Zoeken

Zenuwpijn na een operatie

Zenuwpijn kan ontstaan na een operatie waarbij zenuwen zijn beschadigd of doorgesneden. In principe kan dat bij allerlei operaties optreden. Operaties die een aanzienlijk risico geven op zenuwpijn zijn een liesbreukoperatie, hernia operatie, knie- en heupoperatie, borstamputatie, het openen van de borst bij een longoperatie en spataderoperaties.

De pijn ontstaat vaak pas na maanden en/of houdt langdurig aan. Hierdoor ontstaat overgevoeligheid van de zenuwen of ze worden juist ongevoelig.

Fantoompijn

Een van de meest bekende vormen van zenuwpijn na een operatie is fantoompijn. Dat is pijn in een lichaamsdeel dat je niet meer hebt vanwege een amputatie. Het voelt alsof dat lichaamsdeel er nog zit. De hersenen moeten na een amputatie nog wennen aan het idee dat het lichaamsdeel er niet meer is.

Klachten

  • Branderige, stekende en kriebelende pijn.
  • Overgevoeligheid bij warmte, kou en aanraking.
  • Pijn die altijd aanwezig is.
  • Heftige pijnaanvallen.
  • Slapende armen of benen.

Meer vragen over pijn na een operatie? Bekijk dan de antwoorden op de eerder gestelde vragen in het Online Spreekuur chronische pijn na een operatie.

Of discusseer mee op het forum chronische pijn na een operatie.

Volgende paginaAangezichtspijn

Vorige paginaZenuwpijn bij kanker

Delen

Pijn in ledematen Wist je dat?

Neuropathische pijn of zenuwpijn is het gevolg van een beschadiging van zenuwen of een slecht functionerend zenuwstelsel. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er een zenuw beschadigd raken tijdens een operatie. Kijk voor meer informatie over neuropathische pijn.

- advertorial -

Video van de week

Hoe voorkom je huidkanker? (video 5 van 5)

Bekijk de video