Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

"Huiduitslag urticaria is wéér terug!"

Verhaal door Nicole (30)

Nicole (30 jaar) heeft last van vervelende huiduitslag. De jeuk die de uitslag met zich meebrengt heeft een grote invloed op haar dagelijks leven. 

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Urticaria, wat is het?

"Ja hoor, het is weer zover. Het urticaria-monstertje heeft weer toegeslagen. Maar wat is urticaria? Dan zal ik daar eerst maar eens mee beginnen. Doordat je huid te veel histamine aanmaakt, wordt op zwakke plaatsen het bloed naar de opperhuid gestuurd, met als resultaat opgezwollen rode plekken (kwaddels genaamd) die lijken op brandnetelplekken. Ze jeuken verschrikkelijk. Bij mij wordt het veroorzaakt door stress, in combinatie met verminderde weerstand (beginnende griep bijvoorbeeld). Het wordt ook wel netelroos of galbulten genoemd."

Jeuk

"Ruim drie jaar geleden is het opgekomen en aangezien het na drie dagen naar mijn keel uitbreidde, werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Ik ben wel lekker tot rust komen, maar ik had anderhalve week jeuk, jeuk en nog eens jeuk. En nu weet ik dat jeuk erger is dan pijn. Het is bestreden met Prednison en Tavegil. Ik ben toen doordat het zo erg doorbrak, in totaal wel vijf weken uit de roulatie geweest, omdat ik dus geen kleding op mijn huid kon verdragen, want dat veroorzaakte weer drukplekken. Nu is waar ik drie jaar zo bang voor ben geweest, waarheid geworden. Het monstertje is weer terug en ik zit nu thuis met gezwollen handen en voeten die jeuken en branden als de hel. Gelukkig was ik er nu wel op tijd bij en zit ik nu weer voor zeven dagen onder de Prednison en Tavegil. Hoe ik dit kan voorkomen? Om nu geen werkende, actieve vrouw te zijn en misschien achter de geraniums te zitten, is ook geen optie. Maar als dit maar eens in de drie jaar voorkomt, mag ik me in mijn handjes knijpen. Er zijn ergere dingen."

Reageren

Reacties

 • Sil

  G.

  <p>Gerard. Ik heb 2 jaar hevige last van netelroos en galbulten. Heel vervelend, het komt vrij plotseling opzetten op de boven benen, lies, onderbuik en schouders! Het begint 's morgensvroeg. Ik gebruik Ecolon 1mg/vet en 1mgTAVAGYL. Het helpt iets, maar iedere dag weer hetzelfde is niet leuk meer. De Dermatoloog weet het ook niet. Het is moeilijk te genezen en ik moet er maar mee leven punt uit!</p>

  Reageer
 • Sil

  Noel Cecille

  Ik dacht ook altijd dat ik de enige was, zoals meerdere als ik de reacties zo lees. Ik heb nu zelf 5 jaar druk urticaria en ook bij huidartsen, dermatologen, etc gelopen, aan homeopathie gedaan accupuntuur en zoveel verschillende soorten medicijnen gebruikt. Ik slik nu helemaal niets omdat het toch niet werkt en sommige medicijnen alleen maar bijwerkingen geeft.
  Ik vind het zo erg dat artsen zeggen dat je 'er maar moet mee leren leven', het is echt een vermoeiende ziekte.
  Net als wat boven wordt vermeld, jeuk is erger dan pijn.
  Ik heb het ook in mijn gezicht, op mijn oor, op mijn oog op mijn kin of inderdaad in of op je mond. Ik word er echt doodmoe van!!!!!!! Ik wil iedereen veel sterkte wensen en ik hoop ooit op een medicijn voor ons allemaal!!!

  Reageer
 • Sil

  ys

  Ben me helemaal kapot geschrokken. Ik had de griep en zomaar kreeg ik overal bultjes net alsof ik door de brandnetels was gelopen. Ze werden steeds groter en het werd gewoon een geheel. Van top tot teen vuurrood en jeuken dat het deed. Toch maar naar de huisarts en die schrok want hij had dit nog nooit zo heftig gezien. Ik kreeg Pretnisolon 30mg (1 tablet daags) en Levocetirizine 5 mg (1 tblet daags). De volgende dag was het al grotendeels weg en na twee dagen is alles eigenlijk weer weg. Was toch wel schrikken. Achteraf denk ik dat het een uiting van stress is geweest. Ik heb het de laatste weken veel te druk gehad op het werk en door de griep is mijn weerstand helemaal afgebrokkeld ja en dan kun je dit soort kwalen krijgen.

  Ik kan me dus enigszins verplaatsen in de personen op de site. Je wordt helemaal stapeldol van de jeuk.

  Ik wens ieder sterkte die last heeft van Urticaria.

  Reageer
 • Sil

  Richard

  Hallo beste lotgenoten,
  Ik was ook een hopeloos geval. 13 jaar lang last van chronische idiopatische urticaria, waar idiopatisch voor staat als "oorzaak onbekend".
  Mijn klachten uiten zich zo om de 6/7 weken over het gehele lichaam, galbuten rode jeukende kwaddels en opgezette handen en voeten, zo erg dat ik soms niet kon lopen. Deze aanvallen duurde meestal 3/4 dagen. Ik was dan ook ziek zwak en misselijk en dus ook vaak ziek moeten melden.
  Jaren onder behandeling, bijna alle antihistamine's geprobeerd maar geen één welke echt werkte.
  Combinatie van prednison en fexofinadine 180mg leek het te onderdrukken maar na stoppen van kuur prednison kwam het dubbel zo erg terug.
  Diverse alternatieve behandelingen geprobeerd zonder resulthaat.
  Nu laatste 1,5 jaar kreeg ik last van flinke zwellingen na drukuitoefening op de huid, onder mijn voeten, handen armen, benen, zelfs op een harde stoel zitten deed na een paar uur pijn aan mijn billen en vaak ook weer de galbuten en uitslag erbij. Na paar maanden aanmodderen weer terug naar dermotologie, conclusie vertraagde drukurticaria naar een druk test met staven met gewichten op mijn rug.
  Maar nu een oplossing? Ze vertelden mij al dat deze ziekte moeilijk te behandelen is en dat dit door een overactief immuunsysteem kon komen.
  Behandeling gestart met heftig medicijn MTX (methotrexaat)om het immuun systeem te onderdrukken.
  Begonnen met pillen 6x2,5 mg per week, na een maand of twee geen verbetering.
  toen op eigen verzoek overgestapt op injecties één keer per week 15 ml, dit na een tip van een kennis met crhonische reuma die ook eerst pillen mtx had maar niet werkte en injecties wel.
  Het resultaat: zwellingen voor 80% afgenomen moet wel uitkijken met drukbelastingen van het lichaam in verband met met werk als automonteur.
  het beste resulthaat is dat de ergste urticaria aanvallen bijna wegblijven.
  Alleen bij een griepje of te veel inspanning wat lichte irritatie, maar daar is mee te leven. Een heel verhaal maar misschien dat jullie er ook baat bij hebben, maar je moet wel de overweging maken om hier mee te starten met methotrexaat. Het is belastend voor je lever, je mag geen of weinig alcohol nuttigen, geen kinderwens zowel man/als vrouw, het is namelijk schadelijk voor ongeboren vrucht. Ik word ook wat slaperig eerste dagen na injectie.
  Maar mocht je het helemaal niet meer zien zitten, dan zou je dit bij eigen dokter kunnen voorstellen, maar voor urticaria alleen schrijven ze methotrexaat niet gauw voor alleen in combinatie met vertraagde druk urticaria.
  Succes allen en sterkte met alle ellende,
  grt Richard

  Reageer
 • Sil

  Sas

  Ik heb ook al 3 jaar last van jeukaanvallen en ken ook niemand die het heeft. Nadat de huisarts mij eerst naar huis had gestuurd met de mededeling dat ik een droge huid had en mij het advies gaf mijzelf in te smeren met vette zalf, heb ik mijn heil gezocht bij de dermatoloog die mij meteen kon vertellen dat ik urticaria had. Dat insmeren met zalf sloeg sowieso nergens op, want die jeuk kon op elk plekje van mijn lichaam beginnen. Van de dermatoloog een crème gekregen en eens in de paar dagen neem ik een pil. Soms elke dag, afhankelijk van hoe sterk de jeuk is. Ik ben niet allergisch ( diverse testen gehad). Wel is de jeuk gekomen na een infectie aan de bronchen. Deze infectie ging niet vanzelf over en de longarts constateerde uiteindelijk astma. De jeuk komt soms nog opzetten, maar godzijdank veel minder dan voor de medicatie. Een nachtmerrie was dat zeg.

  Reageer
 • Sil

  Sophie

  Hallo allemaal, zo herkenbaar jullie verhalen.. Bij mijn zwangerschappen was het ook weg. Heerlijk! Maar nu zit ik er weer mee. Vind het echt heel erg want ik ben 30 maar kan heel veel dingen niet. Na een drukke dag kan ik niks doen in de avond of ik zit op een stoel terwijl de rest lekker aan het dansen is. Ook kan ik nooit hakken aan. Daar baal ik van!! Aantal keer mijn ringen moeten laten afknippen. En zo nog veel meer dingen. Het is toch waardeloos dat er niks tegen te doen is! Wens iedereen sterkte met deze nare ziekte..

  Reageer
 • Sil

  Marieke

  Hallo allemaal,
  Heeft iemand van jullie wel eens een histamine beperkt dieet gevolgd om van deze klachten af te komen? Ik ben benieuwd naar ervaringen hiermee.
  Groet,
  Marieke

  Reageer
 • Sil

  Yvonne

  Helaas heb ik inmiddels ook 16 jaar last van urticaria. Ook in mijn gezicht, zoals ogen en mond. Ook moet ik erg uitkijken met medicijnen aangezien er soorten zijn die het verergeren. Ik heb eens antibiotica gehad en toen ging mijn hele keel opzetten. Helaas is jeuk inderdaad erger dan pijn, ik heb helaas allebei. Er zijn periodes dat ik denk dat ik het ergste gehad heb, maar toch komt het iedere keer terug. Ik ken ook geen mensen om mij heen die er last van hebben, dus jullie reacties zijn een openbaring. Ik las al bij iemand dat ze niet meer ging zwemmen. Dat heb ik ook een poosje niet gewild, maar vond dat ik dat naar mijn kinderen toe niet kon maken. En nu ben ik zover dat ik denk kijk maar. Hopelijk krijgen jullie er nooit last van. Het is inderdaad een kwestie van ermee leren leven. Maar je leven er niet door te laten beïnvloeden. Hopelijk lukt ook iedereen dat. Sterkte voor allemaal.

  Reageer
 • Sil

  Laureen

  Heb ook last van chronische urticaria. Heb dit gekregen na/tijdens een CT-Scan met jodium houdende contrastvloeistof. Krijg nu het ene medicijn na het andere en nog steeds zit ik elke dag onder. Gelukkig heb ik niet heel veel last van jeuk, mits ze niet in mijn handpalmen zitten of op mijn vingers, die kan ik dan niet meer buigen en gebruiken.

  Reageer
 • Sil

  Birgit

  Ook ik heb last van chronische drukurticaria en heb alle medicijnen die er voor zijn al geprobeerd. Niks helpt. Nieuwe schoenen zijn een ramp. 's Avonds weet ik dan zeker dat mijn voeten pijnlijk gaan opzwellen en ik eigenlijk niet meer kan lopen. Applaudisseren is uit den boze, geheid dat dan mijn handen opzwellen en ik er door de pijn en jeuk niks meer mee kan. Als ik op een terrasje wil gaan zitten moet er een kussentje mee want anders krijg ik aan mijn billen en aan de onderkant van mijn bovenbeen zwellingen en die vreselijke jeuk.

  Stootkuur prednison hielp helemaal niets, het brak er gewoon doorheen. De nachten vind ik het ergst, ik kan de pijn wel handelen maar die jeuk! Gemiddeld slaap ik 3 van de 7 nachten niet, daardoor voel ik me niet echt fit overdag. Laats gaan minigolven. Ja hoor, ook daarvan kreeg ik urticaria in mijn handen. Nou waren we laatst bij vrienden om gezellig te gourmetten. Te lang op een keukenstoel gezeten! Het barstte dus in alle hevigheid los. Mijn vriendin gaf me toen een potje zelfgemaakte goudsbloemzalf mee. Zij had het ooit gekregen voor een ooglidirritatie. En echt, de jeuk wer zo veel minder dat ik kon slapen! De pijn verdwijnt niet maar dat maakt me niet zo veel uit, het is de jeuk die me nekt.
  Ik dacht nog dat het een toevalstreffer was maar net moest ik mijn schoenen uit doen omdat het weer mis ging. Het begon meteen heftig te jeuken, is dik en pijnlijk. De goudsbloemzalf gepakt en het helpt echt de jeuk te verlichten. Ik heb daarom meteen deze site geraadpleegd om dit door te geven. Al hebben er maar een paar mensen baat bij... Ik hoop echt van harte dat het bij jullie ook werkt. Zoals ik al zei, pijn en zwelling worden er niet minder van maar de jeuk wel degelijk. En doordat ik nu niet hoef te krabben worden de zwellingen ook niet nog erger.
  Ik hoor graag van jullie, hopelijk positieve, reacties. Sterkte allemaal!

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

67 + 3 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren