Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat doe jij tegen aften?

Eén op de vijf volwassenen heeft er wel eens last van: aften, pijnlijke zweertjes in de mond. Een aft gaat meestal na één of twee weken vanzelf weer over, maar tot die tijd kun je er veel last van ondervinden.

Op internet kun je verschillende huis-, tuin- en keukenmiddeltjes vinden die zouden kunnen helpen bij de genezing. Voorbeelden hiervan zijn: tandpasta op de aft smeren of op een blaadje verse salie kauwen. 

Valt er iets tegen aften te doen? Of zijn al die middeltjes pure onzin en moet je gewoon wachten tot het over is?

Terug naar het begin

Reacties

 • Ton

  10 januari 2020 14:40

  Ik heb heel mijn leven lang last gehad van aften, eigenlijk zijn er altijd wel een of twee aanwezig in mijn mond. Na mijn dertigste werd het erger; ze kwamen niet alleen meer voor aan de binnenkant van mijn wang en op mijn tandvlees, maar ook op mijn tong. Op een gegeven moment kreeg ik zelfs een of twee keer per jaar een prednisonkuur voorgeschreven als het te erg werd en er meer bij kwamen dan weggingen. Prednison is natuurlijk een paardenmiddel, maar het helpt wel. Uiteindelijk heb ik me vier jaar geleden laten testen op coeliakie vanwege andere toenemende klachten. Dat was bingo! (de erfelijke variant) en sinds ik op glutenvrij dieet ben, heb ik geen aft meer gehad.

  • Jędé

   25 juli 2019 22:48

   De schuimmiddelen in tandpasta hebben een negatieve invloed op je mondslijmvlies en dat kan aften veroorzaken, zo wist mijn tandarts mij te melden. Nu snap ik waarom ik nagenoeg geen aften krijg als ik poets met tandpasta die geen schuimmiddel bevat.

   • Netje

    02 maart 2019 19:26

    Ik heb nu al 7 jaar behoorlijke aften in mijn mond. Soms heel groot en vaak 3 of 5 tegelijk. Ik heb alles geprobeerd, zendium, vitamine c preparaten, eigenlijk alles wat op internet voorbij komt. Ook naar huisarts en MDL specialist. Uiteindelijk geen oorzaak of remedie gevonden dus kreeg ik lidocaine gel voor de pijn.

    MAAAAAR, vorige week, toen ik ook weer 5 aften in mijn mond had, perio-aid gekocht ( omdat er een kies getrokken was) daar heb ik mee gespoeld en de volgende dag waren m'n aften nagenoeg weg!!!


    Aangezien ik zoveel last altijd heb van m'n aften en niets al die jaren geholpen heeft, vond ik toch dat ik dit moest delen. Hoop dat ik mensen ermee kan helpen, want wat een pijn geven die ellendige rot-aften!

    • Patrick

     23 december 2018 12:51

     Vroeger had ik vaak last van aften, maar een aantal jaren geleden heb ik mijn amalgaamvullingen laten vervangen door witte vullingen en daarna heb ik er nog maar één of twee keer last van gehad.

     Volgens mijn tandarts is er geen verband tussen amalgaam en aften bekend, maar als je vaak last hebt van aften zou ik het zeker proberen. Je houdt er in elk geval een mooier gebit aan over.

     • bo

      01 december 2018 06:34

      Een gemberbolletje of vers stukje gember tegen de aft aanhouden. binnen 1/2 dagen weg. doet wel veel pijn.

      • Marretje

       06 oktober 2018 00:57

       Ik heb zoveel last van aften gehad, totdat ik er achter kwam dat de oorzaak lag aan het eten van appels. Het blijken de bespoten appels te zijn uit de winkel. Schillen lost niets op want het zit blijkbaar ook in het vruchtvlees. Appeltjes uit de tuin gaat prima. Weten we ook gelijk hoe we onszelf vergiftigen. Ons lichaam protesteert en er ontstaan allergische reacties. Ik heb in ieder geval daarna nooit meer een aften gehad!

       • Ukje

        23 augustus 2017 20:21

        Ik heb sinds mijn puberteit heel erg last van aften (ik ben nu 22). Ik heb van alles geprobeerd (andere tandpasta, mondwater, aften gel, extra vitamine C innemen, zout oplossing), maar helaas werkte niks. Totdat ik op een dag per ongeluk de oplossing had gevonden: chilipoeder! Ik had pittige kip gegeten op een avond dat ik al twee (opkomende) aften had; de volgende dag deden ze veel minder zeer en waren ze ook geslonken. Om er zeker van te zijn dat het de chilipoeder was, heb ik twee dagen later chilipoeder fijn vermalen en op de aften aangebracht. Het doet even zeer, maar de volgende dag had ik geen pijn meer en binnen twee dagen was de aften al geheel weg!

        • Gian

         09 maart 2018 19:29

         Bedankt voor de tip! Het heeft geholpen!

         • Tess

          26 september 2018 20:07

          Hoelang hadden jullie het poeder laten intrekken?

        • Annet E

         14 maart 2017 20:49

         Vitamine C 500 tot 1000 mg heeft mij sinds de negentiger jaren geholpen tegen tandvleesontstekingen en tegen aften en tegen urineweginfecties. (Als ik in vakantie stopte met de vitamine C merkte ik dat ik in de "gevarenzone" kwam.)

         • bolle

          14 maart 2017 16:06

          Hoe moeilijk het ook is: gewoon helemaal niets aan doen. Wel voorzichtig zijn bij het tandenpoetsen.

          • Wegmetaften

           20 december 2016 21:47

           Ik heb (had) al sinds mijn kindertijd last van aften. Heel pijnlijk. Sinds ik Zendium tandpasta gebruik (al jaren nu) heb ik nauwelijks nog last. Overigens zijn de meeste fruitsoorten ook niet goed als je last van aften hebt omdat die je mondslijmvlies aantasten. Vooral ananas werkt bij mij als een soort zoutzuur. Beste is na het eten van fruit je mond met water te spoelen.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl