Website van het Jaar

'De zeurende pijn in mijn heupen werd ondraaglijk'

Verhaal door Els (47)

Els (47) had zo'n zeurende pijn in haar heupen dat ze bijna niet meer kon lopen. Fysio bleek niet te helpen, een heupoperatie was de enige optie. 

Els: "Lopen ging steeds moeilijker en ik kreeg steeds meer pijn, vooral in mijn heupen: zo'n zeurende pijn die steeds maar aanwezig blijft. Ik noem het 'kiespijn in mijn heupen'. Van de huisarts kreeg ik medicijnen tegen de pijn en hij verwees me naar een praktijk voor fysiotherapie waar je oefeningen in warm water kunt doen. Maar na twee jaar hielp dat niet meer voldoende. Ik ging 'waggelen' en krom lopen om maar minder pijn te voelen. Ik werd doorgestuurd naar de orthopeed. Die probeerde me eerst nog op fysiotherapie te houden, maar adviseerde me na een half jaar toch een nieuwe heup. Zelf was ik er nog niet aan toe. Zo'n kunstheup houdt maar 15 jaar, dus dan moet je weer geopereerd worden. Maar ik kon zelfs niet meer lekker zitten en slapen. De orthopeed overtuigde me dat ik me beter nu kon laten opereren: daar zou ik er jarenlang plezier van kunnen hebben.

Heupoperatie aan beiden heupen

De operatie gaf inderdaad een hele verbetering. Maar doordat de rechterheup nu goed was, merkte ik dat de linker niet goed meedeed. 'Die wil steeds naar huis', zei ik tegen mijn dokter. Daarom hebben we besloten om ook de andere heup te vervangen. Dat is drie maanden later gebeurd. Ik heb nu geen last meer van mijn heupen, ik kan beter lopen, sta weer rechtop, ik kan me beter op mijn werk concentreren omdat ik minder word afgeleid door de pijn. Ik heb nog wel pijn in andere gewrichten; daarom blijf ik oefeningen in warm water doen en krijg ik een middel tegen de artrose. Na de eerste operatie had ik allerlei verschijnselen van bloedarmoede: ik bleef slap, hield een lage bloeddruk, voelde me duizelig bij het opstaan, had geen zin om te eten, enz. En dat terwijl mijn bloed voor de operatie goed was (bloedgehalte boven de 8).

Drie dagen na de operatie kreeg ik een bloedtransfusie en toen ging ik wel vooruit. Complicaties heb ik niet gehad. Na zes dagen in het ziekenhuis kon ik naar huis. Voor de tweede operatie was mijn bloedgehalte wat aan de lage kant (7.6). Misschien nog de nasleep van de vorige operatie. De dokter stelde voor dat ik epetine zou krijgen. Dat is een stof waarmee je bloedverlies wat kunt compenseren. De thuiszorg kwam het in de vier weken voor de operatie 1x per week inspuiten, maandagochtend voordat ik naar mijn werk ging. Toen ging het als een trein: ik was na de operatie veel fitter en vlugger op toer.

Onderneem actie en blijf niet met de pijn lopen

Het viel honderd procent mee en ik kon na vier dagen al naar huis. Ik vind dat je je actief moet opstellen. Je voelt zelf of er echt iets mis is. Dan moet je niet blijven zeuren, maar er iets aan doen. En soms moet je daarbij een zetje krijgen. Als de orthopeed me niet had overgehaald, had ik nu niet twee nieuwe heupen en zou ik me niet zo goed voelen als nu. Verder moet je accepteren dat je niet meer alles kunt, en je activiteiten daaraan aanpassen. Tegen de omgeving van mensen die zo'n operatie ondergaan zou ik willen zeggen: kom toch niet altijd met succesverhalen over mensen die nu weer lopen als een kievit. Vraag eens hoe het met de patiënt zelf is! En zorg ook dat de patiënt voldoende rust krijgt. Elke dag bezoek thuis is erg gezellig en hartverwarmend, maar ook vreselijk vermoeiend. Probeer daar als familie en vrienden beter op te letten."

Reageren

 

Reacties

 • Sil

  Cindy

  Ik ben 29 jaar en ben vorig jaar geopereerd aan mijn linkerheup. Ik zag het eerst ook niet zitten gezien mijn jonge leeftijd maar kreeg hoop toen de chirurg sprak over BHR (Birmingham Hip Resourfacing). Ik woon wel in België en heb mij laten opereren in Roeselare (Stedelijk ziekenhuis) bij dokter Van den Daelen. We werden met 6 personen op dezelfde dag geopereerd en de revalidatie verliep ook "samen", systeem Joint Care. Elke week worden er ook een aantal mensen uit Engeland geopereerd die speciaal de oversteek maken, ook omwille van de wachttijden.
  Ik ben enorm blij dat ik het heb laten doen. Ik besef nu pas hoeveel ik heb afgezien en vind het ongelooflijk dat dit kan. Ik kan écht weer àlles zoals een ander. BHR ziet er veelbelovend uit en in het slechtste geval sta ik even ver bij een nieuwe heupoperatie als iemand die voor de eerste keer een klassieke krijgt. Als de kwaliteit van je leven fel verminderd is door een slechte heup dan moet je volgens mij niet meer twijfelen als je de mogelijkheid hebt van een BHR. Het is natuurlijk altijd een grote stap maar ik ben superblij dat ik het gedaan heb. Succes aan iedereen!

  Reageer
 • Sil

  Soufje.

  ik had een vraag aan Esther Saris, ben je nu al geopereerd en zo ja hoe voel je je nu en hoe lang gaat die van jou mee?

  Ik ben 16 jaar en krijg op 16 september een nieuwe heup. Mijn orthopeed van het AMC-amsterdam vertelde dat een heup 20 jaar mee gaat en hier hoor ik van 15 jaar. Weet iemand misschien exact hoe lang een nieuwe heup meegaat. En wat de prognoses daar van zijn.

  Reageer
 • Sil

  elia Vermeulen

  Ik heb in Belgie in Antwerpen een BHR prothese gekregen, ben 52 jaar en het resultaat is gewoon schitterend. En na drie weken was ik al aan de beurt! Informatie staat op de site www.orthopedie-dr-mortele.be

  Reageer
 • Sil

  Cantiere Jean Claude

  Wegens de wachttijden heb ik mij ook in Antwerpen (Reet) bij Dokter Mortelé. Ik kreeg een Resurfacing heup, tot mijn grote tevrdenheid. Ik was er trouwens in het gezelschap van andere landgenoten die kwamen voor een heup of knieprothese. Ik ben heel blij dat ik de beslissing genomen heb!! Hier in Nederland is het systeem zeker nog niet goed gekend.

  Reageer
 • Sil

  wilma

  Er is een patiëntenvereniging voor mensen met heupdysplasie:
  www.heupafwijkingen.nl

  Reageer
 • Sil

  Amely

  Wat zijn deze verhalen toch allemaal herkenbaar. Ikzelf (loop) al 7 jaar met dezelfde problemen. Ze begonnen tijdens de zwangerschap van onze oudste (inmiddels 6 nu) en de arts heeft het al die tijd op bekken-instabiliteit gehouden. Fysiotherapie, bekkenband, enz, enz en niets hielp de pijn te verzachten. Bij de zwangerschap van de jongste (nu 3,5)kon ik echt helemaal niets meer doen zonder pijn, dus ging ik ook niet twijfelen of het idd wel bekken-instabiliteit was. Maar ik bleef na de zwangerschap nog erg veel pijn houden, zelfs met medicijnen (vioxx, arcoxia, diclofenac, enz) Op foto's hier in het plaatselijke ziekenhuis bleek dat het om slijtage van de heup ging i.p.v. bekken-instabiliteit. Heb ik daar al die jaren zo'n pijn van gehad !!! Nu wordt er over een paar weken door dokter de Kleuver (st.Maartenskliniek) een nieuwe heup geplaatst. Ik zie er zo naar uit!! Groetjes Amely

  Reageer
 • Sil

  Toos Houwen

  Mijn naam is Toos. Ik ben 53 en heb met al die pijnen en last in heupen en gewrichten ook de nodige ervaring. Ik heb een knobbel op mijn linkerduim en het lijkt of er op de knokkel van mijn linker wijsvinger ook een groeit. Als het koud is heb ik veel last van steken in handen, ellebogen en had 2 keer een frozen shoulder. Mijn heupen doen al pijn vanaf mijn 25e , maar de pijnen gaan ook weer weg en komen weer terug. Ik gebruik geen medicijnen en heb niet zo veel contact met mijn huisarts, alleen als het nodig is en zeker wel op een verantwoorde manier. Wat mij al die jaren geholpen heeft en elke keer de pijnen weer weg doet gaan is dat ik een volevangelisch christen ben geworden en de kracht van het gelovig gebed heb leren kennen. God houdt van mensen en doet nog steeds wonderen. Het mijne komt er ook aan dat weet ik zeker. Jezus striemen zijn mijn genezing geworden. Jesaja 53 vers 1-4 Heel veel groeten en Gods zegen toegewenst.

  Reageer
 • Sil

  Marlies van Huizen

  Ik ben 23 jaar en heb ook al 23 jaar pijn in mijn heupen. Toen ik vijf maanden oud was is er cognitale heupdysplasie vastgesteld. Toen is de stand van mijn heup veranderd, lang in het ziekenhuis gelegen. En toen nog een jaar een gipsbroek. Op mijn zesde kon ik ineens niet meer lopen en had veel pijn, toen werd de ziekte van Perthes vastgesteld. Ik had een conservatieve arts dus dat betekende een jaar lang bedrust, een half jaar in een rolstoel en een jaar een beugel. Totdat ik naar Nijmegen ging en daar te horen kreeg dat dat alles voor niets was geweest. Daarna volgden er nog vele operaties om de pijn in mijn heup te verminderen. Op mijn 15e heb ik een pandakplastiek gekregen, dit betekende veel pijn en een lange revalidatie. Maar ondanks alles heeft het geholpen. Totdat ik een half jaar later van de fiets ben gevallen en er een stukje bot is afgeknapt. Alles is voor niets geweest...
  Heb de laatste tijd veel pijn en dit bemoeilijkt ook mijn werk. Ikzelf ben verpleegkundige, maar dit valt me steeds zwaarder. Kan en mag niet sporten en ook het gewone lopen gaat haast niet meer. Er wordt me steeds afgeraden om een nieuwe heup te nemen aangezien ze maar 15 jaar meegaan.
  Nu ben ik op iets "nieuws" gestuit: hip replacing! Ik hoop dat ik hiervoor in aanmerking kom. Ik ben het zat om pijn te hebben en dat mijn leven te laten verzieken. Ik ben toch jong en hoor toch van mijn leven te genieten?
  Binnen

  Reageer
 • Sil

  Margreth

  Hallo,
  Even een reactie op uw verhaal, ook ik heb regelmatig die kiespijn. Bij mij is een lichte vorm van HD geconstateerd. Maar nu heb ik afgelopen Zondag eventjes gedanst en moet dit bekopen met nu al drie dagen pijn. Had niet in de gaten dat dit al zover was. Kan niet op rechterbeen staan en waggel dus ook. Alleen ben ik benieuwd naar uw leeftijd, ik ben nu 41 en heb 2 jaar geleden ook fysiotherapie gehad. Moet nu ook maar weer, want wordt er niet beter op.
  Graag uw reactie.
  M.v.g. Margreth

  Reageer
 • Sil

  wim

  Ik heb op mijn 48ste jaar een nieuwe heup gehad, een jaar later een tweede heup. Zitten er nu dus 6 jaar in, blijf altijd iemand met kunstheupen want het lopen gaat wel zonder pijn, maar er zijn en blijven beperkingen. Leer ermee te leven en vraag dat ook aan je omgeving, want ze vergeten dat als ze jou zo zien gaan. Ze vragen soms meer van je dan dat je eigenlijk zou moeten doen. Werk volledige werkweek plus de nodige overuren, probeer te doseren met je mogelijkheden, flink doen is niet aan de orde, ga uit van je eigen, stop wanneer het genoeg is, doe vooral aan sport in een sportschool. Die apparaten helpen je zonder risico

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

41 - 1 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren