Zoeken

Inspanningsastma

Inspanningsastma komt veel voor, vooral bij kinderen en jongeren. Veel van hen hebben een andere vorm van astma of hebben last van allergiën. Inspanningsastma komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

De symptomen zijn: kortademigheid, piepende adem en hoestbuien vlak na een inspanning. De klachten zijn meestal na een minuut of tien op zijn ergst en worden daarna minder. Binnen een uur zijn meestal de klachten weer verdwenen. Een arts kan vaststellen of het inderdaad om inspanningsastma gaat door een inspanningsproef te doen.

Als de diagnose gesteld is zijn er verschillende mogelijkheden om de astma te onderdrukken. Kortwerkende medicijnen zoals luchtwegverwijders kunnen voor de inspanning gebruikt worden. Maar het is ook mogelijk om voor een langwerkend medicijn te kiezen dat dan een- of tweemaal daags gebruikt wordt.

Sporten met inspanningsastma

De ene sport is de andere niet. De aard van de sport en de omgeving waarin wordt gesport, bepalen mede of inspanningsastma heel vaak of juist wat minder voorkomt. Over het algemeen kun je zeggen dat de kans op inspanningsastma bij warme en vochtige omstandigheden kleiner is, dan bij koud en droog weer.

Bovendien is het beter om te kiezen voor een sport met een wat lagere adembehoefte zoals tennis, vechtsporten, golf, volleybal, handbal, badminton, gymnastiek en sprinten. Ook watersporten zoals zwemmen en waterpolo zijn aan te raden. Minder goed voor mensen met inspanningsastma zijn sporten met een hoge adembehoefte zoals voetbal, wielrennen, lange- afstandslopen en rugby. Ook "koude" sporten zoals schaatsen, ijshockey en langlaufen zijn niet ideaal voor inspanningsastma.

Als je last hebt van inspanningsastma zijn er een aantal tips die kunnen helpen om de aanvallen te verminderen:

  • Als je een verstopte neus hebt, wordt de lucht die je door je neus inademt minder goed gezuiverd, verwarmd en bevochtigd. Dat kan een aanval veroorzaken. Behandel dus je verstopte neus.
  • Vermijd vuile lucht, zoals tabaksrook, maar ook smog in de zomermaanden. De vuile lucht vergroot de kans op een aanval behoorlijk.
  • Sport niet als je ziek bent en zeker niet bij koorts (dat geldt overigens niet alleen voor mensen met inspanningsastma!). Wacht als je hersteld bent een paar dagen met sporten, zodat je lichaam weer op kracht is.
  • Zorg voor een goede algemene conditie en doe een goede warming-up bij het sporten. Fitte sporters hebben minder last van aanvallen dan niet fitte. Een goede warming-up bereidt het lichaam bovendien voor op de inspanning die komen gaat. Besteed ook voldoende aandacht aan de cooling-down, om een verlate reactie te voorkomen.
  • Sport liever niet in de vroege ochtend of bij het invallen van de avond. De lucht is dan vaak koud (of wordt snel koud) en dat kan een aanval uitlokken.
  • Ga je toch sporten in de kou, bedek dan je gezicht met een sjaal. Hierdoor wordt de lucht opgewarmd voordat je hem inademt.
  • Adem zoveel mogelijk door je neus. Je neus filtert de lucht.
  • Loop niet te hard van stapel, sport op je eigen niveau.

Inspanningsastma leidt meestal niet tot gevaarlijke aanvallen, maar is wel heel vervelend voor een sporter. Toch is het raadzaam om aan sport te blijven doen, zeker als je astma hebt. Astmapatiënten met een goede conditie hebben vaak minder last van hun aandoening dan lotgenoten die weinig bewegen.

Vorige paginaDiscussieer mee

Delen
Heb je een vraag over afvallen?

spreekuur vragen stellenIn het online spreekuur kun je terecht met al je vragen over afvallen op een gezonde manier. Jane van Slingerland begeleidt mensen met het afvallen en beantwoordt al jouw vragen zo goed mogelijk over afvallen. Ga naar het Online Spreekuur Afvallen

Vragen over overgewicht bij kinderen?

Stel je vragen in het spreekuurIn het online spreekuur op Gezondheidsplein kun je gratis je vraag stellen over overgewicht bij kinderen. Heeft je kind overgewicht en weet je niet meer wat je eraan kunt doen? De diëtisten en gewichtsconsulentes van Spruitjes en Zo! beantwoorden je vragen.

Stel je vraag in het Online Spreekuur: overgewicht bij kinderen >>

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video