Zoeken

Zwangerschap en roken: gaat dit samen?

Steeds meer mensen stoppen met roken. Als reden om te stoppen wordt de eigen gezondheid aangegeven, maar ook die van anderen, vanwege het meeroken. 

Overheid en het bedrijfsleven bemoeien zich ook met andermans sigaret. Op dit moment is het verboden te roken in openbare gebouwen en ruimtes en op de werkvloer. Dat er gevaren kleven aan roken tijdens de zwangerschap, is alom bekend. Velen verwachten ook van een zwangere vrouw dat ze de sigaret vaarwel zegt.

Breng je je ongeboren kind in ongeoorloofde mate in gevaar door te roken? Aanvaard jij de kans op gezondheidsproblemen als één van de vele gevaren die jouw kind in zijn leven zal moeten trotseren? Heb je een mening over dit onderwerp?

Reageren
Delen

Reacties

 • Sil

  Fam pronk

  Ik heb ook mijn hele zwangerschap gerookt en mijn kindje is kern gezond ben nu weer zwanger dus ik denk dat het gewoon bangmakerij is. Tuurlijk is roken slecht voor je, maar wat is tegenwoordig niet slecht voor je.

  Reageer
 • Sil

  Ikreageereventjes

  Even reageren op anoniempje hoor:
  Als een zwangere moeder in het begin van de zwangerschap stopt met roken, kan al heel erg veel schade voorkomen worden. De kans op overgewicht van het kind op een wat latere leeftijd (waar ongeveer 50% kans op is, bij rokende moeders), wordt al een heel stuk minder bij moeders die op tijd stoppen met roken. Zo zijn er een hele boel andere dingen die tegen worden gegaan als er op tijd gestopt wordt. Het excuus: de giftige stoffen zitten er toch al in, dus ik heb geen reden meer om te stoppen. Is dus uit geen hout gesneden. Hoe langer je doorgaat met roken, hoe meer je je eigen kind vergiftigd. Just saying ;)

  Reageer
 • Sil

  Anoniempje

  Je moet niet oordelen over het rokers. Het zijn net zo goed goede moeders voor hun kind dan moeders die niet roken. Ik rook ook en ben 5 weken zwanger. Alles waar TE voor staat is niet goed, dus kijk even eerst na jezelf voor je anderen beoordeelt. En als je rookt, moet je toch wel afkicken. Als je rookt en je komt erachter dat je zwanger bent, dan heb je de nicotine toch al binnen gehad.

  Reageer
 • Sil

  G

  Das de handigheid die dokters en dat soort typen aanhalen, een geval dat hun stelling bevestigd, zoals die oom met weinig long inhoud (dan komt het door het roken, als de oma rookte). Rookte de oma niet dan had de oom hetzelfde kunnen hebben. Feit is, ze weten het niet zeker (wetenschap wordt vaak later ook weer tegengesproken). En zal ik nog een geheim verklappen, echt bezorgd zijn ze niet om de persoon, maar het zijn dokters (zorg is hun "handel"), ze zullen wat anders zeggen. Mensen die op die manier zogenaamd om mij bezorgd zijn mogen fijn een eind heen lopen, maar ja "onschuldige kinderen" dat is een mooi onweerlegbaar doelwit, handig zijn ze zeker, dat moet je ze nageven. Zwangere vrouwen, mijn advies, rook gerust een peukje zo nu en dan, maar laat niet iemand er achter komen. Maar niet op mijn verantwoording, ik waan me in tegenstelling tot de gezondheidsrakkers niet die plaats aan.

  Reageer
 • Sil

  Lisa

  Wat een reacties, ongelofelijk! Waar ik me regelmatig over verbaas, is dat personen met een IQ tot 95 kinderen aan de lopende band uit blijven poepen - met alle gevolgen van dien. Maar personen die de beste ouders zouden zijn, de grootste moeite hebben om een kindje te krijgen.

  Grappig eigenlijk om te zien hoe verdedigend de paffende vrouwen reageren. Ellenlange argumentaties hebben ze bedacht, die het ''goed zou praten..'' Gebruik je hersenen en wees niet zo ontzettend egocentrisch! Sla menig wetenschappelijk onderzoek er op na en je weet dat je fout bezig bent.
  ''en na 850 pakjes Marlboro poeptte tante Rita er een gezonde zes ponder uit..''

  En deze dan? Na negen maanden roken, beviel mijn oma van mijn oom. Die inmiddels 47 jaar is, amper longinhoud heeft, daardoor met een stok loopt en aan de zuurstof zit! Mijn oom heeft niet een prettig leven en mijn oma voelt zich vreselijk.

  En ik? Ik rooktte ook. Heus, ik weet hoe heerlijk het kan zijn én reken maar dat het mij moeite heeft gekost. Maar het ging niet meer om míj, maar om een klein weerloos mensje, die alleen mij heeft en alleen maar kan hopen dat ik het beste met haar voor heb. En dat heb ik, anders had ik niet voor haar gekozen. Weg met die peuken en met die smoezen!

  Toon verdomme eens wat doorzettingsvermogen. Na drie maanden zonder sigaretten dacht ik er nog amper aan. En inderdaad, de eerste weken zijn vreselijk. Maar het toont karakter om juist dan door te zetten, want dat is voor iedereen lastig.

  Reageer
 • Sil

  Jan

  ik vind het onzin om te stoppen met roken /drinken tijdens je zwangerschap, het is alleen maar goed voor je baby omdat te doen dan krijgt hij een hogere weerstand dit is uit onderzoeken gebleken.

  Dr J.

  Reageer
 • Sil

  love

  Ik ben zelf nu 32 weken zwanger, in het begin van me zwangerschap lette ik niet echt op de hoeveelheid. Het was in ieder geval wel een half pakje. Nu ik mijn baby zo voel enzo denk ik wel van fuck ik had moeten stoppen maar dat is nu achteraf. Ik rook nu niet of 1 soms 2 per dag

  Reageer
 • Sil

  happymom

  "Ik heb lekker gerookt tijdens de zwangerschap en mijn kinderen zijn er allemaal gezond en wel uitgekomen"....blabla om van te kotsen! Ten eerste: dus al die studies die aantonen dat het wel degelijk kwaad kan, zijn onzin. Ten tweede: knap dat je van je kinderen die b.v. net 2 jaar zijn kunt zien hoe zij zich zometeen ontwikkelen....Dan gaan ze naar school en blijkt toch dat ze niet helemaal meekomen....hmmm...Maar mama heeft lekker haar sigaretjes gehad, gelukkig. En voor degene die het rookgedrag van hun eigen moeder gebruiken als excuus: Jij bent dus ook cognitief NIET gezond, gezien je zo dom bent om een peuk op te steken.

  Reageer
 • Sil

  tineke

  Sinds 8 dagen weet ik dag ik zwanger ben. Ben nu 6 weken zwanger. Sinds ik het weet, heb ik geen sigaret meer aangeraakt terwijl mijn man nog wel rookt, ook in huis. Lukt me niet dat hij ook gaat stoppen of buiten gaat roken. Rookte zelf een pakje per dag en nu dus helemaal niet. Als ik het er moeilijk mee heb, ga ik op internet en lezen wat de schade kan zijn voor het kindje. Dan laat je het wel staan. En zorg dat je wat te doen hebt.

  Reageer
 • Sil

  roken is lekaaah

  Ik vind dat je moet kunnen roken als je zwanger bent. Het is mijn keuze. Roken mag en als je het wilt, moet je het gewoon doen.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

52 - 2 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe is het om te leven met boezemfibrilleren?

Bekijk de video