Website van het Jaar

Medicijnen tegen ADHD: ja of nee?

In de negentiende eeuw hadden veel ouders tien of meer kinderen. Als ze lastig waren, kregen ze een speen met jenever, of laudanum, een opiumdrank. Dat is niet meer nodig. Tegenwoordig worden veel klachten van hyperactiviteit herleid tot een lichte hersenstoornis die ook leerproblemen veroorzaakt: ADHD.

ADHD is niet met medicijnen te genezen, maar ze kunnen wel de symptomen van ADHD onderdrukken en soms helemaal laten verdwijnen. De meeste van deze medicijnen hebben een effect op neurotransmitters, de signaalstoffen in de hersenen. Sommige ouders geven uit angst voor bijwerkingen liever geen medicijnen aan hun kinderen en kiezen eerst voor andere vormen van behandeling, zoals gedragstherapie. 

Heb jij of jouw kind ADHD? Wat zijn jouw ervaring met geneesmiddelen? Of kies jij ook liever eerst voor andere vormen van behandeling? Geef je mening en lees de reacties van anderen. 

Reageren

Reacties

 • Sil

  Anne

  Na jarenlang geworsteld te hebben met vergeetachtigheid en concentratieproblemen is bij mij de diagnose ADHD gesteld. Op school vroeg ik mij al af waarom zaken bij anderen makkelijker gingen. Ik werd er onzeker van en voelde me schuldig als ik weer eens iets belangrijks vergat.

  Voor mij was de aanleiding tot onderzoek een ongeval, waar ik niet doorheen kwam. Ik bleef maanden vermoeid, ongeconcentreerd en sleepte mezelf de dag door.

  Na de diagnose ADHD en de bijbehorende medicatie veranderde dit binnen een week. Alsof er een zware last van me af viel. ‘S ochtends was ik als een kind zo blij dat ik mijn sleutels direct op de goede plek vond, mijn zonnebril in het juiste vakje. Niet halverwege terug hoeven omdat ik weer eens iets ben vergeten. Het leven is zoveel lichter en fijner. Concentreren geeft geen moeite meer en gaat vanzelf, waardoor ik ineens energie over houd. Ik zou willen dat ik 20 jaar geleden al was gestart met deze medicatie. Het geeft mij overzicht, helderheid, rust en energie. Zaken gestructureerd afronden zonder moeite. Hoe fijn zou het zijn geweest als ik dit tijdens mijn schoolperiode al had gehad!

  Reageer
 • Sil

  Anoniem

  Medicijnen ja of nee: probeer het!

  Ik ben 25 jaar oud en slik sinds mijn 9e medicijnen. Voor die tijd was ik een ontzettend gefrustreerd kind die stiekem haar hoofd tegen muur aan bonsde en stiekem zelfmoordpogingen heeft gedaan. Op school dachten de leraren dat ik een laag IQ had. Immers kon ik niet goed luisteren, lezen ging slecht en rekenen ook. Mijn ouders hebben voor mij gevochten.

  Bij de kinderpsychiater kwam naar voren dat ik een slecht auditief geheugen heb, dyslexie heb en een hoog IQ! ADHD komt immers nooit alleen.

  Mijn eerste paar medicijnen sloegen niet aan. Ik werd een zombie of juist overprikkeld. Alternatieve, zoals gedragstherapie en diëten hielpen niet. M'n ouders gingen door totdat ik het juiste medicijn had.

  Inmiddels ben ik begonnen met de universiteit en werk ik als accountant. Ik heb geen aanleg voor drugs- of alcoholmisbruik en ben thuis de meest stabiele persoon (nooit gedacht). Ik heb direct na de medicijnen ook geen woedeaanvallen gehad waardoor ik mijzelf uit het raam wilde gooien of was ik zo overprikkeld dat ik me hoofd tegen de muur aangooi.

  Medicijnen zijn er niet voor de omgeving of voor de rust. Medicijnen zijn er voor je kind om uit te voeren wat zij willen, zonder boos op jezelf te worden. Een idee in uitvoering brengen dat lukt geeft zo veel energie en zelf vertrouwen. Geen depressie gevoelens door een zelf laag beeld. Dat geeft pas rust. Vaak zijn kinderen met ADHD bewust van hun actie, maar ze kunnen niet altijd uitvoeren wat ze willen.

  Mijn vraag aan ouders: probeer medicijnen uit, ga naar de volgende als je kind op een zombie lijkt. Het is geen magische knop of een magisch pilletje, zie het ook niet zo. Zie het als een middel dat deuren voor je kind opent.

  Reageer
  • Sil

   MWW

   Fijn om te lezen. Mijn zoon is acht en heeft dit misschien nodig net als jij. Ik ben bezorgd om hem en begeleid hem dagelijks zoveel dat we nu hulp nodig hebben. Goed te lezen hoe jij zelf de medicatie waardeert.

   Reageer
 • Sil

  Ekster

  Net de diagnose voor mijn dochter binnen (14 jaar): ADHD. Het is al fijn dat we het nu weten, enkel hoe nu verder?
  We zijn geen voorstanders van medicijnen. Het kind is wie ze is.
  Wel krijgen we enorm veel onbegrip van de omgeving. Alsof je er even een muntje in moet duwen en op het knopje aan of uit moet drukken.
  Begin in in ieder geval met visolie... afwachten.

  Reageer
 • Sil

  Stuiter

  Ik heb sinds kort gehoord dat mijn zoon van negen jaar ADHD heeft. Iedereen roept zo snel 'ja, maar medicatie doet goed'. Ik en mijn man willen hem geen medicatie geven omdat wij niet weten wat de verdere gevolgen zijn voor zijn lichaam op latere leeftijd. Niemand weet dat, dus wij zeggen nee tegen medicatie. Zijn er meerdere van jullie die er zo over denken? gr Stuiter

  Reageer
  • Sil

   R

   Ik zou jullie zoon therapie laten volgen en als de ernst van de ADHD erg is met ondersteunende medicatie voor de concentratieproblemen op school. Mijn ouders dachten er ook zo over, maar één ding doen ADHD'ers en dat is niet luisteren en de medicatie gaat veel impulsief gedrag tegen.
   50 procent van de mensen met ADHD die het niet weten, of er op vroege leeftijd niks aan doen gaan of zelf onbewust naar middelen zoeken voor de rust in hun hoofd op latere leeftijd of gaan slechte impulsieve of agressieve dingen doen. Ik ben 30 jaar en ben er pas net achter, nadat ik door de rechter in een afkickkliniek ben gezet. Heb daarna een diagnose ADHD gehad en bij mij werkt medicatie als een redmiddel.

   Reageer
 • Sil

  anoniem

  Hallo,

  Ik ben 15 jaar oud en gebruik al één jaar medicijnen voor mijn ADD. Ik merk wel dat ik dingen beter kan onthouden en dat ik me beter kan concentreren wanneer ik mijn medicijnen in neem. Wat ik vervelend vind aan de medicijnen is dat ik een energieloze zombie word en dat ik super licht in mijn hoofd word. De eerste paar weken voelde ik me ook misselijk en duizelig.

  Dus voor ouders die eraan denken om hun kind 24/7 medicatie te geven: doe het niet. Je maakt je kind er waarschijnlijk kapot mee.

  Reageer
 • Sil

  noemieee

  Ik heb zelf ADHD en ik neem Ritalin. Dat werkt heel erg goed. Ik merk dat ik me dan beter kan concentreren. ;-)

  Reageer
 • Sil

  anoniem

  Mijn zoon is dik.

  Reageer
 • Sil

  Patriciasmits

  Ik heb een vraag. Na jaren van vechten heb ik gisteren de uitslagen van mijn dochter van acht, bijna negen gekregen. Mijn dochter heeft nu de diagnose dcd in combinatie met zwakbegaafdheid, ADHD en randvoorwaarden van autisme. Ik ben aan de ene kant blij dat ik nu duidelijkheid heb na heel lang te hebben moeten vechten voor haar. Ze zit sinds januari 2014 op speciaal onderwijs.
  Nu zo een dag later en na alles even te hebben laten bezinken komen er toch ook wel vragen naar boven. Met name de vraag van de arts: wil je starten met medicatie of niet? Aan de ene kant zegt mijn gevoel je hebt niets te verliezen, maar graag zou ik in contact komen met mensen die hier meer ervaring mee hebben en mij hier meer over kunnen vertellen en advies kunnen geven.

  Groetjes, Patricia

  Reageer
 • Sil

  Danny

  Mijn kinderen hebben beide ADHD, ze krijgen concerta en kregen methylfenidaat. Ik gebruik er nu LTO3 bij en de methylfenidaat is er al vanaf. Alleen de concerta zit er nog bij. De schoolresultaten worden steeds beter en de vervelende rebound is ook een heel stuk minder. Ik hoop dat het steeds beter zal gaan en ik in de toekomst alleen de LTO3 kan geven. Het is heel duur allemaal, maar het is het waard.

  Reageer
  • Sil

   je

   Ik heb een dochter van vijf met ADHD. Zij gebruikte medicatie maar is er bijna mee gestopt. Medicatie is heel verslavend en werkt bij zeven op de tien mensen niet. Ik zou het dus niet doen!

   Reageer
 • Sil

  Petra

  Hoi, ik ben alleenstaande jonge moeder van een kind van 7 jaar oud. Mijn diagnose is dat ik ADHD heb. Mijn zoontje heeft last van mij. Ik zoek steeds een andere oplossing om goede moeder te blijven en dat ben ik zeker ook wel, alleen ben ik erg druk en word ik snel boos en voel ik me snel depressief en angstig. Ik heb ook borderline. Maar dit weet ik en ken mijn grenzen en heb hier veel van geleerd.

  Graag hoor ik iets van jullie over hoe het zit met het verschil van ritalin met risperdal en ritalin met concerta en cerebrase?

  Ik slik al bijna heel me leven ritalin en tranxene.
  Ik blijf nog steeds druk, word er snel boos van en heb vaak ruzie met mijn vader etc.
  Op school heb ik altijd problemen gehad, ik had altijd driftbuien en sloeg tegen de muur of wat dan ook.

  Nu heb ik een zoontje en hem sla ik gelukkig nooit. Als ik boos word dan ga ik schreeuwen of mopperen, terwijl ik dit juist niet bedoel of wilde doen. Ik wil op de goede manier aanpakken, maar mijn psychiater zegt steeds dat hij helaas geen wondermiddel heeft.
  Ik kwam net toevallig thuis van me psychiater en ik zit er nogal erg mee! Hij begrijp mij niet, lijkt erop!

  Nu probeer ik het zelf uit te zoeken en kwam ik dit tegen. Ik hoop echt dat jullie mij misschien kunnen helpen met adviseren enzovoort. Kunnen jullie mij ook a.u.b. in het kort uitleggen wat de verschillen zijn tussen deze medicijnen die ik net opgenoemd heb?

  Groetjes, Petra

  Reageer
  • Sil

   Cookie

   Beste Petra,

   Er zijn heel veel kleine acties die jouw leven zeker gaan verbeteren. Medicatie is niet de oplossing, want je wordt er alleen nerveuzer van en je maakt geen gebruik van de kracht van je hersenen en je lichaam. De meeste therapeuten zijn opgeleid door de farmaceutische industrie, daarom leren zij niet om op andere manieren jou te helpen. De andere manieren die nu pas boven komen omdat er geen commerciële marketing machine achter draait.
   Hier mijn tips om je beter te voelen en veel rustiger te worden:
   - Elke dag twee liter water drinken, waarvan de eerste halve liter direct als je wekker gaat. Bij voorkeur met citroen (zie volgende punt). Tachtig procent van de onrust is omdat je te weinig vocht hebt in je lijf. De meeste mensen zijn bijna nonstop dehydrated
   - Check je PH waarde dagelijks (strips te koop bij drogist) en leer hoe je met voeding je PH waarde kan beïnvloeden. Een verzuurd lijf geeft een onrustig gevoel (denk aan een kater of na drugsgebruik en dus ook medicijn gebruik)
   - Neem alle mogelijke vitamine B dagelijks door supplementen. Een tekort levert meer klachten richting angst en depressie. Een banaan heeft tegenwoordig maar 25% van de voedingsstoffen die hij in 1985 had. We krijgen te weinig vitamines binnen door dit
   - sport dagelijks twintig minuten (voorkeur ochtend). Een sessie van twintig minuten maakt net zo veel stoffen aan waar je vrolijk van wordt als een antidepressiva. Daarnaast worden alle vloeistoffen in je lijf geactiveerd waardoor mogelijke verstoppingen van afvalstoffen worden voorkomen.
   - Stretch drie keer per dag. Dit maakt je rustiger omdat je energie beter door je lichaam stroomt. Het is niet voor niks dat yoga vrouwen zoveel stralen. Een onrustig gevoel (lees negatieve energie) blijft daardoor niet op zijn plek
   - Mediteer dagelijks twintig minuten, hierdoor wordt de activiteit in het gedeelte van je hersenen waar angst, vechten en vluchten wordt geregeld, verminderd. Tevens train je hier je focus! Aanrader is 6phase meditation van Vishen Lakhiani. Google op zijn naam met de woorden "15min mindhack".
   - Zoek een trainer/coach/therapeut die gespecialiseerd is in de Sedona Methode. Hiermee leer je negatieve gedachten en emoties los te laten. Super effectief!

   Wees je er van bewust van dat ADHD en Borderline omschrijvingen zijn van je gedrag, niet van wie je bent. Ontwikkel jezelf en leer hoe je je gedrag aan kan passen en je eigen identiteit kan ontwikkelen.

   Reageer
  • Sil

   Michael

   Beste Petra,

   Ik heb zelf ADD en wat bij mij altijd een positief effect heeft, is sporten. Er zijn sportscholen met gratis kinderopvang als je lid bent. Ik vind individueel trainen vaak moeilijker, omdat ik dan afgeleid kan worden door mijn eigen gedachten. Groepslessen lukken beter. Neem sowieso altijd een mp3-speler mee met je eigen muziek die je op kan zetten wanneer je bijvoorbeeld overprikkeld dreigt te raken door alle drukte om je heen. Als het je lukt, is het nog beter om samen met een trainingsmaatje te sporten, want bij sociale interactie raak je minder snel afgeleid door externe prikkels of je eigen gedachten.

   Wat misschien ook een positief effect heeft, is op je voeding te letten. Producten met veel suiker zoals frisdrank, snoep en zelfs fruit maken dat je bloedsuikerspiegel snel gaat schommelen. Als je bloedsuiker laag is, kunnen de ADHD-kenmerken toenemen. Bij een voedingspatroon met veel eiwitten en gezonde vetten fluctueert je bloedsuikerspiegel veel minder. Ik weet zelf hoe moeilijk dit is en mij lukt het vaker niet dan wel. Maar stoppen met bijvoorbeeld koffie, frisdrank of energydrank scheelt al enorm. Gezond eten is altijd goed, dus het is het proberen waard.

   Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

43 - 3 =

Cookies

Gezondheidsplein

Om je een informatieve en prettige online ervaring te bieden, maken Gezondheidsplein.nl (onderdeel van solvo b.v.) en derden gebruik van verschillende soorten cookies. Hieronder vallen functionele, analytische en persoonlijke cookies. Met deze cookies kunnen we de werking van onze website verbeteren en je van gepersonaliseerde advertenties voorzien.

Door op ‘Akkoord en doorgaan’ te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- & cookieverklaring.

Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren