Zoeken

Beperk jij het gebruik van suiker?

Nederlanders gebruiken gemiddeld 38 kg suiker per jaar. Het merendeel (85%) zit in voedselproducten verwerkt en de rest komt in klontjes of scheppen binnen.

De consumptie van suikerklontjes, koekjes en energiedrankjes is geen goede manier om het lichaam van energie te voorzien. Als je dat lang blijft doen, kun je uiteindelijk suikerziek worden (hypoglykemie is daar een voorbeeld van). Bovendien onttrekt suiker vitamines en mineralen aan het lichaam, waardoor een vitaminetekort ontstaat. En uiteraard veroorzaakt suiker cariës (gaatjes).

Hoe bewust ga jij om met het gebruik van suiker? Ben je je bewust van de schadelijke gevolgen ervan? 

Reageren
Delen

Reacties

 • Sil

  Tineke

  Mijn man heeft sinds een paar jaar opeens erg lang last van verschrikkelijke exzeem in zijn gezicht, handen, benen etc. Verschillende ziekehuis testen ondergaan op huid allergien etc. Niets bijzonders kwam eruit. We vroegen aan de dermatoloog of het soms door voedsel zou kunnen komen, een intoleratie misschien? We werden voor gek uitgemaakt. Hij moest er maar mee leren leven, klaar! Steroiden zalf blijven smeren voor de rest van je leven. Nou daar nam ik geen genoegen mee, en ben zelf gaan experimenteren met voeding schema's etc, veel gelezen op dit gebied ook. Blijkt nu sinds hij al maanden geen suiker meer neemt hij helemaal genezen is!, Dat wil zeggen, geen processed suiker, wel natuurlijke suikers. Als hij nu weer een gebakje neemt of iets anders waar bom vol suiker inzit, dan krijgt hij weer jeuk overal. De dermatoloog gelooft het niet, maar ik weet genoeg. Voor ons geen onnatuurlijke suikers meer. Natuurlijk het is moeilijk in het begin, maar als je ziet wat het met je lichaam doet, is dit het meer dan waard. Er zijn zoveel goede alternatieven te vinden.Zelf uit symphatie eet ik ook nauwelijks on-natuurlijke suikers meer. Ben afgevallen, heb meer energie, mijn huid ziet er beter uit, en geen mood swings meer :)..en als je dan af en toe zondigd, doe het dan goed, neem dan iets lekker na een heerlijk diner ofiets en niet zomaar uit gewoonte een koekje hier en daar..

  Reageer
 • Sil

  lin

  Als je alle bovenstaande stukjes leest, dan weet iedereen het andwoord al. Namelijk alles waar TE VEEL voor staat, is niet goed. Te veel suiker, te veel vet , zelfs te veel vlees, te veel zoetstoffen/light produkten! etc, Alles zo gezond mogelijk en met mate is niet altijd makkelijk. Maar simpel en waar is het wel.

  Reageer
 • Sil

  Robbert

  Goedenavond, Ik ben Robbert en ik ben 25 jaar oud. Ik heb sinds mijn 12e al suikerziekte. Gelukkig gaat het goed, alleen heb ik onderstaande klachten: Ik heb nu sinds 3 jaar erg last van pijn in heel mijn lichaam (hoofd, nek,schouders, spieren die strak staan). Ik ben ook vaak moe en ik kan mijn spieren niet meer ontspannen. Mijn rug en nek kraken en ik heb het gevoel dat alles strak staat. Aangezien ik dagelijks suiker tot mij neem heb ik het gevoel dat dit mijn pijn veroorzaakt en hier niet vanaf kom. Ik heb vanalles geprobeerd, zoals naar de chiropractie, fysio, accupunctuur, dokter, MRI foto's, osteopatie.. je kan het zo gek nog niet bedenken of ik ben er geweest. Alles zonder resultaat. Heeft iemand tips voor mij of herkent iemand deze problemen? Laat het mij aub weten, want ik ben die pijn echt zat. Alvast bedankt. Robbert

  Reageer
 • Sil

  H W

  Als je suiker 7.8 is, is dat dan dat je uit moet kijken? Is je suikergehalte dan te hoog of zit je tegen suiker aan?

  Reageer
 • Sil

  M

  Zelf ben ik meer basic gaan eten: volkorenprodukten, groenten, fruit, noten, matig vlees (reine dieren), ei, volle melkprodukten, zonder verkeerde E-nummers. Resultaat:zachtere huid, beter slapen, weinig gapen, fitter voelen, sneller verzadigd, minder trek in zoet, veel minder eelt, geen hoofdpijn meer, minder vette huid, gewrichtsklachten zo goed als over, bijna 4 kilo afgevallen in half jaar tijd. Ander brood uitgeprobeerd werd weer erg moe+ gaperig, bleek bloem i.p.v.volkorenmeel te bevatten. Wat God ons schenkt in de natuur is gezonder dan wat fabrikanten ons doen geloven. De Bijbel is zo gek nog niet, heb ik ontdekt. Nog heel actueel en heilzaam, de moeite waard om te lezen en te leven.

  Reageer
 • Sil

  Sicco Krediet

  In mijn beste (werk)dagen slokte ik zo'n 20/25 koppen koffie met suiker en (poeder)melk naar binnen. De tandarts had ook al eens gezegd dat het minder moest. Tot een paar weken geleden vond ik het maar niets en alleen bij de gedachte werd ik al beroerd. Mijn vrouw was toen al bezig met het Low Carb en minder suiker en waar je mee omgaat wordt je mee besmet. Zo extreem als ik kan zijn, ben ik cold turkey gegaan. Zo'n 8 kopjes zwarte koffie, bij het boodschappen doen goed naar de ingrediënten kijken en dingen laten staan. Op zoek naar meer biologisch en verantwoordelijker eten. Ik ga nu de 5e week in en ik moet zeggen dat ik me zo veel beter voel. Ik hoef geen moeite meer te doen om mijn schouders uit mijn oren te halen. Mijn nek-/schoudersperen zijn een stuk ontspannen. Ik kan met minder, meer verantwoordelijk voedsel, beter de dag door. Ondanks dat ik zwaar lichaamelijke arbeid heb heb ik geen diepe trek in zoet. Een stukje (bio)pure chocolade is een handige hulp. Wat het nu nog mooier maakt, is het feit dat ik Dysthyme-Borderline heb en door het "gebrek" aan suiker ik een stuk gelijkmatiger ben geworden in mijn gedrag.
  Eregisteren hadden we een etentje en zijn we ons te buiten gegaan aan bijna alles wat op tafel kwam. We boetten nu al 2 dagen van het "normale" gebruik van suiker. Maar goed dat hoort er ook bij. Bijkomend effect is dat ik nu bijna 3,5 kilo kwijt ben en op zo'n 88,7 kilo zit, ik ben 1,93 meter lang. Prima toch.

  Reageer
 • Sil

  Petra

  Sinds 3 jaar heb ik hypolgycemie. Mijn suikerbalans is in de war, ben vaak moe, misselijk en heb gebroken nachten en wordt vaak zwetend wakker. Probeer elke 2 uur kleine porties te eten en suikers te vermijden. De ene dag voel ik me uitstekend, de andere dag niet.

  Reageer
 • Sil

  miss_kim

  Zijn natuurlijke suikers gezonder dan toegevoegde suiker?
  Voor mij lijt het antwoord: Natuurlijk zijn natuurlijke suikers gezonder. "Natuurlijk" is altijd gezonder. Zojuist las ik dit hieronder, volledige artikel hier: .gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=6410
  "Ongeveer de helft van alle suiker die we binnenkrijgen zit van nature in ons voedsel, bijvoorbeeld in fruit. Veel mensen denken dat natuurlijke suikers uit fruit beter zijn dan toegevoegde suiker. Dat klopt niet: suikers van appels, bananen, druiven of kiwi's zijn gewoon suikers en bevatten evenveel calorieën en zijn even slecht voor de tanden. De suiker uit sinaasappelsap, versgeperst of uit een pak – bestaat voor de helft uit dezelfde saccharose als de suiker in een klontje en voor de andere helft uit "voorverteerde" gewone suiker. Voor de gezondheid is de suiker uit een flesje cola dus perfect vergelijkbaar met de suiker uit vruchtensap of drinkyoghurt. Een glas drinkyoghurt bevat zelfs meer suiker dan een glas cola. Het enige verschil is dat vruchtensap en drinkyoghurt ook een beetje vitamines en mineralen bevatten. "
  Dit is toch vreemd? Wat denken jullie hiervan?

  Reageer
 • Sil

  Rian

  Ben mij eindelijk bewust dat veel van mijn klachten door een overmatig suiker gebruik komen,door een tip van mijn internist,Ik ben n.l. verzot op koekjes,snoep en taart en slagroom,ik eet met gemak 3 wafels met dik slag room,en s,avonds bij de t.v. rustig 3 dikke koeken ,en duik geregeld de koekdoos in.
  ben wel een slechte eter,maar maakte dat goed met heel veel zoetigheid.
  krreg een tijd geleden allerlij vreemde klachten,zoals,heel koud,met altijd in de avond rillingen,die onder in mij tenen begonnen,en gingen tot boven in mijn nek,het was of al mijn haren omhoog gingen,verder krrijg ik heel hete wangen,net of ik koorts heb,maar dat is niet zo!!!heb ook vaak pijn links achter onder in mijn rug,[kan mijn bijnier zijn]
  en verder heb ik geregeld hart kloppingen
  en ben tegen de avond heel moe!!!
  ik weet niet of sl mijn klachten van het overmatig suiker gebruik komt,maar ik denk zelf van wel,want ik ben nu 10 dagen gestopt met totaal geen koekje of snoepje te eten,en vind dat ik niet meer zoveel klachten heb,dus ik zet zeker door!!!!
  zijn er misschien mensen die zich in mij hekennen,dan hoor ik graag hun reactie,
  ik ben benieuwd.
  groetjes Rian

  Reageer
 • Sil

  J.W. Haak

  Jaap

  Ik dronk 8 à 10 koppen koffie per dag en een schep witte suiker per kop Ik drink nu nog 5 koppen en zonder suiker, dat is per jaar ruim elf kilo suiker minder. Ik voel me gewoon een stuk beter. Ik heb ook gelezen dat een scheutje koffiemelk 50% van de cafeïne afbreekt, mooi meegenomen.

  Groet Jaap

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

54 - 4 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe is het om te leven met boezemfibrilleren?

Bekijk de video