Zoeken

Wat betekent je moeder voor jou?

Je moeder: je bent uit haar geboren en bent op die manier voor altijd met haar verbonden. Maar de rol die je moeder speelt in je leven hoeft niet altijd even goed te zijn. 

Voor de één is haar moeder haar beste vriendin, voor de ander diegene die altijd klaar staat met goede raad of bijspringt door bijvoorbeeld op de kinderen te passen. Weer een ander heeft misschien niet zo'n ideale band met haar moeder of er is zelfs helemaal geen contact. Misschien ben je niet door je biologische moeder grootgebracht of is je moeder ziek of gehandicapt waardoor de rollen zijn omgedraaid en jij voor haar moet zorgen in plaats van zij voor jou.

Soms is er een conflict dat zo groot wordt dat het tussen jullie in blijft staan en een prettige moeder-dochter-relatie in de weg staat. Als je nog thuis woont, is er misschien strijd over vriendjes, roken en laat thuiskomen. Later kunnen er verschillende opvattingen zijn over je levensstijl of de opvoeding van je kinderen. Een scheiding van je ouders kan er ook voor zorgen dat de band met je moeder verandert.

Wat is de rol van jouw moeder in je leven? Is die rol in de loop der jaren veranderd? En vind je dat je het contact met je moeder kunt verbreken als er problemen zijn die een goed contact in de weg staan? Of blijft je moeder toch je moeder en moet je daar steeds je best voor blijven doen?

Reageren

Volgende paginaInteressante artikelen

Vorige paginaPatiëntverhalen

Delen
Wist je dat?

Dossier Sociale fobieEen sociale fobie vaker voorkomt bij vrouwen? In Nederland hebben ongeveer 225.500 vrouwen hiermee te maken. Zij zijn dan vooral angstig in sociale situaties als spreken in het openbaar of telefoneren. Hierdoor gaan ze trillen, stotteren, transpireren of worden ze rood. Vaak trekken deze symptomen weg als de situatie voorbij is. Meer over de verschillende soorten, oorzaken en de oplossingen, lees je in het dossier Sociale fobie

Wist je dat?

Frijters Mind Tuning helpt je van je depressies afLeven met angst of een fobie uiteindelijk kan leiden tot een depressie? Een psychische aandoening kan een flinke aanslag zijn op je dagelijks leven, maar je kunt er ook wat tegen doen. Met Frijters Mind Tuning kun je echter in 2 à 3 sessies helemaal van je klachten af zijn.

- advertorial -

Reacties

 • Sil

  Pluis

  Mijn vader is eindelijk (na 42 jaar) opgestapt en hertrouwd met een ´normale´ vrouw Ik ben opgevoed door een moeder die manipuleert, dreigt en chanteert! Ik ben heel mijn leven (53 jaar) al in de weer met mijn moeder. Zinnen als ´hoeveel pillen (librium) moet ik innemen?´kreeg ik naar mijn hoofd als ik op mijn vijftiende vervelend was geweest. Nu zegt mijn moeder: ´Daar had ik het recht toe. Dan had je maar liever moeten wezen´. Nu na de scheiding is het nog slechter. Mijn pa is de duivel en haar kinderen addergebroed. Ze ´voelt´ dat de Toorn Gods over ons kinderen komt. In de kerk vroeger kreeg ik een schop als het gebod ´Eert uw vader en uw moeder´. Nu is er weer een breuk en voel me nog meer shit. Mijn hele leven heeft ze al zo´n invloed. Ik wil zo graag van haar af, net als m´n pa. Maar kan dat wel als dochter? Heb je dan niet levenslang? Moest het even kwijt!

  Reageer
 • Sil

  Mildred Sijlman

  Hoi Esther, ik heb hetzelfde probleem. Wat bij mij in huis werkt, is in elke kamer een Attack Wave Pestrepeller neerzetten. Kleine apparaatjes die electronische piepjes geven; wel hoorbaar voor insecten, maar niet voor ons. Of het nu echt werkt of niet, ik zie nooit meer spinnen in huis!

  Reageer
 • Sil

  Melody

  Kun je me ook vertellen waar je dat apparaat dat piepjes afgeeft, kunt krijgen? Ik heb het ook niet zo op spinnen en heb al vaker gehoord dat dit apparaat kan helpen.

  Reageer
 • Sil

  Sophie Lenior

  Ook ik heb zo'n fobie voor deze beesten. En ik ben ook benieuwd naar reakties van mensen die zo'n therapie hebben ondergaan, want ik woon buiten en bij ons zitten er regelmatig van die grote dikke griezels in huis. Ik ben er zo doodsbang voor!!! Ik zou er best wel vanaf willen, want het is niet praktisch, dus ik ben reuze benieuwd naar oplossingen.

  Reageer
 • Sil

  D.

  Angst voor spinnen is naar mijn menining "aangeleerd". Ik speelde vroeger met de lieverdjes en liet ze in alle lust over mijn buik lopen....totdat ik hoorde dat je bang moet zijn voor spinnen. Dat was het begin van de ellende. Inderdaad proberen om over die aangeleerde angst heen te komen dus...!! Eventueel met therapie en anders net als ik doen: het beest oppakken op een omzichtige manier en zorgen dat het blijft leven, als het maar niet in mijn huis is.

  Reageer
 • Sil

  Marian

  Als julie willen, dan heb ik wel een oplossing voor julie. Ga eens naar een reptielenmuseum of -winkel en vraag daar gerust wat je zou
  willen weten. Mijn dochter van 6 jaar oud heeft ondanks haar angst een spin vastgehouden en heeft later verteld hoe deze spin was, voelde en
  zelfs naar haar keek. Daarna vroeg ze zelfs algemene vragen over de spin aan ze. Deze gaven zo goed mogelijk antwoord op haar vragen. Wij zijn in ons gezin zeker niet bang. We leren juist hoe deze dieren zijn. Natuurlijk is dit elke dag anders en de tijd tikt door. Ik zie de reacties op deze web site wel weer en ik hoop voor iedereen, dat ooit de spinnenangst verdwenen zal zijn. STERKTE.

  Reageer
 • Sil

  Esther

  Grappig, die apparaatjes, daar had ik nog nooit van gehoord. Gelukkig zitten er in mijn flat bijna nooit spinnen (ik woon op 8 hoog, dat helpt vast!), maar ik denk nog regelmatig terug aan die vakantie met al die engerds die me belaagden! Leuk trouwens om jullie reacties te lezen.

  Reageer
 • Sil

  Een spinnenhaatster

  Hoi, Ester!!!<br>
  Ik heb ook zo'n last van een spinnenfobie en elke keer als ik zo'n griezel zie, kan mijn vriend me komen redden! Het verschil is, dat hij absoluut niet bang is van zo'n beest! Ook ik beschik over zo'n apparaatje,
  dat heeft mijn vriend me voor Valentijn gekocht!! En het helpt echt, hoor!!

  Reageer
 • Sil

  Kat

  Ik heb een oplossing: Ik heb zelf een fobie gehad voor spinnen, alleen ik werd compleet para en daarna viel ik van de angst flauw. Deze fobie heb ik 10 jaar lang gehad en ik was er in twee uurtjes vanaf. Het RIAGG heeft mij geholpen. Wat ze doen is je confronteren met je angst: een grote spin in een potje, eerst alleen kijken en, <I>believe me</I>, na twee uur laat je hem over je heen lopen alsof het allemaal niets is. Neem contact op met je huisarts; hij kan je verder helpen. Iedereen die mij kende ten tijde van mijn fobie, gelooft zijn ogen niet als ze mij zien met een hele grote spin. Het doet me echt helemaal niets meer...

  Reageer
 • Sil

  R. Eijgelshoven

  Roger,<br>
  Mijn vrouw doet het bijna in de broek als ze een spin ziet en als ze schrikt, schrik ik dus ook elke keer weer. Ik ben dan de gelukkige, die het beestje mag vermoorden, want ze moeten dood, anders kunnen ze terugkomen....... Ik ben niet bang voor spinnen; wel voor het krakende geluid dat ze maken als ik ze doodmep. Het enge aan spinnen volgens mijn vrouw is, dat ze niet weet wat de voor- of achterkant is en dat ze dus, "snel" als ze zijn, ook haar kant op kunnen komen. Kan er trouwens iemand een verkoopadres van die apparaatjes op deze pagina vermelden, dat scheelt weer zoeken. Bedankt en sterkte!

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

66 - 6 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video