Zoeken

Ben jij dikker geworden tijdens je zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap kom je gemiddeld twaalf kilo aan. Bij de één kan dat wat minder zijn, bij de ander wat meer. Het verschilt per persoon. 

Het liefst wil je die zwangerschapskilo's er natuurlijk niet bij hebben, maar het extra laagje heb je nodig om goed te kunnen functioneren tijdens je zwangerschap. Naast dat je meer vet produceert, hou je ook meer vocht vast: een vervelend zwangerschapskwaaltje waardoor je zwaarder wordt. Het wordt veroorzaakt door een minder goede bloedcirculatie. Je kan je benen zoveel mogelijk omhoog leggen zodat het bloed terugstroomt. Voldoende beweging overdag is een must. Brandnetelthee, bleekselderij en ananas zijn bekende vochtafdrijvers.

Hoeveel kilo ben jij tijdens je zwangerschap aangekomen? Gingen de kilo's er na de bevalling weer net zo makkelijk af als toen ze er aan vlogen? En wat heb je gedaan om dat 'moedervet' kwijt te raken?

Reageren

Volgende paginaTest je kennis

Vorige paginaPatiƫntverhalen

Delen

Wist je dat?

Anticonceptie na bevallingJe na de bevalling niet meer de ‘pil’ kunt gebruiken tijdens de periode van borstvoeding? Dit komt doordat de pil oestrogeen en progestageen bevat en deze combinatie aan hormonen ervoor zorgt dat de melkproductie wordt onderdrukt. Je zou dan onvoldoende melk hebben om je baby te voeden. 

In het dossier Anticonceptie na bevalling zetten we op een rijtje welke anticonceptiemiddelen je wel en niet na de geboorte van je kind kunt gebruiken. Ook vertellen we wanneer je weer met anticonceptie moet starten als je na de bevalling niet meteen weer zwanger wilt raken.  

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

69 - 9 =

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je een mitella aan?

Bekijk de video