Website van het Jaar

'De zeurende pijn in mijn heupen werd ondraaglijk'

Verhaal door Els (47)

Els (47) had zo'n zeurende pijn in haar heupen dat ze bijna niet meer kon lopen. Fysio bleek niet te helpen, een heupoperatie was de enige optie. 

Els: "Lopen ging steeds moeilijker en ik kreeg steeds meer pijn, vooral in mijn heupen: zo'n zeurende pijn die steeds maar aanwezig blijft. Ik noem het 'kiespijn in mijn heupen'. Van de huisarts kreeg ik medicijnen tegen de pijn en hij verwees me naar een praktijk voor fysiotherapie waar je oefeningen in warm water kunt doen. Maar na twee jaar hielp dat niet meer voldoende. Ik ging 'waggelen' en krom lopen om maar minder pijn te voelen. Ik werd doorgestuurd naar de orthopeed. Die probeerde me eerst nog op fysiotherapie te houden, maar adviseerde me na een half jaar toch een nieuwe heup. Zelf was ik er nog niet aan toe. Zo'n kunstheup houdt maar 15 jaar, dus dan moet je weer geopereerd worden. Maar ik kon zelfs niet meer lekker zitten en slapen. De orthopeed overtuigde me dat ik me beter nu kon laten opereren: daar zou ik er jarenlang plezier van kunnen hebben.

Heupoperatie aan beiden heupen

De operatie gaf inderdaad een hele verbetering. Maar doordat de rechterheup nu goed was, merkte ik dat de linker niet goed meedeed. 'Die wil steeds naar huis', zei ik tegen mijn dokter. Daarom hebben we besloten om ook de andere heup te vervangen. Dat is drie maanden later gebeurd. Ik heb nu geen last meer van mijn heupen, ik kan beter lopen, sta weer rechtop, ik kan me beter op mijn werk concentreren omdat ik minder word afgeleid door de pijn. Ik heb nog wel pijn in andere gewrichten; daarom blijf ik oefeningen in warm water doen en krijg ik een middel tegen de artrose. Na de eerste operatie had ik allerlei verschijnselen van bloedarmoede: ik bleef slap, hield een lage bloeddruk, voelde me duizelig bij het opstaan, had geen zin om te eten, enz. En dat terwijl mijn bloed voor de operatie goed was (bloedgehalte boven de 8).

Drie dagen na de operatie kreeg ik een bloedtransfusie en toen ging ik wel vooruit. Complicaties heb ik niet gehad. Na zes dagen in het ziekenhuis kon ik naar huis. Voor de tweede operatie was mijn bloedgehalte wat aan de lage kant (7.6). Misschien nog de nasleep van de vorige operatie. De dokter stelde voor dat ik epetine zou krijgen. Dat is een stof waarmee je bloedverlies wat kunt compenseren. De thuiszorg kwam het in de vier weken voor de operatie 1x per week inspuiten, maandagochtend voordat ik naar mijn werk ging. Toen ging het als een trein: ik was na de operatie veel fitter en vlugger op toer.

Onderneem actie en blijf niet met de pijn lopen

Het viel honderd procent mee en ik kon na vier dagen al naar huis. Ik vind dat je je actief moet opstellen. Je voelt zelf of er echt iets mis is. Dan moet je niet blijven zeuren, maar er iets aan doen. En soms moet je daarbij een zetje krijgen. Als de orthopeed me niet had overgehaald, had ik nu niet twee nieuwe heupen en zou ik me niet zo goed voelen als nu. Verder moet je accepteren dat je niet meer alles kunt, en je activiteiten daaraan aanpassen. Tegen de omgeving van mensen die zo'n operatie ondergaan zou ik willen zeggen: kom toch niet altijd met succesverhalen over mensen die nu weer lopen als een kievit. Vraag eens hoe het met de patiënt zelf is! En zorg ook dat de patiënt voldoende rust krijgt. Elke dag bezoek thuis is erg gezellig en hartverwarmend, maar ook vreselijk vermoeiend. Probeer daar als familie en vrienden beter op te letten."

Reageren

 

Reacties

 • Sil

  Petra

  Hallo, ik wil graag reageren op deze verhalen ,ik ben 43 jaar oud en afgelopen oktober een kunstheup gekregen. Ik heb sinds 1997 last van arthrose in de heupen. De orhtopeed in Alkmaar stuurde mij weg want ik was te jong en moest over 20 jaar maar eens terug komen. Ik heb toen via via gehoord dat in Den Helder wel jonge mensen geopereerd werden. Ik ben daar toen heen gegaan en deze arts zeij mij " ik laat jou niet eens zo doorlopen". Het was wel een lange wachtlijst ,maar ja die paar maanden konder er ook nog wel bij. Ik ben heel erg blij want heb geen pijn meer in mijn heup en kan weer een hoop doen , ik wacht nu op de 2e want die is ook heel slecht en dat gaat waarschijnlijk zo rond mei gebeuren. En de operatie viel bij mij 100 procent mee. Het verschil in operen in als men de prothese vast zet met bot cement moet je na 20 weer geopereerd worden want dit botcement lost op , de methode die bij mij gedaan is , dat de steel van de prothese ruw is van structuur en zonder cement in het bot gezet wordt en daar vormt zich eigen bot omheen en daardoor zit de prothese muurvast en is maar eenmalig nodig , dus niet over 20 jaar nogmaals (als alles er geen rare dingen gebeuren, maar dat kan natuurlijk altijd.)

  Reageer
 • Sil

  marry

  Hallo allemaal, wat een herkenbare verhalen en een zeer goede omschrijving van kiespijn in mijn heupen. Ik ben 43 jaar en heb ook artrose in mijn heupen. Het begon ongeveer 3 jaar geleden. Ik dacht dat het kwam door onze stacaravan met zijn opstapjes en kleine ruimtes en een grote hond die altijd in de weg ligt en waar ik dus overheen moet stappen. Maar gaandeweg kreeg ik het thuis ook die zere bovenbenen brr net zoiets als je voelt als je te lang in de tuin hebt gewerkt een soort spierpijn in je bovenbenen. Maar kreeg meerdere klachten, moeite met teennagels knippen, sokken aantrekken, vrijen !! Hoe wijder je benen hoe pijnlijker het wordt laat staan wat je de volgende dag voelt in je benen. Naar de huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis voor een foto. Uitslag artrose aan beide heupen pfff wat een schrik doorverwezen naar de orthopeed. Assistent wilde me medicijnen geven en fysiotherapie arts constateerde echter dat er veel kraakbeen versleten was waardoor het bot steeds in mijn lies schiet als ik hem optil. Dat zou alleen maar erger worden. Men adviseert een operatie, maar ik krijg geen nieuwe heupen. Ze gaan het bot doorzagen en omdraaien, zodat het bot niet meer in mijn lies kan schieten. In februari onderga ik de operatie eerst aan de rechterkant en wie weet dan ook na een aantal maanden de linkerkant. Hebben mischien mensen hier ook ervaring mee ??

  Reageer
  • Sil

   Hoi

   Ik heb deze operatie in 1991 ondergaan met een positief resultaat. Ik ben geholpen in de Sint Maartenskliniek. Wel een lange herstelperiode. Weet jij hoe deze techniek heet ?

   Reageer
 • Sil

  esther saris

  Hallo, ik ben 21 en heb vorige week gehoord van mijn arts dat ik serieus na moet gaan denken aan een kustheup. Ik ben geboren met heupdisplasie aan 2 kanten, en ben hier 4x aan geopereerd (bekken gekanteld). Als gevolg van deze ingrepen en te lang doorgelopen te hebben met klachten zijn mijn heupen ernstig gaan slijten en is er nu eigenlijk niks meer aan te doen. Ik heb vorig jaar meegedaan aan een expirimentele operatie voor pijnvermindering, helaas is mijn heup hier alleen maar slechter van geworden en heb ik nog meer pijn.
  Ik zou graag in contact willen komen met mensen die zich in mijn verhaal herkennen en/of die ook op jonge leeftijd een kunstheup hebben gekregen. Ik hoor namelijk dat de kans bestaat dat een kustheup los gaat zitten en dat ie eruit moet. Wie weet mij meer te vertellen hierover??

  Reageer
  • Sil

   Mieke

   Hoi Esther,
   Ik ben nu 29 en heb al bijna 10 jaar een nieuwe heup! Ik was na de operatie in de wolken. Eindelijk geen pijn meer en kan meer dan dat ik ooit kon. Een vervelende 'bijwerking' is dat mijn grote heupspier is gescheurd. Dit gebeurt bijna nooit en is ook het gevolg van de vorige 11 operaties aan mijn heup. Mocht je vragen hebben, neem gerust contact op. Voor mij geld dat ik nog steeds en ondanks alles super blij ben met mijn heup en als ik alles opnieuw zou mogen doen, ik het meteen weer zou doen!
   Liefs Mieke

   Reageer
 • Sil

  koos overgaag

  Ik vind uw verhaal erg opbeurend maar heb nog wel een vraag naar de leeftijd. Ik zelf ben 47 jaar en twijfel nog een beetje.
  15 jaar er bij dan ben ik al aan de tweede toe.

  Reageer
 • Sil

  minke bosma

  Minke. Ik ben nu 51 jaar, en mijn eerste heupoperatie heb ik op mijn 34-ste gehad. Het was een hele verbouwing. De kop van het bovenbeen werd afgezaagd en in een andere stand er weer opgezet met bouten en moeren. Deze construktie heeft bijna 10 jaar stand gehouden. Het rechterbeen was daardoor wel veel korter geworden dan het linkerbeen en de bewegingen waren daardoor beperkt, het naar buiten draaien van het been was bijna niet meer mogelijk. Het was vanaf dat moment wel pijnloos en dat was heel wat waard. In 1996 ben ik door Prof Kooijmans van de St. Maartenskliniek geholpen(perfect) en heb ik een nieuwe rechterheup gekregen. Vlot daarna kreeg ik links, want dat gewricht was ook niet veel meer, een pandak-operatie. Nou dat was niks en een paar maanden daarna kreeg ik gelukkig links ook een komplete nieuwe heup. En mijn lengteverschil is ook niet zoveel meer, want ik had gevraagd of ze de pen in de schacht van het rechterbovenbeen wat langer konden maken. En dat is gebeurd. Ik loop goed, fietsen doe ik nog liever, en dansen, oftewel de ronde wals,gaat gelukkig prima. Het is werkelijk geweldig, dat zoiets mogelijk is. Je bent gelijk na de operatie pijnloos. Mijn hersteltijd was ongeveer zes weken.

  Reageer
 • Sil

  maria

  Ik (vrouw, 31 jaar) heb heupdysplasie links en rechts. Na vele heupcorrecties heb ik een kunstheup links gekregen toen ik 24 jaar oud was; ook bij dr. Kooijman in Nijmegen. Een kunstheup verlost je van die gruwelijke pijn, maar kun je niet vergelijken met een gezonde heup, je blijft toch veel beperkingen houden. (Dit geldt voor mij, mischien niet voor iedereen.) Mij is verteld dat een kunstheup bij jonge mensen 10 tot 15 jaar meegaat,(als je geluk hebt langer) en ik kan me dan NIET voorstellen dat er protheses zijn die ca. 30 jaar meegaan, waarom worden die niet in een vooraanstaand ziekenhuis als de St.Maartenskliniek gebruikt? Het was wel heel wonderlijk dat ik tijdens mijn twee zwangerschappen, vrijwel geen pijnklachten had, wie herkent dit?

  Reageer
 • Sil

  annette van bommel

  Graag wil ik even reageren op het verhaal/vraag van Maria; Kunstheupen die 30 jaar kunnen blijven zitten bestaan denk ik niet echt, het hangt meer af van hoe je met jezelf omgaat, en of je lang door blijft lopen met een slechte heup. Dr.Kooyman heeft mij duidelijk gemaakt dat het de hoogste tijd was om mijn heup te vervangen,i.v.m.de slechte stand van de heup en het alsmaar dunner wordende bot achter de kom.Na even tegensputteren heb ik toch naar hem geluisterd, en ben nu dolgelukkig met mijn tweede heup. Ik sta rechter, ga nu ook rechter lopen enz. En natuurlijk het belangrijkste: het gevaar van doorbraak is nu voorkomen. Had ik mij niet laten opereren dan had mijn heup volgend jaar wellicht het 30-jarig jubileum gevierd, dit zou echter voor mijzelf niet goed geweest zijn.

  Reageer
 • Sil

  annette van bommel

  Nog even een antwoord op de vraag van Maria over pijn in de heup bij zwangerschappen; ik heb twee dochters gekregen zonder pijn in mijn heup en verder ook geen problemen met bewegingen bij de bevalling enz. Een van mijn kinderen was een zwaargewicht, 9,5 pond,maar toch gewoon geboren ondanks kunstheup.

  Reageer
 • Sil

  maria

  Ik wil nog even reageren op Annete van Bommel. Ik heb mijn kinderen d.m.v. een keizersnede gekregen, omdat mijn bekken door de vele heupcorrecties zo veranderd was, dat ik mijn kinderen niet op de natuurlijke wijze zou kunnen baren. Ook heb ik bij een van de heupcorrecties een schaambeenbreuk opgelopen, waar ik nog veel hinder van heb. Doordat ik in het verleden veel met krukken heb gelopen, heb ik blijvende polsklachten.

  Reageer
  • Sil

   Sisin

   Hoi. Ik ben een vrouw van 54 jaar oud. Er is ook osteoporose bij mij vastgesteld. Afgelopen januari van de fiets gevallen en twee breuken in het schaambeen opgelopen. Na bijna drie maanden nog steeds geen genezing/verbetering. Loop nog steeds een beetje met krukken. Ik ben op zoek naar tips, informatie, ervaringen. Mijn orthopeed vindt het niet normaal dat mijn breuk niet genezen is.

   Reageer
 • Sil

  I.Penners

  Hoe oud was Els toen ze geopereerd werd. Ik ben zelf 47 jaar en en heb al enkele jaren pijn. Nu is op de foto's een lichte vorm van artrose ontdekt aan beide heupen. Wanneer wordt tot operen ovegegaan?

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

38 - 8 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren