'De zeurende pijn in mijn heupen werd ondraaglijk'

Verhaal door Els (47)

Els (47) had zo'n zeurende pijn in haar heupen dat ze bijna niet meer kon lopen. Fysio bleek niet te helpen, een heupoperatie was de enige optie. 

Els: "Lopen ging steeds moeilijker en ik kreeg steeds meer pijn, vooral in mijn heupen: zo'n zeurende pijn die steeds maar aanwezig blijft. Ik noem het 'kiespijn in mijn heupen'. Van de huisarts kreeg ik medicijnen tegen de pijn en hij verwees me naar een praktijk voor fysiotherapie waar je oefeningen in warm water kunt doen. Maar na twee jaar hielp dat niet meer voldoende. Ik ging 'waggelen' en krom lopen om maar minder pijn te voelen. Ik werd doorgestuurd naar de orthopeed. Die probeerde me eerst nog op fysiotherapie te houden, maar adviseerde me na een half jaar toch een nieuwe heup. Zelf was ik er nog niet aan toe. Zo'n kunstheup houdt maar 15 jaar, dus dan moet je weer geopereerd worden. Maar ik kon zelfs niet meer lekker zitten en slapen. De orthopeed overtuigde me dat ik me beter nu kon laten opereren: daar zou ik er jarenlang plezier van kunnen hebben.

Heupoperatie aan beiden heupen

De operatie gaf inderdaad een hele verbetering. Maar doordat de rechterheup nu goed was, merkte ik dat de linker niet goed meedeed. 'Die wil steeds naar huis', zei ik tegen mijn dokter. Daarom hebben we besloten om ook de andere heup te vervangen. Dat is drie maanden later gebeurd. Ik heb nu geen last meer van mijn heupen, ik kan beter lopen, sta weer rechtop, ik kan me beter op mijn werk concentreren omdat ik minder word afgeleid door de pijn. Ik heb nog wel pijn in andere gewrichten; daarom blijf ik oefeningen in warm water doen en krijg ik een middel tegen de artrose. Na de eerste operatie had ik allerlei verschijnselen van bloedarmoede: ik bleef slap, hield een lage bloeddruk, voelde me duizelig bij het opstaan, had geen zin om te eten, enz. En dat terwijl mijn bloed voor de operatie goed was (bloedgehalte boven de 8).

Drie dagen na de operatie kreeg ik een bloedtransfusie en toen ging ik wel vooruit. Complicaties heb ik niet gehad. Na zes dagen in het ziekenhuis kon ik naar huis. Voor de tweede operatie was mijn bloedgehalte wat aan de lage kant (7.6). Misschien nog de nasleep van de vorige operatie. De dokter stelde voor dat ik epetine zou krijgen. Dat is een stof waarmee je bloedverlies wat kunt compenseren. De thuiszorg kwam het in de vier weken voor de operatie 1x per week inspuiten, maandagochtend voordat ik naar mijn werk ging. Toen ging het als een trein: ik was na de operatie veel fitter en vlugger op toer.

Onderneem actie en blijf niet met de pijn lopen

Het viel honderd procent mee en ik kon na vier dagen al naar huis. Ik vind dat je je actief moet opstellen. Je voelt zelf of er echt iets mis is. Dan moet je niet blijven zeuren, maar er iets aan doen. En soms moet je daarbij een zetje krijgen. Als de orthopeed me niet had overgehaald, had ik nu niet twee nieuwe heupen en zou ik me niet zo goed voelen als nu. Verder moet je accepteren dat je niet meer alles kunt, en je activiteiten daaraan aanpassen. Tegen de omgeving van mensen die zo'n operatie ondergaan zou ik willen zeggen: kom toch niet altijd met succesverhalen over mensen die nu weer lopen als een kievit. Vraag eens hoe het met de patiënt zelf is! En zorg ook dat de patiënt voldoende rust krijgt. Elke dag bezoek thuis is erg gezellig en hartverwarmend, maar ook vreselijk vermoeiend. Probeer daar als familie en vrienden beter op te letten."

Reageren

 

Reacties

 • Sil

  Gila

  Hallo allemaal, ik ken een paar van de pijnen die hier worden beschreven. Mijn othopeed heeft mij één jaar geleden verteld dat ik een 'klikheup' heb. Hij zei alleen "Vervelend voor je maar hier is niets aan te doen". Oftewel slik ik nu bijna dagelijks Brufen 600 mg om maar geen last te hebben. Ik ben al tijden op zoek naar meer informatie over de 'klikheup' en of hier niets aan te doen is. Heeft iemand antwoord???

  Reageer
 • Sil

  Jeroen Perk

  Pffffff, wat een info! Ik ben nu 34 en sinds kort ben ik mij weer gaan interesseren voor de pijn die ik dagelijks mee zeul. Slijtage aan beide heupen geeft mij sinds mijn 16e jaar dagelijkse pijnen. Het wordt eigenlijk alleen maar erger. Het ergste is eigenlijk dat, nu ik dit zo lees, het onnodig is geweest. In '98 ben ik in de St. Maartenskliniek geweest en weggestuurd met: "Voorlopig gaat het nog wel even." Na nog een aantal andere belachelijke consults hier in mijn Nederlandje te hebben ontvangen heb ik de handdoek in de ring gegooid en ben verder gegaan met leven. Af en toe gepaard met ondraaglijke pijnen, maar toch gewoon doorgaan. Stilzitten helpt niet, maar god zeker niet, sorry ... Nu ga ik actie ondernemen om een BHR te ondergaan. Het maakt me niet uit waar de ingreep gedaan wordt, als het maar gedaan wordt. Tips met betrekking tot finaciele afhandeling, zorgverzekeraar etc. zijn van harte welkom! Bedankt alvast!!
  Groeten Jeroen
  kom8erom@chello.nl

  Reageer
 • Sil

  thea thijs

  Ik lees al jullie verhalen over pijnen in de heup. Mijn heeft ook verschijnselen van een versleten heup. Hij krijgt eerdaags een injectie. Soort prednison. Wie heeft hier ervaring mee en hoelang helpt dit. Hoe ervaren jullie vakanties? Wij gaan binnenkort een intensieve vakantie maken. Maar ik zie het somber in.

  Reageer
 • Sil

  hetty kock

  Hetty (46)
  Zoals een paar reacties hieronder staat: de Birmingham Hip Resurfacing is DE oplossing voor mensen onder de ca. 65 jaar met versleten heupen: vervangbaar, geen beenlengteverschil, snelle genezing en voor mij het belangrijkste: je mag blijven sporten omdat de kans op luxatie zo goed als nul is. Ik spreek uit ervaring. In 6 weken tijd twee nieuwe heupen en drie maanden na de tweede operatie kan ik alweer uren lopen. Mij bekende adressen om deze 'wonderheupen' te krijgen: Jeroen Bosch Ziekenhuis te Den Bosch en inderdaad in Belgie via de Anca kliniek van Dr de Smet (ikzelf ben door Dr. Kloeck geopereerd).

  Reageer
 • Sil

  hetty kock

  Hetty (46)
  Zoals een paar reacties hieronder staat: de Birmingham Hip Resurfacing is DE oplossing voor mensen onder de ca. 65 jaar met versleten heupen: vervangbaar, geen beenlengteverschil, snelle genezing en voor mij het belangrijkste: je mag blijven sporten omdat de kans op luxatie zo goed als nul is. Ik spreek uit ervaring. In 6 weken tijd twee nieuwe heupen en drie maanden na de tweede operatie kan ik alweer uren lopen.
  Mij bekende adressen om deze 'wonderheupen'te krijgen: Jeroen Bosch Ziekenhuis te Den Bosch en inderdaad in Belgie via de Anca kliniek van Dr de Smet (ikzelf ben door Dr. Kloeck geopereerd).

  Reageer
 • Sil

  Regine van Gent

  Ik ben sinds een jaar aan het dokteren met mijn linkerheup. Heb vier keer een injectie gehad omdat ze dachten dat het een slijmbeursontsteking was, zonder resultaat. Heb verder allerlei onderzoeken gehad die niets uitwijzen, volgens de artsen ben ik uitbehandeld! Ben op dit moment ten einde raad, ik heb een gezin met vijf kinderen en nog een baan in de zorg waar ik nu nog voor 50% aangepast werk doe. Ik ben 38 jaar en kan toch niet verder met iedere dag pijn in mijn heup die uitstraalt tot onder mijn knie. Ik kan niet lang lopen, soms niet goed zitten en op mijn zij liggen kan ik al bijne twee jaar niet meer. Wie herkent deze klachten en weet een oplossing?

  Reageer
 • Sil

  Heleen

  Even een reactie op Cindy haar verhaal. Ik ben 33 en moet na een triple osteotomie 2 jaar geleden nu dan toch een nieuwe heup. Mijn arts wil geen recurfacing doen maar een thp. Zou je mij meer info kunnen sturen over jouw hele verhaal? Ik wil achteraf namelijk niet denken, had ik maar eerder.... Alvast bedankt. Heleen.

  Reageer
 • Sil

  Janneke Klazema-van Amerongen

  Ik heb een video-opname gezien van een televisie-uitzending, waarin Dr.Hoekstra uit Geldrop (St. Anna Ziekenhuis) een Birmingham Hip Resurfacing operatie uitvoert. De betreffende patiënt komt ook aan het woord en is zeer tevreden. Ik lees op de website nergens iets over Dr. Hoekstra uit Geldrop, die dus ook de BHR operatie doet. Reactie? Janneke.

  Reageer
 • Sil

  Constance

  Hallo Ik ben Constance en ben 41 jaar. Ik heb op 8 juni 2000 ook een nieuwe heup gekregen. Ik heb op 5 jarige leeftijd Osteomyelitis gekregen, daardoor steeds problemen met mij twee benen gekregen, waarvan ook m'n rechterheup.Die heb ik dus nu bijna 6 jaar, maar hij doet niet, wat hij hoort te doen. Ik heb ook al een Pandakplastiek gekregen, voor m,n nieuwe heup, en aan alle twee m'n benen een osteotomie. Ik heb nu nog steeds last van m'n heup. Ik doe al jaren elke week fysiofitnes. Ik ben geholpen in het U.M.C in Utrecht voorheen A.Z.U. Ik ben geholpen door Dr.v. Rinsum, een hele aardige man. Hij had altijd wel tijd voor me, ondanks zijn drukke baan. Helaas heb ik nog steeds last van m'n heup. Ik loop ook al vanaf 1998 met 1 kruk, omdat ik zonder kruk heel veel last van m'n rug/heup heb. Ik heb ook al een second upinion gehad, in het St. Maartenskliniek. Daar vertelde men mij dat de heup er goed in zit. Dus wat ik hiermee wil zeggen is, dat het niet altijd beter wordt, als je een nieuwe heup krijgt.

  Reageer
 • Sil

  Yvonne

  Ik ben al jaren aan het tobben met mijn heupen. In 1998 begonnen de klachten, waaronder pijn in de lies. Na het maken van een foto bleek dat ik een ondiepe heupkom had. Sporten was de oplossing om de spieren strak te krijgen. Uiteindelijk in 2005 een scan laten maken. De pijnen werden ondraaglijk en sporten was er niet meer bij. Uitkomst was: aangeboren heup dysplasie. De kans van slagen bij opereren was 50/50 en voor een nieuwe heup was ik nog te jong. Ben nu zelf gaan zoeken op internet en dan lees je veel over dokter K. de Smet in Belgié en dokter Bom in Den Bosch. Alleen nu vergoed de verzekering niet de eventuele operatie. Zij noemen het nog een experimentele operatie terwijl veel andere zorgverzekeraars het wel vergoeden. Dus heb ik hiermee weer een probleem. Maar ik ga in ieder geval in augustus naar dokter Bom om te kijken of de operatie voor mij de oplossing is. De pijn is ondraaglijk en normaal kunnen functioneren gaat heel moeilijk. Maar ik geef absoluut niet op en blijf doorvechten want wil nog veel uit het leven kunnen halen.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

19 + 1 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren