Zoeken

Beperk jij het gebruik van suiker?

Nederlanders gebruiken gemiddeld 38 kg suiker per jaar. Het merendeel (85%) zit in voedselproducten verwerkt en de rest komt in klontjes of scheppen binnen.

De consumptie van suikerklontjes, koekjes en energiedrankjes is geen goede manier om het lichaam van energie te voorzien. Als je dat lang blijft doen, kun je uiteindelijk suikerziek worden (hypoglykemie is daar een voorbeeld van). Bovendien onttrekt suiker vitamines en mineralen aan het lichaam, waardoor een vitaminetekort ontstaat. En uiteraard veroorzaakt suiker cariës (gaatjes).

Hoe bewust ga jij om met het gebruik van suiker? Ben je je bewust van de schadelijke gevolgen ervan? 

Reageren

Volgende paginaTest jezelf

Vorige paginaPatiëntverhalen

Delen
Wist je dat?

Dossier Voedingsadvies bij diabetesJe door aanpassingen in je voeding ervoor kunt zorgen dat het glucosegehalte in je bloed niet te hoog wordt? Dit is vooral belangrijk als je diabetes hebt. In het dossier Voedingsadvies bij diabetes kun je meer lezen over voeding bij diabetes. Waar moet je precies op letten? Wat zijn de basisregels? En mag je als diabeticus nog wel suiker eten? Deze vragen en meer worden er beantwoord! Bekijk het dossier Voedingsadvies bij diabetes. 

Wist je dat?

Dossier Gezondheidsproblemen en ouderenzorgOuderen vaak niet één, maar meerdere chronische gezondheidsproblemen tegelijk hebben? En dit niet alleen lichamelijke, maar ook geestelijke gevolgen kan hebben? Zo hebben deze kwetsbare ouderen vaker te maken met verwardheid, angst, of een depressie. Dit is weer van invloed op het herstel na ziekte en de kwaliteit van leven. Je leest er alles over in het dossier Gezondheidsproblemen en ouderenzorg op Ziekenhuis.nl >>

Reacties

 • Sil

  Anoniem

  ik neem suiker zoals ik het lekker vind,als je de medische werled moet geloven kun je van allees krijgen als je al een appel eet ,dus je kunt beter niks eten wil je een ziektes krijgen maar dan ga je weer dood dus,ik vind het allemaal flauwekul,ik eet wat ik eet en als ik me ziek ben pak ik gewoon wat op dat moment"gezond"voor mij is en anders blijf ik gewoon doen zoals ik normaal ook doe

  Reageer
 • Sil

  M.

  ik gebruik bewust rietsuiker. ik wil ook wat kilootjes kwijtraken, maar 's morgens of 's avonds een bakje koffie vind ik heerlijk, maar wel met suiker. i.p.v kristalsuiker gebruik ik dan rietsuiker. het schijnt beter te zien. ik wil het op mijn werk ook invoeren.

  Reageer
 • Sil

  M.

  In de koffie of thee gebruik ik niets. Soms een zoetje in de espresso. Verder ben ik dol op zoetigheid, maar ik probeer de laatste tijd wat vaker suikervrije dropjes i.p.v. gewone te nemen. En light-fris i.p.v. gewoon. Dat scheelt volgens mij al een stuk. Volgens mij heb ik echt een overdosis suiker gegeten de afgelopen maanden. Het was zelfs zo erg dat ik soms wel 12 uur per nacht sliep en nóg moe was. Ik kon nergens energie voor opbrengen. Toen ben ik nagegaan of ik misschien verkeerd at. Vanaf dat moment ben ik suiker zoveel mogelijk gaan schrappen uit m\\\'n voeding. En ja hoor, al na een paar dagen had ik al veel meer energie en had ik weer zin om te sporten e.d. Voor mij is het nu wel duidelijk: teveel suiker is echt niet goed voor je! Al is het af en toe natuurlijk wel erg lekker.

  Reageer
 • Sil

  M.S.

  Ik heb hypoglykemie, wat inhoudt dat ik heel matig moet zijn met suiker en ook andere zaken als wit brood, aardappelen, lichte pasta en bepaalde soorten vlees moet mijden. Dit is ontzettend zwaar. En ik moet toegeven dat het heel moeilijk is om vol te houden. Een avondje uit wordt heel anders als je alleen water mag drinken, maar zonder alcohol kun je ook lol hebben, gelukkig.

  In wezen is iedereen verslaafd aan suiker, probeer maar eens om 2 weken lang een suikervrij dieet vol te houden. Dus nergens suiker aan toevoegen, maar ook niet snoepen of koekjes eten...
  Als suiker verslavend is, kan het nooit gezond zijn om het te consumeren, lijkt mij.. In mijn ogen heeft een mens genoeg aan bijvoorbeeld natuurlijke suikers in fruit e.d. Bovendien is het ook gewoon veel gezonder om matig te zijn met suiker.

  Reageer
 • Sil

  A.

  Mijn vraag is: Zit er in zoetstof produkten verwerkt die niet door het lichaam verwerkt en of afgebroken kunnen worden?

  Reageer
 • Sil

  I.B.

  Ik ga heel bewust om met het eten van suiker, al heel lang eigenlijk. Ik voeg nergens suiker aan toe, en dan eerder zoetstof (alhoewel ik ook mijn twijfels heb over hoe gezond dat nou is, zie vraag hiervoor). Het grootste probleem vind ik dat bijna overal suiker inzit. Wat je ook koopt, er is wel suiker aan toegevoegd. Suikervrije producten zijn moeilijk te krijgen. Ik heb nu wel een merk ontdekt dat vaak te vinden is bij de diabetes spullen die produkten zoals koekjes, en chocolade verkopen, maar dan gezoet met bijv. fruitsuikers, die zoeter zijn, waardoor er minder suiker wordt toegevoegd. Maar ik zou dus ook wel willen weten hoe gezond aspartaam of andere chemische zoetstoffen zijn, weet iemand dat?

  Reageer
 • Sil

  Cynthia

  Ik zit nu al 3 maanden op een suikervrij dieet omdat ik candida en hypoglycemie heb, allen oorzaak van veel te veel suikergebruik.
  Ik moet zeggen de eerste 2 weken heb ik het best moeilijk gehad, kreeg echt afkickverschijnselen zoals moe zijn en chagrijnigheid, prikkelbaarheid.
  Daarna ging het steeds beter.
  Ik merk dat het ook beter voor mijn huid is, daarvoor had ik nogal eens last van acne maar dat is nu beduident minder geworden en ik ben ook fitter geworden.
  Er bestaan natuurlijk ook suikervervangers, maar niet alle zijn in mijn dieet toegestaan, wel aspertaam en met mate honing.
  Dus dat is toch al heel wat vindt ik.
  Als je eenmaal gewent bent aan een suikervrij leven en je eet een keer wel iets zoets wordt je al snel misselijk, tenminste dat is mijn ervaring.
  Verder voor de lijn is het natuurlijk veel beter ik ben al 5 kilo afgevallen, hoewel dat bij mij niet nodig was.

  Reageer
 • Sil

  Adonis

  Ik eet tamelijk veel zoetigheid, chips enzo, ben ook gek op chocolade. Daar kan ik echt niet van afkicken hoor.. Dus voor mij geen dieet waarin minder suiker gebruikt wordt. Dan nog over die sportdranken, als je gesport hebt is er niets lekkerders dan een AA, ik sport niet zoveel dus dat kan voor mij geen kwaad, maar als je toch es regelmatig zou sporten heb je dus zo suiker?! Lekker vooruitzicht is dat! Nee dan blijf ik met mijn dikke reet maar lekker voor de pc hangen hoor!!

  Reageer
 • Sil

  Colien

  Sinds januari '99 eet ik praktisch geen suiker meer. Af en toe verwen ik mijzelf met een gebakje (ongeveer 1 keer in de 3 maanden). In het begin heb ik veel behoefte aan suiker gehad. Ik begon in de loop van de dag helemaal te trillen. De eerste weken heb ik ontzettend veel appels op een dag gegeten (4 a 5 stuks) telkens als ik zin in zoetigheid had. Naarmate het trillen minder werd tot zelfs ophield zijn de hoeveelheid appels ook aangepast. Nu eet ik 1 a 2 appels per dag. Mijn voeding heb ik ook aangepast. Ik eet heel veel groenten (zoveel als ik wil), minimaal 1x vis in de week en geen brood maar crackers (wasa 26 kcal. van Wasa). Inmiddels ben ik 30 kg afgevallen.

  Reageer
 • Sil

  Charlotte

  Ik eet zelf zelden suiker, omdat ik er dik van wordt maar bovendien omdat (me is aangepraat dat ) suiker slecht is voor je lichaam. Omdat ik dus zelf altijd suiker vermijd, word ik er gék van dat er in supermarktproducten altijd suiker zit. Maar dat is voor de houdbaarheid geloof ik.
  Voorbeeld: Ik eets 's ochtens altijd GOEDEMORGEN, zonder suiker. Nu hebben ze dat product ook in kwarkversie, maar daar zit wel suiker in. Ik belde naar de consumentelijn van Mona: omd te vragen of ze die kwark-hap ook zonder suijker wilden maken, maar toen zeiden ze dat ik de enige was en dat ze voor 1 persson geen speciaal product gingen maken. Eerlijk gezegd vind ik het vrij stompzinneig: ongeveer heel Nederland doet aan de loijn of probeert bewust wat gezonder te eten, en dus ook minder suiker te eten, en overal zit toch suiker in. Kijk maar eens: je kunt nauwelijks toetjes vinden die kunstmatig gezoet zijn. Ik vind dat erg dom, maar misschien zie ik iets over het hoofd????

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

32 + 8 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe vraag je een second opinion aan?

Bekijk de video