tot mijn knie, voornamelijk de rechterkant. Bij het liggen op mijn zij treden er verlammings verschijnselen op. Ik kan niet lang op een zij liggen. Lopen kan ik slechts hele korte afstanden. Ik moet dan even gaan zitten en kan dan weer een klein stukje verder. In mijn staartbeen is artrose geconstateerd. Klachten zijn ook een stijf gevoel bij staan en zitten. Een vraag aan jouw: Is er ook een röntgen foto gemaakt?

  Reageer
 • Sil

  Michel

  Aan Cindy

  Graag het internetadres van st.ziekenhuis in roeselare ivm heupoperatie

  Reageer
 • Sil

  Berny Martini

  Op 20 mei jl heb ik een totall hip operatie ondergaan en een Birmingham heup gekregen. Alhoewel ik binnen 3 weken vrijwel zonder krukken loop heb ik sinds de operatie nauwelijks kunnen slapen en wel door pijn aan de zijkant van mijn linker bovenbeen en heup, de zijde van de operatie. Volgens mijn fysiotherapeut zouden zich weefsels en spieren zo langzamerhand moeten herstellen. Ik zou graag willen weten hoe het anderen met de pijn na de operatie is vergaan.

  Reageer
 • Sil

  alex minkjan

  beste Els
  Ik heb nu sinds een week een nieuwe heup en ben bezig te revalideren. Het gaat met kleine stapjes. Wat me opviel in jouw verhaal is het gedeelte over te lage bloeddruk. Dat kreeg ik ook. De chirurg verklaarde dat die lage bloeddruk te maken kon hebben met de ruggeprik. Op de bijsluiters van wat van de medicijnen, o.a. ionsys, stond dat lage bloeddruk een gevolg kon zijn van dat medicijngebruik. Ik heb de eerste 2 dagen na de operatie voor pampus gelegen.Ik vind dat het ziekenhuis niet adequaat gereageerd heeft op mijn klachten over de bloeddruk met name nu ik lees dat jij bij de tweede operatie wel een middel daartegen hebt gehad.
  De zorg werd verleend in een zg JointCareverband en daarin is met name de stimulatie van mijn kamergenoten goed bevallen.
  Alex

  Reageer
 • Sil

  irma

  Ik heb botnecrose in de heupen
  dat is afstervend bot, de botten sterven langszaam aan af en is begonnen in de heupen.
  Ik heb in juli 2006 een totale heupprothese gekregen aan de linker kant.
  Maar de rechter heup is ook al flink aan het afsterven.
  Maar helaas krijg ik daar nog geen heupprothese, want de heup moet volgens de orthopeed eerst ingezakt zijn.
  Dit houd in dat ik zeer beperkt ben in mijn bewegingen.
  Werken is er niet meer bij, ik werkte als wijkverpleegkundige.
  Ik heb mijn ontslag gekregen wegens langdurige ziekte.
  Op vakantie gaan kan niet, lang auto rijden gaat niet
  lang lopen, staan zitten bukken gaat niet.
  In de tuin iets doen gaat niet meer,
  Fietsen al helemaal niet.
  Dus kortom ik zit als een bejaarde van 87 jaar achter de geraniums,
  alhoewel mijn vader van 86 jaar meer kan doen als ik.
  tewijl ik nog maar 52 jaar oud ben.
  Het inzakken van de heup kan nog jaren duren
  dus ik ben bang dat ik voorlopig niet achter de geraniums weg kom.
  Daarom sta ik versteld van het verhaal van els,
  dat zij zo vlug een 2e heupprothese heeft gekregen, na 3 maanden al.
  Wat zou ik dat toch ook graag willen.
  Maar ja, de orthopeed beslist, wij zijn een nummer wat dat betrefd.
  Ook je sociale contakten raken helemaal in het slop,
  want je kunt niet op visite gaan omdat je verrekt van de pijn.
  Ik zou willen vragen of meerdere mensen dit ook hebben ervaren
  of nog steeds ervaren zoals ik?

  Reageer
 • Sil

  Han van der Heide

  Hallo, ik ben Han van der Heide en heb beide heupen in Gent laten opereren. Ik kan weer alles doen zonder pijn! Laat iedereen weten dat er tegenwoordig twee manieren van heupprothese zijn: de BHR (mini-prothese) en de gewone (met stalen pin in je dijbeen). Standaard wordt in Nederland nog die steelprothese gedaan, maar m.i. is de BHR-methode veel beter. Zie de website van De Smet in Gent: www.heup.be Tegenwoordig kan het in veel Nederlandse ziekenhuizen ook al. Vraag in ieder geval altijd een second opinion en naar de mogelijkheid van de BHR (Birmingham Hip Resurfacing). De voordelen hiervan zijn groot: minder botaantasting, snelle revalidatie, geen ongeijke beenlengte en je kunt later altijd nog de steelprothese doen. Lees ook het patientenlogboek op de website van De Smet. Ik ben erg enthousiast en ken vele mensen met mij die die goede ervaringen hebben - ook voor jonge mensen.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

93 - 3 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren