Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

"Huiduitslag urticaria is wéér terug!"

Verhaal door Nicole (30)

Nicole (30 jaar) heeft last van vervelende huiduitslag. De jeuk die de uitslag met zich meebrengt heeft een grote invloed op haar dagelijks leven. 

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Urticaria, wat is het?

"Ja hoor, het is weer zover. Het urticaria-monstertje heeft weer toegeslagen. Maar wat is urticaria? Dan zal ik daar eerst maar eens mee beginnen. Doordat je huid te veel histamine aanmaakt, wordt op zwakke plaatsen het bloed naar de opperhuid gestuurd, met als resultaat opgezwollen rode plekken (kwaddels genaamd) die lijken op brandnetelplekken. Ze jeuken verschrikkelijk. Bij mij wordt het veroorzaakt door stress, in combinatie met verminderde weerstand (beginnende griep bijvoorbeeld). Het wordt ook wel netelroos of galbulten genoemd."

Jeuk

"Ruim drie jaar geleden is het opgekomen en aangezien het na drie dagen naar mijn keel uitbreidde, werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Ik ben wel lekker tot rust komen, maar ik had anderhalve week jeuk, jeuk en nog eens jeuk. En nu weet ik dat jeuk erger is dan pijn. Het is bestreden met Prednison en Tavegil. Ik ben toen doordat het zo erg doorbrak, in totaal wel vijf weken uit de roulatie geweest, omdat ik dus geen kleding op mijn huid kon verdragen, want dat veroorzaakte weer drukplekken. Nu is waar ik drie jaar zo bang voor ben geweest, waarheid geworden. Het monstertje is weer terug en ik zit nu thuis met gezwollen handen en voeten die jeuken en branden als de hel. Gelukkig was ik er nu wel op tijd bij en zit ik nu weer voor zeven dagen onder de Prednison en Tavegil. Hoe ik dit kan voorkomen? Om nu geen werkende, actieve vrouw te zijn en misschien achter de geraniums te zitten, is ook geen optie. Maar als dit maar eens in de drie jaar voorkomt, mag ik me in mijn handjes knijpen. Er zijn ergere dingen."

Reageren

Reacties

 • Sil

  Lou

  Sinds 10 dagen drink ik elke dag een glas waterkefir
  Huiduitslag op flanken navel en zijkanten borsten. Met jeuk ben ik naar de huisarts gegaaan en heb een cortizonenzalf gekregen. Toen heb ik gelezen dat het overgevoeligheid zou kunnen zijn voor histamine. Dit las ik nadat ik een paar stukjes chocolade van de week at en de jeuk snel verergerde plus dat de geïrriteerde huid omhoogkwam...
  Wat nu... Stoppen met kefir? Ik kweek ook scoby's van de kombucha zwam en Junzwam en oh ja ik heb de melkkefir nog niet gedronken.
  Het zou dus overgevoeligheid voor histamine kunnen zijn, wie heeft hier ervaring mee?

  Reageer
 • Sil

  Carmen

  Mijn eerste jeukervaring was 3 dagen na de geboorte van mijn eerste kind. Inmiddels is dit al 19,5 jaar geleden. Dagelijks heb ik jeuk. Altijd op andere plaatsen. Oren , kin/hals, oksels, liezen, schaamstreek, handen en voeten. Knettergek word ik ervan. Ik voelde mij nooit begrepen door mijn huisarts, totdat ik een tip kreeg. Ik ben nu in behandeling bij een dermatoloog in Heerlen. Ik moest direct stoppen met de cetrizine, hiervan raakte ik altijd vermoeid. Op dit moment gebruik ik 3 keer daags 2 tabletten desloratatine 5mg. In het begin werkte het goed, maar de laatste weken breekt de jeuk weer door. De netelroos komt altijd, maar de jeuk was verdraagbaar. Afgelopen nacht was weer een 'hel': mijn voeten jeukte tot bloedens toe. Ik heb mijn voeten open gekrabd en toen tijgerbalsem erop gesmeerd (ik weet het. Het is erg dom, maar de brandende pijn is beter te verdragen). Mijn tenen zien er uit als opgezwollen knakworstjes. Pffff wat een ellende. Ik ga toch maandag een nieuwe datum plannen met de dermatoloog. Oja..... wat is de naam van de Facebookpagina? Dat lotgenotencontact is erg prettig .

  Reageer
 • Sil

  Sukkie

  Beste mensen,
  In 2013 had ik last van netelroos. Niks helpt. Ik heb diverse anti-allergenenmedicijnen geprobeerd. Ik wilde bij een van de anti-allergenenmedicijnen na drie maanden ervan af komen, maar sinds mei 2015 is het terug en nu helpt helemaal niks meer. Mijn arts wilde een ontstekingsremmer geven maar dat wilde ik niet. Het was zo erg dat ik niet kon slapen. Ik had 4 maal een anti-allergenenmedicijn 1 keer een ontstekingsremmer en voor de nacht een andere anti-allergenenmedicijn. Zelfs dat helpt niet. Ik kon niet lopen; mijn benen, handpalmen en arm zaten eronder. Die man zei: "Nou gaan we iets anders proberen". Hij is iets ouderwets. Ik ben naar zo een naturist gegaan, die werken met kruiden in Turkije. Toevallig moest hij weekend naar Turkije.

  Die man had iets klaar gemaakt. Het ziet er goor uit, maar het is niet goor. Ik moet elke dag 3 keer een theelepel ervan nemen voor ontbijt. Nu je gelooft het niet. Ik neem sindsdien geen medicijn mee. Volgens die man moet het hele pot op en ik moet nog 2 potten ervan nemen, dan komt het nooit meer terug. Het is nu 5 dagen dat ik het inneem. Ik heb maar een pot en ik heb zijn nummer. Hij gaat het op de post doen. Ik weet hoe erg het is. Ik was zo wanhopig: als ik een uur mijn medicijn te laat nam was ik al helemaal eronder. Ik was het zat. Nu gaat het goed en ik hoop dat het goed blijft.

  Reageer
  • Sil

   Nicole S

   Aan Sukkie, post 12 dec 2015.
   Ik zit ook vreselijk onder. Ik heb netelroos, acupunctuur en kruiden geprobeerd. Ik ben nu heel erg benieuwd Sukkie of het na die kruiden uit Turkije nog steeds weggebleven is. Medicijnen werken bij ook niet meer, dus wil je mij informeren over die Turkse kruiden? Alvast bedankt, gr. Nicole

   Reageer

   Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

   26 + 4 =

   • Sil

    Sukkie

    Beste Nicole, ik zie je bericht nu pas. Die man wil niet zegen wat er in zit, maar het helpt goed. Ik ben er vanaf. Af en toe krijg ik last en neem ik weer van het kruidenmengsel in. Volgens mij meng je 30 gram gember (gemalen), 30 gram brandnetel (gemalen en gedroogd), 30 gram kurkuma, 30 gram (gemalen) zwarte komijn en nog een kruid, maar ik kan de Nederlandse naam niet vinden. In het Turks heet het sahtere otu (30 gram gemalen). Dat doe je allemaal in een halve kilo honing en van dat mengsel moet je elke dag drie keer een dessertlepel innemen. Geloof me, je komt er vanaf. Ik heb nog een beet je over, ik kan het je ook sturen of je komt het halen, ik kom uit Utrecht. Het mengsel dat ik uit Turkije heb is beter, volgens mij zit daar nog iets in waar ik niet achter kan komen, maar het recept van het mengsel die ik je geef is ook goed. Het vermindert, maar met het mengsel van die man gaat het helemaal over. Gr, sukkie.

    Reageer
    • Sil

     Nicole

     Sukke, fijn dat je reageert. Ik ben inmiddels bij een natuurgeneeskundige en die heeft heeft mijn bloed getest waarin schimmels en metalen te zien zijn. Volgens hem zijn dit de boosdoeners.
     Hij heeft me een viertal dingen voorschreven, waaronder ook alg (chlorella sorokiniana). Niet alle algen zijn kwalitatief, maar als het goed is zou deze die ik nu heb heel zuiver zijn en de metalen en schimmels in mijn bloed aan zich laten binden en door veel water te drinken afvoeren. Ik moet enkele weken geduld hebben, maar heb toch wel vertrouwen, alhoewel ik net een paar dagen bezig ben en helemaal onder zit. Mijn polsen en handen liggen helemaal open, net een eerstegraads verbranding. Ook heb ik enorme jeuk overal. Toch houd ik vertrouwen.

     Mocht het achteraf allemaal niet aanslaan, dan kom ik het graag halen. Ik drink nu al dagelijks heel de dag thee van kurkuma, gember, citroenmelisse, zwarte peper en kardemon. Kaneel heb ik later weggelaten, omdat ik het idee had dat het verstopte.

     Als je wilt, mail ik je de medicijnen door die ik moet gebruiken.

     Bedankt

     Reageer
     • Sil

      Eline

      Hoi Nicole en Sukkie, hoe is het nu bij jullie? Ik heb nu al een jaar last van erge netelroos. Ik heb continue aanvallen en met de warmte die er nu aankomt gaat het weer volledig door het plafond. Ik loop bij een homeopaat (volgens hem ligt er een darmprobleem aan ten grondslag), maar met nog niet heel veel resultaat. Ik slik verder veel probiotica en Levocitirizine en Montelukast, maar dat helpt eigenlijk nauwelijks. Ik ben erg benieuwd of jullie nog tips hebben en iets dat blijvend werkt hebben ontdekt?

      Reageer
    • Sil

     Thei

     Hallo Sukkie,
     Ik heb zo'n kruidenmengsel samen kunnen stellen. Hoe vaak per dag moet hoeveel hiervan en hoe moet dit ingenomen worden? Bedankt voor je antwoord. Groeten, Thei

     Reageer
  • Sil

   Lee

   Heb je de contactgegevens van die Turkse man? Alvast bedankt!

   Reageer
 • Sil

  Evelien

  Hallo!

  Ik heb al zeker 10 jaar last van netelroos en angio-oedeem. Eerder kreeg ik eens in de paar maanden daar last van, maar het was verergerd tot dagelijkse klachten waar ik doodongelukkig van werd. Volgens de reguliere zorg moest ik daar maar mee leren leven. Via de alternatieve zorg heb ik allerlei pillen en poedertjes gekregen wat wel iets hielp, maar de klachten gingen niet weg. Sinds een jaar of zo draag ik een magneethart met koper. Dat kun je gewoon aan je kleren klikken en de koper geeft dan af op je huid. Sinds ik de magneet draag, zijn mijn klachten zo goed als weg (terwijl ze echt extreem waren!) en ik heb veel meer energie. Ik kan het iedereen aanraden! Ik gebruik geen overbodige pillen meer, ik voel me er echt goed bij!

  Reageer
 • Sil

  Roos

  Mede lotgenoten,

  Twee weken geleden begon ik uitslag te krijgen op mijn knie en het heeft zich razendsnel uitgebreid. De volgende ochtend ben ik bij de huisarts geweest, die mij van afstand bekeek en Tavegil voorschreef. Dit hielp in 1e instantie niet waardoor ik naar de huisartsenpost ben geweest. Ik zat er helemaal onder (mijn hele lichaam inclusief gezicht en nek). Ik kreeg prednisolon 20 mg mee. Het duurde voordat het effect had en ik belde ondertussen met het ziekenhuis, omdat ik zoveel pijn en jeuk had. Er werd gezegd dat ik geduld moest hebben en dat opname geen zin had. De volgende dag op de avond ben ik alsnog naar de huisartsenpost gegaan en moest nogmaals prednisolon inslikken van de internist. Ik kreeg geen prik of een hogere dosis. Waar het vandaan komt, is een raadsel. Ik ben erg zwak en vermoeid en lig al twee weken thuis. Vandaag ben ik gestopt met de medicijnen. Ik heb nog wel soms uitslag op mijn handen. Ook wanneer ik ga afwassen of douchen. Mijn oogleden zijn nog lichtjes rood. De huisarts dacht zelfs dat ik na drie dagen al zou kunnen werken. Nou, mooi niet. Ik word er erg emotioneel van. Zelf heb ik problemen met mijn darmen. Er zijn onderzoeken gedaan, maar er is niets er uitgekomen. Ik heb een prikkelbare darm, dat is wat ze meegeven. Ik heb een stressvolle baan en heb onlangs een vast dienstverband gekregen en dan gebeurt zoiets. Ik hoop gewoon dat het snel overgaat. Ik ben snel moe en misselijk. Bloedonderzoek naar allergie is gedaan. Daar kwam niets uit. Ik weet het gewoon niet meer.

  Gr,
  Roos

  Reageer
 • Sil

  Els

  Er is reeds een facebook groep. Ik heb naast vertraagde druk urticaria ook urticariële vasculitis. Ik heb dit dagelijks en dit reeds meer dan 10 jaar.
  Aan allen die goed bedoelde advies willen geven over allergieën en huishoudmiddeltjes, vertraagde druk urticaria is niet hetzelfde al gewone urticaria. De meeste mensen krijgen urticaria 1 of 2 keer in hun leven en denken dat een bepaalde allergie of medicatie de trigger is, of zweren bij een bepaalde medicatie. Meestal verdwijnt ook de urtiacria van zelf (en denk je dat het door die reden kwam of daarmee opgelost is). Zoek een goede immunoloog. De juiste medicatie vinden is trial en error (voor mij = 40 verschillende/combinatie tor met chemokuren) Dus neen. Hier is geen sprake meer van huishoudmiddeltjes of anti-histamine. Heb je een zware opstoot dan kan je een bad nemen met stijfsel of je vol spuiten met een brandwondenspuit.

  Reageer
 • Sil

  FietsertjeA

  Ik heb sinds eind juni heel veel last van urticaria. Aangezien de medicatie niet hielp, heb ik tien dagen geleden moeten starten met een pseudo-allergenendieet (en dit voor drie maanden). Dit dieet is heel extreem als ik zie wat ik slechts mag eten. Hoeveelheid speelt geen rol. Sindsdien sta ik al tien dagen dag en nacht van kop tot teen vol met uitslag. Ik krijg ook al zwellingen. Komende week heb ik een afspraak bij andere dermatoloog voor second opinion. Zijn er hier nog mensen die dit dieet moeten volgen? D eerste dermatoloog sprak van inspuitingen die men speciaal moet aanvragen aan de mutualiteit als het dieet toch geen goed resultaat geeft. Ik vind het toch raar dat men eerst geen huidtesten doet.

  Reageer
 • Sil

  petra

  Ik heb nu al 5 x netelroos gehad. Bij mij is het begonnen door een plant die ik vasthield en die in mijn nek prikte. Ik heb uitslag in mijn hals en mijn gezicht. Mijn oog gaat dichtzitten en rondom jeukt alles maar doet ook pijn. Mijn gezicht is dan echt scheef en dik. Ik zet dan bakjes water in de ijskast om te koelen.
  In mijn hals smeer ik nu Sudocreme, zinkzalf . Dit helpt bij mij . Ook Tavegyl, 2x per dag als ik last heb. Ik ben nu onder behandeling bij de dermatoloog, bloed nakijken enzo. Helpt dit niet ga ik de alternatieve manier proberen. Denk ook aan accupunctuur.

  Reageer
 • Sil

  houriamaar

  Ik heb het gevoel dat het komt door de overgang. Ben benieuwd of ook mannen er veel last van hebben.

  Reageer
 • Sil

  Houriamaar

  Ik heb ook urticaria, maar ook de ziekte van Crohn, dus medicijnen heb ik zo veel gehad. Ik ben het echt zat kan gewoon niet meer.

  Reageer
  • Sil

   petra

   Wat rot voor je zeg. Al eens aan acupunctuur gedacht ? Ik heb daar goede ervaringen mee.

   Reageer
   • Sil

    Houriamaar

    Ja, ik denk ook wel aan acupunctuur, maar dit komt er niet van. Ik ben vaak ziek en door alle medicijnen heb je ook geen energie. Ik word er zo moedeloos van, maar ik denk er wel aan.

    Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

26 + 4 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren