Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

"Huiduitslag urticaria is wéér terug!"

Verhaal door Nicole (30)

Nicole (30 jaar) heeft last van vervelende huiduitslag. De jeuk die de uitslag met zich meebrengt heeft een grote invloed op haar dagelijks leven. 

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Urticaria, wat is het?

"Ja hoor, het is weer zover. Het urticaria-monstertje heeft weer toegeslagen. Maar wat is urticaria? Dan zal ik daar eerst maar eens mee beginnen. Doordat je huid te veel histamine aanmaakt, wordt op zwakke plaatsen het bloed naar de opperhuid gestuurd, met als resultaat opgezwollen rode plekken (kwaddels genaamd) die lijken op brandnetelplekken. Ze jeuken verschrikkelijk. Bij mij wordt het veroorzaakt door stress, in combinatie met verminderde weerstand (beginnende griep bijvoorbeeld). Het wordt ook wel netelroos of galbulten genoemd."

Jeuk

"Ruim drie jaar geleden is het opgekomen en aangezien het na drie dagen naar mijn keel uitbreidde, werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Ik ben wel lekker tot rust komen, maar ik had anderhalve week jeuk, jeuk en nog eens jeuk. En nu weet ik dat jeuk erger is dan pijn. Het is bestreden met Prednison en Tavegil. Ik ben toen doordat het zo erg doorbrak, in totaal wel vijf weken uit de roulatie geweest, omdat ik dus geen kleding op mijn huid kon verdragen, want dat veroorzaakte weer drukplekken. Nu is waar ik drie jaar zo bang voor ben geweest, waarheid geworden. Het monstertje is weer terug en ik zit nu thuis met gezwollen handen en voeten die jeuken en branden als de hel. Gelukkig was ik er nu wel op tijd bij en zit ik nu weer voor zeven dagen onder de Prednison en Tavegil. Hoe ik dit kan voorkomen? Om nu geen werkende, actieve vrouw te zijn en misschien achter de geraniums te zitten, is ook geen optie. Maar als dit maar eens in de drie jaar voorkomt, mag ik me in mijn handjes knijpen. Er zijn ergere dingen."

Reageren

Reacties

 • Sil

  Raquel

  Beste Esmiralda,

  Ik heb nu zo'n 2 jaar urticaria, en vooral de laatste maanden heb ik er afschuwelijk veel last van. Ik loop bij een allergoloog en heb verschillende medicijnen gehad maar niets helpt. Het is nu zo erg dat mijn benen en armen ook echt pijn doen (van het krabben natuurlijk). Ik heb er ook nog suikerziekte bij en dat werkt dan ook niet mee.
  Ik voel me eigenlijk best hulpeloos, ik word echt gek van de jeuk. Er moet toch wel hier een oplossing voor zijn?

  Reageer
 • Sil

  charlotte

  Ook ik ben getroffen door het urticaria-monster. Inmiddels al weer 6 jaar geleden. het kwam van het een op het andere moment op. Mijn hele lichaam zat onder de kwaddels. verschrikkelijke jeuk, opgezwollen ledematen en er vooral niet uitzien! Dat vind ik nog het allerergst. Het beperkt me in mijn sociale leven. Ik ga bijv niet zwemmen, want het ziet er werkelijk niet uit. Door accupunctuur is het een klein jaar rustig geweest. Nu is het echter sinds 2 maanden weer volop teruggekomen. Het lijkt alsof ik reageer op hormomen (ben namelijk zwanger geweest en tijdens mijn zwangerschap was het helemaal weg). Na mijn zwangerschap ging het mbv accupunctuur ook redelijk tot goed. Nu sinds twee maanden weer gestart met de pil en is het weer volop actief. Nu weer gestopt met pil sinds een week en hopelijk wordt het weer rustig mbt accupunctuur. Mocht er iemand zijn die nog tips en ideeen heeft: ik hou me aanbevolen (bij mij werken Tavegil, Zyrtec ed helemaal niet. het enige dat effectief is, is Prednison).

  Reageer
 • Sil

  Miranda de Klein

  Ik ben nu 21 jaar en heb sinds 2,5 jaar chronische urticaria ik slik dagelijks medicijnen (xyzal) en hoop hier ooit af te komen als ik iets te laat ben met de medicijnen heb ik direct mijn armen, benen, rug opgezwollen en jeuk. Erg vervelend ik hoop dat het ooit verdwijnt, sterkte allemaal.

  Reageer
 • Sil

  Frans

  Beste Esmeralda,
  Eindelijk een plek gevonden waar ook ik mijn verhaal kwijt kan.
  Zelf heb ik meer dan 4 jaar chronische druk-urticaria. Het eerste jaar wist ik zelf niet eens wat ik had, kon geen kleding op mijn lichaam verdragen, dag en nacht had ik er last van. Nu is het minder als voorheen, mijn jeuk komt met vlagen, afhankelijk van vele factoren (stress, warmte, vocht, weersinvloeden etc). Helaas heb ik 's nacht evenveel last van als overdag.
  Heb vele medicijnen en alle testen gehad. In AC Nijmegen heb ik uiteindelijk Aerius 5 mg gekregen waar ik veel baat bij heb gehad (weinig bijverschijnselen).
  Als zalf gebruik ik zeer regelmatig Aloe Care Gel 98% en uierzalf. Douchen met alleen water helpt soms.
  Heb intussen geleerd hiermee te leven: bv na werken direct omkleden in zeer gemakkelijke kleding. In mijn omgeving weet iedereen dat ik het heb, dus als ik mij niet prettig voel, ga ik gewoon iets anders doen.
  Jeuk is erg, krabben doen ik nooit met mijn nagels maar met mijn vingertoppen.
  Word ik 's nachts wakker van de jeuk, sta ik meestal op en doe wat anders om op andere gedachten te komen.
  Ben sinds twee jaar ook bij een klassieke homeopaat waar ik in tegenstelling tot een arts, meer op mijn gemak voel omdat we samen zoeken naar een oplossing. Op dit moment probeer ik Staphisagria D12, wat aansluit bij mijn karakter en levenswijze. Baat het niet dan schaadt het niet. Ik probeer te leven met jeuk, er zijn ergere dingen.


  Wens je veel sterkte toe

  Reageer
 • Sil

  Trijnie Helder

  Soms vroeg ik mij af of ik de enige ben die dit probleem heeft, dus niet. In mijn directe omgeving is er niemand die hier last van heeft, en ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die dit ook heeft. Ik zelf heb er al bijna 6 jaar last van en vraag mijzelf af gaat het ooit nog over. De verhalen van jullie zijn heel herkenbaar voor mij en zo ook de medicijnen, maar eigenlijk helpt er echt niets tegen het urtiaria gebeuren en is de jeuk af en toe niet uit te houden. Is er dan niemand die er wat aan kan doen??????????????????????????????

  Reageer
 • Sil

  Trijnie Helder

  Soms vroeg ik mij af of ik de enige ben die dit probleem heeft, dus niet. In mijn directe omgeving is er niemand die hier last van heeft, en ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die dit ook heeft. Ik zelf heb er al bijna 6 jaar last van en vraag mijzelf af gaat het ooit nog over. De verhalen van jullie zijn heel herkenbaar voor mij en zo ook de medicijnen maar eigenlijk helpt er echt niets tegen het urtiaria gebeuren en is de jeuk af en toe niet uit te houden. Is er dan niemand die er wat aan kan doen??????????????????????????????

  Reageer
  • Sil

   Willemijn

   Hoi,

   Ik zit ook onder het urticaria monster. Ik heb vanmiddag een facebookgroep opgericht voor lotgenoten.
   Join the club, en deel je verhaal en ervaringen.

   Vriendelijke groet,

   Willemijn

   Reageer
   • Sil

    Lianne

    Hallo Willemijn,

    Onder welke naam heb je de Facebook-groep opgericht? Ik heb net geprobeerd het te vinden, maar niet gelukt helaas.

    Groetjes,
    Lianne

    Reageer
   • Sil

    Mies

    Hi Willemijn,

    Wat is de naam van de Facebookpagina. Ik zie namelijk alleen een site met engelse tekst. Ik heb sinds één jaar Uruticaria en het wordt steeds erger.

    Groetjes, Mies

    Reageer
 • Sil

  Fons

  Ja, ik lees het al, ik ben niet de enige. Heb al jaren last, het begon eigenlijk zo'n 18 jaar geleden en kwam om de zoveel jaar weer in een of andere vorm opzetten. Van alles geprobeerd, verschillende diagnoses, maar tot nog toe mocht niets baten. Acupunctuur, Homeopathie, Holistische behandelingen, ik ga het hele alternatieve circuit af. Momenteel probeer ik een Ayurvedische behandeling. Wat wel overeenkomt is dat volgens de alternatieve behandelaars, de oorzaak van het probleem te maken heeft met de spijsvertering en de maag-darmflora. Tegelijkertijd bezoek ik het LUMC ziekenhuis waar ze momenteel een huidsample onderzoeken. Volgens de doktoren heb ik "Urticaria" en "Rosacea", allemaal mooie namen, maar je hebt er niets aan want ze weten de oorzaak niet. Aan symptomenbestrijding heb ik niets en ik rust niet tot ik achter de oorzaak kom. Het moet toch ergens vandaan komen, stress, voeding, levensstijl, werk, milieu, het komt niet zomaar uit het niets opzetten toch? Ik word gek van de jeuk iedere nacht en zit regelmatig onder de hardnekkige vlekken/bulten/strepen. Als iemand een goede ervaring heeft met bepaalde geneeswijze dan hoor ik dat graag. Sterkte allemaal, ik leef met jullie mee !

  Reageer
  • Sil

   Anita

   Ook ben ik jaren geleden gediagnosticeerd met vertraagde druk urticaria (nieuwe schoenen met hakken zijn helaas een drama). De diagnose kwam echter pas na jaren helaas. Ik kan er nu goed mee om gaan en weet wat ik wel en niet kan doen.
   Echter nu rosacea, heel erg balen en verdrietig van een ontsiert gezicht. Ben nu erg op internet aan het zoeken hoe hier mee om te gaan. Rosacea dieet? Wie weet?

   Reageer
  • Sil

   Daoist

   Hoi Fons,

   Heb jij wel iets met de probiotica gedaan? Wat was het resultaat indien ja?
   Wat verbetert jouw symptomen of verslechtert het?
   Als je een therapie wilt proberen wat heel sterk is op gebied van allergieen is: Naet.
   Wat ook heel goed helpt is acupunctuur om te kijken hoe sterk de organen zijn. Met bioresonantie kan je erachterkomen waar je allergisch voor bent en wat voeding betreft: Stootkuur van twee dagen immuun, samen met vitamine b6, zink. Een ander manier is de kpni.

   Succes.

   Shan

   Reageer
 • Sil

  Chieleke

  <p>Hallo allemaal Ik heb het al ongeveer 10 jaar.Ook ik ben door de medische molen gegaan. Bij dermatoloog onder behandeling geweest die mij 3 dozen met medicijnen meegaf en hoefde niet meer terug te komen. Die medicijnen hielpen niets.Toen naar een allergoloog, die dacht aan een maagbacterie en die bleek ik te hebben. Die werd behandeld met 2 soorten antibiotica, dus ik dacht probleem opgelost. Nou niet dus. Ik heb in die 10 jaar tijd al heel wat anti allergie pillen gebruikt die allen geen effect hadden.Van de allergoloog kreeg ik te horen dat de hele wereld mij niet kon helpen, het enige wat hij voor mij kon doen was tabletjes geven tegen de jeuk. Deze heette Mizollen deze mag ik 2 maal per dag innemen ik neem er 1 in voor het slapen gaan ,want anders ben ik de hele nacht in de weer. Het zit zelfs onder mijn voeten en het enige wat dan helpt is op koude tegels lopen, het lijkt dan alsof je op kussens loopt. Schoenen kan ik dan niet aan.Ik heb werkelijk van alles geprobeert.Ben ook bij een homeopaat geweest maar ook dat haalde niets uit.Ik heb me er nu maar bij neergelegd. Ik denk dat we er "gewoon" mee moeten leren leven. Ik wens jullie er allemaal sterte mee. Chieleke</p>

  Reageer
 • Sil

  Sandra

  <p>Beste lotgenoten. Ook ik dacht dat ik de enige was. Ik zocht het internet regelmatig af. Zo ook net weer, en kwam ik op vertraagde druk urticaria. Ik vraag me wel af of we het allemaal over hetzelfde hebben. Ik krijg namelijk bizar grote bulten als ik bijvoorbeeld op mijn knie&euml;n zit. Dan komt dat langzaam opzetten en tegen de avond is de bult dan zo groot dat ik niet meer kan lopen. De volgende ochtend is het vaak al minder en kan ik weer enigzins lopen. Al het vocht is pas na ong. 4 dagen weg. Het jeukt bij mij niet altijd. Meestal begint het pas met jeuken als de bult weer kleiner wordt. Als ik dan eenmaal ga krabben wordt het helemaal fijn, &nbsp;want dan krijg ik last van andere urticaria. Warm douchen is ook heel slecht voor mijn bulten. Ik heb hier niet altijd last van, maar gemiddeld 1 per week. Ik heb ook wel eens 4 bulten gehad. Ook reageer ik heftig op steken van insecten. Eerst wist de dokter niet wat het was. Hij gaf me wel antihistamine maar die werktte niet. Na lang aandringen werd ik eerst naar de reumatoloog gestuurd (omdat het bij mij vrijwel altijd bij een gewricht zit). Hij heeft vanalles gecheckt. maar kon niks vinden. Toen naar de orthopeed, maar die kon ook niks vinden. Daarna bij een dermatoloog geweest en die kon ook niks vinden. Hij vroeg of ik terug wilde komen op het moment dat ik een bult had. Ik kwam terug bij een andere dermatoloog en die zei direcht: urticaria. Maar hier kon hij niks aan doen. Ik heb verschilende medicijnen gehad (antihistamine) maar niks helpt. Ik moet er maar mee leren leven. Ik heb hier nu al meer dan 6 jaar last van. Ik vraag me af of jullie eenzelfde soort urticaria hebben als ik?</p>

  Reageer
 • Sil

  cindy

  <p>Hallo Allemaal, ook ik heb sinds 3 jaar last van een vertraagde drukurticaria. Ik heb er heel lang over gedaan om achter de oorzaak van deze jeukende bulten te komen. Juist omdat ik pas uren na een bepaalde activiteit megabulten kreeg. Als ik bijvoorbeeld met een beetje kracht een fietsband oppomp heb ik enkele uren later megagrote bulten aan de binnenkant van mijn handen. Heb ik in de zomer nieuwe schoenen/slippers aan, groeien er 's avonds geheid grote jeukende en brandende rode bulten onder mijn voeten en kan ik vrijwel niet meer lopen. Laat staan slapen. In de wintermaanden heb ik er eigenlijk bijna nooit last van, maar zodra het voorjaar en zomer er aan komen begint die ellende weer! Hebben jullie ook minder last van in de winter? Misschien heeft het ook ergens met mijn hooikoorts te maken. Ben ook al bij een allergoloog geweest, maar hij zei ook dat er niets aan te doen is. Ik neem wel een tabletje aerius, maar kan niet zeggen dat het werkt. Mensen in mijn omgeving hebben er nog nooit van gehoord,maar het is ondanks de ellende voor ons allemaal. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben.</p>

  Reageer
  • Sil

   Thea

   Hallo allemaal,

   Ik heb dat ook van die schoenen en slippers in de zomer. Ik kan wel crocs slippers verdragen, maar als ik weer iets anders draag, krijg ik alweer bulten. Heb nu voor het eerst ook netelroos, vermoedelijk na het dragen van mijn leren handtas op een jurk met een wat dunnere stof. Op de plek van de handtas kwamen na een aantal dagen bulten en kwaddels. Ik lees nu alles af om er op een adequate manier mee om te kunnen gaan. Heel veel sterkte!

   Cindy en alle anderen

   Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

67 + 3 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren