Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

"Huiduitslag urticaria is wéér terug!"

Verhaal door Nicole (30)

Nicole (30 jaar) heeft last van vervelende huiduitslag. De jeuk die de uitslag met zich meebrengt heeft een grote invloed op haar dagelijks leven. 

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Urticaria, wat is het?

"Ja hoor, het is weer zover. Het urticaria-monstertje heeft weer toegeslagen. Maar wat is urticaria? Dan zal ik daar eerst maar eens mee beginnen. Doordat je huid te veel histamine aanmaakt, wordt op zwakke plaatsen het bloed naar de opperhuid gestuurd, met als resultaat opgezwollen rode plekken (kwaddels genaamd) die lijken op brandnetelplekken. Ze jeuken verschrikkelijk. Bij mij wordt het veroorzaakt door stress, in combinatie met verminderde weerstand (beginnende griep bijvoorbeeld). Het wordt ook wel netelroos of galbulten genoemd."

Jeuk

"Ruim drie jaar geleden is het opgekomen en aangezien het na drie dagen naar mijn keel uitbreidde, werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Ik ben wel lekker tot rust komen, maar ik had anderhalve week jeuk, jeuk en nog eens jeuk. En nu weet ik dat jeuk erger is dan pijn. Het is bestreden met Prednison en Tavegil. Ik ben toen doordat het zo erg doorbrak, in totaal wel vijf weken uit de roulatie geweest, omdat ik dus geen kleding op mijn huid kon verdragen, want dat veroorzaakte weer drukplekken. Nu is waar ik drie jaar zo bang voor ben geweest, waarheid geworden. Het monstertje is weer terug en ik zit nu thuis met gezwollen handen en voeten die jeuken en branden als de hel. Gelukkig was ik er nu wel op tijd bij en zit ik nu weer voor zeven dagen onder de Prednison en Tavegil. Hoe ik dit kan voorkomen? Om nu geen werkende, actieve vrouw te zijn en misschien achter de geraniums te zitten, is ook geen optie. Maar als dit maar eens in de drie jaar voorkomt, mag ik me in mijn handjes knijpen. Er zijn ergere dingen."

Reageren

Reacties

 • Sil

  Klk

  Beste allemaal,

  Ik heb uit het niets vier jaar geleden chronische urticaria met angio oedeem gekregen. In het begin wuifde de doktoren me weg en zou het wel over gaan. Vervolgens namen ze het toch wat serieuzer en stuurde zij mij door naar de dermatoloog. Om een lang verhaal kort te maken heb ik alle medicijnen die er waren gehad. Van prednison tot alle antihistaminicum en ik kan het zo gek niet bedenken! Niks hielp! Ze hebben de laatste manier van onderzoeken gedaan, dat betekent alles van het lijstje. Niks was goed. Ik weet niet hoe ik het al die tijd overleefd heb, want ik had het elke nacht. Overdag losten ze een beetje op, maar s'nachts kreeg ik de klappen. Jeuk, pijn, niet te houden en niet te stoppen. Vier jaar lang dit s'nachts gehad en overdag met kinderen werken. Ik weet niet hoe, maar ik heb het volgehouden. Ondanks ik soms uit het raam wilde springen. Ik was er moe van.

  Ik ben mijn voeding gaan aanpassen en denk dat dit sowieso nummer 1 is van alle kwaaltjes etc. wat we krijgen. Ik raad iedereen aan een dieet te volgen. De artsen zeggen dat de PH-waarde in ons lichaam, het lichaam zelf regelt. Dit is zware onzin. Kijk maar eens op je waterflesje. De PH-waarde moet vanaf de 7 zijn. Hoe hoger, hoe beter. Google het maar eens: PH-waarde water.
  We eten zoveel voedsel waarvan wij denken dat het gezond is, maar wij weten niet dat wij voedsel eten wat te zuur is voor ons lichaam. Ik zal jullie niet het hele verhaal opleggen.

  Als we zo erg bezig zijn met onderzoeken medicijnen etc... wat is dit onderzoekje dan? Niks toch?

  Ik las ook over vegetarische mensen. Ik eet zelf ook geen vlees, maar het betekent niet dat wij te weinig binnen hoeven te krijgen. En je hoeft ook geen vleesvervangers te eten. Ik zou zeggen verdiep je meer in de natuurlijke planten en je zal zien hoe logisch alles is.

  Ik heb nog nooit wat online gezet, omdat ik nooit wat had en nooit meng in gesprekken etc. Maar dit is mij overkomen en wilde dit echt graag delen. Niemand kon me helpen, dus heb ik het zelf onderzocht en ik ben ervan af. Je hoeft mij niet te geloven, alles op internet bevestigd wat ik heb gezegd en meerdere ervaringen.

  Reageer
 • Sil

  Andy

  Als je alleen een brandende huid heb kun je ook last hebben van eikenproceptierups. Ik heb ook alleen een brandende huid en heel soms jeuk. Ook heb ik netelroos, dus ik heb extreem erg klachten de hele dag door en ik heb nu prednisolon 30mg gekregen. Bij mij werkt dat, maar is ook heel stress vol en stress verergert de netelroos en de brandende plekken

  Reageer
 • Sil

  Emma

  Ik heb anderhalf jaar last gehad van zware spontane urticaria (netelroos), vertraagde druk urticaria en angio-oedeem bij de lippen. Na een half jaar alle medicatie en zelfs alternatieve geneeswijzen als paardenbloemkoffie ( geen tip) uitgeprobeerd te hebben, begon ik met omalizumab (xolair). Hoewel ik hierdoor betere maanden kreeg had ik ook maanden dat het extreem slecht ging. Na zes maanden was ik nog steeds niet in remissie, dus mijn zoektocht ging verder. Ik stuitte op een Amerikaans forum. Op een berichtje van iemand die al lange tijd last had van urticaria, maar het onderdrukt had met Hübner Silicea Magen-Darm Gel (dosis staat op de verpakking). Ik nam drie keer per dag een maatlepel in met water.

  Sceptisch, maar wanhopig, bestelde ik ook deze gel, simpelweg silicium. Na een dag of drie werd de jeuk al minder en na een week merkte ik aanzienlijk verschil. Na het een paar maanden gebruikt te hebben was ik ervan af. Ook nu ik het niet meer neem ben ik nog steeds urticaria vrij. Nu wil ik mensen geen valse hoop geven. Ik kreeg immers nog steeds omalizumab en na anderhalf jaar heb je eveneens de kans dat het spontaan weggaat. Ik denk echter serieus dat het dankzij deze gel was, het maakt een laagje bij je darm en zorgt dat gifstoffen niet in je lichaam komen. Het is geen wondermiddel, grote kans is dat het niet zal werken, maar als ik één iemand al kan helpen met mijn verhaal, dan is het dubbel en dwars waard, want ik weet hoe slopend deze ziekte is. Houd in ieder geval hoop, want artsen zijn ook bezig met het ontwikkelen van een betere variant van omalizumab, dus ook al helpt xolair of silicium niet, er komen nieuwe geneesmiddelen.

  Reageer
 • Sil

  Dzeneta

  Ik wilde even zeggen dat ik ook last van galbulten heb. Ik word gek van die jeuk. Ik heb dit al jaren en ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik heb ook veel stress, kan het door stress komen of door allergie?

  Reageer
 • Sil

  mls

  Ik heb ook dezelfde terugkerende problemen. Zou graag dit kruidenmengsel willen kopen. Of heb je het recept al?
  Ik zou het erg graag willen kopen of maken. De jeuk is het ergste, slaap daardoor niet meer. Dat geeft weer andere problemen. Hoor graag iets van jou.

  Reageer
 • Sil

  Marielle

  Ik heb mijn hele leven al last van urticaria. Ik weet bij mij zeker dat het niet komt van een allergie. Het patroon is steeds hetzelfde, ik krijg eerst beginnende lichte griepverschijnselen en even later zit ik onder de uitslag. Vooral in mijn nek, rug en deel van mijn gezicht. Het voelt warm en jeukt. Na twee dagen gaat de uitslag vanzelf weg en de jeuk blijft nog een dag. Ik heb er nog nooit medicijnen voor geslikt want ik ken het patroon. Het rare is dat de beginnende griepverschijnselen ook weg zijn. Het zet gelukkig nooit door, waardoor ik nooit echt ziek ben. Ik heb het wel eens opgezocht maar dan kom ik altijd op voeding en allergieën uit.

  Reageer
 • Sil

  Willie

  Ik heb pas netelroos een week, maar jullie klagen allemaal over jeuk. Dat heb ik niet, alleen brandende pijn. Zou echt niet kunnen krabben. Smeer me nu in met werkazijn, dat helpt bij mij. Niet meer zo branderig. Veel beterschap allemaal.

  Reageer
  • Sil

   Coby

   Beste Willie, wat bedoel je met werkazijn?
   Ik zou het graag uitproberen.

   Reageer
 • Sil

  Sjakie

  Hallo allemaal, ook ik heb heel veel last van urticaria. Het komt uit het niets opzetten. Ooit begon dit, jaar of zeventien terug en is toen heel lang weg geweest, ook uit het niets. Laatste 4 jaar af en aan langdurig urticaria. Altijd heb ik prednison nodig in combinatie met hoge dosis antihistamine.
  Ik loop bij de allergoloog, vorig jaar september gestart met Xolair wat niet aansloeg, daarna vier maanden Neoral (coliclosporine) gekregen, en uiteindelijk afgebouwd en gestopt ivm verslechteren nierfunctie. Zes maanden klachtenvrij geweest en nu is het feest weer begonnen. Op advies allergoloog slik ik per 24 uur 30 mg prednison voor een week nu, vier cetirizine en vier fexofenadine.
  Ik word wakker in de ochtend met galbulten op veel plaatsen, en na inname prednison ochtend zakt het met een paar uur af. Hel is het, en de prednison is natuurlijk super ongezond, maar dat is ook Neoral. Ik ga nu voor second opinion naar het netelrooscentrum in UMC Utrecht. Verder denk ik eraan om naar een orthomoleculair specialist te gaan en eventueel acupunctuur, maar eerst wacht ik de second opinion af.
  Enige wat echt aan is getoond is een huismijt allergie maar mijn bed is aan alle kanten ingepakt in hoezen dus dat kan 't niet zijn! Wie heeft er ervaring met acupunctuur en/of weet een hele goeie orthomoleculair specialist ? Ik woon in midden Nederland!

  Reageer
 • Sil

  spunky

  Ik heb precies hetzelfde gehad! Prednison was ik ook allergisch voor dus dat werd van kwaad tot erger. Zelf ben ik naar de kruidvat gegaan en heb Reactine gehaald, werkt fantastisch! Bij een hele erge aanval neem ik er twee, is het binnen 30min weg. :) je hebt ook nog homeopathische anti-histamine, die kun je preventief slikken en de Reactine afbouwen en puur als nood gebruiken.

  Reageer
 • Sil

  Dora

  Hoi,

  De urticaria is bij mij tien jaar weggeweest. Daarvoor had ik er tien jaar last van en na zes maanden ciclosporine was het weg gebleven tot nu toe. Het begon met mijn handen maar kruipt nu op naar armen en benen. Heftige zwelling boven op de voeten en handen. Ik slik nu 2x2 fexofenadine maar is niet afdoende meer. Ben radeloos

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

68 - 8 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren